TotalMush Community

DESPRE GRADINI => GRADINA DE LEGUME SI LIVADA => Topic started by: atila on June 05, 2007, 08:38:55 PM

Title: Castraveti
Post by: atila on June 05, 2007, 08:38:55 PM
Puteti sa imi spuneti cum se face ciupirea castravetilor? Am auzit despre metoda ca sporeste semnificativ productia de castraveti, dar din "mila" nu am facut asta...
Title: Re: Castraveti
Post by: penelopa on June 06, 2007, 09:15:20 AM
Da, Atila. Neaparat trebuiesc "ciupiti". Este foarte important  pentru productie.
Cand plantele au format  4-5 frunze,  li se rupe varful. De la baza plantei vor creste  noi lastari pe care se vor forma  flori femeiesti care vor produce castravetii. Cand si acesti lastari ajung cu 5-6 frunze se ciupesc,  repetand operatia si la lastarii de ordinul 3.
Nu-ti fie teama si nici mila. Eu am aplicat "tehnologia" ciupitului si a fost foarte bine.
Tot important la castraveti este si musuroitul.
Dupa rasarire,  se spune ca e bine sa lasi 2 plante la  cuib (eu las totusi  3-4 plante),  pana ce vrejii  sa acopere pamantul, se fac 2 prasile cu atentie sa nu fie vatamate radacinile si dupa prasila a 2-a ,  se musuroiesc.
Eu ii ridic pe araci si ii musuroiesc dupa primul ciupit.
Se mai spune ca si ingrasarea suplimentara este importanta. Prima se face la 10-15 zile de la rasarire iar a 2-a la 15-20 zile de la prima.
Eu nu i-am ingrasat niciodata. Si-am avut castraveti frumosi. Am ramas fara castraveti (anul trecut) cand,  nu stiu de ce,  plantele se uscau pe araci. Cred ca a fost un atac  puternic de mana.
Title: Re: Castraveti
Post by: gabriela jalba on June 06, 2007, 01:46:58 PM
n-am practicat niciodata chestia cu ciupitullldar omul cit traieste ,invata!!!!(am s-o trec la maxima zilei!!). Am expediat acasa un mesaj urgent cu indicatiile tale,Pene!!
Title: Re: Castraveti
Post by: larisa on June 06, 2007, 09:18:11 PM
castravetii mei sunt tocmai la 4-5 frunze ,am sa-i ciupesc si eu ,chiar nu auzisem de asa ceva.,de ridicat pe araci stiam
Title: Re: Castraveti
Post by: gabriela jalba on June 13, 2007, 07:53:09 PM
Dar pe aia cu rupt prima floare ( poate si-a doua....IONUT!!!! sari cu informatia exacta !!!!! ) , o stiti?
Title: Re: Castraveti
Post by: atila on June 14, 2007, 09:06:13 AM
Pe asta o stiu valabila la ardeioase si la vinete. In ritmul in care cresc insa castravetii nu cred ca e foarte valabil... Apropo, la castravetii mei olandezi am cate un castravete la fiecare frunza/ramificatie... E super daca va ramane asa! Si eu si fetita mea suntem mari fani de castraveti!
Title: Re: Castraveti
Post by: penelopa on June 14, 2007, 09:20:26 AM
Io sunt innebunita dupa castraveti. Ii mananc simplu,  muscand din ei ca din ...banane.
Nu-mi pot imagina nicio salata fara castraveti  :)
Title: Re: Castraveti
Post by: gabriela jalba on June 27, 2007, 10:34:32 AM
De Sf. Petru si Pavel se pun in pamint castravetii pt toamna. Eu am executat ieri operatiunea !!!!
Title: Re: Castraveti
Post by: penelopa on July 03, 2007, 03:15:33 PM
Si daca ii pun dupa ce scot ceapa,  oare se mai fac pana la toamna?
Deocamdata nu mai am loc in gradina de legume. Si  castravetii de vara abia au inceput sa faca fructe. Nu i-am ciupit decat o singura data fiindca am lasat cam multe fire la cuib (4 - 5)  fata de 2-3 cat se recomanda si deja nu mai au loc pe arac. (La anul incerc si eu varianta cu plasa de sarma).
Sunt plini de flori dar ce pacat ca fructele sunt putin cam amare (gustul amar al castravetilor este apanajul secetei cu care ne confruntam).
Title: Re: Castraveti
Post by: gabriela jalba on July 04, 2007, 12:35:34 PM
1. pune semintele in ceva la incoltit si cind is mari ii pui direct in pamint.
2. ceapa trebuie scoasa de-acum!!!
.....si pina iti cresc castravetii din "rasadnita", scoti ceapa precis !!
Title: Re: Castraveti
Post by: simona2 on July 04, 2007, 01:23:43 PM
Am pus si noi castraveti .Sunt plini de flori dar doar unul singur am gasit. Dupa parerea mea nu se prea merita cultivarea lor in gradina pentru ca mai bine ii cumparam ca nu sunt scumpi.
Title: Re: Castraveti
Post by: gabriela jalba on July 05, 2007, 07:47:24 AM
Poate nu e avantaj material ,tinind cont de cita munca investesti si suflet...,dar stii ce mininci!!! Ma refer la chimicalele cu care-s ingrasate legumele de pe piata!!!1 Chiar de zici ca-s de la taran: ei tot pt vinzafe fac si au invatat cum sa le stimuleze chimic; au nevoie de cantitate,nu calitate.
Title: Re: Castraveti
Post by: larisa on July 05, 2007, 07:52:02 AM
Am strins si eu prima recolta de castraveti .am pus la murat ,pentru consum imediat ,un borcan de 5 si unul de 2 litri .Nu sunt amari .Eu i-am udat ,desi rar, cu apa din piriu ,nu cu apa de la robinet
Title: Re: Castraveti
Post by: penelopa on July 05, 2007, 08:42:40 AM
Si eu i-am udat, Larisa,  in fiecare seara cu apa de la fantana. dar tot amarui sunt.  Poate conteaza si soiul desi in fiecare an am pus cornishon si nu au fost niciodata pana acum... amarui.
Anul trecut  nu am reusit sa obtin castraveti.  Cand ajungeau la 20-30 cm,  plantele se uscau.

Simona,  eu cultiv legume...... numai de placere. Realizez ca e mai ieftin sa le cumpar gata facute decat sa le cultiv dar nu pot renunta la ideea de a ma "chinui"  cu  ele.
Title: Re: Castraveti
Post by: larisa on July 05, 2007, 09:08:57 AM
Si noi suferim de aceeasi boala .Desi nu obtinem mare lucru ,anul trecut a batut gheata ,anul asta seceta ,dar cred ca acolo dam tot stresul din noi  si uitam de tot greul si necazul
Title: Re: Castraveti
Post by: simona2 on July 05, 2007, 09:36:30 AM
Si noi cultivam aproape toate legumele in gradina noastra , tot pentru ca nu se compara gustul celor de gradina cu cele cumparate .
Ma refeream strict la castraveti ....ca nu se merita pusi in gradina , pentru ca nu se fac ( cel putin la noi ) . Pana acum am cules un singur castravete .
Title: Re: Castraveti
Post by: sicamin on July 05, 2007, 09:45:44 AM
Si eu abia acum am inceput sa culeg castraveti din gradina.Desi ploi am avut multe, nu prea sau facut.

http://i68.photobucket.com/albums/i9/mnescun/plante%20de%20gradina/P7040103.jpg

In schimb fasolea verde a rodit destul de bine.
http://i68.photobucket.com/albums/i9/mnescun/plante%20de%20gradina/P6260016.jpg
Title: Re: Castraveti
Post by: larisa on July 06, 2007, 08:25:39 AM
Si la mine s-a facut fasolea de pastai desi a fost seceta .Le-am pus pe rindul de porumb si au avut umbra cit de cit.Ieri am pus 4 pungi la congelator si 6 borcane cu pastai galbene .Mai am o serie de-abia  inflorite ,si voi mai pune dupa ce scot ceapa
Title: Re: Castraveti
Post by: atila on July 06, 2007, 01:22:54 PM
Nu ma pricep, dar spun si eu din auzite. Simona2 (scuze pentru "2", dar acesta iti este numele pe forum!) folosesti cumva seminte recoltate de tine? Te intreb asta pentru ca si eu folosesc pe un strat de castraveti samanta recoltata de mine si am constatat ca pe o treime de strat castravetii sunt foarte bogate in flori barbatesti, castravetii fiind foarte rari (parca ar fi o adunare de barbati pe un stadion ;D). Efectul recoltarii semintelor din gradina ar putea fi ca ele devin autosterile (daca am retinut bine!) si atunci nu se mai polenizeaza. Poate am scris prostii, dar eu spun ca ar putea fi o explicatie. Dupa cum ar putea fi o explicatie si faptul ca poate in zona nu ai albine, ma rog, insecte, sa-ti polenizeze florile. La mine castravetii ii adun cu galeata de 20 kg la 3 zile... cei din samanta olandeza au fost extrem de productivi si s-au amortizat (un plic a costat 10 ron!).
Title: Re: Castraveti
Post by: penelopa on July 06, 2007, 01:51:14 PM
Dupa ce cunosti, Atila, florile ca sunt...barbatesti ?!
Si la mine sunt flori cu... zecile si catraveti ...... cu "degetele".

La mine sunt insecte ca sunt plina de ...... ciupituri.
Title: Re: Castraveti
Post by: gabriela jalba on July 06, 2007, 01:56:31 PM
Saq-ti traiasca gradina,Sica !!!! Sint invidioasa pe tine pt ea!!! La mine-i jafff!!! Poate de-acum in colo o sa se mai refaca..,dar de pe ce-i pus in primavara, vax recolta...
Title: Re: Castraveti
Post by: atila on July 06, 2007, 11:00:34 PM
Florile care au doar tija florala sunt barbatesti, iar cele care au floarea la capatul unui castravecior sunt femeiesti (daca gresesc rog pe cei care cunosc sa ma contrazica!) Aceeasi "filozofie" se aplica la dovleci, dovlecei, pepeni... Repet insa ca asa cred eu ca se intampla lucrurile!  ::)
Title: Re: Castraveti
Post by: gabriela jalba on July 07, 2007, 10:56:18 AM
IONUT!!!!!!!!! mai citesti forumul din cind in cind??? Te rog fii bun si lamureste-ne, ca-i meseria ta!!!! Sincer,eu nu m-am uitat dupa asta ,niciodata.
Title: Re: Castraveti
Post by: gabriela jalba on September 26, 2007, 03:42:14 PM
Castravetii mei plantati pt toamna,au fost un fiasco!! N-ai rezistat caniculei;degeaba m-am tot chinuit sa le fac umbra....
Title: Re: Castraveti
Post by: larisa on September 27, 2007, 11:09:38 AM
Acum daca nu avem castraveti,stringem seminte pt la anul.Eu am un soi de dovlecei pt dulceata ,ii pazesc sa nu mi-i ia soacramea sa pot stringe seminte.Sunt foarte prolifici dar eu i-am pus tirziu,si nu am decit 2,restul au flori inca
Title: Re: Castraveti
Post by: ionut on November 15, 2007, 09:46:46 AM
chiar regret ca v ati confruntat cu atatea probleme ce spun eu acum vine prea tarziu ,o sa va fie de folos la anu..ca si la alte legume si la castraveti exista soiuri si hibrizi,unele se preteaza la cultura in camp altele la cultura in spatii protejate,soiurile de regula sunt pt camp si la acesatea se preteaza ciupitul la 4-5 frunze,asta pt ca florile femele apar pe lastari de ordin secundar(ciupitul consta in indepartarea varfului de crestere)hibrizii care de regula se cultiva in spatii protejate nu necesita aceasta lucrare in schimb aici este obligatorie alta lucrare-copilitul-asta inseamna indepartarea tuturor lastarilor ce apar pe tulpina,cu cat mai repede cu atat mai bine,se intelege ca in acest ultim caz plantele fie in solar fie afara necesita sistem de sustinere,indepartarea copililor este necesara pt ca altfel planta rodeste asa de mult ca apoi avorteaza,tot la acesti hibrizi este bine sa se indeparteze primele 2 fructe de la baza pt a evita avortarea florilor,de asemenea in conditii de nebulozitate si temperaturi mai mici sau la un sol sarac in hrana florile avorteaza masiv,potentialul de productie este asa de mare ca trebuie ..temperat,a opri seminte din cultura proprie este valabil numai in cazul soiurilor,la hibrizi trebuie cumparata samanta in fiecare an,incerc iar a sustine cele spuse cu o poza,se pare ca le micesc prea mult deja.. :D

[attachment deleted by admin]
Title: Re: Castraveti
Post by: gabriela jalba on November 15, 2007, 10:23:03 AM
Spune-ne si care-s soiurile pt gradina.Eu una,iau saminta de-a valma;nu stiu care si unde.Anul asta chir am dat-o rau in bara cu castravetii!!!  ( pozele-s bune!!!!! )
Title: Re: Castraveti
Post by: ionut on November 15, 2007, 03:57:19 PM
iata cateva din soiurile de castraveti ce se pot cultiva in camp dar si in solarii,se impart in doua si anume soiuri cu fruct semilung-select,topaz,delicates,magic- si soiuri cu fructul tip cornison-levina,cornison,renato,adonis-,personal as opta pt select semanat primavara pt salata si pt cornison semanat mai spre vara pt conservat,asta in cazul in care i cultivi in camp,pentru solarii exista totusi alti hibrizi la care toate florile sunt fertile
Title: Re: Castraveti
Post by: penelopa on November 15, 2007, 04:39:35 PM
Ionut, dar ceva soiuri  cu castraveti care sa nu fie amari  ?
Title: Re: Castraveti
Post by: ionut on November 15, 2007, 04:44:18 PM
nu exista soiuri de castraveti cu fructe amare sau neamare,aceasta amareala apare ca urmare a unui stres hidric,atat in sol cat si in atmosfera,daca se uda zilnic,mai ales prin aspersie si mai ales dimineata in zilele toride,nimeni nu ma poate convinge ca va culege castraveti amari,
Title: Re: Castraveti
Post by: gabriela jalba on November 15, 2007, 04:56:49 PM
Aaaa!!!! deci asta-i chestia cu amareala....si eu care stiam ca de ranesti,sau calci pe vrej,se amarasc...
Title: Re: Castraveti
Post by: ionut on November 15, 2007, 05:14:27 PM
 :D Gabi esti formidabila...stiai bine ce stiai pai daca ranesti sau calci pe vrej circulatia sevei nu se mai desfasoara cum trebuie si asa apare amareala...
Title: Re: Castraveti
Post by: gabriela jalba on November 15, 2007, 05:34:12 PM
Vezi ca n-am stat sa gindesc??!! Iaca-n gituitura aia,sedea socul hidric!!!
Title: Re: Castraveti
Post by: turturica on May 10, 2009, 07:26:29 PM
Quote from: atila on July 06, 2007, 01:22:54 PM
. La mine castravetii ii adun cu galeata de 20 kg la 3 zile... cei din samanta olandeza au fost extrem de productivi si s-au amortizat (un plic a costat 10 ron!).
ce fel de seminte,Atila, de unde le-ai luat ?
Title: Re: Castraveti
Post by: atila on May 11, 2009, 09:37:39 AM
Noroc cu mesajele de reply la postarile mele, asa imi mai fac timp sa intru pe forum... Sunt plicuri cu seminte olandeze (am avut si ceva seminte din Chile). Sunt productivi. Pornesc foarte bine, fac multe flori si dau rod. Din pacate, ce am observat nu sunt atat de rezistenti. Cei autohtoni, din samanta adunata de mine, rezista mai bine la temperaturile si seceta din ultima vreme, asa ca pentru mine sunt mai OK. Oricum, cred ca este un pic cam tarziu sa mai pui castraveti...
Title: Re: Castraveti
Post by: penelopa on May 13, 2009, 02:11:41 PM
Oooooo, bine ai revenit printre noi, dragă Atila!  :)
Constat că de la castraveţi "ne-ai făcut cu mâna" dar tot la castraveţi te-ai reîntors !! ;)
Aşadar, de ce crezi că e târziu pentru castraveţi??? Ai mei abia îşi scot căpşoarele din pământ. Oare voi face salata vara asta fără castraveţi ???
Title: Re: Castraveti
Post by: Fleurf on May 13, 2009, 02:27:32 PM
Eu in toti anii cand am pus castraveti nu s-au facut decat cei pusi in preajma de Sf. Gheorghe fiindca ceilalti desi i-am stropit au dat tot felul de boli peste ei si s-au dus. Cred ca trebuie sa ajunga sa se maturizeze ei pana vina caldura mare. Cel putin asta e explicatia pe care am gasit-o eu.
Title: Re: Castraveti
Post by: penelopa on May 13, 2009, 02:31:04 PM
Să dea Domnul, Flori, să vorbeşti într-un ceas bun!!! Din întâmplare, chiar în preajama Sf. Gheorghe am pus seminţele de castraveţi.
Aceeaşi constatare am făcut eu. Într-un singur an am avut parte de castraveţi dar nu-mi mai amintesc când i-am pus.
Sunt însă consecventă: pun în fiecare an şi cumpăr în fiecare toamnă pentru murat ! ;D
Title: Re: Castraveti
Post by: myky on May 13, 2009, 02:41:16 PM
Quote from: penelopa on May 13, 2009, 02:31:04 PM
Sunt însă consecventă: pun în fiecare an şi cumpăr în fiecare toamnă pentru murat ! ;D

