Farmacia verde - tratamente naturale

Started by Codruta, August 03, 2007, 11:48:01 AM

Previous topic - Next topic

Codruta

Doar azi am vazut ca ati schimbat denumirea topicului vechi si cred ca noua denumire se potriveste mai bine.
Pe mine ma intereseaza foarte mult tratamentele din plante naturale sau tot ceea ce este natural si nu toxic si poate ajuta plantele, florile noastre. De aceea deschid acest topic, in speranta ca vom afla mai multe despre acest subiec.
Citeam pe net despre zatul de cafea,usturoi, plante care aflate in vecinatatea trandafirilor sau a altor flori le protejeaza (galbenele - daca bine retin) sau ceaiuri din urzica, coada calului ca fungicide.
Stie cineva ceva despre acestea si daca sunt intr-adevar folositoare? Stiti si alte chestii naturale care pot macar proteja florile noastre daca nu le trateaza? Stiti ceva metode naturale impotriva ramelor si a melcilor?

larisa

Codruta ,referitor la zatul de cafea .Am pus si eu ca auzisem ca ar contine fosfati necesar plantelor .Dupa un timp am vazut ca atunci cind udam ,apa nu mai intra in pamint ci baltea deasuprazatului care formase o crusta .Cind am indepartat zatul ,am descoperit si niste vermisori.Am inlocuit cu pamint proaspat si m-am lecuit si de acest tratament

cara

eu auzisem candva ca ceaiul de tutun e bun pentru tratamentul parazitilor de pe plante, dar n-am incercat, nu stiu daca da rezultate.

larisa

O doamna profesoara ,de la centru unde lucrez ,in virsta de 70 de ani ,face un amestec pentru pureci si paduchi .In sera unde avea florile  s-au umplut de paduchi testosi ,crinii,leandrii.un dafin ,begonii,desi nu mai auzisem la begonii niciodata.
Amestecul il face asa ; i-a o tigara ,o desface  si o pune intr-o sticla de 2 l,pune fulgi de sapun,cam o lingurita ,spirt ,nu stiu cit ,din ochi cam de un deget din sticla de spirt ,apoi completeaza cu apa si lasa la macerat .Nu stiu cit lasa la macerat dar stropeste cu solutia si a doua zi face dus la planta  ,repeta asa de citeva ori .
Doamna e sasoaica si stie o multime de remedii pentru flori sau metode de inmultire

larisa

Codruta ,cum ti-a zis si doamna Gabi ,rimele nu fac rau ,ca afineaza pamintul .Melcii sunt stricatori mai ales aia fara cochilie,limaxii.De astia poti scapa presarind sare in jurul plantelor ,presari sarea pe rind, nu in ploaie pe unde nimeresti La magazinele de profil gasesti si un fel de granule .nu retin numele ,contra melcilor,costa cam 4 lei

Codruta

Cu ramele am intels...nu sunt periculoase, ba chiar sunt bune.
Limaxi am intr-adevar o multime; ii vad cand mut cate un ghiveci din gradina, ca e plin, mai ales sub ghivecele care au farfurie. De sare am mai auizt dar oare sarea nu e periculoasa pentru plante? Hai ca sub ghivecele care sunt pe pietre pot pune sare dar ce fac cu cele care sunt in iarba sau ce fac cu restul florilor din gradina?
Ceva granule impotriva melcilor am cumparat acum cateva zile. Din pacate nici aceste granule nu le pot folosi peste tot din cauza testoaselor pe care la am in gradina. Pe cutia cu granule scrie ca nu sunt periculoase pentru caini, pisici, pasari si un soi de broasca;nu stiu sa traduc ce fel de broasca e dar cert vorbeste doar de un fel, nu de broaste in general. Oricum am folosit la cateva plante asa ca ramane de vazut daca se vor mai imputina sau se vor muta la altele.
Credeti ca din cauza melcilor arata frunzele de la plante ciuruite, pline de gauri?

