Gradina Einsteinitzei

Started by einsteinitza, January 30, 2008, 10:12:32 AM

Previous topic - Next topic

einsteinitza

Chiar vreti reteta ? Ma bucur.
Un pui de curte sau chiar din comert, mai mare
Un mat de porc din cel cret.
Coriandur, o lingurita
Piper negru macinat o lingurita
Usturoi pudra doua lingurite
Boia dulce doua lingurite
Zahar doua lingurite
Sare trei lingurite
Boia iute daca va place, max o jumatate lingurita
Enibahar o jumatete lingurita
Gelatina pudra doua lingurite
Zeama de carne sau apa o jumatate de cana.

Se amesteca toate condimentele si apoi se adauga apa, sa iasa o pasta foarte lunga. Gelatina nu se pune inca.

Carnea care e mai mare, macra, se taie cubulete, nu trebuie sa fie egale, cum iese. Cea marunta si pieile se dau prin masina de carne cu sita mica si apoi se pun peste cuburi. Se toarna zeama de condimente si se amesteca bine. Se lasa la frigider totul acoperit 24 de ore, sa se amestece aromele. Intre timp se pune matul cret intr-o cana de apa rece, tot la feigider, sa se moaie. Mate se gasesc pe la Carrefour Metro, etc, la raioanele de carne.
A diua zi se pune tubul de umplut carnati pe masina de tocat se unge tubul masinii cu untura sau grasime , si se presara in mat niste boia dulce, eventual. Asta ca sa aiba si p dinafara culoare frumoasa.
Seq umple matul cu amestecul de carne, foarte indesat. Se impunge cu un ac din poc in loc in timp ce se maseaza carnea sa ocupe tot spatiul.
Se leaga si se pune la aer o zi a se usuce si sa stea atarnat, sa se preseze. Apoi se baga la fum o zi. Cand se scoate, se lasa doua ore la cuptor la foc mic, pe grilajul cuptorului, la temp mica, pana in 100 de grade. Sau se afuma cu foc cald direct, tot 100 de grade, dar e mai complicat. Eu l-am pus la afumat cu porcul =)) si apoi la cuptor foc foarte mic doua ore. Se pune la frigider sa se amestecearomele. De a doua zi se poate consuma! Are niste arome.....
+ham
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Radu


larisa

Musai trebuie sa fac si eu ,mate de chisca am,mai trebuie ,,,puiul si cheful ;D

gabriela jalba

Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=


einsteinitza

O vreme complet aiurea, ba fulguieste ba iese soarele! Am reușit sa prindă o ora de vreme frumoasa sa mai pun niste ridichi si sa termin de taiat cornii! Dar îmi tot vine sa fug in casa la caldura!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

paraschivvvv

Si la noi vreme de disperare.

einsteinitza

Am reușit sa termin azi toate tăierile din curte, cu excepția Glicinelor. Acolo trebuie sa ma urc pe scara, si mi-a fost groaza sa o car, eram franta.
In privința trandafirilor. Rodica, eu am cercetat cu atenție, chiar am încercat sa vad de ce unele ramuri care erau mai bej prin Februarie când a dat putina vreme buna, au evoluat spre negru. M-am lămurit, cel puțin la mine,  clar înghețul. A pornit seva, chiar se vede cum ramurile bune s-au întărit cumva, sunt "umflate" iar cele care erau înghețate s-au colorat in negru puternic, iar saub influența soarelui aceasta uscare a devenit si mai  Nu e vorba de evolutie de boala la solare, ci de desidratare si usciare mai puternica, de vant si caldura. Ramurile uscate se deshidratează si sunt mai vizibil "bolnave" Am câțiva care aveau pete rosietice, pe la un ghimpe, sau pe o porțiune. Alții care aveau zone rosii pe o fata a ramurii. M-am uitat atent, ori aveau undeva o julitură ori zona era exact in sensul vântului de pe apa. Am căutat si la microscop, nu vad decat răni si zone mai uscate, nu vad nimic modificat.
Cred sincer ca ai intrat in panica, mulți trandafiri au probleme cu frigul, dar se refac . Am avut trandafiri tăiați la rasul solului, atunci in 2010, nu se mai vedea nimic, mizam pe mugurii de jos, aceia care au rămas la îngroparea nodului de altoi, si aceia au pornit si si-au revenit. Nu am umblat  însă la ei, lasă-i la cald, lasă trandafirul sa nu se deshidrateze după tăiere, si precis nu ai probleme. Era undeva o discuție cu Von, e mai periculoasa deshidratarea la ger ca  Orice!
Mai ales la trandafirii noi, colecția de vechi, nu începe sa stropești cu substanțe, le faci mai mult rău. Sunt slăbiți, sensibili, puși cu aventuri, lasă-i sa înceapă sa prinda putere.Nu fa nimic anul asta, doar urmărește evoluția fiecăruia, poate sa notezi ce si cum in zonele cu probleme. Copilul cu multe moașe  moare!
Pana la urma, întoarce-te puțin in urma si vezi de unde chestia asta cu cancerul, de la un grădinar foarte începător si un site plin de aberații!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Rodica Stacescu

