R?CIREA PE TIMP DE VAR?

Started by IONUT, March 02, 2006, 08:27:57 PM

Previous topic - Next topic

IONUT

Ce soluţii aţi ale s ptr răcirea spaţiului de cultură pe timp de vară ?

 :idea: Vaţi gândit la condiţiile din subsol ptr a răci spaţiul de cultură ?

Atila

#1
Mi-ai luat-o inainte, Ionut! Daca nu mi se bloca calculiciul, acum deja potam raspunsul la intrebarea ta... Ieri am gasit  un site interesant despre folosirea energiei geotermale. Site-ul este www.termice.ro... Despre asta am avut, intr-o alta sectiune a forumului, o discutie in contradictoriu cu Tomi. La acea discutie ma gandeam la foraje de zeci, poate sute de metri. Insa la 1,80 m, temperatura solului este aprox. constanta, 8-12 grade Celsius. Asta inseamna ca iarna, cand temperatura aerului este mult scazuta, un sistem ca cel de pe site, cu pompe de caldura, poate aduce aerul la o temperatura rezonabila in ciupercarie, cu evidente reduceri de cost. La fel, vara, cand afara sunt 30 de grade, asigura racirea aerului pana la temp. adecvata... Ma intreb care sunt costurile unei astfel de instalatii?

Felix

#2
Costurile sunt enorme, eficienta acestora fiind modesta.
Singurul avantaj e ca vor consuma mai putina energie decat solutiile clasice, insa daca tii cont de amortizarea investitiei..s-ar putea sa expire echipamentele pana faci asta.
Cea mai ieftina "centrala" de genul acesta costa vreo 5000 Euro..fara anexe si manopera...ia gandeste-te cam cat ar costa forarea unui putz la 100 m adancime  si cei 250-300 m tzeava aferenta ? A...da ..la 1.8 m ..e acelasi efect..insa aici excavezi pe orizontala....tot pe suprafata mare.
Eficienta este modesta..asa ca nu se merita..cu banii astia faci treaba seriaosa ..nu iti pierzi timpul.
"Simplicity is the ultimate sophistication" -  Leonardo Da Vinci

IONUT

#3
:idea: Povestea cu 100m adâncime s-a disc în secţiunea ascunsă a forumului, dar ca să te lămurec, socrul meu lucreză în Hu la astfel de instalaţii - ca muncitor (serpentine în pardoseală, pereţi şi tavan; şi forează). Acest sistem ajută temperatiura apei înaunte de a intra in centrala, la ei este centrală electrică, iar vara dau o răcoare super. Tre să merg să văd. În Ro o astfel de pompă e tare scumpă plus restul, exact cum zicea şi Felix. Eu ptr început - la sisteme subterane - o să scot tot ce pot din apa unei fânâni la 6,5m adâncime din care 1,5m adâncime apă --- sistem ce-l voi folosi ptr răcire, iaqr ptr încălzire = centrală pe lene cu gazeificare, din care voi încerca să încălzesc şi sistemele de ventilaţie şi apa de umidificare.

IONUT

#4
S-a gândit cineva la un sistem de ţevi pe tavan ptr răcire, similar cu cel folosit ptr încălzire în pardoseală ?

Felix

#5
Ptr racire propun doua solutii simple.la indemana oricui..
1. Pulverizarea de apa cu microaspersoare in ciupercarie...merge garantat..in cateva secunde scade temperatura spatiului cu 5-7 grade.
2. Pulverizarea apei cu ajutorul unor aspersoare clasice pe acoperisul ciupercariei.(daca are pod nu este prea eficient)
"Simplicity is the ultimate sophistication" -  Leonardo Da Vinci

IONUT

#6
Perfect deacord.

De menţionat ptr 1 : dacă este o izolaţie foarte bună la tavan, nu vred că mai are eficienţă atât tomp cât căldura din ext nu penetrează tavanul. Însă se poate stropi tavanul pe int tot cu aspersoare fine.