larisa

Nici nu are rost sa te intrebi .E sigur ca melcii ti le ciuruie

gabriela jalba

Codruta,citeam acum citeva zile ca broastele (cele obisnuite) iubesc teribil ca fel de mincare,melcii astia fara cochilie. M-am bucurat,ca eu anul asta am dat de citeva ori peste niste broscute,si nu le-am stressat(din considerente ca :fiinte-s si ele!!! ),si uite ca bine am facut. Cu ocazia asta,m-am uitat si dupa limaxi,si chiar ca nu am.Asa ca,fa-ti rost si de niste broscute.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

cara

ha ha ha! deci la anu' sap un iaz ca sa cresc broaste, ca sa manance limacsii, ca sa-mi creasca florile......valeeeeeeeeeeeeuuuuu!!!!! :o

Codruta

Gabi, nu ar fi rau sa ai dreptate cu melcii. Eu aveam intentia sa incerc sa am niste broscute dar nu chiar din cele obisnuite. Discutam cu un alt iubitor de plante si animale de niste broscute Xenopus care se pare ca toata primavara canta ca niste canari (masculii). Problema e ca inca nu am facut iazul - sper la anul sa il am - si in plus nu stiu cum faci ca broastele sa nu plece din gradina ta. Ma gandesc ca avand apa si hrana raman la tine dar nu sunt sigura de asta. Trebuie sa vad daca si aceasta specie de broaste se hraneste cu limaxi. Cat despre cele ordinare habar nu am cum sa le procur si nici nu stiu daca fac sau nu ceva galagie care ar putea deranja vecinii. Tu sti cum sunt casele pe aici si poate nu ti-am spus dar eu stau intr-o casa din aceea in sir, deci am vecini gard in gard.
Acum o saptamana am pus in cateva locuri prin gradina granule impotriva melcilor. Acum cateva zile am gasit pe net cateva metode de combatere sau prevenire a melcilor si am incercat si eu una din ele; recipiente cu bere. Radeam de una singura gandind-ma ca melcii sunt alcolisti.  Pana acum au venit la bar doar o musca verde, o insecta care cred ca e coropisnita dar nu sunt sigura, o furnica si un melc minor, adica un pui. Asa ca fie ca au murit melcii din cauza granulelelor fie ca s-au lasat de baut. Poate ar trebui sa incerc cu recipiente cu lapte  ;D
Cara, in privinta iazului eu zic ca nu chiar asa de rau si ca unul bine amenajat ar fi mult mai mult decat un loc de crescut broaste. Ca sa nu am vorbesc de faptul ca am vazut, pe aici e drept,  o multime de plante pentru apa (cu sau fara flori). 

cara

Quote from: Codruta on August 12, 2007, 12:12:04 PM
Cara, in privinta iazului eu zic ca nu chiar asa de rau si ca unul bine amenajat ar fi mult mai mult decat un loc de crescut broaste. Ca sa nu am vorbesc de faptul ca am vazut, pe aici e drept,  o multime de plante pentru apa (cu sau fara flori). 

draga mea, iazul e ultimil lucru pe care-l pot face la mine in curte!  :D
dar mi-ar placea, negresit!

Codruta

Cara draga, nu stiu ce gradina ai tu dar pot sa-ti spun ca nici a mea nu e prea mare iar iazul va fi mai mult o "baltuta" de 1,2 x 1,2 si va fi in bazin de plastic din acelea ce se vand in comert. Dar imi doresc mult sa am un pic de apa si daca e posibil si cu scurgere pe pietre. Asta e o alta durere de cap pentru ca nu stiu cum se face si cred ca voi fi nevoita sa apelez la o firma de specialitate.
In privinta melcilor vreau sa va spun ca s-au inecat in bere doar 2 desi am pus vre-o 7 recipiente cu bere. Ieri am improspatat berea si am vazut ca le dau bere fara alcool. Poate de aceea nu am prea mare succes  ;D In schimb am aruncat la gunoi niste violete care erau aproape complet uscate si m-a socat ge am gasit in ghiveci: era materniate de limaxi. Iar pe fundul ghiveciului am gasit ceva ca niste viermisori foarte foarte mici si albi. Nu stiu ce sunt aceia. Stiind ca la melci le place la racoare m-am uitat si in gradina din fata sub pietre si si acolo erau o multime de melci. Asa ca am pus bere si pe acolo dar am si imprastiat granule.
In ultima vreme apar pe pamant niste gauri putin mai mici de 1 cm si sunt multe. Limaxii fac aceste gauri sau alte vietati si-au gasit refugiu la mine in gradina?

gabriela jalba

Codruta,broastele nu ar deranja vecinii,dar nu stiu cum le poti determina sa stea la tine si sa nu se plimbe si la ei....Auzi,am mai citit un sfat: tai o portocala in doua,scobesti miezul si pui cu gura in jos prin gradina,si ei se aduna sub coaja si tu ii omori.Cit despre chestia cu apa sa curga peste pietre,precis am vazut undeva....ori la IKEA, ori la un BLOKER....deci e ceva gen fintina arteziana,cu apa recirculata.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

larisa

Codruta ,din cite stiu eu ,berea e pentru coropisniti,alea sunt ahtiate dupa bere .pune granulele pe supt pietrele unde stau melciii.Neavind cochilie ,ziua se ascund de soare in locuri umede si ferite de soare.Gaurile din pamint ar putea fi de la coropisnite sau de la furnici .Coropisnitele apar unde este gunoi de grajd .daca ai pus gunoi de grajd in gradina ,sigur te pricopsesti cu ele

Codruta

Dau mai jos ceea ce am gasit eu legat de indepartarea melcilor, poate mai sunt si altii interesati sua poate altii pot incerca si alte metode. Eu prefer, din cauza testoaselor, sa incerc metodele nepericuloase.
Capcane- ghivece intoarse: plasati in locurile umbroase, ferite din gradina, ghivece din ceramica asezate cu gura in jos, sprijinite pe o piatra, astfel incat sa ramana un spatiu prin care limacsii pot patrunde in interior. In fiecare dimineata se indeparteaza limacsii din interior, si se aseaza la loc-
            - recipiente cu bere: se aleg cutii goale de conserve (destul de inalte, cum sunt cele de legume) si se ingroapa, astfel incat deschiderea sa fie la acelasi nivel cu solul. Se umplu cam o treime cu bere. Limacsii sunt atrasi de bere, si zilnic vom gasi numerosi ,,amatori" inecati in cutie. Periodic se completeaza cu bere. Nu conteaza marca. -2.

Bariere- praf de var: in jurul zonei pe care dorim sa o protejam, se traseaza o dara de var lata cam de 2-3 cm. Metoda este putin eficienta in perioadele ploioase
- benzi de cupru: o sarma de cupru se infasoara de mai multe ori in jurul unui ghiveci; melcii nu se vor apropia de ghiveciul respectiv.
- alge de mare: metoda se adreseaza in primul rand locuitorilor din apropierea litoralului; algele sunt un repelent natural pentru limacsi, se pot folosi ca strat de mulcit in jurul tufelor. Pe langa actiunea lor de indepartare a acestor daunatori, algele sunt si un bun amendament al solului.
- pamant de diatomee: se cumpara de la florarii, datorita structurii lui granulate este folosit in amestec cu pamantul de flori, pentru a realiza compozitii de soluri bine drenate si aerisite. Un strat subtire de pamant de diatomee se poate aseza intre flori, limacsii nu vor trece peste el; metoda da rezultate bune pe timp uscat
- fasii de plastic negru: se fixeaza pe suprafata solului cu ajutorul unor tarusi subtiri fasii late de plastic negru (asemanator sacilor menajeri). In zilele insorite de vara, plasticul se incinge atat de tare incat daca un limax imprudent trece peste aceste fasii va ramane pe ele, ars.
- cofeina din cafea nu este pe placul melcilor, asa ca acestia se vor indeparta imediat de pamantul pe care ati turnat cafea.

Larisa, s-ar putea sa ai dreptate in privinta berii si a coropisnitelor. Pana acum am prins vre-o 3-4 coropisnite si doar 2 melci iar melci am vazut cu zecile prin gradina. Cert e ca in ultimul timp melcii s-au mai imputinat sau cel putin nu mai gasesc asa de multi sau nu gasesc deloc pe sub ghivece.
Gunoi de grajd nu am si cred ca gaurile din pamant sunt prea mari ca sa fie facute de furnici. Dar daca coropisnitele fac acele gauri inseamna ca sunt destul de multe si din pacate inca nu am gasit chiar nici o metoda naturala de indepartare a lor. Voi insista cu berea.
Gabi, crezi ca coaja de portocala e acelasi lucru ca si givecele intoarse (ceva umbrit si racoros unde se aduna melcii) sau o fi avand si mirosul cojii ceva efect? Mama mea pune prin dulapuri coji uscate de la citrice; cica ar fi bune impotriva moliilor. Nu prea ma omor cu mancatul portocalelor care sunt acre si fara nici un gust dar imi voi da silinta daca asta ma va mai scapa de melci. Legat de fantanile arteziene am vazut diverse modele special pentru gradina atat doar ca nu imi imaginez inca cum se face instalatia... dar cu asta am timp sa-mi bat capul in primavara urmatoare.

gabriela jalba

Codrutica, nu's ce sa zic....poate ca au acelas rationamen ca si ghivecele intoarse...,dar poate or fi atrasi si de miros....Nu am experienta in sectorul asta(si nici ca-mi trebe!!!)
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

penelopa

Pentru inceput tin sa-mi exprim bucuria ca a revenit Codruta printre noi.
Pentru... cuprins,  am atatea sa spun si nu stiu cu ce sa incep !?

-  Despre iaz as propune sa vorbim la "Amenajarea gradinii"  ca sa nu fim off-topic si fiindca ma intereseaza si pe mine.

-  Despre broaste: nu cred ca trebuie sa facem rost de ele fiindca vin singure daca in meniul lor intra si limacsii. Eu am multe broscute prin gradina fara sa le fi chemat si poate,  de aceea n-am mai vazut in ultimii 2 ani limacsi in gradina mea.
Ma intre insa, Codruta,  unde ai tinut tu ghivecele cu violete de s-au impuiat limacsii in ele  ??? Violetele nici n-ar trebui scoase afara din casa.

-  Despre gauri prin pamant:  am si eu o multime de astfel de gauri,  mai ales, in gradina de legume. N-am prea vazut insa coropisnite dar,  cand ud sau  afanez pamantul,  vad  fugind speriati  niste gandacei mari (gen carabusi) negri. S-ar putea sa fie gaurile lor.
Fiind aproape de radacinile plantelor,  cand ud,  torn apa din belsug in aceste gauri. N-a murit nicio planta din cauza lor.

-  Despre tratamente naturiste:  cred ca au efect numai in scop preventiv.
Am stricat un snop de tigari in CO facandu-le  baie  "lanosilor" care mi-au invadat o crassula. Dar am stropit si cu Mospilan.

Codruta

Draga Penelopa, mersi si ma bucur ca am revenit si astept timpul cand pot doar sa ma mandresc cu florile mele si nu sa ma tot straduiesc sa scap de boli si de ligheoane.

Aici unde locuiesc eu nu am cum sa vina broscute asa ca va trebui sa procur eu cateva. Dar am si doua pisici si una dintre ele prinde o multime de soareci de camp. In plus vin si pisici de la alti vecini. Si nu stiu daca pisicile vaneaza broscute asa ca trebuie sa studiez si acest aspect.

Am gresit cand am zis violete; era vorba de panselute (sper ca le zic corect de data asta) dar in olandeza le cheama VIOOL  ::) si cred ca din aceasta cauza am zis violete. Fac frecvent aceasta greseala. Pun poza mai jos asa ca veti vedea la ce ma refer.

Legat de melci e adevarat ca am gasit cativa dar cred ca gradinile mele sunt pline cu alte lighioane si m-am gandit ca sunt tot un fel de melci dar cred ca m-am inselat ;sunt niste bestii cu corpul gri, arata moale ca si al melcilor si au ceva picioruse mici. Din aceste bestii gaseam o multime sub ghivece, pietre si asa cum am zis si in ghiveciul cu panselute.