:D :D
pene, mi-ai amintit de 'puterea obisnuintei', asa si tu cu castreavetii, an de an.
http://www.trilulilu.ro/dutz1981/2a265be541a97c
Title: Re: Castraveti
Post by: atila on May 13, 2009, 03:09:20 PM
La mine e un pic altfel. In fiecare an cumpar (cu socrul meu), muncesc (cu socrul meu), culeg (cu socrul meu) si mananc ce cumpara soacra mea (cu socrul meu). Din fericire asta nu se intampla (macar) cu catravetii. Se pare ca ce se face in gradina e multumitor pentru soacra mea ( ;D)...

Si castravetii mei sunt in faze diferite de dezvoltare (am si care sunt bine crescuti, si care inca mai asteapta sa iasa)... Seceta asta este cumplita. La noi nu a mai plouat serios de mai bine de o luna si jumatate. In rest picuraturi, tunete si... cam atat!
Title: Re: Castraveti
Post by: Claudiu on May 23, 2009, 09:47:09 AM

Quote from: gabriela jalba on May 23, 2009, 09:14:16 AM
ia zi matale rupi primul lastar(virful),apoi lastarii de grad doi,si abia pe cei de rang trei ii lasi la fructificare? Am citit undeva chestia asta,si anul asta ,fiindca-s castravetii mei(ieri i-am pus in pamint) vreu sa incerc si eu. E bine sa procedez asa ? Vreau sa-i iau fata colegului , ca pin-acu' el era cu castravetii. Anul asta el si-i pune putin inainte de Sf. Petru.


Pana raspunde Ionut scriu si eu cate ceva:

Gabriela asta e o lucrare facuta de regula la castraveti, pentru ca nu au flori femele multe pe axul principal
Dar, exista hibrizi faorte productivi care au flori multe pe axul principal si nici nu lastaresc asa abundent.
Eu am fost foarte multumit de hibridul unguresc F1 Mohican. Asta cat am cumparat la plic mic. Cand am luat la plic mai mare parca, parca, dar tot bun a fost.
Asta simplifica mult munca si nic nu cere indemanare la ciupit.  Si nici nu lastaresc prea mult, fiind usor de condus.
Condusul in sus pe sfoara sau pe un schelet de araci, e esential pentru o productie buna.
Cand ajunge un castravete la maturitatea de consum il culegi. Asa cu toti. Cand incepe culegi sistematic tot la doua-trei zile. Chiar si zilnic daca e numai pentru consum in casa. asta pentru ca castravetele e o planta desteapta si nu face copii mai multi decat poate duce. Adica daca deja e incarcata loaza cand vrea sa mai faca ceilalti copii d epe ea ii zic "ce faci mai tata? mai! " Adica banuiesc ca se secreta ceva care ii spune sa opreasca fructificarea abundenta.
Nu lasi nici unul care sa se maturizeze in continuare. In plus imbatranesc foarte repede.

Ciupitul lastarilor e important la soiurile obisnuite pentru a permite dezvoltarea lastarilor pe care se produc florile femele.
Astfel cand planta are 4-5 frunze ciupesti varful. La lastarii care apar (acestia sunt d eordinul 2) le ciupesti iar varful la 5-6 frunze si pe ei apar lastari de ordinul 3.
Eu pentru Cluj semnam castravetii intre 15 mai si 1 iunie. Bunicul ii semana tot asa inainte de 1 iunie. Poate ca se pot obtine si mai timpurii (vorbesc de zona Clujului). N-am incercat. Dar astfel poti avea o productie buna si pentru consum si pentru conservat.

Apa. Castravetii cer apa multa, si asta e esential pentru o productie buna. Eu udam si zilnic.
Atentie la afide sau musculite. Daca apar tratati cu insecticide cu durata scurta de pauza pana la recoltare. Inainte de tratament recoltati ce e de recoltat. Eu foloseam fastac.

Cred ca despre hibrizii de care am zis Ionut ar putea spune mai multe. Poate si despre tartamente
Note: 1. Nu incercati sa tineti seminte de la hibrizi. Nu vor fi la fel.
2. Daca vrei sa tineti seminte de la un soi anume, nu uitati o regula: Semintele de castraveti se tin doi ani. Adica fata de altele in primul an de la recoltare nu se folosesc.
Title: Re: Castraveti
Post by: Claudiu on May 23, 2009, 10:31:23 AM
In 2006 am folosit alt hibrid. Nu mai stiu care  :-[. La plic mai mare si scump. A fost bun. Dar a lastarit mai mult si cum anul acela a fost mai ocupat pentru mine nu am avut timp sa ma ocup prea mult. Dar in final tot am avut productie buna. Eu am avut niste suporturi din teava, recuperata, de juma de tzol (de apa) Tot in 2006 am experimentat condusul pe plasa cum se vede in poze. Poate e mai usor decat pe sfori. Pe celalat rand al suportului se poate vedea fasolea pe sfoara. Merge bine doar ca sa nu fie prea deasa. (Eram procupat de alternative la pari caci au devenit mai dificil de procurat)  (In felul asta aveam si lumina multa la castraveti dar fasolea imi asigura si o oarecare protectie solara la baza castravetilor. Asa am gandit :) )

Obisnuit am semanat cam la 30 cm pe rand distanta.
Aici ii vedeti mai ceva des (fiind intarziat, ca nu mai aveam timp de repetat daca vreunul nu iesea), am mai eliminat. Se vad si granulele de optimol in jur pentru protectie contra melcilor. Se vede cat de intarziat am fost cu lucrarile in anul ala caci data pozei e 22 iunie.

(http://inlinethumb22.webshots.com/36565/2675798540104890296S600x600Q85.jpg) (http://home-and-garden.webshots.com/photo/2675798540104890296JFJHfn)

Toate buruienile mici dintre castraveti se elimina (plivesc) manual. Atentie la prasila radacinile castravetilor sunt la suprafata si sensibile. (in poza plasa suport inca nu e intinsa)

(http://inlinethumb21.webshots.com/45140/2197303920104890296S600x600Q85.jpg) (http://home-and-garden.webshots.com/photo/2197303920104890296ELMJWg)



(http://inlinethumb05.webshots.com/44292/2327640290104890296S600x600Q85.jpg) (http://home-and-garden.webshots.com/photo/2327640290104890296npVECz)

(http://inlinethumb03.webshots.com/42754/2441178650104890296S600x600Q85.jpg) (http://home-and-garden.webshots.com/photo/2441178650104890296LBllfj)

Castravetii daca au conditii cresc foarte rapid. In principiu lumina, caldura si apa. Dar solul fusese bine lucrat din toamna si ingrasat cu mranita (bine descompusa) in primvara. Dupa ce le-am montat instalatia de udat prin picurare au zburat in sus. (uzual montam instalatia mult mai din timp) Dar nici inainte nu i-am lasat nici macar o zi sa sufere de sete.

(http://inlinethumb55.webshots.com/44022/2483202020104890296S600x600Q85.jpg) (http://home-and-garden.webshots.com/photo/2483202020104890296PjlaYg)

(http://inlinethumb38.webshots.com/41893/2919869150104890296S600x600Q85.jpg) (http://home-and-garden.webshots.com/photo/2919869150104890296yIhoYz)

Ce pot sa zic despre suportul tip plasa? Bun, simplu, practic, rapid, dar uneori m-a cam incurcat :) Se poate si refolosi daca se curata de resturi cu atentie fiind destul de rezistent. In plus nu e riscul caderii castravetilor cum se mai intampla cateodata de pe sfoara. Desi am lucrat foarte bine cu sforile in anii anteriori. Erau sfori legate sus asa cum le vedeti  pe cele de la fasole si pe care infasuram, cu atentie, castravetii.


Nota: Nu in fiecare an am avut ingrasamant. Dar recolta tot a fost buna. E drept mai aveam compost (productie proprie :) )
Mai aveam gainat mult de porumbel (de la un vecin) care il imprastiam toamna dupa spatura (ca aveam mult).
In forma lichida si bine diluat - fermentat l-am folosit numai la rosii. E bun dar atentie sa nu ardeti. Parca nu as recomnda la castraveti. Dar nu stiu nu am incercat :)

Ingrasamant chimic de nici un fel :)







Title: Re: Castraveti
Post by: gabriela jalba on May 23, 2009, 10:42:45 AM
Bine ca nu am aruncat plicul;o sa ma uit sa vad ce soi am pus. Multumesc pentru sfaturi.
Title: Re: Castraveti
Post by: valentyna on June 22, 2009, 06:11:43 PM
avand ceva loc printre pomi nu am putut sa nu pun si ceva legume.castraveti am pus de la pasti ,luati la cub.sunt ok.apoi am pus eu seminte ,in rasadnita si au iesit frumos.acu sunt frumosi cu 2-3 copii,pe care nu i-am ciupit si nici copilit caci n-am stiut.vad ca au flori multe,sper sa si lege.si de vreo saptamana am pus alte rasaduri facute tot de mine din seminte primite de la parinti de la tara.anul asta experimentez,iar la anul voi avea reusita mai mare(sper).momentan sunt multumita.deja am inceput recoltatul de vreo 10 zile.mult succes la toti gradinarii!!!!!!
Title: Re: Castraveti
Post by: Dan Hibiscus on March 19, 2010, 09:49:14 PM
claudiu de unde se ia plasa din aia , la propiu nu la figurat :)
Title: Re: Castraveti
Post by: Mihai on March 19, 2010, 09:54:28 PM
Subscriu la intrebarea ta,se pare ca iti usureaza tare mult munca.
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on March 19, 2010, 10:32:18 PM
Claudiu, splendid aranjamentul cu plasa si ordinea de la legumele tale. Intreb si eu, ca cei de mai sus. De unde\?
Mai ne arati poze din gradina ta de legume\/ Eu sunt destul de incepator si am multe de invatat aici, si vad ca esti foarte organizat.
Title: Re: Castraveti
Post by: mihail on March 19, 2010, 10:38:42 PM
Eu am vazut plasa la Praktiker.Asta numai daca cea folosita de Caludiu nu este una mai speciala,in sensul ca sirma(metalica sau din plastic) este ceva mai subtire,poate chiar construita pt. aceasta destinatie.
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on March 19, 2010, 10:41:53 PM
Mihail, ai vazut din asta asa cum are el, cu ochiurile alea mari??
Title: Re: Castraveti
Post by: Dan Hibiscus on March 19, 2010, 10:45:03 PM
aceiasi intrebare ....
Title: Re: Castraveti
Post by: mihail on March 19, 2010, 10:48:47 PM
Miine ma duc la Praktiker si iau toate informatiile,apoi nu maninc ,nu beau,nu sparg seminte,nu fumez si vin direct aici...Aveam si site-ul alaro in calculatorul celalalt.
Putina rabdare.
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on March 19, 2010, 10:50:18 PM
Multumim. Asteptam linistiti.
Title: Re: Castraveti
Post by: myosotis on March 19, 2010, 11:09:06 PM
Plasa este din plastic subtire, nu are sirma in interior. Anul trecut era in Bricostore. 10x2m - 10RON. Sunt niste cutii paralelipipedice nu prea mari. Trebuie cautate atent (erau putine de cate ori m-am uitat) pe la rafturile cu etichete din plastic, sfori, sarme de legat.
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on March 19, 2010, 11:09:58 PM
Myo, ai folosit?
Title: Re: Castraveti
Post by: myosotis on March 19, 2010, 11:13:06 PM
Plasa este din plastic foarte subtire, nu are sirma in interior. Anii trecuti era in Bricostore. 10x2m - 10RON. Acum nu stiu daca mai au. Sunt niste cutii paralelipipedice, cu mult verde, mai mult inalte, nu prea mari. Trebuie cautate atent (erau putine de cate ori m-am uitat) pe la rafturile cu etichete din plastic, sfori, sarme de legat.
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on March 19, 2010, 11:15:38 PM
 ??? ??? ??? ???
Title: Re: Castraveti
Post by: myosotis on March 19, 2010, 11:22:25 PM
De ce  ??? ??? ??? ???
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on March 19, 2010, 11:25:19 PM
Pai ai descris plasa, eu te-am intrebat daca ai folosit-o, tu ai descris-o din nou
Title: Re: Castraveti
Post by: myosotis on March 19, 2010, 11:29:30 PM
 ;D N-am vazut ca am descris-o din nou. Nu stiu cum de s-a multiplicat mesajul  ???
Am folosit-o pentru passiflore cand aveam mai multe. Bineinteles ca dupa ce s-au imbarligat intre ele si cu plasa, a trebuit sa le mut. Am taiat toata plasa si passiflorele  :-[ .
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on March 19, 2010, 11:30:58 PM
Multumec. Cred ca incerc si eu la castraveti.
Title: Re: Castraveti
Post by: Claudiu on March 20, 2010, 10:42:40 AM
Am deschis aici numai din curiozitate pentru ca pentru castraveti semnati afara e foarte, foarte devreme. Eu ii semanam spre sfarsitul lui mai in zona  Clujului.