Iar cu hidrofor de care am eu care bagă 5,5 atm faci răcire nu glumă.

zomahar

Eu personal, la indrumarea lui TheNutz, m-am gandit la construirea unui sistem de aer conditionat incluzand astfel:

Un ventilator
Un radiator
Pompa de reciclare a apei de acvariu
Si tuburi de cupru (sau aluminiu) bagate in pamant la o adancime de 2.5m
O geanta frigorifica (o sa pun pompa de apa si capatul celalalt de la radiator)

Eu o sa folosesc asta intr-un fost grajd  de 4/3 metri

nedelcuclaudiu

Quote from: zomahar on July 08, 2012, 09:50:39 AM
Eu personal, la indrumarea lui TheNutz, m-am gandit la construirea unui sistem de aer conditionat incluzand astfel:

Un ventilator
Un radiator
Pompa de reciclare a apei de acvariu
Si tuburi de cupru (sau aluminiu) bagate in pamant la o adancime de 2.5m
O geanta frigorifica (o sa pun pompa de apa si capatul celalalt de la radiator)

Eu o sa folosesc asta intr-un fost grajd  de 4/3 metri
Tuburile le bagi in pamant sa raceasca apa presupun.
Ce ma faci cu geanta frigorifica?

zomahar

#9
ma gandeam sa o folosesc ca recipient de unde o sa traga pompa apa si unde o arunca inapoi....dar ...am renuntat la idee, am incercat ceva asemanator si nu prea a avut eficienta. Momentan mi-am preparat un sistem de stropit cu furtun si diuze de vermorel  si o pompa submersibila din bazar(100lei). Sunt multumit de cum raceste...si astfel imi si umidifica!


Intr`adevar! daca ma gandesc mai bine ..nu prea mai era nevoie de geanta frigorifica?! dar totusi de unde isi tragea apa?

nedelcuclaudiu

Da, un rezervor de apa era necesar.
Are randament instalatia cu diuze ? Eu nu stiu cum sa fac sa scad temperatura...am comandat de pe net 2 microaspersoare de ceata, sper sa fie eficiente.

zomahar

Este mult mai eficienta instalatia de racire pe apa, mai ales ca eu iau apa rece din fantana.
M-am uitat si eu pe internet dupa microaspersoare de ceata, intr-adevar gasisesm ceva care sigur isi facea treaba

( ca astea spre exemplu:  http://www.morami.ro/produse-seminte-si-rasaduri/echipamente-si-accesorii-irigare/microaspersoare-de-ceata-si-accesorii/kit-microaspersor-ceata-plastro-4x-cu-debit-scazut-p3497.html  )


insa pana la urma am cumparat cateva capuri de vermorel din plastic (sunt la set - 3 microaspersoare - 6lei ) si am considerat ca stropeau prea gros, asa  am facut eu alte diuze dintr-o cartela de RATB :)) - am decupat niste cercuri din plastic si le-am dat gaura in mijloc cu acul. Acum imi stropeste tot ca o floare dar mult mai fin. Cand o sa am mai multi bani poate o sa-mi cumpar si eu ceva mai bun. Toata instalatia de racire si umidificare m-a ajuns cam 200lei:
Costuri cu aproximatie:
-pompa apa 100lei
-furtun-30lei
-teuri 15lei
-microaspersoare vreo 20-25 lei
-coliere si alte minuni  vreo 15 lei 

zomahar

#12
Ce spuneti baieti:

Ar fi suficient/ prea mult / prea putin 20 metri de tub pvc ingropat la 2 metri sub pamant ca sa se raceasca suficient de mult aerul pe care il voi transporta cu ajutorul unui ventilator in ciupercarie ?

Samir

Eu am ales varianta expusa de Felix pe forum.Am pus teava in jurul beciurilor.Am 38 metri liniari si este ingropata la peste 1.80 m adancime.Dar trebuie sa ai ventilator pentru tubulatura deoarece este necesara ceva forta sa plimbe aerul prin teava.
Inceputul e greu.Sanatosi sa fim.