   Es, discutia despre starea in care au intrat trandafirii in primavara asta au inceput pe Sunphoto, pe un album al Florinei, prima care a semnalat pierderi la trandafiri, in special la urcatori si Th:
             
    http://florina.sunphoto.ro/Trandafiri_degerati/comments

 Ne-a fost greu sa explicam cauzele pentru care s-au produs daunele pentru ca majoritatea suntem incepatoare. Curand am descoperit ca si la mine trandafirilor incep sa li se innegreasca unele ramuri. Am deschis si eu un album, in care am pus poze si au fost comentarii si aici:

    http://primula.sunphoto.ro/0_0_0__IARNA_UCIGASA

 Un domn din zona sudica ne-a trimis linkul de la Paradisul Verde. Nu mi-am amintit deloc ca citisem pe TM aberatiile debitate de acel site, asa ca am luat totul in serios. Poate si pentru ca daunele erau total aiurea, se innegreau ramurile batrane, care ar fi trebuit sa fie lemnificate si deci mai rezistente, nu cresterile tarzii din anul trecut.  Pe urma, am vazut ca ramurile cu probleme musteau de apa, isi pierdusera consistenta lemnoasa, desi erau ramuri mai vechi. Totul parea anapoda!

  Bun, acum despre butasii mei nou plantati! Am facut deja stropirea lor cu zeama bordeleza. Abia dupa ce i-am imbaiat pe toti bine, si am stropit cu generozitate si pamantul din jur, am vazut ca ma sfatuiesti sa-i las in pace. Acum e deja tarziu. Alt motiv de emotii, nu? Plus ca am facut si alte greseli: Am facut solutia ceva mai concentrata, am stropit si rugosele care trebuiiau ocolite, ca nu agreeaza chimicalele, in plus, ar fi trebuit intai sa curat tot ce e innegrit si apoi sa fi stropit.
  Imediat ce am "dat cu pompa", a nins vreo doua zile la sfarsitul saptamanii trecute.
  Astept sa vad ce se va intampla, ca altceva nu mai am de facut! Nu pot spune ca sunt chiar panicata, asa cum s-ar crede. Am depasit perioada asta din decembrie, cand mi-am luat orice speranta ca voi avea trandafiri vechi in gradina! M-am obisnuit deja cu gandul ca doar o minune ar putea sa-i salveze! Cea mai eficienta cale spre cunoastere este cea initiatica: trebuie sa parcurgi un drum, sa treci tu insuti peste obstacole, greutati, sa inveti sa le depasesti, degeaba ti se dau sfaturi daca nu parcurgi singur drumul propiei experiente!
  Am recitit inca de cand am descoperit starea proasta in care erau tufele si explicatiile lui Schnuppe, chiar ma gandeam ca au existat semne inca din februarie, ramurile erau deshidratate, desi erau verzi, pareau oarecum stafidite, ridate. Exact acelea s-au innegrit la inceputul lui martie, cand a dat caldura. Dar ma asteptam sa se usuce, nu sa se innegreasca si sa fie asa de apoase.

einsteinitza

Știu, am înțeles exact, știu doar ca iți dorești din tot sufletul sa ii ai, sa ii vezi frumoși. Știu ca începuturile sunt asa, gândește-te ca eu ajunsesem la 400 ! Dar asa am învățat multe, am vazut ce greșesc eu, am vazut ce nu le place lor...toti iți înțelegem frământările, eu încercam doar sa ma lămuresc pe mine cu ce se întâmpla si sa incerc sa te liniștesc si pe tine.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

geodezia

Buna ES am si eu o intrebare
am pus citiva bujori arbustivi
am vrut sa am unul linga scara in ingramaditura mea de plante de acolo
spune-mi te rog cam la cit ajung radacinile unui arbustiv nu de alta dar improvizatia mea de pietre de linga scara de pietre si ciment puse pe aleea de ciment are inaltimea de doar 40 cm
ma gindeam ca ai vazut arbustivul ala la Cluj cu virsta de 40 de ani  oare radaciina creste mai mult de 40 cm ?
multumesc

gabif1966

Geo, dupa cum vei vedea in videoul urmator, bujorii arbustivi au radacini serioase si pe langa asta trebuie plantati adanc.
/www.youtube.com/watch?v=qb8ZJaFpFJw
Viata este cat de frumoasa ne-o facem noi.
http://gabif1966.sunphoto.ro

gabif1966

Viata este cat de frumoasa ne-o facem noi.
http://gabif1966.sunphoto.ro

geodezia


gabriela jalba

 Eu cred ca trandafirii-s asa afectati din cauza inghetului timpuri din toamna.Mult prea devreme si ei nu au avut cind se pregati bine pentru iarna. Nu-mi aduc bine aminte cind a fost, dar oricum,inainte de a inflori mare parte a crizantemelor. Nu le-am vazut inflorite.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