Dar e bine sa va pregatiti din timp, cand vine timpul semanatului nu prea mai e timp de pregatiri.
Eu am am avut un suport din tevi de fier de jumatate de tzol, ca cele de apa, recuperate. Suportul era demontabil incat sa-l pot muta sau elibera locul cand sapam, desi se poate si mentine la loc definitiv. Trebuie vopsit din cand in cand (si partea din sol).
Fiecare suport avea doua tevi orizontale fixate cam la 2,1-2,2 m inaltime deasupra solului. (E bine sa fie cam de 2 sau peste pentru ca plantele cresc, e drept pentru persoanle mai scunde poate fi mai greu un pic). Lungimea cam de 8-9 metri. De fapt am avut doua suporturi unul cam de 8 m si celalat era de 9. Cu doua suporturi e usor sa rotesti locul in care semeni ca sa nu-i pui in acelasi loc in fiecare an.
In pozele ce le-am pus la subiectul asta se vad picioarele suportului, facute din acelasi tip de teava. Fiecare picior era compus de fapt din doua tevi verticale imbinate cu un profil T (tot de juma de tzol - din alea de la instalatiile de apa) si  conecatate intre ele prin infiletare cu o teava (orizontala scurta) de 90 cm (asta era distanta intre cele doua randuri paralele ale tevilor orizonatele lungi. Aliniam picioarele astea, le infigeam in pamant cam 30 cm (afara ramanea  inaltimea ce am mentionat-o),  apoi fixam sus tevile orizontale, prin fixare bine cu sarma zincata. legate de T-uri. Greu fara desen, dar nu e asa complicat ce vreau sa zic. Un picior era ca un U intors (U - drept - ca un dreptunghi la care lipseste o latura mica), Am ales varinata asta cu doua randuri de tevi pentru ca imi asigura stabilitate mare  a suportului, nu se legana si in plus nu necesita sa infigi si sa fixezi prea tare picioarele in sol. La suportul de 8 m aveam 4 picoare la cel mai lung 5. Doua picioare la capete restul asezate la distante egale intre ele, ca sa nu am curbura la teava lunga orizontala.
Eu am facut asa suporturile pentru ca asta e materialul ce l-am avut ieftin de tot din recuperare.
Desigur se pot improviza multe tipuri de suport. E bine sa fie rigide.
Castraveti semanam numai pe un rand (corespunzator unei tevi orizontale sus). Pe celalat rand se vede, tot in pozele ce le-am pus, ca am avut fasole. Ea era condusa pe sfori, legate de  o vergea metalica la care ii facusem un ochi si infipta in pamant iar sus indodam sfoara. Era sfoara de aia groasa cumparata de la magazinele de menaj. O singura data am semanat castraveti pe doua randuri si am avut productie mult prea mare pentru nevoile mele. Mai ales ca in anul acela se si facusera bine de tot. De fapt eu castravetii i-am cultivat tot pe sfori ca fasolea, numai in ultimul an am avut plasa aceea. Nu e complicat nici pe sfori, numai ca trebuie sa treci cam la doua zile si sa-i ajuti infasurandu-i pe sfoara, ei nefiind asa buni cataratori ca fasolea.

Ca sa fac o paranteza. In privinta fasolei am incercat cultivarea asa pentru ca parii buni si frumosi sunt tot mai greu de procat in unele zone. Altfel asa prefera sistemul pe 3 sau patru pari asezati in patrat sau triunghi, inclinati  si legati la varf. E mai simplu. Fasole pe un singur par (adica nu legati in sistemul suport de mai inainte) nu-mi placea de loc ca ii rupea vantul.

Am vorbit atat de mult despre suport pentru ca este extrem de important sa-l aveti gata facut cand vine vremea semanatului. Plasa o puteti lega si dupa ce au rasarit castravetii. E mai uror la castraveti cu plasa. Dar daca nu veri bataie de cap cu ciupit si conducere "artistica" pe plasa luati seminte de castraveti hibrizi care au productie mare de flori femele pe axul principal. Eu am folosit seminte unguresti Mohican F1 si altele. Si Levina e bun. S-ar putea sa aveti rezultate diferite in functie de zona. Trebuie sa va interesati ce merge mai bine la fiecare.

Plasa. Plasa e cum a scris Myo, numai plastic subtire si e speciala pentru asa ceva. Are ochiurile mai mari. Se poate recupera si refolosi dar cu atentie cand se curata. Eu am cumparat-o de la un magazin de acela micut care are de toate, seminte, fungicide, ingrasaminte tip Gospodarul De fapt asa se si numea magazinul Gospodarul si era pe strada Ploiesti in Cluj, aproape de piata mare. Nu stiu daca mai sunt magazinele astea. Mie imi placeau mult mai mult decat cele gen Practiker pentru ca de regula la unele gasesti vanzatori foarte priceputi de la care afli multe. Ei aveau plasa la metru si de regula lucruri mai ieftine decat Practikerul. Nu ca Pracktiker nu-mi place. Dar alegeam ce iau de acolo si ce din alta parte. Totusi cred ca pretul spus de Myo e un pret bun.
La magazinul ala a avut si tub de irigat din folie perforata.

Ca si curiozitate am cultivat castraveti pe sfori ca fasolea, eu conducandu-i prin arsucire din cand in cand (adica frecvent, zilnic sau la doua zile inspectam). Dra am avut si plasa facuta de mine. Adica sforile legate vertical cum s evede la fasole. Apoi de picoarele verticale am legat sfori orizontale. Sforile orizonatale le-am legat rapid cu sforicele (din ciorapi de dama, foarte buni la legat rosii) si asa am avut o plasa.

Sfat pentru barbatii gradinari ce se ocupa de rosii. Acum cand ploua colectati ciorapi de dama. Ii rasuciti usor pe lung, asa ca un trabuc sa ii puteti taia de latul cu o forfeca buna. Taiati cam la 2,5 cm-3 ca prin intindere se subtiaza. Si sa fie de aia mai grosuti. As recomanda de la 15-20  DEN In cazul asta merg si fasii de 2 cm. Rezulta o multime de cercuri. Le impartiti in doua categorii mari rezultati din partea superioara a piciorului si mici rezultati din partea inferioara. Apoi, pe categorii  trageti pe cele patru degete lungi ale palmei stangi mai multe cercuri si le taiati dintr-o data cu un cutit bine ascutit sa zicem de ala tip cutter. Cercurile mari mai merg taiate o data in doua. Pentru asta fasiile rezultate din acestea se prind de ambele capete intre degetul mare si aratatorul mainii stangi, introduceti cutterul prin toate buclele si taiati pe toate dintr-o data. La final putei sa le legati in manunchiuri de aproximativ 20 folosin cate o fasie. Legare slba cu un singur nod ce se desfcae usor. Apoi depozitati manunchiurile frumos ordonate intr-un sertarul al biroului. Nu le faceti cocolos ca o sa va enervati cand aveti nevoie de ele. Apoi la sfarsitul primaverii si la vara cand e timpul, va agatati niste manunchiuri atarnd de cureaua de la pantaloni, cum agatau indienii nordamericani scalpurile dusmanilor si va plimbati victoriosi printre rosii legandule cu cate o fasie. E pacat sa nu faceti treaba de pe acum si sa pierdeti timp cand trebuie sa faceti altceva. Truc: Strangeti cat mai mult ciorapi cand aveti de unde. Pe masura ce inaintati in varsta astia se obtin tot mai greu.

Sa revin la castraveti. Nu uitati le trebuie apa multa. Nu udati, nu aveti rod. Pamant bun, crescuti cum trebuie pe suport, densitate optima si recoltati tot la 2-3 zile. Nu-i recoltati la timp, productia scade.
Udatul prin picurare e foarte, foarte bun. Eu imi "improvizasem" un sistem foarte practic din tuburi de curent lungi 3 m, de alea de plastic de la electrice. Daca cineva inceraca aveti grija unele sunt scumpe altele ieftine. Si sa nu fie de alea subtiri care se indoie repede. E drept e ceva munca cu tevile dar nu colosala si  odata facuta instalatia functioneaza f bine. Eu imi "electrificasem" practic toata gradina si nu mai aveam decat in unele faze de inceput probleme cu udatul. In rest aveam diferiti conectori si robineti numai le dadeam drumul dupa program. Nu am reusit sa si automatiz cu ceas si robineti distribuitori, dar se poate. Udam pe sectiuni. De exemplu udam odat randul de castraveti si cel de fasole. Rosiile le udam tot de odata dar injectam apa prin doua locuri. Nu puteam uda odata tot pentru ca aceam probleme cu presiunea. Si nici nu trebuie sa uzi orice la fel de frecvent. De asemnea am gasit si forma de retele optime. Nu merge in linie prea lunga.
In fine desi poate parea complicata instalatia mea nu a fost deloc complicata. Simpla si demontabila. Ca un joc lego de copii. Trebuie ceva rabdare dar odata confectionata o folosesti foarte multi ani la rand. Practic eu nu am inlocuit-o nicodata. Am experimentat cu diferite tevi. Cele mai bune sunt cele de 11 mm diametru. Le-am gaurit cu un ac de cusut in linie cam din 6-7 cm in 6-7 cm. Practic am fixat un ac intr-un fel de mandrina am fixat cate patru tevi pe trotuar si le-am gaurit foarte repede, plasticul e moale, nu trebuie incalzit acul. Tineam cu stanga tevile catre trotuar si infigeam acul. Tevile erau in oarecare masura fixate la capete sa nu se rasuceasca si sa am gaurile cat de cat in finie, altfel obtii gauri in spirala.
Gaurile trebuie sa fie fine altfele e bai cu presiunea. Apa e un lichid care iasa oricat ar fi de mica gaurica. Daca eventual se mai infunda cate una nu e o problema se poate da drumul un pic mai tare la apa. Eventual intorceam teava in sus (pentru udat gaurile sunt orientate in jos sau pe acolo) prin rasucire si o loveam usor. Dar am avut atat de putine probleme cu infundatul lor incat pot zice ca practic nu am avut.
Am incercat multe. O chestie amuzanta e ca i-am auzit pe unii ca sa faca gaurile din nu stiu cati in nu stiu cati cm, cum e distanta intre rosii de exemplu. E gresit si practic f greu. Gresit pentru ca radacina nu e punctuala. In plus chiar dca o gaura nu fnctioneaza bine, functioneaza celelalte. Mi-am facut un set de tevi gaurite, altul de treceri negaurite (pentru zone unde nu e nevoie sa uzi). Coturile erau facute din segmente de 15 cm de un furtun transparent ce l-am gasit la dinmensiune potrivita la fierul. Unde aveam nevoie de T, am folosit T de cupru din cel de la tevile pentru incalzirea centrala. Fixarea tevii in T-ul asta era tot cu bucati de furtun de cam 3-4 cm dar il gasisem de o dimensiune ideala incat intra in interiorul capatului de T si inauntru intra teava prin presare si gata era fixata. Nu iesea pentru ca nu lucrezi cu presune mare la apa. Apa nu trebuie sa tasneasca prin gauri.

M-am luat cu vorba. Toate astea sunt curiozitati pentru cei carora le plac bricolajele. Si eu si inca cativa pe acre i cunosc ne-am chinuit de numai sa reinventam roata. Cred ca azi se gasesc si la noi tot felul de sisteme de irigat prin picurare si pentru uz de amatori. Nu-s tocmai ieftine dar cu grija se folosesc ani in sir. Este si tub subtire de plastic perforat. Eu nu-l gasesc asa bun dar merge. Mai nou, desi nu chiar nou, este un furtun poros care lasa sa treaca apa incet. E excelent. Sunt tot felul de conectori si robineti minusculi (asemanator cu conectica de la furtunele de aer pentru o baterii de acvarii) Sunt si minisprinclere cu capat cat degetul de gros.
Tubul perforat de polietilena ce l-am mentionat ca l-am vazut la Gospodarul nu l-am incercat dar am impresia ca acela e bun numai pentru gradinile mari de la tara, in camp. Era prea gros.
Nu va hazardati cu orice sistem vedeti si sa luati cantitate. Intai experimentati si dupa aceea alegeti si luati ce va convine mai bine.
Merita sa faceti orice pentru a va usura udarea si a avea o udare buna.
Eu le ziceam la toti ca mi-am facut instalatia din lene ca mi-e lene sa ud in gardina. Adevarul e ca toti suntem in criza de timp si daca nu facem udarile la timp si cat trebuie muncim degeaba.
Alt avantaj, poti uda oricand si pe soare si nu stropeste frunzele. E esentiala la rosii in prevenirea bio a atacurilor desi de stropiri cu fungicide nu scapati.
Atentie daca folositi irigatie prin picurare. Umbla o vorba ca e mai economica din punct de vedere a consumului de apa. Nu e chiar asa. Daca o lasati mult, multa curge si uneori nici nu vedeti ca la suprafata poate sa nu se formeze decat o pata relativ mica. E economic ca uzi unde trebuie nu ca poti sa o lasi continuu.
Avantajul mare e ca o pornesti si-ti vezi de treburi sau pentru cine nu are ce face se uita la tv sau citeste sau si mai bine scrie ceva interesant pe forum :).

Ai dreptate Es ca eram organizat. Mai al beepului decat nemtii ca ei o fac de dragul organizarii eu din lipsa de timp si mai ales de lene, mereu ma gandeam cum sa fac ca sa muncesc cat mai putin dar sa fie cat mai bine si productiv. La semanri si plantari lucram numai cu sfori si rigla. Rigla avea cam doi metri jumatate, dintr-un let drept de vreo 6 cm latime, si gradata din 5 in 5 cm, mai intarita gradatia la 10 cm si si mai vizibil la juma de metru. Aveam gardatie si pe o parte si pe alta. Pe cealalta numerotarea incepea invers incat daca nu aveam capatul bun la indemana numai o rasuceam (intorsul e mai greu si mi-era lene :) ) Poate unora li se pare foarte migalos dar nu e asa. E mai rapid, mai usor si mai bine.

Cum faceam la rosii. Intindeam doua sfori parele, cate una pe fiecare linie unde veneau capetele ale randurilor. Stabileam primul rand. Aveam niste bete pregatite din timp din taierile de la vie. Marcam infingand betele pentru capetele primului rand. Apoi cu rigla de-a lungul sforii infingeam alte bete unde veneau capetele de randuri la distanta ce o foloseam eu. La soiurile mele am practicat 80 sau 90 de cm. Apoi intindeam o sfoara intre doua bete capat de rand si rigla si bete marcam unde vine fiecare rosie. Apoi eliberam terenul de sfori si aveam bete exact unde venea fiecare rosie. Credeti sau nu e mai rapid decat la ochiul liber. Nu mai gandesti. Si marchezi totul dintr-o data. Apoi numai plantezi. Odata ce stii distantele numai actionezi mecanic. Si nu gresesti facand randuri strambe sau prea indesite. E un avantaj mare cand urmeaza sa le faci lucrarile si tratamentele. E drept nu avema foarte multe cel mai mult cred ca am avut odata cam 100 apoi m-am litat pe la 60-80 ca imi erau suficente si am constat ca am productie mai buna si mai sanatoasa daca sunt mai aerisite.

La fel marcam oarecum si pozitia parilor de fasole cu exceptia ca nu mai foloseam bete. Infingeam direct parii. Cum eu foloseam sistemul parilor de 3 sau 4 legati la cap. Intindeam doua sfori paralele la distanta dintre pari. Asezam rigla pe langa o sfoara. Stiam distantele si numai infingeam parii unde imi arata rigla. Mutam rigla .... pe celalat rand apoi la fel. Cu mentiunea ca daca foloseam sistemul triunghi inceam cu pari de la mijlocul distantei dintre doi pari de pe randul celalalt. Practic nu masori. Stabilesti primul punct si apoi numai pui parul la semnul de pe rigla, apoi muti rigla. Parii i bagam usor inclinati. Apoi ii uneam la capete si ii legam cu sarma moale de cupru (de aia izolata de curent electric, aveam multe capete ramase, unele recuperate de la instalatii, uneori recunosc am si cumparat, acum e mai scumpa).  Aveam deja sarmele pregatite din timp taiate cam la 30-40 cm si le recuperam. As recomanda distanta intre pari de 50 cm si sistemul triunghi. Merge o distanta undeva intre 40 si 60 de cm. Pntru triungi (forma ce rezulta la sol din unirea a bazei parilor legati la varf) de-a lungul unei sfori aveti o baza un varf, iar o baza etc. Ca in unele modele decorative de pe vase ceramice. Asigura cea mai buna lumina si aerisire. La un par maxim 3-4 boabe de fasole.  Puneti mai multe ca sa aveti mai mult si o sa aveti mai multa loaza.
In sistemul pe sfori de care am zis mai sus un singur bob.
Dupa ce puneam parii (sau sforile) semanam.
Chiar daca nu credeti sau radeti e mai rapid decat la ochi si mai bine. Si sistemul cuiburilor oarbe in care infigeti parii dupa ce fasolea rasare cere timp mai mult si iasa anapoda.
Sigur ca puneam arpagicul dupa sfoara. Aveam deja capetele randurilor de arpagic marcate cu bete de vie, dar desigur nu plantam arpagicul dupa centimetrii de pe rigla. Asta merge la ochi.

