Aronia

Started by Penelope, March 11, 2012, 07:56:53 AM

Previous topic - Next topic

Penelope

Bine v-am gasit!
Am plantat primavara trecuta in gradina doi arbusti de aronia.
Si cum unul dintre ei era mai maricel, a facut si primele fructe vara trecuta  :)  Fructele proaspete nu sunt grozave, parerea mea, desi sunt innebunita dupa gustul acestui fruct. Uscate mi se par chiar bune, dar mai am pana sa faca arbustul meu suficiente fructe.
A crescut 40 cm din primavara pana in toamna, deci ma astept sa se respecte perioada de "3 ani pana ajunge la maturitate" despre care mi s-a spus cand l-am cumparat.
Am o intrebare: stiti cum se inmulteste? Am tot cautat pe net si nu am gasit nimic.

einsteinitza

Bine ai venit

Chiar n-ai gasit nimic?
De unde i-ai achizitionat?


Eu am luat unul de la Baumax, dar deocamdata nu a fructificat.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Claudiu

Bine ai venit Penelope

Cred ca am vazut pe undeva Aronia, dar nu-mi amintesc unde  :-\ si nici macar nu-s sigur daca era sau nu aronia ca numai cred ca am vazut =))

Aici

http://www.antioxidant-fruits.com/aronia-plant-description.html

scrie ca se poate inmulti prin butasi nelemnificati, recoltati primavara tarziu sau la inceputul verii. Butasul se taie la aprox. 1,5 cm - mai exact scrie la jumatate de inch - ( 1 inch=2,54 cm) sub un nod si taietura sa fie usor inclinata fata de axa. Se trateaza cu hormoni de inradacinare si se planteaza in rasadnita rece sau ghiveci protejat (acoperit?)
Mai spune ca se poate inmulti si prin separarea puilor ce apar la baza si transplantati imediat la locul unde arbustul e dorit.

Asteptam poze  :)


MihaelaR

Aronia melanocarpa nero sau  Scorus negru

Beneficii

Fructele, de fapt superfructele, au un continut foarte mare de antioxidanti,
mult mai mare decat afinele ,de 15 ori mai mare, merisorul sau rodiile.
Au un continut mare de proantocianine care se gasesc si in semintele de struguri si acid chinic, de 10 ori mai mare decat merisorul

Continutul in vitamina P al fructului de aronie este mai ridicat decat in orice alt fruct ,vitamina P ajuta la fixarea vitaminei C in organism
Fructul de aronie contine de 5 ori mai multa vitamina P decat strugurii.

De ajutor in sanatatea noastra

- previne hipertensiunea ,60 ml de suc de 3 ori zi
- reduce diabetul
- are continut de acid folic
- trateaza boli cardio-vasculare
- scade hormonii de stres
- ajuta in tratarea cancerului
- purifica sangele
- reduce procesul de imbatranire
- intareste muschii si oasele
- produce anticorpi
- intareste sistemul imunitar
- trateaza bronsita
- are efecte pozitive asupra sarcinii
- impotriva bolilor ale ficatului
- impotriva inflamatiilor de stomac
- antialergic
- impotriva radiatiilor

Fructele de aronia se folosesc pentru

- colorant natural
- nectar si sirop
- gemuri si marmelade
- in industria alimentara ,productie de dulciuri
- compot
- fructe uscate
- fructe congelate
- productia de vin
- otet de aronia
- productia de inghetata

Eu am facut gem simplu ,sau in combinatie cu zmeura ,piersici,visine.
http://rami86.sunphoto.ro/Gradina_2012/77266740
Uscate sau congelate .le-am folosit la prajituri ,musli dimineata,in paine,la ceai.
Am facut si vin in combinatie cu struguri,foarte bun ,iar din prastina a iesit o tuica super ,plus ca au o culoare nemaipomenita.
Sucul il beau dimineata/seara cate 50ml,il pun in ceai .
Fructul simplu este foarte astringent,am observat ca dupa congelare este mai placut si lasat la macerat cateva ore in apa cu miere devine numai bun de rontait

http://rami86.sunphoto.ro/Aronia_melanocarpa_nero_Scorus_negru

Sa auzim numai de bine!

