Rosa rugosa

Started by einsteinitza, March 15, 2010, 02:24:59 PM

Previous topic - Next topic

claude

aha, mersi, maine  racai un pic in jurul lor si amestec niste pamant de rododendroni. Bine de stiut asta cu stropirile si ingrasamantul chimic. Eu nu sunt pentru ingrasamant chimic, in general ma descurc cu mranita, balegar si gainat, dar pentru anul viitor ma gandeam sa le administrez o tura de ingrasamant complex la toti. Atrag lighioanele? Gen afide si alti invadatori tipici trandafirilor? Ca atunci trebuie sa ma pregatesc cu imputiciune de-aia de zeama de urzici!
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

einsteinitza

Nu au nici un fel de probleme, sunt extrem de razbatatori si rezistenti.Doar daca sufera de lipsa solului putin mai acid fac frunzele galbene, cele tinre, cu nervurile verzi.In rest, sunt ca tancul >:D Insa am citit pe alt foum ca i-au murit de la ingrasamant chimic.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

einsteinitza

Toamna contrastul maceselor devine si mai frumos

www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

penelopa

Îţi vine să le mănânci (pe măceşe  ;D).

Carina

Am si eu Rosa Rugosa, tot trei la pachet de la Yurta. I-am plantat in primavara, dar vazand cat de firavi sunt butasii i-am pus impreuna in aceeasi groapa. La fel ca la Myo au crescut foarte putin si nici n-au inflorit anul asta. In plus parca nu se sustin tulpinile, stau mai mult intinse pe jos, a trebuit sa le pun suport ca sa arate cat de cat normal. Oare din cauza ca i-am pus toti trei la un loc? Sa ma apuc sa-i despart?

einsteinitza

www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Carina

Mai am in gradina White Roadrunner si Smart Roadrunner, care se trag din Rosa rugosa. Sa le pun si lor pamant acid?

einsteinitza

Vezi cum evolueaza. Nu stiu a cata generatie de rugosa sunt, dar in orice caz cred ca sunt mai deparatati, deci mai adaptabili.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

penelopa

Dacă se autoînsămânţează uşor, însemnă că, dacă pun  măceşe acum în pământ, la primăvară am Rosa rugosa ?!! ::)

Claudiu

Quote from: penelopa on November 17, 2010, 09:15:13 AM
Dacă se autoînsămânţează uşor, însemnă că, dacă pun  măceşe acum în pământ, la primăvară am Rosa rugosa ?!! ::)

Depinde.

Conditii:
1. Sa fie maceasa de la Rosa rugosa.
2. Albinutelle &co care au lucrat la acea maceasa sa fi fost cuminti si sa nu fi umblat la alti vecini compatibili decat cel mult tot Rosa rugosa
3. Sa-ti incolteasca samburii (teoretic as zice ca trebuie sa incolteasca, avand in vedere ca ii semeni de pe acum si vor sta iarna afara).

Note:
1. Daca conditia 1 nu e satisfacuta dar este indeplinita conditia 3, conditia 2 nu mai conteaza si vei avea altceva, adica nu Rosa rugosa.
2. Daca conditiile 1 si 3 sunt indeplinite dar nu e indeplinita conditia 2 atunci o sa ai un hibrid de rugosa, care odata rasarit il poti observa, pune o denumire de exemplu "Pene I" il omologhezi si iesi cu el pe piata
3. Indiferent de conditiile 1 si 2 , daca conditia 3 nu e satisfacuta nu vei avea nimic si va trebui sa cauti alta maceasa.

Observatii:
1. Am presupus ca in cazul in care conditia 3 e satisfacuta ceea ce incolteste va gasi conditiile necesare supravietuirii. Altfel discutam degeaba.
2. Daca nu este clara conditia: "Albinutelle &co care au lucrat la acea maceasa sa fi fost cuminti si sa nu fi umblat la alti vecini " intrebi ce inseamna asta pe colegul de camera, vecinul, cealalta parte contractuala sau cum il denumesti si acesta iti va explica pe indelete. Repetand procedura explicativa pana cand aceasta conditie va bine inteleasa si insusita.  ;D

penelopa

 :D :D :D
Claudiu, n-ai vrea să fii "directorul" meu de resort? >:D  Nu ştiu cum se face dar, tare bine ţi-ai însuşit limbajul din instituţia în care muncesc. ;)

Deci, indiferent de proceduri (pe care, conştient sau nu, întotdeauna le încalc  :P),  n-am să-mi întreb niciodată colegu' de cameră cum e cu polenizarea "cuminte" fiindcă eu sunt greu de convins. ;)

Şi, să ştii că mă gândeam la nişte măceşe de la Es. :)

Claudiu

Quote from: penelopa on November 17, 2010, 10:17:39 AM
...
Şi, să ştii că mă gândeam la nişte măceşe de la Es. :)

In acest caz nu e indeplinita conditia 1. Recomand niste macese de la Rosa rugosa a lui Es.

Dar daca la Es, roza asta tot se autoinsamanteaza asa usor de ce nu-i ceri direct niste pui?  Ca banuiesc ca-i scoate si arunca ???

Claudiu

Pene sper ca nu renunti la a semana samburii de macese.  ;D

Uitai esentialul la explicatii. Rosa rugosa e specie de aia te poti astepta sa iasa aceiasi planta.

La mine tot ce a rasarit din macesele trandafirilor de la diferiti hibrizi ce i-am avut (cu nume necunoscut mie) au fost macesi veritabili ce isi renegau total parintii si trageau leit spre strabunici.  Unii dintre ei stau si azi de straja la gardul din spate. ;D

Acum ca sa scuzati interventia fac o dedicatie doamnelor preocupate de acest topic. Daca ascultati cuvintele veti vedea ca e la subiect. Deci nu-s off topic nici de data asta.

http://www.youtube.com/watch?v=LdRpDbuyxVQ

einsteinitza

Multumim de decatie.

Adica cum macesi veritabili? Tindeau spre care strabunici? Aia sunt tot un fel de rugosa.Ce caracteristici au? Mai au frunzele specifice? Fac tot macese mari si plate?
Cum este asezarea spinilor?
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

einsteinitza

Toti descendentii au iesit la fel? Aveau aceleasi caracteristici? Chiar si portul ramurilor e similar? Ai obtinut si descendenti degenerati sau care se imbolnaveau repede/
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Claudiu

Him. Am cam uitat. Dar cand oi trece o sa iau atentie la detalii.

Adica cresteau exact ca niste macesi de la margine de drum. Din aia mari. Frunza la fel ca la macesii salbatici. Tin insa minte ca macesele erau diferite. Unele lunguiete, altele mai rotunde. Unele mai rosii, unele mai portocalii.
De fapt cum se intampla . Din macesele de la trandafiri ieseau in gradina pui. Eu nevrand sa-i sap de tot ii mutam langa gard. Deci nu i-am urmarit anume. Dar impresia era ca arata a macesi. Floarea era simpla ca la Rosa canina. Acolo pe langa gard au crescut care s-au descurcat, Care nu, nu. Apoi au inceput de la o vreme sa mai rasara si altii din macesele cazute de la cei mutati.
E vorba de gradina de la tata care a vrut sa aiba un gard viu spinos acolo. Si a ajuns cu timpul o incalceala de macesi. Care drept sa zic nu arata chiar rau cand e inverzita.
Scuze dar cam asta mai stiu.
Si mai stiu ca aveam ce taia la unii. Uneori atingeau peste trei metri inaltime, poate si patru in lungime ca nu cresteau perfect verticali, in incercarea de a ajunge la lumina in lupta cu vita de vie. Astia erau pe o latura in partea unde era si vita de vie condus pe sarme pana la vreo 3 m, 3 si ceva.
Nu toti insa ajungeau la inaltimi asa mari. Unii ramaneau mai mici. De fapt pe unii ii mai salva tata prin gardina si ramaneau asa cativa ani. Eu i-as fis scos ca imi placea ordinea aliniata la sfoara. Acum insa il inteleg.
Tata avea si are si niste gramezi de lemne. Total inestetice pentru moravurile din ziua de azi. Tata avea si are arici in gardina. Eu nu. :( La mine si paduchii de pe plante, daca apareau trebuiau sa fie aliniati. Si sa mearga in sir. Bine, am avut o exceptie in zona cu flori, unde aveam o mica explozie. In rest puteai sa mergi cu sapa si cu ochii inchisi.  ;D
Si ca sa fiu drept cel mai interesat de trandafiri era tata, nu eu  El a altoit, el a pus butasi. Pentru mine eu am cumparat, desi drept sa zic pe la 14-15 ani m-a invatat sa altoiesc trandafiri si nu numai. :-[

einsteinitza

Daca macesele erau diferite, si florile erau sigur diferite, si, probabil si frunzele, dar poate nu asa incat sa sesizei la o plimbare prin gradina. Zici de gard spinos, deci erau, inteleg,foarte spinosi.

Puricii aliniati, da, ce sa zic, ORDNUNG total, plicitisitoare treaba, pentru mine. Insa accept, ca n-am ce face. Am un exemplu acasa, si n-am ce face. +ham +ham
Trandafirii cu sticla-n cap? Fereasca sfantul! Trebuie sa-i ascund prin zona gainilor.  +rspGhivece identice, aliniate frumos pe langa casa. Asortate, perfecte. Lemnele la gratar, ca soldateii, la fel si stiva de lemne, perfect asezata, ti-e si frica sa iei un lemn. Or fi chestii barbatesti ;) :D :D
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Claudiu

Sigur erau ceva diferente. Dar nu foarte mari. Unii mai spinosi altii mai putin. Dar fiind multi si incalciti ... era gard.
Aspectul general tragea a salbatic.

Drept sa zic nu eram interesat in ce ar fi iesit.
Orice taran stie ca dintr-un mar de soi daca semeni samburi ies meri salbatici care nu-s buni de nimic  ;D

Cred ca si din ceea ce seamana hibridizatorii (asa o fi cuvantul asta?  ??? ) forte multi trag a salbatic asa ca ii pot tria foarte repede. Ai vazut ca azi lucreaza cu loturi de mii si sute de mii de seminte din care selecteaza 3 sau 4. Bucati, nu mii. Ceva cu Mendel. Nepotii revin la bunici desi ...
(Nici astea nu le-am mai citit de ani de zile  :-[ dar tocmai am rasfoit o carte intr-o librarie in care era vorba printre altele si cate ceva din viata lui Mendel si am retinut ca cu putin timp inainte de moarte Mendel ii spunea unui prieten: curand va veni si timpul meu. Adica cand teoria lui si aplicatiile practice vor fi recunoscute)

Parca hibridizatorii astia lucreaza statistic. E drept insa norocul il poate lovi si pe unul caruia ii cade din intamplare o saminta prin gardina. Dar acesta nu va fi niciodata pregatit sa recunoasca norocul de genul asta decat daca ii va fi servit pe tava. Adica daca ce rasare are sansa sa ajunga la maturitate, sa fie ceva de valoare si sa aiba acea miliardime de sansa sa transmita caracterele noi valoroase la urmasi.

Ca tot am scris de tata. A obtinut un soi de struguri cu boabe de diametrul intre bobul de piper si dublul bobului de piper, cu samburi mari si foarte dulci. Ar parea de ras. Dar nu e. El a avut curiozitatea sa astepte timp de trei ani sa vada ce e. Eu nu as fi avut. La mine in gradina fiecare decimetru patrat era masurat si cantarit la tata era o jungla. El avea loc si pentru un pui de paltin rasarit nu stiu cum si pentru ... E drept eu aveam productie. Dincolo era o verdeata apetisanta. Si aveam si discutii contradictorii pe tema asta. Azi cred ca trebuie sa urmezi amandoua caile. In orice gradina trebuie sa lasi un loc si pentru salbatic. Unde chiar si buruiana sa aiba dreptul ei. Sigur nu toata gradina. Dar invadatorii suntem noi, nu buruienile ... Burienile, saracele, sunt doar primul val din sfortarea naturii de a repara pamantul disturbat de noi. Ceea ce n-am spus, e ca si lui tata cand era tanar ii placeau lucrurile aliniate ...  ;D

In mod normal hibrizii interspecii nu numai ca nu pot avea urmasi asemenea lor, ci sunt chiar sterili. (Altceva e cu hibrizii de soiuri. Soiurile apartin aceleiasi specii si soiurile au fost selectate din specie prin cultivare de-a lungul timpului) Aici e o chestie tare ciudata, dupa mine, privind hibrizii hibrizilor de roze din specii diferite.


In fine cam asa ceva. Poate completeaza Ionela ceva la brambureala asta a mea. E greu sa scrii in domeniu asa la prima mana mai ales cand n-ai mai citit demult.



einsteinitza

De aceea se si incruciseaza a doua oara invers, pentru ca apar descendenti fertili.
Da, imi place ce facea tatal tau.Acum se procedeaza si statistic dar si urmarind un anume scop.Nu merge nimeni la gramada, adica dupa trandafiri frumosi.Comerical nu ar fi viabil, iar acum totul e comercial. Se urmareste o nisa, fiecare isi alege un drum.

www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

penelopa

Bine, Claudiu, m-ai convins  ::) ....... mai ales, că-mi place Tudor Gheorghe! ;)

Cum curtea mea a devenit o pepinieră de măceşi băştinaşi (am lăsat, de design  ;D câteva tufe în grădina mare din spate ), n-am să mă mai încurc cu nicio măceaşă. ;D
Voi apela la magazinele de specialitate. ;)

einsteinitza

Macesii bastinasi ,daca nu ii tai, fac foarte multe maciese ;Cred ca sunt foarte frumosi asa incarcati.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

doinabacau

 Am avut si eu cateva seminte de Rosa rugosa! Vazusem cateva tufe si ma contrariasera,m-am gandit eu ca e o specie salbatica de trandafir,dar,abia acum am vazut denumirea. Prin septembrie am pus semintele in pamant ,la tara,dar si intr-un ghiveci,in balcon.Nu stiu ce s-a ales de cele din gradina ,dar, in ghiveci,am trei fire din acest superb arbust si abia astept sa creasca si sa infloreasca!

einsteinitza

URIASE!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Mihai


claude

"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot