Taierile la trandafiri

Started by einsteinitza, January 24, 2011, 04:37:55 PM

Previous topic - Next topic

geodezia

da-ne si noua linkul sa vedem cum ii pun

PRIMULA

  Mai intreb ceva. Cum spuneam, am cativa trandafiri care nu s-au dezvoltat deloc anul trecut, au ramas la 20 -30 cm, cred ca din cauza ca i-am plantat in spatele altora mai mari si nu au avut suficient soare. Pe aceia i-am musuroit aproape pana in varf. Ce fac acum, dau laoparte musuroaiele? Nu e prea devreme? Cine ma ajuta cu un sfat?

einsteinitza

Primula, noi fiind mai vechi aici, cam stim ce are fiecare in gradina, si cerem. In principiu, ar fi necesara o rubric cu listele dinc are suntem dispusi sa taiem,c are sunt deja mari. Eu vara cam fac pachete cu butasi si trimit doritorilor.
Acum astept primul val sa o momesc pe Geodezia sa imi dea niste lastari din Paul Transon ala al ei! ;;)

Daca vrei, deschide un topic si fa o lista cu ce vrei sa dai la vara,  sunt sigura ca vom participa cu totii! :-bd
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

einsteinitza

Aaa, si cu musuroaiele, poti sa le deschizi, chiar daca vin negative. Rolul lor e sa pastreze iarna vreo doi muguri dormind, ca sa ai daca iarna a fost aspra si a inghetat tot. Acolo ai un fel de banca de gene! ;;)
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

PRIMULA

    Cam la ceva asemanator ma gandeam si eu, oricum nu se pot aduna butasii intr-un "depozit",  vor fi "trandafiri virtuali" (cred ca si cu banii din banci se opereaza la fel). Am sa fac ce m-ai sfatuit.
    Uite, Geodezica, aici ai linkul spre site-ul de care ziceam. L-am gasit la voi, pe Forum. Eu am pus butasii in peturi, cu servetele umede la baza. Sa vad ce va iesi.
http://www.compagniadelgiardinaggio.it/phpBB3/viewtopic.php?f=6&t=31967
Ce fac cu trandafirii mei musuroiti? Descopar?

geodezia

he he Paul tronsonul l-am catarat pe bucatarie ca unchiu scirbos mi l-a tuns fiind pus pe gard ca cica ce rasura e aia pe gard asa ca imi vad visul cu ochii trandafir pe casa
normal ca o sa iti trimit Es cum sa nu iti trimit dupa prima inflorire trimt ca se prinde repede

PRIMULA

Da, primisem raspuns, multumesc! Acum am vazut.

geodezia

asta am incercat nu mi-a reusit  :-\

PRIMULA

 Ma gandesc ca depinde si de perioada din an cand se incearca inradacinarea. Eu am pus si putin Radistim pentru butasi lemnificati in zona taieturii de jos.

gabriela jalba

Acest Paul Tronson infloreste de doua ori pe an ?
Azi am bagat si foarfeca in trandafiri. Fositia nu stie ca-i primavara....Trandafirii deschideau mugurii !!!
Intrebare: cum curat un maces care are pe el fructe. Tai toate fructele jos?
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

geodezia

infloreste a doua oara dar slab 2-3 floricele  de aia ii  zice unchiu rasura si ma scoate pe mine din sarite ca dupa el o rosa trebuie sa stea cu flori din mai pina in  octombrie

geodezia

no acu sariti faza lasati-l ca l-am scarpinat destul pe cocoasa s-o fi invatat minte  +ham +ham

PRIMULA

  In zona noastra taierile la trandafiri se fac toamna. Peste tot am citit ca nu e bine asa si m-am conformat. Acum imi pare rau. Mugurasii aceia crescuti pana la varful ramurilor au avut nevoie de energie ca sa apara si sa se dezvolte. Chiar daca planta a fost in repaus vegetativ si circulatia sevei a fost lenta, ceva energie s-a dus totusi la muguri, nu? O energie risipita aiurea, daca eu tai din ramura. Incep sa am dubii ca am facut bine ca am amanat taierile pentru primavera. Pe urma, nu va spun cu cata emotie am inceput sa tai. Luni am tuns cativa, cu mare grija sa nu stric tufa, dupa ce am "rezolvat" o parte, mi-am dat seama ca am gresit si m-am intors. Uitasem sa dau jos firicelele de crengute crescute mai tarziu, ramase atat de mici incat chiar daca ar face o floare nu ar putea-o sustine. Asa ca m-am bagat mai tare si am taiat din lateralele subtiri, lasandu-le pe cele mai viguroase, dar si pe acelea scurtandu-le la trei noduri. Am luat si din lungime, mai mult de o treime, ca sa echilibrez tufa. Cred ca daca te uiti foarte atent la ramura cam stii unde trebuie pus foarfecele, exista diferente de "calitate", culoare, stralucire (?!), grosime, ... Nu stiu cum sa explic (nu am cuvintele la mine), ma bazez pe intuitia celor care sunt dispusi sa inteleaga ce vreu sa spun. La urma urmei lasi ramura la lungimea la care mai poate scoate laterale viguroase cat sa poata sustine florile. Dar cum tai acolo unde ai intervenit cu foarfecele pe o laterala anul trecut, ai redus la trei noduri, din care au aparut alte laterale peste vara? Tai doar pe cele noi. Si anul urmator? Probabil tot asa, cat va putea planta sa-si hraneasca pana la ultima crenguta.
  Unde au fost ramurele subtiri cat chibritul, am dat jos. De unde trebuie taiat, nici asta nu am stiut. Am lasat la o parte si prima linie de nod, m-am gandit ca de acolo ar putea in viitor sa mai apara lastari.
  Un lucru nu stiu si vreau sa intreb pe cineva care ma poate lumina. Daca o ramura bazala este imbatranita, adica lemnificata si la exterior, ea mai poate scoate laterale viguroase? Am un trandafir care are o singura ramura imbatranita , anul trecut nu a putut sa-si mai scoata nimic nou de la baza, iar ce a crescut pe lateral e bicisnic rau.
 