Eu preferam fasolea pe par pentru ca e mult mai productiva si intr-o gardina mica e bine sa fructificati cat mai mult volumul.

Referitor la fructificarea volumului. Nu merge cultura intercalata de pomi si legume decat teoretic. Nu atat din cauza umbrei. Cat pomii sunt mici nu fac umbra asa mare dar nu puteti face tratamente la timp la pomi sau anumite tratamente cu unele substante pentru ca ajung pe legume si la un moment dat lucrurile se incurca rau.

Imi stiam gardina o masurasem si stiam exact ce pot face. Aveam dimensiunele la straturi standardizate si lucram usor. Nu trebuia sa gandesc in fiecare an. In plus asta m-a ajutat mult sa am elementii standardizati pentru instalatia de udat.

Bun pare multa munca in gradina dar nu e chiar asa multa cand lucrezi sistematic si la timp.Oricum fiecare isi poate gandi sistemul care i se pare mai bun. Dar e rau sa lucrati fara un sistem, sa mergeti in gradina si sa nu stiti cum va apucati de treaba. Bineinteles ca pregatirea materialelor se face din iarna si sapatul terenului din toamna, altfel in unele primaveri e de jale daca mai trebuie sa mergeti si la servici.

Daca chiar vreti sa radeti aflati ca intr-un an mi-am fabricat si seminte de ridichi lipite pe banda. Citisem pe undeva de astea - seminte pe banda. Dar de unde benzi profesionale. Eram intarziat si vremea era proasta. Nu semama la timp nu aveam. Pamantul ud, ploi si vanturi si numai chef de stat pe afara nu aveam. Cine vrea sa incerce: Materiale: Un sul de harie de hartie igienica de ala de calitate dura si tare (nu fineturi :) ), un pachet seminte de ridichi (sau cate vreti). Putina faina de grau (musai alba :) ) si un pic de apa. Materiale auxiliare: putina banda adeziva. Scule: unealta de taiat hartia, un betisor,penseta, o farfurioara. Taiati sulul de hartie in benzi de cam 1 cm lungime. Cum faceti rapid: Desfasurati cam 1- 2 m hartie (sau dupa cum va e convenabil). Il impaturiti, infasurati, asa mai plat si taiati cu fiecare dintr-o data la latimi de 1 cm (aproximativ).
Fixati benzile rezultate pe o masa sau daca is prea lungi merge si pe podea. Fixarea se face la capete cu banda adeziva. Fasiile relativ intinse. Sa nu le rupeti.
Sa zicem ca ati fixat 5 benzi. Puneti rigla pe langa ele. Pe o farfurioara preparati putin pap. Faina + apa amestecand cu betisorul. Apoi cu betisorul puneti stropi mijlocii de pap pe benzile de hartie. Cativa cat nu se usuca sa puteti pune si semintele de ridchi. Asta o faceti usor si rapid cu o penseta la distante "ochite" dupa rigla. Apoi iar pap iar seminte ... Semintele le puneti alaturi de benzi, nu incercati sa le pescuiti din plic cu penseta ca-i pacat de timp. Dupa ce se usuca lipicul (remarcati organic). Puteti dezlipi fasiile si le depozitati cum vreti.
Cand e posibil iesiti afara faceti santuletele pentru semnat. Daca n-ati sapat din toaman si ploua continuu renuntati. Apoi aduceti benzile, atentie la umezeala ca se rup repede. Le asezati in santulete fixand la capete cu un pic de pamant. Apoi la final se astupa rapid si usor totul. Hartia va putrezi semnitele vor rasari.

Concluzie experiment: Nu merita dar e distractiv. Nu mi-a placut cum au fost atunci ridichile dar nu stiu care a fost cauza reala. Oricum de rasarit au rasarit si rdichi am avut. Dupa cum era timpul daca n-as fi avut benzile n-as fi semanat. Nu va sfatuiesc sa incercati metoda decat de curiozitate. As zice ca nu e chiar asa rapida in comparatie cu semanatul cu mana dar e mai interesanta si nu stai prea mult aplecat. Daca e vant trebuie doua persoane la benzi ca vi le zburdaceste vantul in toate partile. Dar nu se stie poate la unii dintre voi sa fie mai bine asa.

Daca e ud prin gradina cu batatoriti peste tot. Avansati pe carai folosind niste scanduri mai lungi ce le puteti muta. Nu-i musai sacduri de calitate, 2-3 recuperate dintr-un gard dezmenbra. Nu le lasati acolo ca afceti crescatorie de melci sub ele. Asta daca nu le folositi pe post de "capcana saracului" Cred ca am mai scris de astea. Le inotrceti din cand in cand si recolatai melcii. Din cand in cand, e bine sa fie cat mai frecvent, chiar zilnic.

Metodele cu sfori si rigla ce le-am spus mai sus merita practicate. Dupa ce va obisnuiti lucrati extrem de rapid.

Sa mai scriu de un truc ce l-am descoperit. Acum am cam amestecat castravetii astia dar ma veti scuza ca am scris atat ca mi-e ca nu o sa prea am timp cand trebuie si nici chef de gradinarit de asta nu mai am din lipsa de gradina mai ales si nu-mi prea place sa-mi mai amintesc ca-mi amintesc degeaba. Degeaba, deocamdat  ;D.

Trucul se refera la legatul vitei de vie crescuta pe bolta pe langa casa in special dar si pe spalieri. L-am descoperit singur desi se poate sa-l mai fi descoperit si altii ca roata a fost inventata si reinventat de n-ori.
Aveam o coarda mai zburdalnica. Dar tot uitam sa vin cu sforile/carpele de rigoare la ea dar odata aveam niste capete de sarma in costumul de samurai cu care ma antrenam in gradina. Si mi-a venit ideea. Dupa aceea nu am mai folosit sfori niciodata. Cea mai buna sama e aia veche de aluminiu ca se indoie usor. Azi nu mai gasiti de asta decat cand schimba cineva instalatia la o casa veche. Nu-i spuneti la ce va trebuie ca nu v-o mai da. Merge insa si cupru daca e mai subtire. Doua posibilitati de legare. Invartiti usor in jurul coardei si spalierului o data sau de doua ori si rasuciti capetele.  Sau numai invartiti usor ca o spirala in jurul corzii si al sarmei spalierului. Sa nu aveti capete de sarma ce raman in pozitie in care frunzele batute de vant s-ar putea rani, eventual le indoiti incat sa formeze un ochi. Nu se strange legatura, coarda sta oricum si in final se fixeaza singura cu carceii. Eventual daca joaca si nu vrea sa stea, infasurati mai strans un capat al sarmei dar numai pe langa sarma spalier. Cu sarme mai mari puteti lega partea curbata a unei coarde sa stea in pozitia care o vreti. Avantaje: rapiditate, se poate elibera oricand sau usura daca strange. Putei usura pe loc cand vedeti nu e nevoie sa tiati ca la carpe si sa relegati. Dupa putin exercitiu si observati veti sti cum se face. Un alt mare avantaj e daca vrei sa schimbati pozitia unei coarde. O eliberati si apoi cu fixari temporare din aproape in aproape o duceti unde vreti fara  afi nevoie de n-shpe maini care sa tina coarda. Eu am schimbat complety spalierii fixati asa aiurea la o vie batrana fara a r
upe deloc. Am fixat noii stalpi in beton. Am desfacut incet vita de vie de pe suportul vechi si am culcat-o cu grija la pamant. Am fisat sarmele spalier intre noii stapli. Si apoi incet cu sarme in poziti inntermediare am ridicat-o si aranjat-o la loc. Si am putut face singur treaba. Fara ajutorul sarmelor as fi rupt-o. Daca eram doi la treaba precis unul din noi n-ar fi avut rabdare.
De ce am zis iar de reinventarea rotii. Aici se gasesc sarme speciale trase in plastic pentru legare vegetale. Ca sa vezi n-am descoperit nimic nou. Oricum cei la care le-am zis nu m-au crezut despre legarea viei in felul acesta. Apoi le-am aratat la unii am si facut un pic la cineva i-am zis ca nu are decat sa vada cum merge. Apoi dupa o vreme a zis si el: gata cu carpele a vita de vie  si timp pierdut facand noduri in 8 ;D
Puteti sa aveti tot timpul pe spalier cateva capete de sarma la indemana. Daca vreti sa schimbati pozitia la o coarda mai groasa nu incercati dintr-o data o trageti treptat. Eventul nu in aceiasi zi. O mai lasti o luna ca cedeaza.
Indiferent de cu ce si cum legati legati pana nu dau muguri noi ca acestia se rup foarte usor. Si taierea faceti-o din timp altfel va va plange via toata vara.
Poate unii nu stiu un secret si au o bolta care are numai "bete" verticale ce nu fac rod decat sus. Trebuie sa aveti si corzi orizonale pe ele apar in primul rand cele care rodesc.
E ca la pomi. Fructele apar majoritar pe crengile mai orizontale, cele verticale cresc. Vreti ca o creanga sa creasca o orientati, prin legari care sa nu o jeneze in sus. Vorbesc de pomi acum ca nu oi vorbi de crengi le vie. Vreti sa fie mai mult rod pe ea invers in jos spre orizontala.

Sa mentionez ca am folosit si rafie. Pentru mine pe langa casa nu mi-a placut si mi s-a parut dificil.

Acum pentru cine nu scuipa in san dupa ce citi metoda ridichilor pe banda de hartie igienica spor la treaba, celorlalti spor la scuipat. 
Sper ca n-am facut mai mult de 10 greseli de scris pe rand. Rand de litere nu de fasole. ;D
Title: Re: Castraveti
Post by: Dan Hibiscus on March 20, 2010, 11:28:42 AM
bai neneaaaa , cat ii de citit  :o :o
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on March 20, 2010, 12:11:35 PM
Foarte bune informatiile. Diseara citesc cu rabdare, acum doar am frunzarit, ca e soare afara si e de lucru.
Multumim mult.
Title: Re: Castraveti
Post by: sicamin on March 20, 2010, 01:39:24 PM
Claudiu ,multumim pentru informatii.Am zimbit cand am citit metoda ridichilor ,dar le terminasem de semanat deja. :D Tura a doua le insir pe hartie ,poate ma ajuta si fiul meu la "distractia " asta. castraveti mi-am pus putini ,doar pentru consum propriu (vreo 20 fire).Au rasarit si au 4 frunze deja.
Title: Re: Castraveti
Post by: myosotis on March 20, 2010, 03:57:41 PM
Claudiu, multa rabdare ai. Daca ai timp, sa mai povestesti ce si cum despre gradina. Ne mai inspiram si noi cei crescuti pe asfalt si ajunsi gradinari de placere.
Sica, ai pus castravetii in gradina deja ? Sau rasadurile au 4 frunze ?
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on March 20, 2010, 05:01:35 PM
Da,Myo are  dreptate. Eu cel putin la legume sunt ...varza >:(
Dar, incerc.Am reusit chiar si ceva rosii, e  drept, cu punga cu gauri, de protectie. Singurele legume cu care  am succese deăpline sunt dovleceii, fasolea, morcovii si ...tartacutele.La tartacute am producitii record ;D
Title: Re: Castraveti
Post by: sicamin on March 20, 2010, 07:18:38 PM
Myo ,rasaduri am pus in pahare de unica folosinta. Cand e cald ,tai paharul si pun cu tot cu pamant . Am mai pus asa si au mers bine.
Title: Re: Castraveti
Post by: gentiana on March 20, 2010, 07:53:02 PM
ip castravetii ii pun pe sarme prinse de stelajul solarului
Title: Re: Castraveti
Post by: penelopa on March 20, 2010, 10:35:56 PM
Iar io îi pun pe beţe  :D ( că parii mi-ar ocupa prea mult loc). Dar, nici aşa spânzuraţi  nu prea am succes cu ei. Însă, nu mă las:  pun castraveţi în fiecare an, direct la locul definitiv.
Title: Re: Castraveti
Post by: gentiana on March 20, 2010, 10:38:49 PM
gura "bastinasilor" zice ca nu se mai fac castravetzi in camp liber  de mai mult de o decada prin partile noastre si  ca musai trebe facut stelaj si pusa folie
eu exersez de ceva ani metoda si a dat roade,castravetii din borcane sunt productie proprie
Title: Re: Castraveti
Post by: penelopa on March 20, 2010, 11:02:47 PM
Ba, să ştii că într-un s-au făcut de am pus  şi conservaţi.  :P
Title: Re: Castraveti
Post by: gentiana on March 20, 2010, 11:23:13 PM
pune folie pe bete si sa vezi ce recolta bogata ai
Title: Re: Castraveti
Post by: costieanuconstantin on March 20, 2010, 11:57:23 PM
eu am facut un fel de pergola mai mica pt castraveti, frunza si castravetele.
cum : resturi vegetale ingropate in bilonul cu castaveti si apa din belsug !!!
Title: Re: Castraveti
Post by: gentiana on March 21, 2010, 02:30:46 PM
ala e stelaj si nu pergola
io stiu ca-i la moda cuvantul asta ,dar haideti sa-l folosim acolo unde trebuie
Title: Re: Castraveti
Post by: Mihai on March 21, 2010, 11:05:19 PM
E vreo diferenta?
Tot din lemn sunt facute,nu? :D :D :D
Title: Re: Castraveti
Post by: gentiana on March 22, 2010, 08:24:53 AM
pai si scara de urcat in pod e din lemn si nu-i pergola si nici stelaj sau schela
Title: Re: Castraveti
Post by: stefana on March 22, 2010, 08:31:29 AM
Daca-i zice pergola mai mica, cred ca se poate sa aibe dreptate si Costi. Am citit eu in DEX, nu ca am vreuna in balcon :D.
Title: Re: Castraveti
Post by: gentiana on March 22, 2010, 08:41:58 AM
[pergolele au anumite taieturi
un stalp vertical prins de 2 grinzi mai mici si imbinarile sunt speciale
alea-s decorative
nimeni nu pune castravetii pe pergole.implica mult material si manopera
Title: Re: Castraveti
Post by: penelopa on March 22, 2010, 02:25:20 PM
Fraţilor, nu vă certaţi că io n-am de gând să produc castraveţi pentru vânzare.  :D
Pergolă sau nu, eu tot pe beţe îi pun. Nu-mi place ideea de folie, de solar etc. în grădină. V-am mai spus că mie îmi place cât mai aproape de mama natură. ;)
Da' am o întrebare la Costi: ce fel de "resturi vegetale" îngropi  în bilonul de castraveţi? Şi când? .......... înainte de a pune seminţele/răsadurile de castraveţi sau în timpul vegetaţiei?
Title: Re: Castraveti
Post by: gentiana on March 22, 2010, 02:30:29 PM
[resturi in putrefactie? nu cred ca e bine,toamna tarziu poate,dar cand e sa pui castraveti..........io n-am  facut
Nu ne certam,Pene ,nici macar nu ne contrazicem,dezbatem!
Title: Re: Castraveti
Post by: costieanuconstantin on March 22, 2010, 10:58:30 PM
ingrop resturile vegetale  in momentul cand fac bilonul , la o adancime de 35-40 cm , eu pun rasaduri , la noi e timpul mai rece. resturile vegetale ingropate - in sant ,nu  sub bilon  , iar planta o plantez la un sfert din inaltimea bilonului de jos in sus- prin descompunere produc si un pic de caldura  , eu irig prin santz ,din abundenta la 2-3 zile, si o data la 10 zile ,pe la 3-4 dimineata cu aspersia 1/2 ora
Title: Re: Castraveti
Post by: gentiana on March 23, 2010, 09:04:24 AM
ce e bilonul?
Title: Re: Castraveti
Post by: gentiana on March 23, 2010, 09:17:58 AM
biloane=movile?
Title: Re: Castraveti
Post by: penelopa on March 23, 2010, 11:05:55 AM
Quote from: gentiana on March 23, 2010, 09:17:58 AM
biloane=movile?
Da, un fel de movilă luuuungă, cât brazda. :)
Title: Re: Castraveti
Post by: gentiana on March 23, 2010, 11:07:11 AM
aha
n-am stiut ca asa le zice
io movile le zic
Title: Re: Castraveti
Post by: penelopa on March 31, 2010, 04:28:44 PM
Interesant, castravetele tău, Es!  :)
Ce lungime avea ?
Title: Re: Castraveti
Post by: gentiana on March 31, 2010, 06:28:04 PM
lasa ca si eu cand am pus prima data castraveti si dovlecei i-am pandit mai rau ca pe sfintele moaste
cand primele flori n-au rodit eram disperata
asa ca te inteleg perfect
Title: Re: Castraveti
Post by: sicamin on March 31, 2010, 08:05:17 PM
Eu am avut anul trecut castraveti urcati pe sarma  :D . La capatul randurilor de rosii ,unde aveam intinse sarme pentru legat,am pus cate un fir de castravete si au intrecut rosiile in inaltime.
(http://i68.photobucket.com/albums/i9/mnescun/gradina%20mea%202009/th_P1050282.jpg) (http://s68.photobucket.com/albums/i9/mnescun/gradina%20mea%202009/?action=view&current=P1050282.jpg)
Acum am in paharute cateva fire dar au crescut mult.
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on March 31, 2010, 09:33:17 PM
Foarte frumos, te admir. Eu mai am de invatat la gradina de legume. :D
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on April 13, 2010, 07:35:24 AM
Ce va fac castravetii?
Deci, vreau sa intreb, ca eu sunt pe dinafara, daca exista soiuri la care se ciupete varful de crestere si soiuri la care nu se face asta si cum le deosebiti?De unde stiu eu daca e de ala sau e de alalalt?
Title: Re: Castraveti
Post by: myosotis on April 16, 2010, 09:16:48 AM
 ;D Nu am auzit sa existe soiuri cu crestere determinata si nedeterminata ca la rosii, dar e posibil sa fie.
Uite aici
http://gradinadelegume.uv.ro/index.php?id=37 (http://gradinadelegume.uv.ro/index.php?id=37)
A mai pus cineva pe forum link la site-ul de mai sus.
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on April 16, 2010, 09:45:09 AM
Multumesc.Foarte util , pentru cei ca mine, tufa de legume ;D
Title: Re: Castraveti
Post by: gentiana on April 16, 2010, 09:54:20 AM
De abia am pus semintele de castraveti,alea de rosii sunt in rasadnita si aveau cam 5-7cm(cand le-am vazut eu  duminica)
Title: Re: Castraveti
Post by: myosotis on April 16, 2010, 10:00:47 AM
In gradina sau rasad ?
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on April 16, 2010, 10:03:29 AM
La mine rosiile nu prea merg, le-am tinut anul trecut cu punga individuala, dar am mancat asa, de pofta. Anul asta doar castraveti vreau.
Title: Re: Castraveti
Post by: Mosu Tuti on April 21, 2010, 07:16:17 AM
Buna dimineata. Bine V-am gasit. Ia sa vad, daca nu este secret de stat, cine imi poate spune in cat timp rasar castravetii, de la data insamantarii pana la faza de rasad. Daca dureaza mult, ma duc si cumpar de la piata direct rasaduri. De asemenea doresc un nume de castravete timpuriu.  Multumesc pentru raspuns. Mosu Tuti. 
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on April 21, 2010, 07:20:02 AM
Mosule, bine ai venit.Eu nu sunt prea experimentata la legume, dar am avantajul ca sunt matinala ;D

