Resedinta mea de vara e la...tara..

Started by einsteinitza, September 21, 2012, 07:40:06 AM

Previous topic - Next topic

einsteinitza

Parafrazandu-l pe Toparceanu,, resedinta de vara a baronului Brukenthal era la Avrig.

Pentru cei care nu stiu, a fost un vizionar, un iubitor de arta in toate formele ei. Palatul din Sibiu care adaposteste  Muzeul de arta a fost deschis ca muzeu public chiar de el, fiind primiul muzeu de arta public din Europa, cu doi ani inaintea Louvrului.
Resedinta de vara de la Avrig avea o gradina in stil baroc facuta dupa modelul celei de la Schonbrunn, cu exemplare de arbori exotici deosebiti.Printre ei se afla si 5 exemplare de tulipan - arbore lalea, care acum au varsta de 225 ani. Sunt IMENSI!
.
Desi palatul in sine este intr-o oarecare renovare, vechea cladire a orangeriei este renovata si amenajata pentru cazare, deci poti sta o noapte doua chiar in incinta. Camerele sunt impecabile, cu mobila aleasa cu gust si cu decor potrivit-pe marginea scaunului de la birouas era atarnata o palarie mare de pai, cu funda cu picatele.
Gradina suferea si ea de seceta, si de lipsa unei maini de conducator- te-ai astepta ca o congregatie religioasa sa se implice mai mult in pastrarea unui cadou de asemenea valoare primit pe de-a moaca, dar ma rog, nu mai zic nimic. Si bisericile au mainile facute punga!

Am ramas impresionata de marimea arborilor de lalea, nu mangandeam ca pot ajunge chiar asa, cred ca sunt un spectacol in floare,,a catorva exemplare de magnolie imense, care erau pline de fructe deja colorate si pareau cine stie ce copac exotic.
.

Gradina de flori perene era destept amenajata, cu tot felul de varietati de plante pentru toate sezoanele, ca de ex un rond de trandafiri multicolor incercuit cu aster pitic, care acum incepea sa deschida florile.

Daca e cineva interesat sa citeasca putin despre istoria locului, aici sunt ceva date
http://palatulbrukenthalavrig.ro/
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

flordel

Frumos, chiar nu stiu de ce lumea neglijeaza gradinile, jumatatea din frumuseatea unei constructii rezida in amenajarea spatiului inconjurator.
Se vede clar ca este seceta mare, pacat.

einsteinitza

Seceta e doar una din probleme. Care a aparut anul asta. Insa taierea unor arbori pe care ii poti consaidera de patrimoniu, lipsa interesului pentru zidurile minunate care despatteau gradina de plimbare de zona de gradina de bucatarie, lipsa unei minime toaletari a copacilor mari, din partea unora care au fonduri, si inca destule...... Pe de alta parte, romanul merge la el in tara si viziteaza manastiri. Punct. Si atunci toate celelalte, cum sa supravietuiasca, cu un turist amarat? Ar trebui ca toata vara sa se perinde turisti, ca apoi totul sa intre in restaurare, conservare. De ce arata gradinile manastirilor impecabil? Si pentru ca aduna fonduri cu lopata!
Nu zic,  era foarte frumos aici insa se puteau face de zece ori mai mult, fiindca omul asta ti- a lasat cu drag ceva de valoare, fiecare planta si fiecare obiect adunat cu grija, si merita pastrat nu trecut in uitare. Cand ma plimbam pe langa magnolii, catalpe, ienuperi sau tulipani, toate de dimensiuni uriase, ma gandeam cum a adus proprietarul fiecare pomisor cu drag, cum si-a strans o colectie, si nu era asa usor ca acum, sum le-a ingrijit si el si urmasii lui, cum facem si noi fiecare in gradinile nostre. Te trece un fior. :-\
Bine ca au restaurat complet orangeria, au mai plantat niste pomi, au reparat bancile si au facut niste zone de flori perene printre mesele de la terasa. Dar mai era enorm de lucru......
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

flordel

O problema majora este ca este greu sa te informezi ce-i de vazut pe la noi. Eu am facut un trip cu copii acum un an sau doi, a trebuit sa stau sa caut ore intregi pe net ce este de vazut prin zona, m-am ajutat si de Google Earth, dar cine sta sa faca ce-am facut eu? Nu gasesti informatie sistematizata.
La noi turism nu se poate face fara drumuri, trebuie sa fii tare, sa ai rabdare si timp de pierdut ca sa stai cu orele in spatele unui camion care scoate gaze si sa mai dai si in gropi, sa te zdruncini bine pana ajungi. E un tratament bun pentru pietre la rinichi ca le dizloca, dar ajungi la destinatie si te dor toate cele.
In alta ordine de idei, noi nu prea avem traditie in ceea ce priveste gradinile si nu ne ajuta nici clima ca la englezi sa fie totul verde si placut. In general in fiecare an este seceta, trebuie sa uzi ceea ce presupune costuri mari. Este pacat totusi ca o asemenea gradina nu este bine ingrijita.