"Singurul mod de a-ţi păstra sănătatea este să mănânci ceea ce nu vrei, să bei ceea ce nu-ţi place şi să faci ceea ce n-ai face." (Mark Twain)
   http://rami86.sunphoto.ro
http://gradinahobby.blogspot.ro/
http://gradinasicamaramea.blogspot.ro/

geodezia

ioi e ditamai copacioiu . cred ca e super frumos cu florile alea albe

MihaelaR

Quote from: geodezia on October 29, 2012, 12:07:29 PM
ioi e ditamai copacioiu . cred ca e super frumos cu florile alea albe

Fotografiile cu copacii mari ,sunt de pe net luate,ai mei sunt cei mici care au facut si flori/fructe.
Sigur vor ajunge asa mari si frumosi.
Sa auzim numai de bine!
"Singurul mod de a-ţi păstra sănătatea este să mănânci ceea ce nu vrei, să bei ceea ce nu-ţi place şi să faci ceea ce n-ai face." (Mark Twain)
   http://rami86.sunphoto.ro
http://gradinahobby.blogspot.ro/
http://gradinasicamaramea.blogspot.ro/

paraschivvvv

 Eu a-am plantat anul trecut un aronia si am avut deja tot anul trecut cateva fructe,dar anul acesta nici nu a inflorit;sper sa fie mai batos la anul;gustul fructelor mi-a placut

gabriela jalba

Interesant !!!! Iaca mi-am mai gasit o treaba; sa caut aronia !!!
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

penelopa

M-ai convins, MihaelaR ! La primavara ma duc in cautarea Scorusului negru  +dns

Vernil, parca ai luat tu un exemplar in toamna asta, nu?!! Zi ceva despre ce face "dumnealui"  :)

vernil

Merge excelent aronia. Iar fructele sunt f.f.sanatoase. Nu am gustat sucul, dar indiferent de gust, se poate imbunatati cu ceva ca sa il consumi linistita.

doinabacau

 Am vazut ca are "dianadia"...

penelopa

De la Diana am sa iau scorus ... si nu numai!!! ;)

einsteinitza

Eu tot nu ma dumiresc cu denumirea asta de scorus. Stiam ca scorusul e Sorbus aucuparia, o alta planta din alta familie. Dupa mine, denumirea de scorus data la Aronia este data de vreun magazin de plante care nu stia cum sa ii zica, nu vi se pare si voua cam tras de par?
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

paraschivvvv

La aronia fiindca este din America de nord si Canada si are denumirea de Sorbus melanocarpa ce poate fi cu fructe negre sau rosii de aici si dernumirea de scorus(prin asemanarea culorii fructelor scorusului romanesc care are denumirea de Sorbus aucuperia)Eu am gustat cateva fructe din gradina mea( se dezvolta greu la mine:are apa, pamntul nu prea este acid ,desi cere acest pamant si sa zic ca din acesta cauza nu stiu daca a crescut anul acesta 2cm.Anul trecut cand l-am primit avea cateva flori si a facut cateva fructe coapte prin npoiembrie, ce au multa vitamina C( dupa gust)

einsteinitza

Pai si socul seamana la fructe, si bozul......nu se cheama toate scorus.
Vad ca denumirea de Sorbus melanocarpa e de fapt doar foarte rar folosita, Aronia melanocarpa si Photinia melanocarpa sunt sinonimele in uz. In engleza, si varietatea rosie si cea neagra se numesc chokeberry, deci ambele au aceeasi denumire populara.
Aplicand la noi, am avea scorus rosu, scorus negru si scorus?
Dupa mine, acum ca planta e foarte la moda- cum a fost pe vremuri gingseng-ul, sau aloe, sau catina, iar mai recent goji,- comerciantii au fos obligati sa ii gaseasca un nume, planta nefiind nativa la noi, deci neavand o denumire populara. Din nestiinta sau din graba, au denumit-o scorus, ca seamana . Asa ca acum avem o oarecare confuzie, scorus negru, scorus rosu, si scorus, primele doua denumiri nefiind nicaieri in nomenclatura plantelor ci doar se regsesc pe site-urile de tip naturist care vand fructele.