Raspunsurile le primesti probabil mai tarziu de la cei mai experimentati.Eu stiu doar atat, ca nu le place sa fie transplantati asa ca e bine sa iei rasaduri la paharel, nu cu radacina goala, ca sa ai rata mare de prindere.
Ce-ti mai face gradina, chiar ma intrebam?
E o adevarata provocare coltul ala de rai. :)
Title: Re: Castraveti
Post by: Fleurf on April 21, 2010, 07:24:33 AM
Mosu Tuti din experienta mea cu castravetii iti spun ca merg mai bine cei pusi direct in gradina decat rasadurile. Ca sa rasara mai repede pune semintele cateva ore la umflat, apoi scurge apa dar mentinele mereu umede pana vezi c-au incoltit. Planteaza-le si poti pune deasupra un pet si vor iesi mai repede. In zona mea castravetii se pun cam de Sf Gheorghe, adica ultima decada a lui aprilie.
Title: Re: Castraveti
Post by: Mosu Tuti on April 21, 2010, 07:57:14 AM
Sarut mana doamnelor. M-am uitat acum , asa, din curiozitate, nu ma asteptam sa mai fie persoane asa matinale. Imi cer scuze fata de dumneavoastra, dar stiam ca numai batranii nu au somn. Ref. la castraveti. pe aici pe la noi nu sunt inca rasaduri, asa ca, ieri, am luat niste pastile de turba si am pus cateva seminte la incoltit. Ma gandeam daca apuca sa incolteasca pana ma voi duce la piata din Suceava (cam 2 saptamani). Pe la noi, de abea acum se pregateste gradina. In gradina este cea mai grea situatie. Este plina de noroi.
Despre loc si padure nu pot spune prea multe, caci inca este zloata si pe unele locuri zapada. Acum, la no,i este o ceata de nici norul din Islanda nu a fost asa de gros. Ma bucur ca V-am intalnit. Mosu Tuti.
Title: Re: Castraveti
Post by: Ionela on April 21, 2010, 08:12:31 AM
Buna dimineata, Mosu Tuti! Ma bucur ca ai sosit dis de dimineata sa ne lumiezi gradinile ;)
Sa iti rasara castravetii si sa piara toate noroaiele din gradina matale!
Aici este mereu asteptat cu drag ;)
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on April 21, 2010, 08:13:36 AM
Mosule, nu numai batranii nu au somn, ci si gradinarii intra in aceeasi situatie. ;D
Title: Re: Castraveti
Post by: myosotis on April 21, 2010, 09:23:09 AM
Quote from: Mosu Tuti on April 21, 2010, 07:57:14 AM
.... ieri, am luat niste pastile de turba si am pus cateva seminte la incoltit. Ma gandeam daca apuca sa incolteasca pana ma voi duce la piata din Suceava (cam 2 saptamani).

In pastile de turba am pus in urma cu 6 zile, intr-o minisera  (merg si intr-o tavita acoperita cu pet sau  folie) si azi au 2-3 mm. Nu am inmuiat semintele. Deci in doua saptamani, tinute la lumina si caldura (15-20grd) ajung la cativa cm. Semintele sunt de Cornichon.
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on April 21, 2010, 09:46:25 AM
Myo, apoi ii plantezi cu sticla-n cap?
Title: Re: Castraveti
Post by: myosotis on April 21, 2010, 09:50:56 AM
Nu. Cand ies radacinile prin pastila, ii trec cu totul in pahare cu mranita. Apoi ii pun in gradina cu pamantul respectiv. La prima prasila (nu stiu daca asa se zice la castraveti, oricum cand dai cu sapa intai) trebuie musuroiti. Altfel, de la ploi si udare li se dezgolesc radacinile si nu le mai merge bine.
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on April 21, 2010, 09:52:56 AM
Multumesc, azi pun si eu sa vad cum ma descurc asa.Am incercat direct in gradina dar sunt cam intarziati cand ii pun asa.
Title: Re: Castraveti
Post by: myosotis on April 21, 2010, 10:30:20 AM
Direct in gradina merg bine daca ai conditii. Sa fie pamantul bun sau imbunatatit si climat. La mine climatul (temperatura) ar fi bun, dar pamantul e beton. Am bagat niste nisip, gunoi de grajd, dar mai trebuie adaugat, an de an. 
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on April 21, 2010, 10:31:36 AM
Nici pamant nici climat ;D
Title: Re: Castraveti
Post by: stefana on April 26, 2010, 11:27:45 AM
Mosu Tuti, ce veste de la castraveti?
Title: Re: Castraveti
Post by: myosotis on April 26, 2010, 11:37:39 AM
Ai mei in pastile au cam 1cm, cei care au rasarit.
Title: Re: Castraveti
Post by: sicamin on April 26, 2010, 08:23:32 PM
Ai mei au deja flori dar inca in pahare de unica folosinta. :D :D  nu am apucat sa-i pun in gradina. :'(
Title: Re: Castraveti
Post by: myosotis on April 26, 2010, 11:57:54 PM
Mai bine. Va pica bruma si e frig rau noaptea.
Title: Re: Castraveti
Post by: geodezia on May 12, 2010, 02:44:29 PM
pus catraveti si in si in adica pe cei din paharele i-am pus in sera mea ciudata si crescut 2 frunze intrat cocos unchi si jucat .facut praf cocos . cei din gradina pusi direct au tot 2 frunzulite da sunt in cimp nu ajunge cocos sansa mare de reusita .Asta inseamna telegrafie si acum detalii
Anul trecut o gestionara de-a mea m-a auzit ca ma vait ca nu imi rasarisara castravetii pe la 1 iulie si ma dadeam de ceasul fiarei ca ce ma fac de castraveti cu tot ca pusesem saminta selectionata in pamint chiar vreo 3 feluri si nu au vrut sa rasara de nici un fel .Si m-am pomenit cu fata ca a venit la mine asa cu 2 plase pline ochi de rasad de castraveti erau vreo 200 de rasaduri ca vreo 70 am luat eu si mi s-au prins rata 75% si restul i-am impartit la membri comisiei de inventariere care au fost foarte multumiti .CAstravetii cu pricina erau din aia care cresc la metru adica lungi de 1m .SI nu va spun ca dupa ce mi s-au prins rasadurile au binevoit sa imi rasara si ai mei Asa ca iar am ajuns la recolta record ca asa pat eu intr-un an am de dau la tot satul si pe urma 10 ani nu am nimic pe batatura . Asa ca anul asta facut izperienta cu paharul reusita deplina decedat pacientul a se citi cocosul unchiului
Title: Re: Castraveti
Post by: Ionela on May 12, 2010, 03:16:04 PM
Prin urmare afurisitul de cocos ti-a facut praf rasadurile de castraveti?? :D :D
Title: Re: Castraveti
Post by: geodezia on May 13, 2010, 07:56:56 AM
si pe cele de rosii .si il avertizasem pe unchi ca ii decapitez cocosul
Title: Re: Castraveti
Post by: penelopa on May 13, 2010, 08:57:27 AM
Mai bine de mine că, nici n-am apucat să pregătesc pământul pentru castraveţi  :) . şi nici pentru alte răsaduri!!! :(
Title: Re: Castraveti
Post by: Ionela on May 13, 2010, 09:35:53 AM
Tata a patit-o frecvent cu orataniile personale si cu ale vecinilor. Sa fi vazut ce furios era... :D :D :D
Title: Re: Castraveti
Post by: geodezia on May 13, 2010, 09:36:57 AM
PEne sunt la intrecere cu matusa ca am si eu gradina si sera are si matusa gradina si sera si care are cele mai bune recolte de aici sabotajul cocosului .Ca eu am cumparat niste seminte de pe internet de am, dat 50 ron pe 20 plante si cresteau adevarul curat dubllu fata de alea nemtesti  .Adica puse in acelasi timp mutate in acelasi timp in sera si crescut mai rapid decit ale nemtesti facute duble in aceleasi conditii de caldura umiditate bibiliceala etc si afurisitul de cocos a intrat pe unde a intrat si drept la alea ale mai mari s-a dus glont da si eu tot glont harst de i-am sucit capul cu aracu . acum vaitaturi de o parte si de alta a gardului eu rosiile unchiul cocosul .He he he ce super a fost Aha mi-am scos pirleala pe vreo 10 ani cu cocosul ca in fiecare an imi face la fel cum cresc rosiile mele in sera de-o palma cum sare ceva si mi le calca in picioare asa ca strig tarerrrre SSSSSSSSabotaj la onoarea mea de agricultor sa obtina matusa avantaj asupra recoltei mele de 2 kile(asa scria in reclama ca are o rosie la maturitate ) ALe mele sunt bine mersi rasarite in gradina dar sunt mai mici si stiti ce am observat din experienta anilor trecuti ca cele puse in pamint direct in gradina ceresc mai repede decit rasadurile de la piata si mai viguroase .Da mi-au iesit iar inmiite sa vad pe cine mai pacalesc anul asta sa le dau ca anul trecut am dat la toate rudele si toti prieteni sa scap de ele asa multe am avut
Anul asta am si intr-un lighean de tabla cred ca vreo 200 de buc .... asa ca nasol cu taietura meeeee
Title: Re: Castraveti
Post by: Ionela on May 13, 2010, 09:41:54 AM
Valeu, Geodezia, daca isi face si matusa cont pe TM, nu stiu pe unde ne mai scoatem .. cocosul!! :D :D :D :D Daca afla ea ce expersti sunt p-acilea si iar vrea sa te intreaca?? :o :o :o  Pana la urma cine a facut racitura sau borsul din sabotor??
Title: Re: Castraveti
Post by: geodezia on May 13, 2010, 09:47:06 AM
Matusa  a facut borsul din sabotor Da a stat bosumflata asa vreo citeva ore .Si da stie ca ma conversez cu voi ca a incercat securista sa ma toarne la d-l Costi zis Pipi adica sotul meu iubit de 70 kile .Cu florile primite .la mine face patrula matusa prin curte sa vada ce flori am mai primit si sa mai ia si ea o ramurica acolo daca se poate sa nu o vad ca stiti ca cele mai bine se prind cele agatate asa in treacata.Bine e si satisfactia mai mare genul he las ca sa vada si ea ca am acu si eu .Da eu o las ca e batrina are 70 ani si a fost si ea ca mine arsa da ea e rau pe fata i-a ramas urme urit de tot de  nu mai iese din curte saraca si imi e mila de ea .Da omul nostra al draq m-a turnat la Pipi care a tunat el o vreme pe batatura da l-am prins la inghesuiala cind cu aratu in gradina cind s-a laudat ca ii plac florile si i-am servit-o la loc comanda ca imi vin florile din Germania .Haaaa a muscat-o rau de tot .A inceput cu evidente 2 la primarie 2 la scoala 2 la trebenal da tot nu i-a esit socotelul .Asa ca pina la urma d-l Pipi s-a lasat pagubas si a mai apucat si el urma .Asta de  ce sa-i facem i-am tras explicatiunea ca daca vrea sa ma vada cu zgarda de 2 kile de aur la git ca cumnata scumpa (de-adevaratele are 2 kile de aur pe ea) sau vrea floraret pe batatura .Si a ales varianta meee
Title: Re: Castraveti
Post by: Ionela on May 13, 2010, 10:16:59 AM
Sa-ti traiasca floraretul!!  Acum chiar nu mi te inchipuiam cu zgarda de 2 kile de aur la gat :D :D :D
Title: Re: Castraveti
Post by: geodezia on May 13, 2010, 10:22:22 AM
nu mi-a placut niciodata aurul si nici fetelor mele .mare pacat ca pe la noi se intrec muiereturile care ce isi pun pe ele in materie de aurologie .cu cit sunt mai proaste cu atit aur atirna mai mult pe ele Cumnata v-am spus nu avea decit un hibi da vad ca a schimbat optica a cumparat si ea niste petunii de le-a pus la streasina bucatariei Cum o fi renuntat ea la o pereche de cercei pentru 10 vase de petunii ( a sa nu credeti ca puse si ingrijite de ea nu cumparate gata inflorite cu vase de se atirna ) ca doar nu este cumnatu degeaga ce e.....
Title: Re: Castraveti
Post by: Ionela on May 13, 2010, 10:41:27 AM
Fiecare cu preferintele ei :D :D  Aurul nu tine de foame. Stiti ca este o poveste celebra a unui rege - Midas, obsedat de aur. Pana la urma tot ce atingea se transforma in aur... chiar si copiii lui si mancarea.... si el insusi!
Title: Re: Castraveti
Post by: geodezia on May 13, 2010, 10:52:16 AM
Adevarat grait-ai
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on May 21, 2010, 07:59:10 AM
Geodezia, m-ai inveselit cu povestirea ta, vesela si foarte expresiva, parca te vedem sarind la cocos :D :D :D
Title: Re: Castraveti
Post by: geodezia on May 21, 2010, 08:15:09 AM
Buna ziua musuroi .M-am intors .Nu m-au acceptat la operatie pacientul intors sanatos tun .MAi putin bosogii nu ii am buni ca nu am trecut testul cu besica .Da sunt ai mei ii am in posesie de 46 de ani si altii nu imi pun astia .Da Es afurisitul de cocos mi-a facut ravagii in sera mea improvizata .Si am avut 1000 de draci ca l-am atentionat pe unchi si pe matusa da de asta e omul .Acu au ramas fara cocosul sabotor
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on May 21, 2010, 08:18:07 AM
Bine ai revenit, si ne bucuram sa te avem sanatoasa tun printre noi ;)
Inteleg ca acum sera ta va avea doar zile senine, fara sabotor :D
Title: Re: Castraveti
Post by: geodezia on May 21, 2010, 08:20:43 AM
Da iti ndai seama cind am aruncat cu aracul dupa el ca a ramas teapan ,ciorba a scria pe el
Title: Re: Castraveti
Post by: Ionela on May 21, 2010, 08:43:32 AM
Bine te-ai intors, geodezia!  :-* :-* :-*  M-am minunat sa te vad asa curand in bara - asa simpla sa fi fost operatia?? Apoi citii ca nu te-au killerit :o

ES, povestea cu cocosul sabotor si rasadurile de castraveti e mic copil pe langa cea cu domnul Pipi de 70 kile si cea cu lantul de aur de 2 kile :D :D :D Nu stiu la ce topicuri sunt, dar merita citite :D :D :D :D
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on May 21, 2010, 08:50:27 AM
Le-am citit si pe alea,am ras, dar imaginea Geodeziei sarind la cocosul cu niste fire de patrunjel in cioc a fost cea mai tare :D :D
Title: Re: Castraveti
Post by: geodezia on May 21, 2010, 09:36:54 AM
M-am intors m-am intors ca nu mi-au aprobat cei de la medicina muncii operatia ca am probleme cu suflatul in besica .Adica nu am trecut testul de plamini Am astm de fapt BPOC nu stiu ce inseamna ca nu mi-a spus nimeni dar io sa caut cred ca un sindrom bronho -pneumo si altceva .Mi-au dat tratament si sa fac niste teste alergogene ca as avea probleme cu substante chimice.Ete ce imi spune ei ce stiu eu de o viata .Da daca nu fu sa fie pa nu ma mai duc imi fac tratamentul si imi vad de viata .Asta e
Cocosul a avut in clont rosiile mele de 3 ron saminta ca pe 20 de saminte am dat 60 roni si de aia l-am altoit cu ciomagul .Ca el nu facea cit rosiile mele ........
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on May 21, 2010, 09:43:45 AM
Da, nu facea cat rosiile, da a facut o supa...... :D :D
Title: Re: Castraveti
Post by: geodezia on May 21, 2010, 10:03:06 AM
Au facut au facut da acu s-au invatat minte si au inchis gainetu . ca vad ca rosiile salvate sunt bine mersi si-au dat drumu. bine ca si alea ravasite le-am pus si le-am udat nu le-am pierdut definitiv da se cunosc ca au fost altoite ca nu sunt asa de bine ca alelalte 
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on January 26, 2011, 09:20:12 AM
Vad ca nu vorbeste nimeni despre castraveti :D :D
Eu am o nelamurire.Am inteles ca exista unii la care trebuie sa ciupesc varful de crestere dupa patru frunze, ca doar ramurile de gradul doi rodesc. Cum ii deosebesc, scrie ceva pe plic,  sunt soiuri anume? Sau la toti fac asa?
Title: Re: Castraveti
Post by: sicamin on January 26, 2011, 09:26:46 AM
Eu le ciupesc la toti varfurile.
Title: Re: Castraveti
Post by: cristinaf on January 26, 2011, 10:06:02 AM
Eu rup varfurile lastarilor, lasand doi, trei ochi, iar coarda principala o las sa creasca.
Title: Re: Castraveti
Post by: geodezia on January 26, 2011, 10:10:59 AM
ia sa vad care e mai vrenic decit mine . anunt impotant am facut rasadnita . 4 blane  de 2.5m si astetpt vremea buna sa pun cele necesare . e e buna si zapada da de ce sa nu fac vara sanie si iarna car . asa ca pregatii rasadnita din timp
Title: Re: Castraveti
Post by: flordel on January 26, 2011, 10:28:53 AM
Nimeni, Maria Ta, nu-i mai vrednica ca tine in toata imparatia! ;D
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on January 26, 2011, 10:33:15 AM
Pai n-avem cum, pe mormanul de zpada.....
Title: Re: Castraveti
Post by: geodezia on January 26, 2011, 12:00:41 PM
asa asa da am dat la o parte zapada ce sa fac sa stau ? ca e bine si la claurica da e bine si sa misti oasele in aer curat , ca acu nu mai sunt noxe praf si alte alea . aer pur la minus 5 grade
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on January 26, 2011, 12:04:07 PM
Perfect adevarat, si mie imi place sa fac miscare pe ger, si sa dau zapada. +dns
Title: Re: Castraveti
Post by: geodezia on January 26, 2011, 12:37:59 PM
pai da si daca tot am prins omu am reusit sa fac si pentru clematite ceva am batut 4 stenepi si am pus deasupra alti 2  stacheti parca se zice pergola da asa mai taraneasca nu deasa i-am pus orizontal stachetii . si am facut aceasi lucrare si pentru niste trandafiri pe care anu trecut am reusit si eu sa ii pun aliniati drept nu in zigzag cum le pun eu de obicei de nu iese nimic . asa ca acum le-am facut si lor pe unde sa se insire frumos nu sa am o mie de bete infipte fiecare cu dimensiunea ei . sa vina fetele in vacanta  poate se miruiesc sa imi faca poze . poate o veni ginere-miu  ca saracu  l-am  si pus sa care paie la purcei si s-a aratat entuziasmat . si a pus . fii-mea imi dadea coate ca ce ca baiatu nu stie nici sa sufle in ciorba si tu il pui sa faca treaba pe acasa . da i-a placut ca a zis ca mai vine pe la mine
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on January 26, 2011, 03:14:49 PM
Deci, mituieste fetele, ca va fi rai in  gradina cu atatia trandafiri.L-ai convins tu pe ginere ca e bine acolo, niste poze obtii tu sigur.
Title: Re: Castraveti
Post by: geodezia on January 26, 2011, 04:49:44 PM
ba ca cu pozele e mai greu decit cu ginerele . ca ce sa imi pun eu pozele sa le vada lumea ca le deoache . ba fata le zic vezi ca numai romancele cred in vraji mumata nu crede in asa ceva . eu doar aduc ploaia .hi hi hi
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on January 26, 2011, 05:05:34 PM
Pai atunci discutam la vara, cu ploaia ;) :D
Title: Re: Castraveti
Post by: geodezia on January 27, 2011, 03:29:13 PM
pai da pai da ca am mai ris cu Daka in vara asta cind ziceau ca vor fi temperaturi secolului i-am zis eu lui Daka ia sa vezi ce ma distrez cu astia anul asta . hi hi hi asa a fost
Title: Re: Castraveti
Post by: penelopa on January 27, 2011, 08:47:18 PM
Quote from: penelopa on June 06, 2007, 09:15:20 AM
Da, Atila. Neaparat trebuiesc "ciupiti". Este foarte important  pentru productie.
Cand plantele au format  4-5 frunze,  li se rupe varful. De la baza plantei vor creste  noi lastari pe care se vor forma  flori femeiesti care vor produce castravetii. Cand si acesti lastari ajung cu 5-6 frunze se ciupesc,  repetand operatia si la lastarii de ordinul 3.
Nu-ti fie teama si nici mila. Eu am aplicat "tehnologia" ciupitului si a fost foarte bine.
Tot important la castraveti este si musuroitul.
Dupa rasarire,  se spune ca e bine sa lasi 2 plante la  cuib (eu las totusi  3-4 plante),  pana ce vrejii  sa acopere pamantul, se fac 2 prasile cu atentie sa nu fie vatamate radacinile si dupa prasila a 2-a ,  se musuroiesc.
Eu ii ridic pe araci si ii musuroiesc dupa primul ciupit.
Se mai spune ca si ingrasarea suplimentara este importanta. Prima se face la 10-15 zile de la rasarire iar a 2-a la 15-20 zile de la prima.
Eu nu i-am ingrasat niciodata. Si-am avut castraveti frumosi. Am ramas fara castraveti (anul trecut) cand,  nu stiu de ce,  plantele se uscau pe araci. Cred ca a fost un atac  puternic de mana.
Vedeti ce serioasa si desteapta eram prin 2007? ;D >:D
Title: Re: Castraveti
Post by: penelopa on January 27, 2011, 08:49:59 PM
.... si, daca aveti timp si rabdare, cititi si postarea kilometrica a lui Claudiu de la pag. 3 a acestui topic. :D
Title: Re: Castraveti
Post by: vikcelmic on January 27, 2011, 08:59:00 PM
 +hypno Am dat copy-paste la postare, intr-un document word, s-o citesc in pat, in loc de povestea de seara. +apl
Title: Re: Castraveti
Post by: vikcelmic on January 27, 2011, 09:10:35 PM
Pene, tu si acum esti serioasa si ne dai sfaturi bune.  +rsp
A propos de castraveti, am auzit multa lume ca li se usucau curpenii, probabil a fost cucumber mosaic virus. Eu nici nu am stropit decat o singura data dupa o perioada de ploi cand nu mai vedeam tulpinile de la fasole de musita si atunci am dat si la castraveti. Dar am avut purici la morcov si cred ca s-au raspandit tot felul de chestii pe acolo. Acum cand scriu, poate pare ceva ingrozitor, dar nu era chiar asa.  ;D
Title: Re: Castraveti
Post by: penelopa on January 27, 2011, 09:16:04 PM
Anul trecut nici n-am avut castraveti, dar a fost vina mea ca nu i-am ridicat pe arac, s-au intins pe pamant si i-a napadit buruiana. :( N-am mai facut fata la plivit.
Title: Re: Castraveti
Post by: doinabacau on January 31, 2011, 06:11:03 PM
 Am citit pe sarite topicul si nu stiu daca ati aflat remediul  castravetilor amari. Eu stiu,fara sa fi pus in practica acest lucru,ca semintele se tin o ora,doua in lapte caldut,inlesnind  germinarea si eliminand riscul  amarelii
Title: Re: Castraveti
Post by: sicamin on January 31, 2011, 06:34:42 PM
Doina ,nu am stiut asta ,cu tinutul semintelor in lapte ,sa nu mai fie castravetii amari.
Se spune ca si atunci cand nu sant udati suficient ,se amarasc.
Title: Re: Castraveti
Post by: geodezia on January 31, 2011, 08:08:27 PM
eu i-am pus doar in apa cam 1 zi si pe urma i-am plantat .dar e valabila chestia cu udatul asta sigur garantat si mai e o treaba cu recoltatul parca seara nu se recolteaza ci numai dimineata .
Title: Re: Castraveti
Post by: doinabacau on February 08, 2011, 12:17:06 PM
  Cred ca am citit in "practic",mai de mult!  Aveti dreptate,si,nu stiu daca e doar o vorba,dar si mersul ,printre ei,pe soare,se spune ca ii amaraste.Ai nostri nu se amarasc,se usuca,de cele mai multe ori,dupa primele...calduri!
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on February 08, 2011, 12:18:43 PM
Cum adica mersul? Nu inteleg Doina, adica trebuiesa ii dirijez cumva sa nu se amarasca???
Title: Re: Castraveti
Post by: cristinaf on February 08, 2011, 02:58:36 PM
Eu zic sa incerci castraveti Levina ca astia nu-s amari, foarte buni pentru murat si nici nu-s prea scumpe semintele.
Din ce-am incercat eu, astia mi-au placut cel mai mult, ca si gust, si nici nu se moaie atat de tare ca alte soiuri cand sunt pusi la murat.
Are dreptate Geodezia ca seara nu-i bine sa fie culesi, dar nu pentru ca ar fi mai amari, ci pentru ca, oricat de mult i-ai uda, tot se mai vestejesc un pic pe parcursul zilei, dar pe timpul noptii isi revin.
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on February 08, 2011, 03:17:09 PM
Eu stiam ca toate legumele se recolteaza la primele ore ale diminetii.Chiar sipetalele de trandairi in Valea trandafirilor se culeg doar pana la ora 10 ;)
Title: Re: Castraveti
Post by: penelopa on February 09, 2011, 09:06:15 AM
Levina zici, Ika ! :o  Am să caut şi eu soiul ăsta. ;) Până acum n-am pus decât Cornishon.
Title: Re: Castraveti
Post by: cristinaf on February 09, 2011, 10:07:39 AM
Da, Pene, incearca.  :) Uite, ai aici o descriere corecta, zic eu http://www.morami.ro/produse-seminte-si-rasaduri/castraveti-standard-cu-flori-predominant-femele-c403/levina-mix-f1-p1006.html si nici nu imi pare o suma asa mare, mai ales ca 250 de seminte pot fi impartite in doua si folosite doi ani la rand.
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on February 09, 2011, 11:36:01 AM
Si eu, deja caut. Multumesc Ika.
Doinabacau, poate mai intri pe aici si imi explici cum trebie sa fac cu condusul ala.
Title: Re: Castraveti
Post by: penelopa on February 09, 2011, 12:40:38 PM
Es, uneori insistenţele nu duc la situaţii din cele mai fericite. :(
A spus femeia clar că e vorba ... de "o vorbă".  ;)
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on February 09, 2011, 12:47:38 PM
Scuze, am inteles ca trebuie sa fac ceva pe soare.Mai Pene, eu caut idei, sa am si eu legume frumoase, am crezut ca e o smecherie.Voiam sa inteleg, ca nu ma prea pricem, am mai spus-o.
Title: Re: Castraveti
Post by: penelopa on February 09, 2011, 12:52:43 PM
 =)) =)) cum să faci ceva pe soare?? =))
Ştii şi tu că mai există, încă, diverse superstiţii legate de creşterea unor plante. Aşa şi cu castraveţii ăştia.
Eu ştiam că sunt amari fiindcă nu sunt udaţi corespunzător.... restul, nu iau în calcul. ;)
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on February 09, 2011, 01:05:45 PM
 :yrk
Asta e, sunt la inceput cu legumele, dar lasa ca vedeti voi :D :D
Title: Re: Castraveti
Post by: sicamin on February 09, 2011, 01:15:26 PM
ES ,sa vezi tu ce legume frumoase vei avea in gradina  +apl .Chiar daca in primul an nu iese asa cum iti doresti ,totusi ai sa ai o satisfactie deosebita ,ca sant din gradina ta ,si mai ales ingrijite de tine. Mult succes! :-bd
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on February 09, 2011, 01:43:14 PM
Multumesc Sica.Nu sunt chiar in primul an, dar am avut doar succese la anumite legume.Cu castravetii nu prea, asa ca nu am mai incercat.
Title: Re: Castraveti
Post by: geodezia on February 09, 2011, 02:20:35 PM
Es draga pusi la umbra si sa stea agatati si stropiti de mana  . mai sunt unele specii care rezista si pe pamint . eu pun din cei agatati si am destui pentru consumul iernatic . spor
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on February 09, 2011, 02:40:24 PM
Deci trebuie sa ma gandesc la un sistem de agatat.Bun, nu i-am agatat niciodata, poate de-asta mergeau asa prost. =))

