TotalMush Community

Discutii Tehnice => Solutii termice => Topic started by: tomi01_2000 on December 09, 2005, 09:50:16 AM

Title: caldura radianta - o solutie ff. practica pentru ciupercarie
Post by: tomi01_2000 on December 09, 2005, 09:50:16 AM
o idee primita de la  dl. Mircea Ionescu  - din Bucuresti

INCALZIREA PRIN RADIATIE
-extras dupa-
Conf.dr.ing. Mirela Sanda Toropoc
Facultatea de Instalatii - U.T.C.B.

"Mereu am incercat sa atingem perfectiunea... naturii. Si din aceste incercari s-au nascut mereu minuni.
Daca ne gandim la Soare, ne gandim la caldura blanda pe care ne-o da tuturor deopotriva: pamant, fiinte si obiecte. Razele infrarosii emise de Soare ating suprafetele incalzindu-le. Incercand sa-i atingem perfectiunea s-a nascut incalzirea prin radiatie..."
1. Consideratii generale
Transferul de energie termica prin radiatie are loc datorita proprietatii corpurilor de a radia, in spatiul care le inconjoara, energia sub forma de unde electromagnetice si de a absorbi (partial) asemenea radiatii.
Energia radiatiilor provine din energia interna a corpurilor emitoare si difera de la o radiatie la alta, cea mai mare fiind aceea transportata de radiatiile infrarosii.
In fapt radiatia infrarosie caracterizata prin lungimi de unda cuprinse între 0,8 mm ÷ 0,4 mm, dirijata in cea mai mare parte de sus în jos, va incalzi solul, coeficientul de absorbtie fiind crescut. Toate suprafetele incalzite vor deveni la randul lor emitori de temperatura scazuta. Aceasta contribuie la incalzirea aerului prin convectie, iar pierderile de caldura globale raman mult inferioare celor obtinute cu un alt mod de incalzire.
2. Avantaje si dezavantaje
Incalzirea incintelor industriale pune in general probleme dificile datorita diversitatii tipurilor de cladiri întalnite, a varietatii activitatilor desfasurate si a necesitatii alegerii sistemului cel mai economic, atat din punct de vedere al investitiei, cat si al exploatarii.
Sistemul de incalzire prin radiatie utilizand gazul natural ofera rezolvarea acestei probleme, in situatii in care, sistemele clasice de incalzire (incalzire cu aer cald sau registre din tevi) nu pot asigura conditii interioare optime (in sensul ca nu realizeaza o temperatura relativ uniforma in spatiul incalzit, provoaca curenti de aer si au randamente reduse). Deasemenea, la sistemele traditionale, in lipsa unor surse de vapori de apa si la temperaturi exterioare scazute, aerul interior devine foarte uscat (mucoasele pierd excesiv de multa apa, aparand senzatia de uscaciune).
Principala superioritate a sistemelor de incalzire prin radiatie, din punct de vedere fiziologic, consta in aceea ca, in aceleasi conditii de confort termic, se respira un aer mai rece decat in cazul incalzirii prin convectie si cu un continut de praf scazut datorita lipsei curentilor de aer, toate acestea contribuind la adaptarea rapida a omului la noi conditii de efort fizic. De asemenea, trebuie mentionat ca aceste sisteme de incalzire permit limitarea incalzirii doar la zonele dorite ale incintei.
In incalzirea incintelor efectul radiatiei este creerea impresiei de confort termic convenabil lasand aerul ambiant si peretii incintei la o temperatura mai scazuta cu 2 - 3 oC, ceea ce antreneaza o reducere a consumului de energie.
3. Comparatii cu alte sisteme de încalzire
In cazul sistemelor de incalzire clasice (corpuri statice) sau sistemelor de incalzire cu aer cald, aerul preia caldura prin convectie si, odata incalzit, se va ridica la partea superioara a incintei si practic caldura acumulata de acesta este inutilizabila din punct de vedere al ocupantilor incaperii. Eficienta sistemelor clasice este optima in cazul incaperilor cu inaltime redusa. Pentru incaperi cu inaltime mare (peste 4m) aceste sisteme nu mai pot fi considerate satisfacatoare decat in cazul unei incalziri generale cu consumuri energetice foarte mari.
Daca se priveste problema din punctul de vedere al eficientei si al economiei de energie sistemul de incalzire prin radiatie este, de departe, mult superior. Din evaluari reale, literatura tehnica de specialitate ofera cifre privind economia de energie realizata prin inlocuirea sistemelor clasice cu sisteme de incalzire prin radiatie, acestea ajungand pana la valori de 62%.
Explicatia este data tocmai de principiul de functionare al unui astfel de sistem: se incalzesc suprafetele din planul de lucru care acumuleaza caldura (pardoseala, partea inferioara a peretilor, utilajele etc.), aerul preluand mai apoi prin convectie libera caldura, ridicandu-si temperatura la valoarea dorita. Practic obiectele din spatiul de lucru care au absorbit radiatiile infrarosii emise de sursa, o retransmit mediului, devenind la randul lor surse emitoare de radiatie de joasa intensitate. Printr-o amplasare bine gandita a surselor radiante se poate obtine o zona incalzita cu o inaltime de cca. 1,8 m (exact inaltimea zonei de lucru).