Schnuppe

Taierile ar trebui sa fie individualizate , fiecare clasa se taie diferit , eu privesc si fiecare soi in parte diferit . Depinde ce urmaresti . Daca trandafirii sunt inca mici , 2-3 ani , nu prea stii cum sa-i tai pentru ca nu ii cunosti , poti urmari niste reguli generale dar depinde de fiecare .
De exemplu , mie imi plac in forma lor naturala , la cei pe care ii pot pastra asa daca spatiul imi permite . Tai numai ce este rupt sau mort , negru sau uscat . Atat , nu tai nimic din cele foarte subtiri , indiferent de locul de unde au aparut le las in legea lor , chiar daca nu poarta flori participa la dezvoltarea plantei , fac parte din organismul ei . Nu aerisesc nimic , daca tai oricum cresc la loc tot pe acolo . Nu ma intereseaza ramurile verzi in special , de cele lemnificate nu ma ating , am nevoie de ele pentru ca sustin toata planta . Cand ramificatiile superioare pornite din ramurile lemnificate dau semne ca nu mai merg atunci voi taia de la baza celei lemnificate . Dar asta se intampla dupa geruri foarte puternice la soiuri cu rezistenta slaba sau dupa foarte multi ani la soiurile obisnuite .

Pe tehibrizi ii tai , de exemplu l-am taiat pe Barkarole la cca 1 -1,2 metri inaltime pentru ca se facuse de 2 metri inaltime si m-am gandit ca devine exagerat de inalt pentru un Th . Dar poate anii urmatori il voi lasa sa vad ce tufa uriasa poate forma .

Depinde de mai multi factori .

PRIMULA

   Da, cred ca am facut o treaba proasta anul asta, dar nu am avut incotro. Eu nu am propriu zis o gradina. Ceva loc  de jur imprejurul casei si ceva mai mult sus, pe coasta muntelui, dar  total neprietenos chiar si pentru trandafiri. Am terasat jumatate din el si am adus pamant din alta parte, ca erau mai mult stanci. Am ingramadit trandafirii si cu toate ca am planificat plantarea lor dupa culoare, inaltime si alte cele ( soare, umbra),  au crescut fiecare in ritmul lui, incomodandu-se unii pe altii. Am zis sa-i egalizez, sa fac cat de cat o ordine. Trandafirii plantati in 2012 s-au dezvoltat multumitor, erau mari de cand i-am cumparat, dar cei de la sarb, plantati anul trecut au fost anemici, unii au crescut cu cateva bazale lungi, nu au prea scos lateralele, altii au ramas in umbra lor si aproape au stagnat dezvoltarea.
  Am citit pe undeva ca daca le dai o stropire inainte de deschiderea mugurilor cu zeama bordeleza devin mai putin sensibili la fainare si patare neagra. Problema e ca am vazut ieri si azi o multime de buburuze si stiu ca ele sunt cel mai bun remediu contra purecilor infulecatori de lastari fragezi si bobocei. Intrebare: Suporta buburuzele astea o baie de zeama bordeleza? Nu as vrea sa le omor. 

claude

Primula, ai de obicei probleme cu patarea si fainarea? Ca daca nu, nu are rost sa dai chimicale doar sa te afli-n treaba...
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

PRIMULA

Quote from: claude on March 12, 2014, 08:40:09 PM
Primula, ai de obicei probleme cu patarea si fainarea? Ca daca nu, nu are rost sa dai chimicale doar sa te afli-n treaba...
In zonele cu soare si cu aerisire  buna nu am probleme. Dar am un loc unde nu e prea mult timp soare. Acolo ii am pe Winchester Cathedral si pe The Dark Lady, care  s-au umplut de fainare. Am facut tratamentul de cateva ori dar nu a functionat.

anasstasia

La mine the dark lady face patare la greu. Din cate stiu este si predispus la patare...

claude

Mno lasa ca la mine, desi intr-un loc aerisit, Baron girod de l'Ain a facut si patare si fainare  ;D Ma uitam la el si nu-mi venea sa cred  :D  Iulie-august a fost seceta si a dat peste el fainarea iar din septembrie au inceput ploi interminabile si s-a umplut si de patare neagra
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

PRIMULA

 Locul unde am plantat eu cei doi trandafiri cu probleme tine multa umezeala, in plus e si umbra destula.

einsteinitza

Multumesc , Geo! Astept cu nerabdare butasii. +dns :x
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

anasstasia

Ai mei au facut patare desi am probleme cu seceta, ploi aproape ioc si sunt si in soare direct toata ziua. Claude, in ce contrentratie sa fac zeama bordeleza pentru ei? Merg in weekend la tara si ii stropesc pe toti.

claude

Anas, 0,75 % e concentratia pentru stropirile in vegetatie, deci 75 gr. la 10L de apa.  Eu zic ca stropesti degeaba, acum, nu e perioada potrivita dezvoltarii fungilor
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

anasstasia

Pai si cand sa dau? Prin mai?

roxanicibogdanici

Ca si anul trecut am stropit cu zeama bordeleza trandafirii odata cu pomii inainte de a porni in vegetatie( in faza de muguri). Concentratia folosita a fost cea de la pomi 0.05% la 10 l apa ( un plic de 50gr. la 10 l apa) . Eu cred ca a avut efect pentru ca in vara trecuta nu am avut deloc probleme cu bolile.