Title: Re: Castraveti
Post by: geodezia on February 09, 2011, 02:50:28 PM
eu in fiecare an construiesc cite ceva anul trecut am pus 6 tevi si am insirat sirma printre tevi si au crescut ca nebuni . acu 2 ani am agatat de halinga de vie si tot asa am avut muma de castraveti  si sa nu ii lasi asa in soare mai la adapost dupa un gard sa nu bata soarele in ei mai ales dupa amiaza . . am avut si in solar da din cauza rosiilor nu mai cautam si cresteau borcanati de nu mai faceam nimic cu ei . da catarati le merge de minune
Title: Re: Castraveti
Post by: doinabacau on February 09, 2011, 08:24:44 PM
Quote from: einsteinitza on February 08, 2011, 12:18:43 PM
Cum adica mersul? Nu inteleg Doina, adica trebuiesa ii dirijez cumva sa nu se amarasca???

       Es,spuneam ca nu se merge printre castraveti,pe vreme insorita. Inca din copilarie stiu asta,dar poate ca era doar un motiv,sa nu stricam castravetii, una e o interdictie si alta o perspectiva sumbra!   Mai citisem undeva  despre faptul ca pot fi pusi pe langa gard ,ancorandu-se mai usor asa.  Unii fac rasad in paharute si ii planteaza cu  coletul de pamant,sa nu tanjeasca.Oricum,sunt convinsa ca cine ingrijeste cultura,are si rezultate frumoase.
Title: Re: Castraveti
Post by: geodezia on February 10, 2011, 12:26:35 PM
pai si la castaveti ca si la dovleac este mai usor sa ii pui direct in pamint din paharut . nu mai stau sa germineze in pamint . sunt alte conditii adica pina germineaza mai trece o luna asa in luna aia ia avint si nu il mai apuca mana si caldurile ale mari fiind planta mica .
Title: Re: Castraveti
Post by: sicamin on February 10, 2011, 12:30:14 PM
Si eu pun castravetii si dovleceii (semintele) in paharute de unica folosinta si apoi le pun in gradina.
Title: Re: Castraveti
Post by: penelopa on February 10, 2011, 04:23:12 PM
Ete, că eu nu mă mai complic, na! ;D Pun seminţele direct în pământ şi la castraveţi şi la dovlecei. Germinează destul de repede toate seminţele. +dns

Title: Re: Castraveti
Post by: geodezia on February 10, 2011, 04:55:38 PM
Doamna cu matura zi-ne si noua descintecele mata sa facem si noi la fel  ;D
Title: Re: Castraveti
Post by: penelopa on February 10, 2011, 08:25:18 PM
Pai, bre, simplu: pun cate 4-5 seminte la un cuib, astup cu paamant, ud si ... gata, astept sa iasa! =)) =))
Title: Re: Castraveti
Post by: Căpşună on March 20, 2011, 08:05:54 PM
La castraveti pun semintele pe rand, si dupa aceea ridic vreji pe panglica, adica nu ii las pe pamant. De cate ori i-am lasat pe pamant nu am recoltat mai mult de 1-2 saptamaini si castraveti au fost ca d....
Anul acesta o sa fac la fel.
Title: Re: Castraveti
Post by: marcolino on June 14, 2011, 04:38:52 PM
nu inteleg de ce , dar anul asta am dat-o in fasole cu castravetii. nu au rasarit deloc. am folosit 3 plicuri diferite: agrosel, sem-luca si unisem. la unisem au aparut din tot plicul 3 plante.
am pus semintele inainte la incoltit in lapte, in apa....s.a.

noroc cu un vecin care avea rasad si mi-a dat ca altfel ramaneam fara .

acelasi lucru l-am patit anul trecut cu fasolea oloaga galbena.- nimic (si a fost cald cand am pus-in mai).
Title: Re: Castraveti
Post by: geodezia on June 15, 2011, 09:09:48 AM
am patit si eu la fel Marcolino anul trecut asa ca anul asta invatatura de minte asa ca am pus castraveti in rasadnita acoperiti cu folie si mi-au rasarit in veselie .. acum imi mai ramasesera vreo 4 plicuri si am amenajat o postata de teren si am pus acolo cele 4 plicuri csi cu ploile asrtea si caldura azidimineata dadui o tura si constatai ca incepura sa iasa ici colo cite un fir . ceilalti pusi cu rasadnita au incepurt sa se catere pe plasa aia speciala pusa intre tevi . la vreo 2 tufe vazui si castraveciori formati deja . asa ca sper sa am loava anul asta la ei
Title: Re: Castraveti
Post by: Căpşună on July 03, 2011, 09:42:45 PM
Si eu am pus seminte in pamant si din 15 a rasarit 1. Deci am un randament de 7%, faliment curat. Asa ca am luat alveole de rasad de 3/3 cm, am pus semintele iar coala cu alveole am pus-o intr-o tava in care pun apa sa nu ramana fara. Pot zice ca am un procent de rasarire de peste 95%. asa mai merge.
Semintele puse in pamant nu rasar pentru ca: fie solul e prea rece, sau se raceste atunci cand il udati, si cresc foarte incet, iar in final putrezesc sau le mananca ramele sau melcii, fie nu e destula apa, si cu asta basta.
Anul asta o sa pun si eu o plasa sa vad ce iese, sper sa ma descurc cu ea.
Title: Re: Castraveti
Post by: marcolino on July 05, 2011, 07:57:11 AM
la sfatul cuiva am semanat castravetii de toamna ca pe gazon  +ham . si uite ca acum au iesit toti :). am de rarit, dar nu-i bai, bine ca au iesit. semintele sunt de la unisem. :-bd
Title: Re: Castraveti
Post by: Căpşună on July 16, 2011, 09:49:16 AM
Asa e, la tine au rasarit toate eu deja schimb cultura. Acum am pus semintele pentru cultura 2 si in 2-3 saptamaini rad plantele din prima cultura. Acum pun pentru murat.
La prima cultura media e de 2-3 kg castraveti / planta. Sper la aceasta a 2 serie sa fie tot asa.

O zi faina la voi. Acum am probleme cu vinetele.
Title: Re: Castraveti
Post by: geodezia on July 18, 2011, 04:53:15 PM
am avut si eu cu vinetele ca nu legau rod deloc . mi-au dat solutie procaina si acum in sfirsit au legat . au ajuns mari ca tufele de rosii .. nu am avut niciodata asa vinete tufoase
Title: Re: Castraveti
Post by: Căpşună on July 24, 2011, 08:38:52 AM
PROCAINA nu am gasit pe unde am fost. Voi de la ce magazin ati luat-o? Multumesc,
Title: Re: Castraveti
Post by: Dan Hibiscus on July 24, 2011, 10:30:38 AM
PROCAINA se recomandă pentru culturile de: tomate, ardei, vinete, castraveţi.

Scopul folosirii:
1) stimulează germinaţia şi creşterea plantelor la tomate, ardei, vinete.
Concentraţia 0,001%.

Momentul aplicării: se umectează seminţele timp de 4 ore.
2) stimulează creşterea plantelor la: tomate, ardei, vinete.
Concentraţia 0,0001%.

Momentul aplicării: tratarea răsadurilor la 10 şi 20 zile de la repicat.
3) favorizează fructificarea la: tomate, ardei, vinete, castraveţi.
Concentraţia 0,0001%.
Momentul aplicării: 2-3 tratamente săptămânal începând de la înflorire.


Title: Re: Castraveti
Post by: marcolino on July 25, 2011, 10:12:09 AM
pai ori facem cultura bio, ori bagam stimulatoare si alte minuni.

eu prefer sa mananc un ardel zbarcit si natural decat unul frumos si plin de ....  +hypno
Title: Re: Castraveti
Post by: geodezia on July 25, 2011, 02:50:42 PM
pai ce zbircitura sa fi mincat daca picau florile nea Marcolino pe jos de mi se usca sufletul . si cu parere de rau da io dadui cu atonik si bionat ca nu gasii nici eu procaina la mine in villige . ca se uitara vinzatoarele la mine iar ca la felu 7 de mincare ... acu se umplura de flori si fructe ca dete frumuste de ploaie .. asa ca astept recolta bogata ... . No nu sunt eu agricultoarea lu peste da sa tin planta degeaba dupa ce am dat bani pe ea si sa ma duc sa cumpar din galantar iar nu imi convine .. ca de vina fusera udaturile asta fuse . acum cum dete ploicicile astea se facura fara numar fara numar pe tufoaiele alea de vinete . ca le prii si crescura parca sunt copacei . si la castraveciori se schimba bioritmul ca uitasem chestia cu copilitul si dadui paginile innapoi si copilii tufele si se umplura de castraveciori . am luat in sfirsit si eu 5 kile din gradina . asa ce ma bucur .
Title: Re: Castraveti
Post by: Mihai on August 20, 2011, 10:50:11 PM
Mie unuia nu imi mai trabuie castraveti in gradina
Am pus şi eu ca omul gospodar =)),cateva rasaduri de castraveti(12 cred)şi s-au umplut toate cu nişte purici albi şi mulţi,da' ce multi erau.
I-am stropit şi degeaba.Puricii parca s-au inmulţit,nu alta.Asa ca ,rasadurile de castraveti au ajuns in lada de compost.
Title: Re: Castraveti
Post by: sicamin on August 20, 2011, 11:05:37 PM
Eu pot spune ca am avut anul acesta castraveti. Am pus de 2 soiuri: cornison si din cei mai lungi.Din cornison am avut mai putini ,ca s-au manit ,in schimb ceilalti au fost multi dar erau prea lungi sa-i pun in borcan =))
Mihai ,nu renunta ,ca poate anul acesta a fost mai secetos ,dar la anul va fi mai bine. :-bd
(http://i811.photobucket.com/albums/zz35/minescun/gradina%202011/th_P8080038.jpg) (http://s811.photobucket.com/albums/zz35/minescun/gradina%202011/?action=view&current=P8080038.jpg)
Title: Re: Castraveti
Post by: geodezia on August 22, 2011, 08:59:11 AM
Draga Sica super castraveti sa-i mincati sanatosi .. si al anul sa aduni seminte sa ne dai si noua  :-bd :x
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on August 22, 2011, 09:07:50 AM
Ce productie!
Ca de obicei, eu am avut doar unul doi, ici colo. Sunt cam varza la legume =)) =))
Title: Re: Castraveti
Post by: geodezia on August 22, 2011, 09:28:11 AM
pai le-ai rupt virfetele la al 3-lea rind de frunze .? fara suflet rupele sa vezi ce recolta faci .nici eu nu rupeam dar anul asta am lasat sufletul deoparte si am retezat fara mila si am facut ceva recolta  acum naspa ca nu mai ploua dar sper sa mai fac . acum daca nu au ploaie se incovrigesc ... ca nu ma mai scol la 4 dimineta sa ud ca imi dau cu destele in ochi nu vad de bezna la 2 pasi
Title: Re: Castraveti
Post by: gabriela jalba on July 18, 2012, 08:27:23 PM
Anul asta nu ati pus castraveti? De ce nu scrie nimeni nik ???!!!! Noi am pus prea multi. Eu m-am saturat de tzatzichi si Romel de murati . Si ei tooot se fac. Inainte de Sf. Petru si Pavel a pus Romel in cuiburi saminta pentru cei de toamna,de pus la beci. Acum is mari si in curind vor trebui in curind legati.
Title: Re: Castraveti
Post by: claude on July 18, 2012, 10:04:26 PM
Eu am pus doar 3 cuiburi, sa fie de mancat cativa, ca la noi doar eu si tata ii mancam asa ca nu-i nevoie de cantitati uriase. Intentionam sa pun in iunie ca sa fie de pus la murat pentru iarna, dar deja am rezolvat problema, mi-a dat o matusa pentru cateva borcane, ca mai nou nici cu muraturile nu ne omoram, au ramas si de anul trecut, asa ca mama a pus doar vreo 7 borcane de 1 L. Si acum am inca un cuib de castraveti proaspat rasariti de 3 zile, i-am pus ca sa fie de rontzait pe final de sezon  ;)
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on July 19, 2012, 06:27:33 AM
Eu nu reusesc sa fac castraveti! :-\ E drept ca, mai ales anul asta, fiecare a facut ce s-a priceput, ca n-au avut stapan. Dar rosiile merg minunat, pe cand astia fac rar si mici si borcanati :-\
Title: Re: Castraveti
Post by: gabriela jalba on July 19, 2012, 06:58:19 AM
Es,la tine cum e si mai racoare putin ar trebui sa se faca de sa nu stii ce sa faci cu ei. Lasa ca vine anul viitor si se vor face.
Title: Re: Castraveti
Post by: geodezia on July 19, 2012, 10:20:29 AM
am pus 2 plicuri si s-au facuuut
pusesem si in rasadnita 2 plicuri noroc ca astia cind i-am prepus nu s-au mai prins am scos pina acu de 3 ori cite o galeata de 15 kile asa ca m-am saturat si anu asta de castraveti .. acu ma uit la ei ca nu mai imi vine sa culeg ..si pentru tomana am pus iar 2 plicuri si au iesit deci ca va dati seaa ca am pus cite 10 seminte la cuib adevarul ca asa cruji imi place sa maninc maninc mai mult castraveti decit mincare cind ma pun la masa ..
aseara am sapat adica prasit niste rosii ardei si vinete si am tras o ocheada si la castraveti deseara iar umplu galeata .. iar am o saptamina .. si sa stiti ca miercurea vinerea si duminica sa nu culegeti castraveti ca sunt amari ..am experimentat si asa este .. nu stiu care e explicatiunea .. asa ca eu tot joia joia adun cite o galeata si mai borcanati si mai mici cum se nimer .. nu pun la murat ca iar ma umflu de la sare de-bia am reusit sa dezumflu picioarele astea .. tratament prescris de gabriela 61 .. asa ca acum fug de sare iute iute ca imi e mai bine
nu stiu ce ma fac de la toamna iarna cu atitea bunatati cite o sa fac ,,, ca nu rezist sa nu pun gura pe muraturi .. uf ..
sa stiti ca si vinetele saracele au rod anu asta si rosiile .. acu ardeii sunt cu nabadai sa vad eu ce vraji le fac sa le mearga si lor bine ..
referitor castraveti .eu si matusa am experimantat ca matusa suparata cind adunam eu cu galeata castraveti ca i-a umblat cineva in solar si ia sutit castravetii si ia rupt rosiile zic io nu ca iote citi castraveti de multi am ..pe urma a venit la mine sa imi arate ca a cumparat si ea 2 plicuri de castraveti pentru iarna sa o invat cum draq fac eu de am atitia castraveti si ea nu face .. are o rasa de castraveti din aia de se fac lungi lungi .. acu s-a plictisit de ei si vrea ca ai mei din astia scurti  borcanati .. cred ca a luatt vreunul si l-a mincat si a azut ca sunt buni nu suntatosi si sunt dulci nu amari .. asa ca am pus-o sa isi adune castraveti tot joia ca mine .. si a vazut ca nu mai sunt amari ..

eu am plecat cu galeata de 15 kile plina ea avea 3 castraveti in mina ..ii zicea la unchiu iote ma cide castraveti aduna Geo ..unchiu suparta foc ii zicea schimba odata soiu  si m-am pomenit ca imi arata de care castraveti  a luat .. de la unisem parca a luat .. acu eu de unde sa stiu cum or sa iasa ca si eu schimb soiurile in fiecare an nu am un soi speciat..mai si uit plicuri prin casa i ma trezesc cu ele pe acolo si ii pun iar in pamint .. asta e


Title: Re: Castraveti
Post by: coriducu on June 08, 2013, 12:23:29 AM
Speram si noi sa avem castraveti de murat la soare + pt. la iarna de pus la butoi cu toate celelalte e o nebunie  :-bd
Title: Re: Castraveti
Post by: sicamin on June 08, 2013, 08:54:05 PM
Ducule ,cand ma uit la castravetii din gradina ta ,i-mi vine sa-i jumulesc  pe ai mei si sa pun altii  +ham. Nu pusesem decat 5 cuiburi dar toate plantele s-au manit si  au ramas in stadiu de 3 frunze. Acum chiar ma gandeam ca luni daca nu ploua ,sa pun din nou cornisoni.
La noi ploua si acum.
Title: Re: Castraveti
Post by: coriducu on June 09, 2013, 01:09:32 AM
Stati linistita ca si pe ai mei au inceput sa se vada urme de mana,dar ieri seara le-am dat zeama deaia burledraci(tot timpul uit cum o cheama) si sper ca pana la ploaia de acuma seara sa-si fi facut ceva efect  +hypno
daca nu atunci luni o luam de la capat  +ham
Title: Re: Castraveti
Post by: geodezia on June 09, 2013, 09:42:56 AM
zeama bordeleza
Title: Re: Castraveti
Post by: gabriela jalba on June 23, 2013, 12:21:02 PM
eu ii am foarte anemici. Anul asta am cam dat chix cu castravetii.
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on June 23, 2013, 03:09:43 PM
Mie mi-e si rusine ce ciudati sunt ai mei. Parca au intepenit in stadiul de patru frunze!
Title: Re: Castraveti
Post by: coriducu on June 23, 2013, 04:37:04 PM
ai nostri zici ca sunt jungla  ;D nu am stiut si am pus o plasa la doua randuri de castraveti si acum tre sa cauti ca inecatul pana dai de rod,dar macar am din belsug ca am si pus 2 borcane la soare deja si am trimis si la oras la parinti si prieteni  :-bd
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on June 23, 2013, 05:11:37 PM
Sunteti tari! :-bd
Title: Re: Castraveti
Post by: gabriela jalba on June 23, 2013, 07:37:09 PM
Corina, asa sint si ai mei. Deci castraveti de vara...mai pe toamna. Acuma ,la Sf. Petru , se pun inb pamint castravetii pentru toamna.
Title: Re: Castraveti
Post by: claude on June 23, 2013, 09:50:03 PM
Si eu am crezut ca n-o sa mai creasca in veci, i-a prins perioada ploioasa si frigul abia rasariti, dar cum a dat un pic de soare au crescut ca vrejul lui Jack, vorba lui coriducu, s-a facut jungla, intr-o saptamana mananc castraveti  +dns
Title: Re: Castraveti
Post by: gabriela jalba on June 24, 2013, 07:18:09 AM
pai linga rosie,trebuie!!!
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on June 26, 2013, 07:44:39 AM
Sper sa faca si ai mei asa, astept jungla! Sa aduc o maimuta? ???
Title: Re: Castraveti
Post by: geodezia on June 26, 2013, 09:10:17 AM
 =)) =)) =))
stati asa adica voi inca nu mincati castraveti din gradina ?
aseara am gasirt si o rosie copata asa ca precum Calude am halit-o singura
yumm yummm ce gust a avut
az-dimineata am fost zbughi in gradina ca aseara am mai gasit vreo 50 de fire de varza si 70 de fire de praz asa ca am pus rasadu
az-dimineata la udat si deoarece la mine nu a mai plouat de 2 saptamini
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on June 26, 2013, 10:50:58 AM
Nu, nu mananc, dar asta e! +ham
Pentru tine, ce sa zic, excelent! +rsp
Title: Re: Castraveti
Post by: geodezia on June 26, 2013, 11:29:28 AM
 +hypno +hypno +hypno
stai numa sa vezi cele 12 plicuri cind vor incepe sa produca toate ca acum numai vreo 7 cuibe produc .. .. cred ca am vreo 70 cuibe de castraveti
na deseara numar ca uite mi-a scapat n-am numarat cuibele de castraveti ..si de la bunicutz mi-a produs o vinata o vinicioara mica alba ..tare frumoasa este  ..nu imi venea sa cred az-diminetaa cind o vazui ..cele vinete clasice sunt fudule iar cresc  de 1m juma in inaltime astea albe sunt mai domoale nu au decit vreo 50-60 cm da au multi craci si muuulte flori .acu nu stiu cum vor fi vinetele sunt tare curioasa
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on June 26, 2013, 11:32:52 AM
Si eu sunt incantata de semintele de la bunicutz, au iesit foarte bine si au fost sanatoase.
Title: Re: Castraveti
Post by: geodezia on June 26, 2013, 11:40:00 AM
sunt cam  +ham +ham ca nu am rupt primele flroi de ardei da de curioasa sa vad ce si cum ies am lasat florile si au facut fructe si au ramas plantele cam mici
deseara trebuie sa repic lastarii la castravetii cei aparuti dupa ploii ca au inceput sa creasca in sus in loc sa se tirasca pe pamint ..  
Title: Re: Castraveti
Post by: gabi_gabriella on June 26, 2013, 09:51:56 PM
Azi am mancat primii castraveti din gradina
Rosiile inca nu sunt copate
Title: Re: Castraveti
Post by: Rux on June 27, 2013, 06:04:09 AM
 +apl +apl +apl
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on June 27, 2013, 08:05:43 AM
Tu taci si faci! Felicitari, eu doar visez! =))
Title: Re: Castraveti
Post by: anknic on June 27, 2013, 08:55:45 AM
in 22 iunie l-m papat pe primul :)

http://anknic.sunphoto.ro/gradina_2013/90336269
Title: Re: Castraveti
Post by: geodezia on June 27, 2013, 10:27:05 AM
iar nu pot pune poze asa ca va pui gradina asa -castraveti
http://geodezia.sunphoto.ro/anul_cu_flori_si_alte_alea__2013/90466460
Title: Re: Castraveti
Post by: gabi_gabriella on June 27, 2013, 09:32:58 PM
Ma straduiesc :) ce sa fac ?
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on June 28, 2013, 09:20:38 AM
Apropo, ce soiuri de castraveti ati pus? Ceva impresii, care sunt mai harnici, care mai rezistenti...
Title: Re: Castraveti
Post by: geodezia on June 28, 2013, 10:41:16 AM
primele recolte am avut cu un  soi  cred hibrid adus cu seminte de flroi din polonia nus tiu ce soi or fi fost ca s-a impartit plicul trimis de poloneza(dat ca plus la comanda) intre mai multe persoane mie mi-au revenit 10 seminte da a fost ok si cum a crescut de iute si la rasarit si ca productie
acum vad ca se lanseaza acerb un soi de la piata in plic verde o rasa de castraveciori para tepi lungi asa cam de 10 -12 cm care daca ii lasi mai mult de 3 zile se fac si grosi ..mie imi plac ca nu inteapa precum cornisorii
asta e soiul care imi place cel mai mult ca  are apa multa in el nu se atesc sau sa  fie amari si sunt mereu proaspeti
fac si recolta buna
pe urma cornisorii vad ca se misca mai greu  la mine nu prea merg decit ridicati pe plase da cum anu asta nu am plasele puse tot pe sol  sunt
de cornisori nu sunt multumita ca daca imbatrinesc adica trec 3 zile se fac ca dopurile si imbatrinesc nu imi plac si fac si seminte tari multe  trebuie culesi maxim 2 zile
asa ca de acum incolo am sa iau numai rasa asta care imi convine fara tepi ca e si productiva creste pe jos vad ca nici nu se maneste rau la atingere ..ca eu boanta de picioare ii mai calc ( sunt impiedicata )
mai sunt unii lungii aia nu am mai pus anu asta de se fac de 1 m ..aia are matusa da tot asa imbatrinesc si nu mai sunt buni
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on June 28, 2013, 11:01:47 AM
Si nu stii cum se cheama cei buni, fara tepi?
Title: Re: Castraveti
Post by: geodezia on June 28, 2013, 11:04:07 AM
habar nu am ii stiu dupa poze la primavara cind ii aiu va pun poze cu ei sau daca dau saptamina viitoare prin piata ca vreau sa iau vreo 4  plicuri sa incerc ceva pentru toamna
Title: Re: Castraveti
Post by: geodezia on July 02, 2013, 09:02:26 AM
astia sunt
http://geodezia.sunphoto.ro/anul_cu_flori_si_alte_alea__2013/90630539
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on July 07, 2013, 10:19:06 AM
Ma gandeam cum se cheama sa cumpar seminte!
Title: Re: Castraveti
Post by: geodezia on July 07, 2013, 10:47:25 AM
na nu au denumire pe pachet eu i-am luat din piata ceri castraveti de la semluca si vezi care sunt fara tepi .. ca se vede din poze
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on July 07, 2013, 11:04:17 AM
Aa, deci vad in poza, multumesc.
Tu aio productie grozava de castraveti! La mine de abia incep! Am o reteta de castraveti felii cu ceapa si putin ardei murati pe iarna, pentru salate orientale. Daca vrei, scriu reteta, vei avea nevoie de retete oa productia ta!
Title: Re: Castraveti
Post by: coriducu on July 07, 2013, 11:19:27 AM
Quote from: einsteinitza on July 07, 2013, 11:04:17 AM
Aa, deci vad in poza, multumesc.
Tu aio productie grozava de castraveti! La mine de abia incep! Am o reteta de castraveti felii cu ceapa si putin ardei murati pe iarna, pentru salate orientale. Daca vrei, scriu reteta, vei avea nevoie de retete oa productia ta!

chiar te rugam,fiindca ceva de genul mentionat ma interesam zilele trecute,bunica mea punea pe vremuri asa ceva dar afara de ea nu mai stie nimeni reteta fiindca nu s-a pus in rest.
ieri am pus primele 10kg de castraveti din gradina pt. iarna,unde pui ca am umplut toti prietenii cu castraveti si la soare am pus deja cateva ture,asa ca ,castraveti la noi sunt din belsug,doar la rosii suntem praf,ca tembelii astia de la primarie au stropit cu ceva pt. cica tantari si se pare ca toata comuna are probleme cu rosiile  +hypno
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on July 07, 2013, 11:29:28 AM
Eu nu cred ca substanta pentru tantari a afectat rosiile, mai degraba ceva legat de vreme, ploi puternice, etc. e laudabil ca primaria nu v-a lasat chinuiti de tantari!
Title: Re: Castraveti
Post by: geodezia on July 07, 2013, 12:22:39 PM
chiar ma pot apuca sa pun pentru iarna ? ca ma gindeam ca nu tin .. da si matusa a zis ca incepe sa puna ca si la ea productie mare de castraveti
la mine doar 5 tufe produc si m-am saturat de castraveti darmite cind vor produce toate 100 de tufe ..vai si amar de capatina mea
am factu calculul numai cite 6 castaveti s aproduca toata vara si fac 100 de borcane ..iup si am mai pus 4 pachete pentru toamna ..
ca zicea d-l Popescu sa vind da la noi 6 bani kilu si sunt pe piata tone .. asa ca iar chem prienteni in ajutor
na referitor rosii a fost mana sigur ca m-a afectata si pe mine dar am stropit repede cu topsin doza dubla acum sper sa scape dar imi trebuie neaparat ploaie
pentru varza morcovi, vinete  si castraveti ca incep sa avorteze florile
Title: Re: Castraveti
Post by: coriducu on July 07, 2013, 12:40:44 PM
Quote from: geodezia on July 07, 2013, 12:22:39 PM
chiar ma pot apuca sa pun pentru iarna ? ca ma gindeam ca nu tin .. da si matusa a zis ca incepe sa puna ca si la ea productie mare de castraveti
la mine doar 5 tufe produc si m-am saturat de castraveti darmite cind vor produce toate 100 de tufe ..vai si amar de capatina mea
am factu calculul numai cite 6 castaveti s aproduca toata vara si fac 100 de borcane ..iup si am mai pus 4 pachete pentru toamna ..
ca zicea d-l Popescu sa vind da la noi 6 bani kilu si sunt pe piata tone .. asa ca iar chem prienteni in ajutor
na referitor rosii a fost mana sigur ca m-a afectata si pe mine dar am stropit repede cu topsin doza dubla acum sper sa scape dar imi trebuie neaparat ploaie
pentru varza morcovi, vinete  si castraveti ca incep sa avorteze florile

pai la mana m-am gandit si eu dar cum dracu s-au manit doar unele plante si altele nu  +hypno ??
Title: Re: Castraveti
Post by: geodezia on July 07, 2013, 01:05:29 PM
las ca se manesc si alelalte  ca doar e ciuperca si se transmite prin aer
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on July 07, 2013, 01:15:16 PM
Depinde de rezistenta lor.
Title: Re: Castraveti
Post by: gabriela jalba on July 11, 2013, 11:42:33 AM
Abia ieri am cules doi prapaditi....cel mai slab din toti anii-s la sectorul asta. In fiecare an , zaceau gramezi pe sub tufe, ca nu faceaM FATA CU EI, ANUL ASTA, IOC !!!
Title: Re: Castraveti
Post by: geodezia on July 11, 2013, 11:48:59 AM
n-or fi avut apa ...  la mine numai ce a plouat de sus acu trebuie sa ma duc  sa ud ca a fost seceta de o saptamina nu a mai dat nici o picatura de apa 
la tg jiu a plouat si aseara dar la mine ba
Title: Re: Castraveti
Post by: einsteinitza on July 12, 2013, 05:54:46 AM
Au inceput sa se umple si la mine castravetii de fruct, la noi doar de doua zile nu mai ploua. Sper sa mai tina vreo doua macar, ca ieri tot se invarteau norii...
Title: Re: Castraveti
Post by: geodezia on July 12, 2013, 08:45:53 AM
Mama sa te tii acum ca mine cu galetile
Title: Re: Castraveti
Post by: gabriela jalba on July 12, 2013, 12:00:38 PM
Si la mine a plouat, abia acuym de citeva zile dau apa cu furtunul.