Si eu ma gandesc ca tratementele naturiste sunt mai bune preventiv dar asa cum se spune e mai bine sa previi decat sa tratezi. Asa ca daca am sti ce anume am putea folosi ca sa prevenim ar fi mai bine pentru toti (nu numai pentru cei aflati in situatia mea care au animale "ciudate"prin gradini) si mai ales pentru plante. Citeam undeva ca nu e bine sa se foloseasca preventiv sau in exces produse fito deoarece nu distrug doar insectele daunatoare si pe cele care sunt bine venite. Apropo de asta, chiar ma gandeam ca pot sa intru din nou in afaceri si sa fac culturi de gargarite, paianjeni, carabide sau mai stiu eu ce insecte sunt folositoare prin gradini  ;D

[attachment deleted by admin]

gabriela jalba

Sint panseluuutee!!!! si ce frumoase sint!!!! Pisicile nu mininca broaste. Pot sa le omoare daca le vine chef sa se joace cu ele,dar nici broastele nu-s proaste sa stea! Pune poza la ceea ce credeai tu ca sint melci!!! Sa vedem ce lighioane te tortureaza!!!
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

Codruta

Din pacate nu am cum sa pun poza la lighioane. Acum nu mai am asa de multe si asa de mari cum erau inainte. De gasit mai gasesc dar nu am cum sa fac poza ca dispar imediat cum ridic piatra sau ghiveciul. Am incercat sa prind si sa pun pe o hartie - pentru potret  :D - dar fug foarte repede. Ce poze am reusit sa fac nu sunt clare deloc. Lighioanele au cam 1 cm, sunt gri inchis pe spate si mai albe pe burta, au 8 picioruse daca bine am vazut, 2 antene, stau la gramada sub pietre sau ghivece (inclusiv in fundul ghiveciului) si fug foarte repede cand le descoperi.

penelopa

Codruta,  daca nu cumva te-ai gandit si la o "afacere"  cu  melcii si alte lighioane ...mustoase,  ma gandeam ca ar fi bine sa face rost de un  spray cu ceva insecticid puternic (eventual,  unul pentru gandaci) sau alta substanta chimica si cum ridici o piatra sau un ghiveci si  dai de ele.... da si tu repede cu spray-ul pe ele pana nu o apuca la sanatoasa.
Cele care mai scapa,  le vor povesti la suratele lor ce-au patit si poate vor parasi.... in haita,  gradina ta.

Codruta

Chiar la o astfel de afacere nu ma-m gandit si sigur ar fi doar hobby ;D, nu ar fi ceva rentabil.
De cand am folosit granulele impotriva melcilor s-au mai imputinat si lighioanele asa ca voi mai insista cu aceasta metoda. As prefera sa nu fie nevoie sa folosesc insecticide.
Bine ar fi fost sa pot sti ce fel de lighioane sunt si daca merita sa ma lupt cu ele sau nu. Pe net am gasit si o insecta care arata ca un gandac (Carabida) si care sta ascunsa tot sub pietre si scanduri si care cica ar fi foarte buna in gradina pentru ca s-ar hrani cu melci, limaxi,omizi, etc... Asa ca nu ar fi bine sa incerc sa omor ceva ce poate ar fi folositor. Atat doar ca lighioanele mele arata la prima vedere ca un pui de melc doar ca au picioare; deci nu sunt melci nu sunt gandaci dar sigur au fost foarte multe la un moment dat.

gabriela jalba

Codruta,sa stii ca abia acum mi-am dat seama despre ce fel de gindaci spuneai...nu stiu cum ii cheama,dar as putea sa-i desenez...mi-e mie scirba de aia!!,nu stiu daca fac rau la plante...
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

Codruta

Lighioanele la care m-am referit seamana mai mult a melci doar ca sunt mai mici, parca au ceva dungulite pe ei si au picioare. Culoarea e un fel e gri. Stau ca si melci pe sub pietre sau sub tavile ghivecelor. Am remarcat ca se aduna mai multe sub ghivecele care sunt pe asfalt sau pietre. Fug foarte repede in momentul cand ridici ghiveciul.

gabriela jalba

Le cunosc si mi-e scirba de ele...sint latarete,usor ovale si-s din segmente.N-au treaba cu plantele!!! Se string la intuneric sub ghivece. Dar acum nu mai sint. Ai sa vezi la vara
.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=