Prin urmare nu este necesara incalzirea intregului volum al incaperii asa cum se face in cazul incalzirii clasice sau a celei cu aer cald.
In incalzirea incintelor efectul radiatiei este creerea impresiei de confort termic convenabil lasand aerul ambiant si peretii incintei la o temperatura mai scazuta ceea ce antreneaza o reducere a consumului de energie.
Concluzii: Sistemele de incalzire prin radiatie implica costuri de investitie relativ mari, insa , an de an, costuri de exploatare mult mai reduse decat sistemele clasice de incalzire; economiile de energie realizate fiind de cca. 35 ÷ 62% (procentul depinde de mai multi factori: gradul de izolare al cladirii, tipul de instalatie de incalzire cu care se face comparatia, aer cald sau corpuri statice, inaltimea spatiului care urmeaza a se incalzi, etc.).
Bibliografie:
[1] S.M. TOROPOC - Contributii la studiul sistemelor de încalzire prin radiatie de înalta temperatura cu tuburi radiante, Teza de doctorat, UTCB, p.236, 1998.
[2] Manolescu, M. - Modélisation des échanges radiatifs dans des cavités complexes a l'aide d'outils infographiques. Application a la qualification des ambiances radiatives., Thèse de doctorat, INSA de Lyon, p.258, 1994.
[3] STAS 1907/ 1999.
[4] Guide pratique d'energie dans l'entreprise / COSTIC 1995.
[5] Cai, W., El-Koury, K. - Formulation de modèles d'échanges radiatifs par suivi de rayons, Société Française des Thermiciens, Journée d'Etudes, Paris, p.12, 1992.
[6] Perlmutter, M., Siegel, R. - Thermal Radiation Heat Transfer, McGraw-Hill, New York, 1981.
Title:
Post by: Felix on December 09, 2005, 02:04:33 PM
Interesanta ideea si practica, insa nu cred ca are o  prea mare aplicabilitate in cultura ciupercilor, doar in cazul in care se incalzeste pardoseala din ciupercarie.
Nu cred ca poti incalzi uniform sacii altfel decat printr-un flux de aer cald.
Title:
Post by: tomi01_2000 on December 12, 2005, 08:51:38 AM
Quote from: "_Felix"Interesanta ideea si practica, insa nu cred ca are o  prea mare aplicabilitate in cultura ciupercilor, doar in cazul in care se incalzeste pardoseala din ciupercarie.
Nu cred ca poti incalzi uniform sacii altfel decat printr-un flux de aer cald.
SISTEME DE ÎNCALZIRI DIN PLACA DE MARMURA;
EFI TEC SRL Sibiu, produce si comercializeaza produsul folosit cu succes in Europa de peste 25 de ani si este sistemul revolutionar de încalzire radianta in placa de marmura.
Aceasta incalzire poate fi destinata pentru orice spatiu: holuri, bai, livinguri, dormitoare, birouri, garaje, mansarde, spatii de productie, pivnite, crame, bucatarii, etc.
Avantajele sistemului :
 costul de întretinere zero; timp de functionare 5 ore maxim din 24ore.
 consum de numai 60W/ mph, decorare deosebita;
 durata de exploatare nelimitata  încalzeste direct ambientul;
 încalzire reglabila, uniforma, eficienta si rapida la reteaua de 220v;
 consum redus, instalare si demontare rapidã, poate fi reamplasata usor, dupa dorinta;
 fara emisii nocive sau neplacute
 fara redimensionarea instalatiei electrice;
 fara modificari ale interiorului sau structurii peretilor;
 fara curenti turbionari de aer, fiind considerat cel mai sanatos sistem de încalzire;
 fara pericol în exploatare,
 fara aprobari speciale la instalare si
 fara contract permanent de service,
 fara condens – previne formarea de ciuperci si mucegai;
CALDURA NATURALA SIGURA SI SANATOASA
Cod produs            EFI 3   EFI 5   EFI 6   EFI 8   EFI 10      EFI 17
Dimensiuni cm.   60X40   75X50   115X30   90X60   115X60      128X80
Grosime placa cm.            3         
Greutate aprox. kg.   20   32   30   45   58      85
Tensiune         AC 230V    50/60Hz          
Curent A   2,1   3,0   3,5   4,3   5,0      7,4
Putere W   500   700   800   1000   1150      1700
Cons. Med mph            60W          
Standard            CE         
S. aprox. incalz. mp   6-7   9-11   10-12   12-14   14-17      20-23
Pret* (fara TVA) euro   350   400   420   450   470      525
Garantie an            2          
         