Tot cautand, am citit ca cel mai bine se consuma fructele intregi, fiindca cea mai mare parte de antioxidanti este in piele, nu in pulpa, iar prin fierbere se pierd 90 la suta din substantele active. Deci, ori proaspete pe loc, ori congelate au cel mai mare aport de beneficii.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

paraschivvvv

Es s-a folosit termenul de scorus caci fructele au un sambure dur la interior ca scorusul pe cand boabele de soc nu;cand eram copil se spunea ca socul este otravitor,acum facem gem, la fel si cu bozul;principal la soc si boz este momentul culegerii bobitelor:sa fie perfect coapte altfel......Si spanzul este otravitor dar in farmacia naturii se foloseste,dar in anumite conditii

einsteinitza

Da, am inteles de ce, fiindca sunt fructe asemanatoare. Mi se pare fortat si putin ciudat insa sa avem doua plante total diferite, la care doar fructele seamana cat de cat, care sa se numeasca la fel doar fiindca niste comercianti nu si-au batut capul si au folosit un termen care le-a venit la indemana.
Dar ma gandeam la asta doar fiindca imi plac mult scorusii, mi se par extrem de induratori si foaqrte decorativi toamna si la inceput de iarna. Am senzatia ca le facem o nedreptate, luand numele lor si punandu-l la o planta nou intrata in gradini.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

bunicutz32

Aronia are cateva seminte mici in fiecare fruct asa ca am scos si eu vreo 50, le-am uscat apoi le-am stratificat umed si uscat in frigider. Astept luna lui februarie sa le scot si sa le seman. Sper sa-mi iasa cativa puieti.

vernil

Eu am reusit sa inmultesc goji. Am pus in pamant cateva fructe uscate, nu ma asteptam sa rasara asa repede si atat de multe. In ianuarie le voi separa, sa vedem cum evolueaza.

sicamin

Vernil ,sa nu le lasi prea dese.Daca poti lasa de cum rasar,pe cele mai viguroase.Eu am pus in 2 ghivecele,cu acelasi substrat dar unde au rasarit multe si nu le-am rarit ,toate plantele au murit.Celelalte au crescut dar oricum au ramas putine .am 3 plante care sant deja in gradina.

hapylica

Discutii interesante pe acest topic.Am cumparat si eu aronia de la Mihaela si astept cu nerabdare ca la anul sa vad cum evolueaza!Am in pepiniera mea si scorus aucuparia luati din padurile din jurul Sibiului.Imi place cum arata arborele cand ii cad frunzele si raman ciorchinii atarnati.
Oare si la scorusul negru se intampla la fel sau se coace mai devreme? :)

einsteinitza

Cad frunzele si ramaqn la fel cirochinii, dar nu se compara ca decor cu scorusul. Aronia are fructe negre si nu prea sunt decorative, cam nu se observa. Am vazut cea se imbunatatesc la gust dupa primele brume, ca toate astea astringente, porumbele, catina, care se culeg dupa catva geruri.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

claude

M-am facut si eu cu o Aronia, e in beci, asteptand vremuri mai bune  ;D 
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

hapylica

Fricoaso! +ham Puteai sa o bagi in pamant cand ai primit-o,este in repaus vegetativ si mergea lejer!
Ce inseamna reclama(sufletul comertului)fara ea stateam lejer cu coacaze,porumbe,mure,zmeur.Daca nu auzeam de ea nu imi cumparam.
La Indagra am si gustat din suc de aronia de la o persoana din Alexandria care vindea puieti(la 1-1,5m destul de ieftini) si avea si fructe de kaki pt. reclama.Zicea ca avea o plantatie in Bulgaria. :)

claude

Pai am primit-o joi, Happy draga, la mine e zapada de 60 cm, s-o crezi tu ca fac sapaturi sa fac iglu la aronia  :D
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot