Poze ciupercarie ... fara utilaje

Started by ccmatei, December 21, 2006, 08:53:18 PM

Previous topic - Next topic

ccmatei

Am facut parte din categoria fanilor acestui forum pana de curand. Curiozitatea pentru ciuperci si, in special pentru bureti, a devenit rapid pasiune si de aici pana la o suma de bani destul de consistenta investiti intr-o microferma nu a fost prea mult.
Sa ma prezint:
Cristian Matei, 39 ani, Buzau, nascut (crescut) in Vatra Dornei - salut dornenii ciupercari; asta mai explica si slabiciunea pentru bureti.
Constructia este realizata din zidarie din boltari de beton, are o suprafata de cca. 350 mp, 3 hale de productie de cate 67 mp (270 mc). Deocamdata o singura hala este oarecum pregatita pentru cultivare (izolatie de polistiren 4 cm pe exterior si sub tavan, instalatii de ventilare, umidificare).
Am initiat o cultura pentru probe tehnologice cu 150 de saci de cate 10 kg insamantati cu W 2191 de la Nutrimold (multumesc d-lui Popa pt tot ajutorul) si s-au ivit si primele rezultate, care mi-au dat curajul de a ilustra cateva aspecte.
Urari de spor si sarbatori fericite tuturor!

Atila

#1
Buna Cristi,

Ma bucur pentru tine si astept cu nerabdare sa ajung macar in faza in care te afli tu! Pana atunci, imi permit sa fac cateva observatii, mai ales in privinta proiectului, respectiv al planului parter pe care l-ai atasat. Imi permit sa fac asta pentru ca ma aflu in faza avizarii unui proiect. Am trecut pe la DSV (siguranta alimentelor) si de acolo am aflat care ar trebui sa fie fluxurile pentru a nu avea probleme la controale din partea lor. Din acest punct de vedere, chiar daca pare tarziu, ar fi fost mai indicat sa ai fluxul de ciuperci ca in schita 1 (atasata). Ideal este si un flux de ambalaje (daca ai), respectiv: depozitare ambalaje murdare - spalare/uscare - depozitare ambalaje curate.
Cat priveste fluxul de personal, ai nevoie de vestiar "negru", de grup sanitar (dus - obligatoriu! - chiuveta - wc), precum si de vestiar "alb". Abia din cel "alb" se intra in hala (DIRECT!). In cazul tau, ideal ar fi fost sa ai vestiarele cam pe unde intri in mini-holul tehnologic. De asemenea, fluxul de compost ar trebui sa ajunga in hala si nu sa treci prin curtea interioara. Sper ca nu te deranjeaza parerea mea...

IONUT

#2
Salut Cristi  !  Felicitari ptr realizare ! Sper ca si rezultatele sa fie pe masura .  Afara de aspectele puncatate de Stila care este "mancat" de reguli si norme in vigoare - pe buna creptate, e faina realizarea. Doamne ajuta si Craciun Fericit si multi bureti !!!

Felix

#3
Felicitari..pana la urma ati trecut la treaba :) :

1.Mai trebuie sa lucrezi la capitolul aer...ciupercile arata acceptabil..insa daca la 150 de saci arata asa....la 500 or sa iti creasca numai trompete.
2. Daca spatiul este bine izolat si aerul este conditionat corespunzator dpdv termic....incalzirea pe/prin pardoseala devine optionala.
3.Bun polistirenul care izoleaza tavanul...recomand lipirea cu spuma poliurentanica..se elimina puntile termice si spatiile goale dintre placi...polistirenul sa fie de minim 5 cm grosime cu minim 15kg/mcub densitate.
4.Daca mergi pe acest mod de asezare a sacilor in spatiu..distanta mai mare dintre ei...este inadmisibil ca acele ciuperci din poza sa atinga sacul de alaturi...ce te faci cand iti ies ciuperci pe ambii saci ????
5. Revin la ventilatie..observ ca ai folosit lemn..sa stii ca e mai riscant decal la rafturi sa folosesti lemnul acolo...este o zona unde o sa ai condens foarte mult..deci o sa iti apara o acumulare de mucegaiuri...care o sa faca ravagii daca tii sacii la incubat in acelasi spatiu...

E bine...toate se pot remedia :)))
"Simplicity is the ultimate sophistication" -  Leonardo Da Vinci

ccmatei

#4
Multumesc tuturor pentru comentarii, asta si asteptam.
Stiu ca mai am multe de corectat, pe masura ce avansez gasesc peste tot lucruri care nu au fost proiectate inspirat sau care necesita corectari.
Am un ventilator de 3.400 mc/h pe care il ajustez cu un intrerupator variabil insa am unele dubii la evacuarea aerului - exista doua exhaustoare care au un debit mult mai mic, nu mai retin caracteristicile, dar imi creeaza unele indoieli asupra eficientei.
Trebuie sa precizez ca izolatia ar trebui sa ajunga (cat mai repede) la urmatoarea configuratie:
- polistiren de 5 cm la exteriorul peretilor si de 2 cm la interior;
- polistiren de 5 cm la tavan;
- la exteriorul si la interiorul peretilor, deasemenea si la tavan, lambriu PVC de 1,5 cm;
- invelitoare cu placi Onduline.
Modalitatea de asezat sacii in hala nu este cea mai fericita si nu ne place nici noua. Am ajuns la concluzia ca niste stelaje ar fi optime insa asta inseamna o cheltuiala destul de consistenta si se adauga la o lista lunga de asteptare.
Caseta de ventilatie este construita din placi de OSB de exterior si cateva piese din lemn. Toate astea au fost tratate cu Rezistol, un produs care protejeaza impotriva mucegaiului. Ma preocupa un up-grade, insa exista alte cateva prioritati pe lista de achizitii.
Solutia aleasa pt. conditionarea aerului nu este foarte eficienta, poate ridica cu cca. 10 grade temperatura aerului ceea ce nu mi se pare suficient, insa alternata cu incalzirea pe pardoseala are oarecare randament. Ma framanta gasirea unei solutii pentru cresterea puterii radiante a tevilor de cupru de pe pardoseala.
Dar toate astea pe rand.
Multumesc inca o data pentru parerile postate si pt. cele care vor urma.

Atila

#5
Da, te asigur ca le-am explicat nu o data ca este vorba despre cultura / productie de ciuperci; nici macar de conserve de ciuperci!
De aceea va spuneam despre OG 924/11.08.2005, intrata in vigoare de la 1.10.2006, prin care se aprobau "Regulile generale privind igiena produselor alimentare", si care se aplica tuturor etapelor de productie, de procesare si de distributie ale alimentelor. Ori noi facem productie, sortare si distributie de ciuperci... Credeti-ma, discutiile cu ei mi-au crescut hala cu 80 mp...  :?
In fine, stand stramb si judecand drept, nu e rau sa poti tine cont de astfel de reguli de igiena. Este chiar bine. Despre asta vorbesc si americanii (vezi postarea cu Ghidul de bune practici de igiena - si Stamets te invata sa ii trimiti acasa pe lucratorii care au o slaba igiena personala!), iar Ordonata de Guvern despre care vorbeam transpune prevederile Regulamentului Parlamentului European si a Consiliului UE nr. 852/2004/CE. Probabil ca un ajutor din partea statului pentru producatorii care sunt impovarati cu astfel de decizii ar ajuta...
Din pacate, problema este ca se pune problema concurentei neloiale: respecti legislatia si trebuie sa lupti cu ciuperci produse in conditii dubioase, cu conserve chinezesti sau indiene care ridica semne de intrebare etc.

Felix

#6
Faptul ca admisia este superioara evacuarii nu este o mare problema...singura potentiala problema ar fi circulatia curentilor de aer..daca intr-o zona nu circula aerul iar in alta curentii sunt prea puternici..vei avea probleme..in unele zone se vor usca ciupercile si in altele vor avea piciorul prea lung.

- daca izolezi exteriorul nu mai are rost sa izolezi si interiorul..5 cm expandat de 15 kg/mcub..este suficient
-nu am inteles cum e cu tavanul..din ce e facut ?...daca e doar din placi onduline si carton bitumat...mai trebuie la polistiren..5 cm nu ar fi suficient..
- eu in acest moment folosesc aranjarea sacilor tip zid..si astfel am o ocupare de aproximativ 10 saci/mp...cu 10 gauri de fructificare pe sac..productia e aceeasi in schimb buchetele cresc mai mari.
- lemnul..pe cat posibil de evitat..in orice forma si cu orice tratament..este o solutie de genul "merge si asa" nu una recomandabila
- tzeava de cupru,desi are cel mai bun transfer termic... nu-i cam scumpa ?...vezi tzevile de PEX de la Rehau..costa in jur de 2.5 ROn/ml si fac aceeasi treaba(nu lua de 7.5 ron/ml ca merg si astea ieftine- gasesti la Dedeman)..eu nu prea cred in incalzirea pe sau in pardoseala in ciupercarie...Ionut te-ar putea informa mai bine..el are asa ceva..daca se merita sau nu..cu adevarat..in casa e cu totul altceva.

Instantul de 5 kw cred ca te cam afecteaza la cheltuieli..si oricum nu cred ca este suficient ptr ambele solutii conditionare aer/incalzire pardoseala...o centrala pe lemne/soba pe rumegus ar fi mai potrivita.
"Simplicity is the ultimate sophistication" -  Leonardo Da Vinci

IONUT

#7
INCALZIREA IN PARDOSEALA  !

NU SE MERITA !!!  
eu am asa ceva si nu se incalzeste spatiul cu acest sistem... in nici un chip !!! Poate ar merge ..dar nu la un schimb de aer de peste 1400mc/aer/ora.  asa ca bag calorifere .... la primii fulgi de bani.  :) Insa orice ai face e important in  primul rand sa incalzesti aerul de admisie. masura fara de care .. celelalte sisteme de incalzire nu au nici o eficienta. Cea mai buna ,metoda de incalzire in int ajutatoare o reprezinta ventiloconvectoarele.
Ca sursa de incalzire trebuie neaparat o centrala supradimensionata  (cam 20-40% mai mult) decat necesarul si cu autonomie cat mai mare... de preferat gazul .. e FULL AUTOMATIZATA, pe cand la lemne si rumegus .. iti trebuie reincarcare manuala. (la rumegus exista un sistem de incarcare automatizata care tine cateva zile dar nu merita banii.

Eu iti recomand calorifere, centrala care sa nu depinda neaparat de curentul electric.. iar sistemul de distributie al agentului termic sa permita circulatia naturala ( deci turul centralei sa fie amplasat mai jos de nivelul returului caloriferelor , panta tevilor .. etc) {apropo  exista undeva un sistem de centrala si cateva calorifere in care se face circulatie naturala.. printr-un vas de expansiune deschis.}; centrala sa prepare apa calda menajera; boiler mare de min 200l, pompa de recirculare tip "alpha" .
Daca mai ai intrebari.. zi-mi.  

CRACIUN FERICIT TUTUROR !!!