* Pret de referinta pentru radiator din marmura tip RUSCHITA cu termostat.


PS eu consider ca e valabil ...... unica chestie ca nu stiu care sunt costurile in realitate ............ www.efi-gmbh.de (http://www.efi-gmbh.de)    - asta e adresa producatorului ......
Title:
Post by: Felix on December 12, 2005, 10:12:05 AM
"Cons. Med mph 60W "

Nu merge asta la o ciupercarie...din 2 motive....60w/m2...la 100 mp = 6 kw...deci nu e o diferenta majora fatza de sisteme clasice ..mai ales ca vad ca ptr 1700w pretul e de 535 euro...too expensive :)
A doua problema..incalzirea e diferita intr-o ciupercarie fatza de un apartament, casa su spatiu clasic, unde nevoia de ventilatie e redusa.
Vorbim de cu otul alte nevoi si solutii pentru a incalzi un spatiu in care se fac 12 schimburi de aer/ora...e ca si cum ai incerca sa faci caldura in casa cu geamurile deschise.Poti ?
Title:
Post by: tomi01_2000 on December 12, 2005, 11:25:44 AM
Quote from: "_Felix""Cons. Med mph 60W "

Nu merge asta la o ciupercarie...din 2 motive....60w/m2...la 100 mp = 6 kw...deci nu e o diferenta majora fatza de sisteme clasice ..mai ales ca vad ca ptr 1700w pretul e de 535 euro...too expensive :)
A doua problema..incalzirea e diferita intr-o ciupercarie fatza de un apartament, casa su spatiu clasic, unde nevoia de ventilatie e redusa.
Vorbim de cu otul alte nevoi si solutii pentru a incalzi un spatiu in care se fac 12 schimburi de aer/ora...e ca si cum ai incerca sa faci caldura in casa cu geamurile deschise.Poti ?

www.efi-gmbh.de (http://www.efi-gmbh.de)
Asta e adresa producatorului . E nevoie de cineva care vorbeste germana - pentru a vedea cat costa modulul care creeaza unda (un mail catre producator pentru a afla mai multe caracteristici ) ..... Ca practic incalzirea o poti face si pe ceramica (nu neaparat pe marmura) .....
Legat de costuri trebuie vazut cat costa modulul cel mai mic cu care poti incalzi doar intrarea aerului (ai avantajul ca nu usuca aerul, si nu micsoreaza continutul de Oxigen)
Title:
Post by: Felix on December 14, 2005, 12:15:38 AM
Vezi ca situl e si in engleza :))))
Revenind la caldura radianta..ce parere aveti de incalzirea prin pardoseala si transformarea acesteia intr-o enorma suprafata radianta ?
Title:
Post by: tomi01_2000 on December 14, 2005, 09:59:01 AM
Quote from: "_Felix"Vezi ca situl e si in engleza :))))
Revenind la caldura radianta..ce parere aveti de incalzirea prin pardoseala si transformarea acesteia intr-o enorma suprafata radianta ?

Ideea e contactul direct cu germanii ....... pentru ca nu ma intereseaza datele pe care le dau ei pe site, ci cateva discutii cu producatorii legat de amplasarea pe suprafata ceramica, si nu pe marmura (care iti salta pretul teribil) ........  :shock:

Scopul final ....... primeaza!
Daca introduci aerul la temperatura interiorului, atunci oscilatia termica va fi 0 (zero), in cazul in care ai reusit sa ai clima interna necesara ...
E clar ca daca vei avea pardoseala incalzita, vei avea un mare avantaj ..... poti ajunge sa recoltezi in 2 zile in mod constant ......
Mai raman de vazut costurile reale (proiecte, aprobari diverse, risc, cheltuieli directe, cheltuieli indirecte, administrare, ........ si nu in ultimul rand eventualitatea ca pe viitorul apropiat energia motrica folosita - gazul sau electricitatea sa aiba un anumit pret ....... eventual ajungi la energia eoliana - care e free - transformata in electricitate)

Scopul final - creearea unei ciupercarii care sa produca cu costuri zero de administrare (poate parea utopie), sau cu costuri foarte  mici ..... pentru simplul fapt ca piata libera va fi un soc pentru multi, si daca nu suntem pregatiti, disparem cu tot cu hobby ....... :?
Title:
Post by: lucian on December 14, 2005, 10:17:59 PM
Quote from: "_Felix"Vezi ca situl e si in engleza :))))
Revenind la caldura radianta..ce parere aveti de incalzirea prin pardoseala si transformarea acesteia intr-o enorma suprafata radianta ?

Incalzirea prin pardoseala este in momentul de fata cel mai eficient sistem de climatizare pentru spatii de locuit, comerciale si de productie, sali de sport, STADIOANE !!, cai de acces auto EXTERIOARE, parcari, trotuare, samd. Functioneaza cu agent termic furnizat de centrale termice (electrice sau cu gaz) special concepute pentru acest scop (nu merge sa le conectezi la o centrala termica conventionala) sau se realizeaza folosind un conductor rezistiv special izolat care se inglobeaza in pardoseala. Cea mai ieftina solutie constructiva este acea cu conductor rezistiv insa datorita pretului energiei electrice din Romania nu este si ieftina in exploatare. Ramine atunci sistemul cu conducte prin care trece agent termic dar este scump de executat datorita faptului ca se foloseste o conducta scumpa, accesorii obligatorii de buna calitate (dulapuri distribuitoare, termostate , fitinguri, placi din polistiren extrudat cu nuturi,etc). Insa eficienta sistemului recupereaza investitia in timp datorita economiilor de combustibil si creaza un ambient foarte stabil termic + diferente de temperatura foarte mici masurate pe verticala spatiilor incalzite. Exemplu: diferenta de temperatura intre doua puncte aflate unul la 20 cm de pardoseala si celalalt la 20 cm de tavan este de doar 2 grade Celsius, intr-o camera de 2,6 m inaltime ! Orice obiect amplasat pe pardoseala devine la rindul lui un radiator de caldura ! Mai multe amnunte cautati pe www.rehau.ro (http://www.rehau.ro).
Title:
Post by: Felix on December 16, 2005, 09:51:31 AM
Dupa 2007 cica vom putea cumpara energie electrica de oriunde vrem :)
Title:
Post by: lucian on December 16, 2005, 09:14:20 PM
Quote from: "_Felix"Dupa 2007 cica vom putea cumpara energie electrica de oriunde vrem :)

Dat fiind ca e vorba de o instalatie ingropata in pardoseala si o eventuala defectiune se poate remedia doar prin spargerea acesteia (ceea ce intre noi fie vorba inseamna multa munca, deranj, bani cheltuiti, etc) cred ca solutia mai scumpa, recomandata de altfel si de specialisti, este cea mai buna. Costa mai mult investitia initiala dar lipsa problemelor ulterioare face sa merite fiecare banut.
Title:
Post by: IONUT on December 17, 2005, 12:41:03 PM
Trag concluzie că o ciupercărie  trebuie să aibă un sistem de încălzire de bază (calorifere, pardoseală, etc) dar şi un sistem de PREPARARE A AERULUI TRERMIC (ŞI UMIDIFICATORR) pe bază de senzor , altfel va exista mereu variaţii destul de mari între momentele de pauză ale ventilatorului şi cele de lucru. Adică dacă nu există un sistem de prepare al aerului care e introdus de ventilator , aerul introdus va fi la temperatura de afară, şi , CLAR, se va răci (iarna) în ciupercărie, oricît de bună ar fi încălzirea în pardoseală.
   Consider că încălzirea în pardoseală e absolut necesară, şi are rolul de menţinere a temperaturii în int ciupercăriei. Dar tot ABSOLUT NECESAR E ŞI SISTEMUL DE PREPARARE AL AERULUI INTRODUS DE VENTILATOR.
   Vă anunţ: că am pornit sistemul de încălzire cu instant pe gaz, >>> SUNT SUPER MUL'UMIT. mai am de lucru cu un senyor care face fent ;i cu un termostat .  în tubulatură am 40 gC în 5 min max, iar în spaţiu mi-a crescut temperatura de la 12 g C la 20 în 10 min. SUPER.
   O să vă anunţ cît îmi ţine butelia. Am posibilitatea , la negru să încarc butelii cu GPL.
   SUNT FERICIT !!! sincer.
Title:
Post by: Felix on December 17, 2005, 09:25:02 PM
Observatii:
Incalzirea prin/sau pe pardoseala ofera o temp constanta...cea doar cu aer cald ofera o temp neuniforma cu dif de cateva grade intre pardoseala si tavan.
Incalzirea cu aer cald merge mult mai eficient daca radiatorul este plasat jos, aproape de pardoseala...mai ales cand se recircula aerul.
Title:
Post by: IONUT on December 18, 2005, 11:41:54 AM
1.De ce crezi că e aşa de eficient cu radiatorul jos faţă de sus , cînd ai un ventilator care bagă 1500 mc/h (cazul meu, sau după teorie care face 10-12 schimburi de aer pe oră.
 2.:arrow: Consider că radiatorul tre să fie exact înaintea ventilatorului (dinspre ext spre int), mai în faţă se află un şiber (şaibăr) reglabil care permite schimb-recirculare procentual, după simţul fiecăruia.
Title:
Post by: Felix on December 19, 2005, 11:14:32 AM
1.Datorita termodinamicii..ce e cald se ridica ce e rece coboara..radiatorul plasat cat mai jos(sau o priza de aer situata cat mai jos) ajuta la uniformizarea temperaturii.
Daca se aduce aer doar de afara, fara recirculare...ai sa vezi ca difera temperatura..eu am avut asa problema...sus aveam 21 grade si jos 14..dar am rezolvat-o :) important e sa obtina rezultate cat mai bune :))
Title:
Post by: IONUT on December 19, 2005, 05:42:21 PM
1. Ştiu că se ridică căldura ( princ termodinamicii) dar în cazul instalaţiei ciupercăriei aşa cum ai scris şi tu, Felix, e necesară o priză de aer plasată la câţiva cm de pardoseală, iar radiatorul sus , ptr a folosi un singur radiator, pe ambele guri de absorbţie, dar şi ptr un  din absorbţii să fie în linie dreaptă, fiind folosită mai mult (inducţie şi fructificare).
2. Am variator de tensiune la ventilator. Ca pompă nu folosesc una de circulaţie ca la centrale că nu porneşte instantul pe gaz, ci o hidropompă de 370W dar pe care terbuie s-o schimb cu una un pic mai mare căci am montat un fluxostat şi ( un mic obstacol în plus ) dar care face ca instantul să funcţioneze intermitent la cîteva zeci de secunde.
*Ce putere are instantul tău electric, sau rezistenţa?
*Ce eficienţă are , : în cât timp începe creşterea temperaturii ?
*Câţi bani dai la curent, pe o hală, şi pe tot, raportat la spaţiu de producţie.
*Foloseşti cultură bizonală cumva ?

MERCI.
Title:
Post by: Felix on December 19, 2005, 11:36:21 PM
Quote from: "IONUT"1. Ştiu că se ridică căldura ( princ termodinamicii) dar în cazul instalaţiei ciupercăriei aşa cum ai scris şi tu, Felix, e necesară o priză de aer plasată la câţiva cm de pardoseală, iar radiatorul sus , ptr a folosi un singur radiator, pe ambele guri de absorbţie, dar şi ptr un  din absorbţii să fie în linie dreaptă, fiind folosită mai mult (inducţie şi fructificare).
2. Am variator de tensiune la ventilator. Ca pompă nu folosesc una de circulaţie ca la centrale că nu porneşte instantul pe gaz, ci o hidropompă de 370W dar pe care terbuie s-o schimb cu una un pic mai mare căci am montat un fluxostat şi ( un mic obstacol în plus ) dar care face ca instantul să funcţioneze intermitent la cîteva zeci de secunde.
*Ce putere are instantul tău electric, sau rezistenţa?
*Ce eficienţă are , : în cât timp începe creşterea temperaturii ?
*Câţi bani dai la curent, pe o hală, şi pe tot, raportat la spaţiu de producţie.
*Foloseşti cultură bizonală cumva ?

MERCI.

Deci..am descris undeva ca aerul care imi ajunge la ciupercarie trece printr-o tzeava ingropata la 2 m underground..unde temp solului este constant tot timpul anului..undeva la 13 grade.
In ciupercarie aerul ajunge undeva la 7-8 grade..depinde de temp exterioara..aici se amesteca cu aerul din interior absorbit de o "priza de aer" situata jos..dupa care iese din radiator
(de dacie momentan) undeva la 35-40 de grade...ca "instant" folosesc un sistem format dintr-o rezitsenta de boiler de 1200w si un termostat reglat la 60 grade.
la nivelul tavanului aveam 21 de grade..la sol aveam 13  :)..momentan sunt multumit..afara sunt -9 grade la ora asta :) aigur ti-ar porni instantul cu ea...daca obturez un pic vreun furtun..temura toata instalatia din cauza presiunii :)....asa ca nu pot sa iti zic exact cat consum.
Cultura de ciuperci o fac in regim permanent nu sezonier..si am aproape 6 ani de experienta :)
Title:
Post by: IONUT on December 20, 2005, 03:27:46 PM
PĂRERE:

Am văzut la Hypermarket la Dedeman - Bacău diferite tipuri de instant electrice, cel mai ieftin costă 200RON are trei trepte: 2kw, 3kw şi 5kw. Consider că ar putea fi bun un asemenea instant în locul instalaţiei tale. Consumă mai mult dar încălzeşte mei repede şi poate funcţiona , NEAPĂRAT, cu un termostat reglabil, electronic poate fi, de ambient, cărui îi poţi regla limita de temperatură.
Propun asta ptr că dacă încălzeşte mai repede marja diferenţelor de temp e mai scăzută => o constabnţă mai bună a temperaturii.
Am de gând pe viitor să-mi fac ţi o staţie eoliană, şi atunci voi înseria în instalaţia de încălzire şi un instant electric, fără a-l elimina pe cel pe gaz.
Şi mai am de gând ca instalaţia electrică pe care o voi face lşa viitoarea ciupercărie să fie prevăzută şi cu un generator electric care să pornească la eventualele pene de curent ale ELECTRICA.
Title:
Post by: Felix on December 20, 2005, 03:41:08 PM
Stiu cat costa , cum arata si ce poate un instant  electirc :)
Sunt multumit de el chiar dac e de putere mica..oricum il pot mari la cat vreau..ideea e ca oricum ca eficienta termica un instant pe gaz e mai capabil decat unul electric.Problema ramane in zona costurilor de exploatare..si a izolarii termice a ciupercariei..daca un instant pe gaz ma costa ca si consum de bani cat ma costa varianta electrica..pun pe gaz :)..am vazut prin germania ca se practica asta..irigatii si curent gratis :)

La -11 grade asta noapte..aveam in ciupercarie +16 grade cu solutia mea..am testat consumul...in vreo 10 ore imi ia cam 6-7 kw.
Nu ai mai zis cat gaz iti consuma instantul si de care instant ai .
Asteptam informatii calde :))
Title:
Post by: IONUT on December 20, 2005, 04:15:16 PM
Să-mi schimb pompa (mâine) că asta nu mai duce şi cu fluxostat, e exect la limită. Apoi urmează probe, şi REZULTATE. Fără probleme vi le comunic.
Title: Re: caldura radianta - o solutie ff. practica pentru ciupercarie
Post by: mondocata on February 14, 2013, 01:37:28 AM
Felix ?

Ma intrebam cam ce distanta merge conducta de aer 20 cm ce trece prin pamant ?
Title: Re: caldura radianta - o solutie ff. practica pentru ciupercarie
Post by: Felix on February 14, 2013, 02:05:52 AM
De la 1.5 m in jos e ok.
Title: Re: caldura radianta - o solutie ff. practica pentru ciupercarie
Post by: mondocata on February 22, 2013, 12:36:47 PM
Scuza-ma Felix, m-am exprimat gresit, doream sa te intreb cam cati metri lungime pe orizontala iti merge teava ingropata la minim 1,5 m prin pamant. Eu ma gandesc sa imi pun undeva la 40 m de tub sa imi circule prin pamant, si ma intrebam daca ar fi suficient. De asta ma intrebam tu cam cati metri lungime o ai de ai randamentul respectiv.