einsteinitza

Geo, nu v-a rezista mult timp in zona cu 40 cm pământ, au rădăcini adânci. Am mutat doi in toamna, erau oare lungi. Plus ca la asa adâncime pământul acolo îngheață tot. Beton!
Cel de la Cluj, bătrânul Bujor, nu știu de rădăcini are, nu am săpat sa vad!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

geodezia

multumesc va trebui sa il mut il las acum si il mut in toamna deja are frunzele mari ar fi pacat sa il pierd

einsteinitza

Delicatese prin grădina, yam,yam! Sparanghel la orizont!
http://corinas.sunphoto.ro/Diverse/102841144
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

zamfira

Da, foarte apetisant! Es, din cate stiu eu, sparanghelul trebuie bilonat adica trebuie acoperit cu pamant, incat sa rasara intr-un musuroi, sa se etioleze, sa ramana alb si crud, sa nu devina fibros. Poate ca exista bilonul dar nu se vede in fotografie.

einsteinitza

 +hug
Tu ai dreptate, dar exista doua tipuri de culturi, alb sau verde. Daca ai observat, si prin magazine se găsește si verde. Mie îmi place mai mult asa, deși am încercat si alb, parca pierde la aroma..in orice caz , daca il culeg la timp, nu este deloc fibros ci ca o conopida, cumva untos!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

zamfira

De unde se cumpara radacina? Ca doar nu cred sa fie din semanaturi...As pune si eu.
Vreau sa iti spun ca anemonele de la tine s-au dezvoltat foarte frumos si au inceput sa se inmultesca. Imi plac enorm! Multe multumiri. Dintre trandafirii primiti sub foarma de butas de la tine, mi s-a prins Coral dawn pe care mi l-am dorit foarte mult, vad ca e foarte curajos si nu a suferit de frig. Louis Odier nu a rezistat, iar Zephyrine Drouhin am cumparat de la Claude. A iesit foarte bine din iarna. Brugmansia alba a supravietuit? Daca nu, mai trimit.

einsteinitza

Ma bucur ca merg toate bine, iar Anemonelor ți-am spus ca nu am uite sa le laud. Se înmultesc repede, nu fac figuri sunt frumoase asa pâlcuri, ce mai, chiar am sa mai iau câteva feluri.
Ce butasi mai vrei, îmi spui spre vara.
Sparanghelul e din seminte, cultivat absolut întâmplator, acum am mai semănat un soi, daca reușesc si cu soiul asta, iți trimit plantute. Din cel mai bătrân am tot dat primăvara asta, nu mai pot ca ai mei sunt mari amatori. Deja am trimis la Bucuresti la copii ca ma tot băteau la cap! ;D
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

einsteinitza

Nu înțeleg unde e primăvara, ca la noi ploua aproape zilnic! Nici poze nu ajung sa fac. Doar buruienile sunt in extaz! Cresc de parca iau steroizi! +hypno
La mine trandafirii mai au ceva pana înfloresc, se deschid ultimele lalele.
Frigul asta permanent si umiditatea mi- au facut basicare la piersici si a trebuit sa ii stropesc. Nu înțeleg cum, dar au apărut si insecte de tot felul, puricii pe prun, pe soc. Pe astia ii rezolv cu furtunul cu apa, ca nu sunt prea periculoși. Șocul îmi face in fiecare an niste puricei negri dar care nu par sa il intereseze, asa ca ii las in pace.
Nu știu sa puncte direct de pe sunphoto
poate ma inițiază cineva, ca vad ca nici photobucketul nu mai funcționează cum trebuie!
Asa ca, linkuri
Ceapa decorativa
http://corinas.sunphoto.ro/Din_gradina/103020197
http://corinas.sunphoto.ro/Din_gradina/103020198

Leurda pe malul pontonului
http://corinas.sunphoto.ro/Din_gradina/102982907

Kerria
http://corinas.sunphoto.ro/Din_gradina/102982908
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

anasstasia

Toate pozele sunt superbe (ca de obicei), insa poza cu kerria m-a omorat.
Si la mine ploua aproape zilnic (desi sunt in sud) si am o primavara tarzie. Mai e ceva pana infloresc trandafirii. Singurii avansati sunt irisii si bujorii imbobociti. Basicare am observat si eu, iar afidele pe soc m-au speriat de-a dreptul. Nu am mai vazut in gradina ganganii asa negre, mari, grase si scarboase.

einsteinitza

Da, sunt cam urâtele afidelealea negre pe soc, dar nu au nic un fel de efect, nu merita sa încarci chimic zona pentru ele. După o luna doua se duc, nu știu ce fac, mor, pupeaza, habar nu am dar nu le mai vad.
Cu basicarea am avut marirobleme ca nu s- a putut stropi, zilnic a plouat.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro