Sapunul de casa vegetal

Started by einsteinitza, July 10, 2010, 12:12:35 PM

Previous topic - Next topic

einsteinitza

O perioada destul de lunga am facut sapun in casa, strict din grasime vegetala. Am inceput cu sapunul de Marsillia, un sapun doar din ulei de masline presat la rece. Dezavantajul este ca e un sapun mai moale, care trebuie mereu tinut foarte uscat, deci pe savoniere de tip gratar, nu cu gauri, in care mai ramane apa.
Dupa incercari repetate, mai ales pe mama mea, care are o piele uscata cu tendinta de iritare, si e foarte sensibila ;D, am ramas la o combinatie de ulei de palmier , de masline, de floarea soarelui si de porumb, fiecare avand proprietatile lui recunoscute.
Pentru parfum, se folosesc uleiuri esentiale presate la rece, cele mai bune fiind cele de Fares, care sunt si destul de rezonabile la pret.
Va mai trebuie-vesela speciala pentru asta, pe care n-o folositi la altceva, mai ales o oala mare smaltuita, nu de inox. Lingura de lemn , mare, cu coada lunga.Cantar, termometru.

Forme diverse, cele mai bune sunt cele de silicon, dar  merge si cu teava de care am vorbit, daca are capac.Capacul se poate procura tot de unde luati teava.Se mai pot folosi forme de nisip de la copii, dar vor iesi sapunuri doar cu o fata, sau forma de chec, bineinteles captusita cu folie de plastic, mai micuta, in care ies felii ca de chec, normal.
Manusi de menaj, pentru ca se lucreaza cu soda caustica.Soda caustica se procura de la magazinele de chimicale.

Pentru culoare, sunt bineinteles tot produse naturale- praf de scortisoara, praf de cacao, curry,boia dulce-puteti incerca si iute, pentru efecte neasteptate ;D ;D, glumesc, desigur.
Ceaiurile concentrate, de menta, de musetel, dar in timp isi schimba culoarea devenind mai maronii.

Ca adaosuri se pot folosi ceara de labine-care intareste un sapun cu mult ulei de masline, mierea de albine, laptele de vaca dar si cel de capra, argila de diverse culori-alba, rosie ,verde.Culoarea argilei e data de zona din care provine, avand proprietati diferite.
In loc de apa necesara se pot folosi infuzii si ceaiuri.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Ionela

Iata un topic perfect pentru chimisti ;)
"We're not broken, just bent and we can learn to love again!"

http://www.youtube.com/watch?v=mEXCzgpWLm8

penelopa

Quote from: Ionela on July 10, 2010, 01:22:31 PM
Iata un topic perfect pentru chimisti ;)
............ şi vrăjitoare! ;D

penelopa

Es, deocamdată ai spus numai de ce ingrediente avem nevoie! Dar, reţeta de preparare, cantităţi, etc  :o ................. ca la Papa bun! :)

einsteinitza

Pentru inceput, e  bine sa folosesti ulei de floarea soarelui si de palmier, sunt relativ ieftine si usor de lucrat cu ele.Secretul consta in masurarea foarte exacta a cantitatilor.
Prima operatiune, care se face cu mare grija, si lucrand neaparat cu manusi, este adaugarea sodei caustice in apa.Se lucreaza incet, fara graba,cu mare atentie.Se lucreaza undeva intr-o magazie, sau pe un bat de bucatarie acoperit cu plastic, o musama veche, o punga mare, pentru ca soda caustica e coroziva.NICIODATA NU SE PUNE APA IN SODA.
Temperatura apei se ridica foarte tare, dar apoi se raceste.E bine sa se faca operatiunea intr-o camera foarte aerisita, apar vapori.
Se pun uleiurile pe foc la topit, daca sunt solide, cum e cel de palmier, si apoi se adauga restul uleiurilor, cele lichide, masurand ca temperatura sa ajunga cam la 43-45 grade.In acelasi timp, se urmareste si temeperatura solutiei de soda, sa ajunga tot la 45 grade.
Se toarna usor solutia in uleiuri, amestecand cu un batator de spuma sau cu un blender din acela stick, daca aveti unul care nu va mai trebuie.E cumparasem unul cu 30 lei si nu il foloseam la altceva. Se amesteca deci cu incredere, pana cand amestecul incepe sa se intareasca, si apar urme.Urmele astea sunt ca la budinca, atunci cand incepe sa se inchege, apare o dara adancita in spatele batatorului, semn ca procesul de saponificare a inceput. E mai bine cu mixerul, dureaxa cam 20 minute, cu mana poate dura cam o ora.Sigur, sunt permise mici pauze. Se toarna in forma captusita cu folie daca forma nu e de plastic, si se lasa 3-5 zile la inchegat.Se scoate, se taie, si se mai lasa 4-6 saptamani pana cand procesul de saponificatie e incheiat.

Pentru formarea retetei, in functie de uleiurile la indemana , pentru mine cea mai exacta a fost
http://www.thesage.com/calcs/lyecalc2.php
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

penelopa

Merci, Es! Când am toate ingredientele, mă duc la mama la ţară că acolo sunt condiţii pentru făcut săpun .............. de altfel, mama face în mod curent săpun de casă pentru rufe. :)

einsteinitza

Da, numai ca il face din grasimi animale, are alta textura, alt efect. Mai tarziu povestesc si despre adaosuri, uleiurile esentiale si coloranti.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

einsteinitza

Am revenit.
Adaosurile care confera sapunului diverse calitati-astringent , calmant, dezinfectant, emolient,cicatrizant,dezodorizant, precum si culoare si parfum,sunt de doua categorii.Cele care se adauga in apa de soda, si cele care se adauga la sfarsit. Cele din apa de soda-adica ceaiurile si infuziile, au marele dezavantaj ca isi pierd culoarea frumoasa, devenind mai pamantii, mai terne, din cauza sodei caustice.
Celelalte  se impart in
-adaosuri pentru culoare
-adausuri pentru parfum si efect medicinal
adausuri pentru efecte medicinale

Adausurile pentru culoare-argile colorate, cacao, curry,boia,scortisoara fin maruntita, se adauga in putin din uleiul care se foloseste, si se pastreaza pana aproape de sfarsit, exact la inceperea urmei de lingura, dar se ia in considerare lareteta ca parafurile fac sapunul mai uscat,deci se mai adauga cam o lingura in plus la ulei.Atentie si la curry,se foloseste putin, pentru ca in cantitate mare poate pata pielea.


Adausurile de parfum-in general uleiurile esentiale presate la rece, se folosesc cam 4-5 flacoane la kg de sapun. Fiind parfumuri naturale, ele se estompeaza in timp, nu va asteptati la parfum ca la sapunurile din magazin.Uleiurile esentiale au proprietati diverse, fiecare trebuie vazut ce efect are.

Mie cel mai bine mi-a ramas cel de levantica, pin si citrice, daca puneam ceva mai mult.Cand se adauga aceste uleiuri,se scoate din reteta cantitatea echivalenta de ulei,ca sa nu fie prea moale sapunul.Si acestea se adauga la aparitia urmei de lingura.

Aici gasiti fiecare ulei descris cu proprietatile aferente
http://www.faresbiovital.ro/ulei1.htm
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

einsteinitza

Uitati cam cum arata cel cu lufa, dar nu sunt pozele mele, poate ma reapuc si eu.
http://www.thesoapmakery.com/product_detail.php?id=540
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Ionela

Exceptional topicul! Si vrajitoresc de asemenea +hypno
"We're not broken, just bent and we can learn to love again!"

http://www.youtube.com/watch?v=mEXCzgpWLm8

penelopa

Deci, nu discut ................ decât cu luffă!!! Am zis! ;)
Dcaă tot mă chinui   ::)i ............  arată extraordinar acele săpunuri!!!  :o

einsteinitza

Da, si sunt si foarte bune.Masaj cu sapun natural.
Doar ca din pacate lufa o arunci la sfarsit.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

doina

Ce subiect interesant , multumesc Es  +hug
Acest sapun cred ca este excelent, poate cine stie ma duc odata la tara si fac si eu .

einsteinitza

Eu il faceam in apartament,  n-am facut niciodata la Slanic. Doar aveam grija sa acopar blatul cu o musama.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

doina

Am mai studiat cate ceva si cred ca voi incerca si eu o portie mica de sapun natural . O sa incep sa caut ingrediente  ;)

GetaV

Doina,succes,lufa iti dau eu +hug

doina


einsteinitza

Aici puteti vedea ce se face in domeniu, unele sunt cu glicerina, nu e cazul, dar unele va dau idei bune.Vedeti forme, adaosuri, puteti citi ingredientele, si idei de impachetare pentru cadou.
http://www.etsy.com/search_results.php?search_query=soap&search_type=handmade&page=3
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

gabriela jalba

Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

larisa

Am .facut si eu odata ,cu ulei si lapte,detergent.plante medicinale ,dar nu mai am reteta ,dar cind vad ce cautare are sapunul facut acasa ,dincolo,instrainatate .mas apuca din nou

einsteinitza

Si aici a inceput sa aiba mare succes, sunt cateva firme care fac, si au vanzari excelente.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

GetaV


doina

Am inceput sa cumpar ingrediente pentru viitorul meu sapun . N-am inceput cu ulei de masline extravirgin pentru ca daca nu iese sa nu arunc bunatate de ulei  ;D
Soda caustica am gasit cu concentratie de 75% dar am vorbit la laborator si pot creste cantitatea de soda calculand cu regula de trei simpla cata soda trebuie da pun .
Mai am de achizitionat uleiuri esentiale si uleiuri cu plante medicinale si gata  :D

einsteinitza

Doina, ce uleiuri medicinale?
Nu pune uleiuri esentiale la prima tura, incearca intai sa faci baza, sa vezi cum iese. Cauta sa pui si ulei de palmier.Ajuta ca sapunul sa iasa mai tare.
Pune doar uleiuri normale, nu esentiale, alea le pui dupa ce faci macar o tura.

Daca vrei cu ulei de masline, pue ulei sansa, acela e din samburi, deci mana a doua, si ,desi mai ieftin, pastreaza proprietatile uleiului de masline.Cand faci cu o cantitatee mai mare de ulei de masline, incearca sa pui ca adaus doar ulei solid, adica de palmier sau palmier cu cacao sau shea, pentru a face sapunul mai solid,.
Dupa ce va exersati, am sa va spun si cum se face sapunul batut spuma, care arata ca o inghetata si care pluteste pe apa. +dns
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

stefana

Am tot citit pe net (din curiozitate initial, ca nu ma vedeam preparand, efectiv, sapun de casa :D ) si m-am decis sa incerc si eu. Pe un blog am gasit niste detalii interesante...
Am cumparat soda caustica "fulgi" si pentru ca nu am gasit la punga mica, acum am 1 kg (deci, Doina, vedem noi cum facem sa ai si tu o parte din punga).
Ca ulei o sa folosesc niste ulei de porumb (am cumparat o data, dar miroase grozav a mamaliga si nu are succes la ai mei). As incerca si putin adaos de ceara topita (am de la Vio) ca sa fie mai solid sapunul.
Pentru diluarea sodei o sa fac ceai de menta.
Va scriu eu cum a fost, pentru ca incerc sa-l fac in week-end
Edit: Daca soda caustica are 75%, restul inseamna ca il reprezinta soda de rufe si sare.