Retete "Papa bun"

Started by Aricica, April 01, 2007, 09:53:09 PM

Previous topic - Next topic

vernil

Hai, sa va vad, gospodinelor! Cine stie o reteta de chec sarat ? Adica cu branza, cascaval, mezeluri ?
Si sa stii ca si eu am flori pe peretii din bucatarie. In baie am pus stele cu luna si soare. Nu am gasit faianta pictata cu(,) constelatii, ca d'aia as fi pus. Asa ca, Ozi, nu te mai da mare, ca te faci cozonac si te papam de Craciun  :D
Uite aci:

ozimandias

Fireste ca stiu.
Deci, iarasi, eu!

Ella

Quote from: ozimandias on December 11, 2008, 07:11:24 PM
Quote from: Ella on December 11, 2008, 07:09:40 PM
Fain checul, la mai mare! ;)
Ba nu... daca mai crestea putin iesea din tava. Lasa-l atat. Ca-i bun.
:D



"la mai mare" tu, nu checul :D.
Si ca sa intelegi  ca nu ti-am dorit raul, "la mai mare" intr-ale bucatariei adica, nu sa pui niste kg. pe tine cu atatea bunatati gatite si papate)

ozimandias

Ella, am inteles... dar am glumit.

Am facut checul dupa o reteta luata de pe net. Si am pus eu ce zicea acolo si a iesit un sfert de tava... Am fost foarte dezamagita. Abia asteptam sa-l fac, sa-l pozez, sa vi-l arat. Cand am vazut sfertul de tava.... m-am cam necajit.
Inchipuieste-ti uimirea mea atunci cand a sunat ceasul (de la cuptor) si am vazut tava plina cu varf de chec...  :D

vernil

Aoleu, voua chiar va place in bucatarie, sa gatiti!!? Ma apuca groaza cand stiu ca in cateva minute dispare munca mea de o zi intreaga ... apoi trec iar la spalat de vase ...

Ella

Quote from: vernil on December 11, 2008, 07:13:10 PM
Hai, sa va vad, gospodinelor! Cine stie o reteta de chec sarat ? Adica cu branza, cascaval, mezeluri ?

Si eu execut asa ceva, dar numai de sarbatori ;D
Mai des fac paine cu masline, ne place f. mult.

Aici mari delicatese sunt "aripioare de pui" si "coaste de purcel", sotul meu se distreaza copios, in Ro. le dadeam mancare la catel si aici le servim ca bucate alese. O sa le fac poze, le cumparam de la un magazin specializat, gata condimentate si cu sosurile aferente alaturi, acasa le punem numai pe grill.

Ella

Quote from: ozimandias on December 11, 2008, 07:17:35 PM
Ella, am inteles... dar am glumit.

Am facut checul dupa o reteta luata de pe net. Si am pus eu ce zicea acolo si a iesit un sfert de tava... Am fost foarte dezamagita. Abia asteptam sa-l fac, sa-l pozez, sa vi-l arat. Cand am vazut sfertul de tava.... m-am cam necajit.
Inchipuieste-ti uimirea mea atunci cand a sunat ceasul (de la cuptor) si am vazut tava plina cu varf de chec...  :D

Pricep ca asta-i primul tau chec de te-a dat pe spate.
Eu stiu asa: checul este o prajitura fina, delicata deci nu tre sa "sara" din tava, pe cand cozonacul da o nota proasta daca nu are marginile un pic picate.

vernil

Si in Bucuresti au inceput sa apara la diferite magazine astfel de specialitati, exact cum zici, gata condimentate. Sa vedem ce urmeaza cu mult-trambitata criza financiara, sper sa nu ne specializam iar la tacamuri si pui "fratii Petreus" ...

De sarbatori imi place sa prepar diverse, mai sofisticate. Cozonac nu mai fac de mult, cu toate ca eram specialista, acum nu are cine-l manca ... eventual prepar putin aluat pentru pasca, care nu lipseste de Craciun sau Paste.

Ella

Quote from: vernil on December 11, 2008, 07:29:21 PM

De sarbatori imi place sa prepar diverse, mai sofisticate. Cozonac nu mai fac de mult, cu toate ca eram specialista, acum nu are cine-l manca ... eventual prepar putin aluat pentru pasca, care nu lipseste de Craciun sau Paste.

Da ce faci cu pasca de Craciun? ::) De Craciun se fac "turtele alea cu muuuulta nuca", nu stiu cum se cheama dar stiu cum se fac si ce bune-s.

Nicol Caloian

Ella, eu nu sunt mare amatoare de dulciuri (nici macar de cele facute in casa) dar checul tau arata de milioane! Cred ca e si foarte gustos.

vernil

Fiindca ne place mult ... E ca o prajitura cu branza, apoi e ocazia perfecta sa miroasa a cozonac in casa. Ca pentru mine sarbatorile inseamna si arome. S anu radeti,m dar inainte miroase asa frumos pe scara blocului, stiam cand vecina d ela etajul 1 facea sarmale, cea de la 4 facea cei mai buni cozonaci, acum e in Canada ... cred ca a uitat si reteta. Iar acum, de cand ne-am civilizat, cumparam totul de-a gata.
Eu pana la Craciun nu fac sarmale, de-ar fi sa mor de pofta. Doar atunci fac, apoi de Anul Nou si inca de 2-3 ori pana vine primavara, dupa care ma orrpesc. Vin alte mancaruri, de sezon.

Ella

Quote from: Nicol Caloian on December 11, 2008, 07:40:50 PM
Ella, eu nu sunt mare amatoare de dulciuri (nici macar de cele facute in casa) dar checul tau arata de milioane! Cred ca e si foarte gustos.

Nicol...checul nu-i al meu, dar probabil ca m-am bagat in seama de te-am zapacit de cap si i-am furat drepturile de autor lui Ozi. :-[

Ella

Quote from: vernil on December 11, 2008, 07:42:34 PM
cea de la 4 facea cei mai buni cozonaci, acum e in Canada ... cred ca a uitat si reteta.

Eu nu cred, daca poti, intreab-o ;D sa vezi ca am dreptate.

La petrecerea Ramonii, inainte de nunta, am facut salata beof si placinta cu branza, i-am terminat pe toti. Mi-au cerut reteta atunci, acum mi-au dat comanda direct "nu-i asa ca ne faci si noua?", pot sa zic nu? ca doar ii cuscra :D :D :D Glumesc, servim masa impreuna de Craciun ( adica cu o zi inainte...Moni lucreaza...etc) si si-au dorit sa repetam salata si placinta.

Nicol Caloian

Sorry! Ai dreptate dar nu stiu la ce m-am uitat si am crezut ca e postat de tine. Ozi, iarta-ma. Checul arata supeeeer.
Ella, turte de Craciun (pelincile Domnului) se fac cu predilectie la noi in Moldova. Cand eram mica, acasa la mama faceam impreuna cu ea aluatul si-l intindeam de se vedea prin el de subtire ce era. Acum se gasesc de cumparat foi si ramane doa sa le coc si sa le insiropez. Plus nuca, bombonele, stafide, etc.

ozimandias

Quote from: Ella on December 11, 2008, 07:36:26 PM
De Craciun se fac "turtele alea cu muuuulta nuca", nu stiu cum se cheama dar stiu cum se fac si ce bune-s.
La una din bunicile mele, in Moldova, se face de Craciun (adica inainte si se da la colindatori) "scutecele lui Isus". O nebunie adevarata de bune ce-s... Se fac muuuuulte foi, extrem de subtiri, care (parca asa-mi aduc aminte) se coc un pic (parca pe plita aceea specifica legata de soba... nu stiu cum ii zice) si apoi se lasa prin casa, cate una, probabil pana se usuca... sa nu se lipeasca. Stiu doar ca eram copil, eram cu parintii acolo, afara era viscol, ma pregateam sa ma duc la colindat si toata casa bunicii era impanzita de astfel de foi... asteptau asamblarea pentru una din cele mai gustoase prajituri.... Acum bunica e batrana, bunicu' nu mai e...Dar gustul acelor "scutece" il simt inca...
Uite, am postat odata cu Nicol...

Ella

Quote from: Nicol Caloian on December 11, 2008, 08:01:02 PM
Ella, turte de Craciun (pelincile Domnului) se fac cu predilectie la noi in Moldova. Cand eram mica, acasa la mama faceam impreuna cu ea aluatul si-l intindeam de se vedea prin el de subtire ce era. Acum se gasesc de cumparat foi si ramane doa sa le coc si sa le insiropez. Plus nuca, bombonele, stafide, etc.

Ahaaa...nu stiam ca-s modovenesti...ei deacum au sa se faca si in Canada :D

cara

Chec aperitiv

ingrediente:

150g masline verzi(eu pun de obicei jumate verzi si jumate negre),250g sunca,4 oua,150g faina,4 linguri ulei,150ml lapte,1 plic praf de copt,sare si piper.

mod de preparare:

se pune intr-un castron faina, praful de copt si 2 varfuri de cutit de sare. Se face la mijloc o adancitura, se incorporeaza ouale si se amesteca turnand cate un pic de lapte. Se adauga uleiul, maslinele si sunca taiata cubulete. Se amesteca bine toate ingredientele, se sareaza si se pipereaza dupa gust. eu am pus in plus o jumatate de gogosar din otet taiat cubulete, frunze de patrunjel taiate marunt si putina nucsoara. Se varsati aluatul intr-o forma de chec unsa cu ulei si se da la cuptorul incins la 180 grade. Se coace cca o ora.

gabriela jalba

Asa-i fetele. Cu "julfa" se ajuneaza. Deci pe 24 nu se mininca altceva,decit foile alea coapte umplute(prin etajare) cu "lapte de buhai" - saminta de cinepa pisata,pusa la fiert,si spumuita...complicat!! Insiropate cu sirop de trandafir....Mai nou,umplute cu nuca macinata si insiropate cu sirop de zahar ars si un strop de rom....
Mincare de sarbatori : sarmale,racituri,friptura(porc,oaie,pasare),salata boeuf,salata din piept de pui,bors de mugur de vita,bors de oase afumate,aperitive. O sa ne hotarim care de Craciun si care de Anul nou. La Craciun fac cozonac cu nuca,de Anul nou,tort. Poate o sa rideti,dar eu peste an nu ai fac sarmale decit la Paste si poate inca de doua ori. Racituri,..max inca o data,borsuri de carne...cam la 2 luni,fripturi;numai pui lui Romel,eu ma multumesc cu ce e duminica la gratar.
   De Sarbatori,chiar ne bucuram unul de altul.Stam linistiti, ne uitam la TV,ascultam muzica,mincam impreuna,ne plimbam seara tirziu.....Eheiiiii!!! batrinetele!!!!
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

cara

gabi, te-am luat!
eu nu fac sarmale decat la craciun!  :D

Ella

Quote from: gabriela jalba on December 11, 2008, 10:44:21 PM
   De Sarbatori,chiar ne bucuram unul de altul.Stam linistiti, ne uitam la TV,ascultam muzica,mincam impreuna,ne plimbam seara tirziu.....Eheiiiii!!! batrinetele!!!!

Care batranete? si noi facem la fel...putine revelioane nu le-am facut acasa, de Craciun nici nu mai vorbesc. Sunt singurele zile libere, da libere nu asa...sotul meu si cand este acasa il cauta de la servici, este on-call in permanenta, toate mustele care zboara in camera de se cantaresc diamante trebuie sa le consemneze in raport ;D zi, noapte nu conteaza...macar de sarbatori ii dau pace :D, sunt liberi cei de la cantarire ;D

Ella

Quote from: cara on December 11, 2008, 10:41:07 PM
Chec aperitiv

ingrediente:

150g masline verzi(eu pun de obicei jumate verzi si jumate negre),250g sunca,4 oua,150g faina,4 linguri ulei,150ml lapte,1 plic praf de copt,sare si piper.

mod de preparare:

se pune intr-un castron faina, praful de copt si 2 varfuri de cutit de sare. Se face la mijloc o adancitura, se incorporeaza ouale si se amesteca turnand cate un pic de lapte. Se adauga uleiul, maslinele si sunca taiata cubulete. Se amesteca bine toate ingredientele, se sareaza si se pipereaza dupa gust. eu am pus in plus o jumatate de gogosar din otet taiat cubulete, frunze de patrunjel taiate marunt si putina nucsoara. Se varsati aluatul intr-o forma de chec unsa cu ulei si se da la cuptorul incins la 180 grade. Se coace cca o ora.


Reteta mea este cu cascaval si ciupercute, daca o vrea cineva, o scriu dar asta pare mai fina si mai usoara (ca timp de digerare, nu de facut, ca manopera-i tot pe acolo)

vernil

Multumesc, Cara!
Ella, te rog, scrie si reteta ta, facem din fiecare cate o forma.

Ella

Chec cu ciuperci

250g faina
4 oua
100ml ulei
100ml vin alb
200g masline negre, taiate ineluse
150g cascaval taiat cubulete
200g ciupercute fierte, taiate bastonase
1 praf de copt
sare si piper

Amesteca intr-un vas galbenusele de ou, vinul, uleiul, ciupercutele, cascavalul, maslinele, faina cernuta, praful de copt,sare, piper  iar la sfarsit albusele batute spuma. Pune totul inr-o tava de chec, unsa cu unt si tapetata cu faina. Se coace in cuptorul pre-incalzit la 200grd. C, 45 sau 50 min.  In loc de ciupercute se poate pune jambon, sau se pot pune juma/juma, numai pe total sa aiba 200g, altfel capata greutate checul, nu-si mai pastreaza "pufosenia" :D cum ar spune Didi.

larisa

referitor la mincarurile de Craciun ,la mine se intreaba ,Chisca .Si de obicei ma aprovizionez din timp cu ,;mate;,imi ia o jumate de zi pina le umplu si le fierb ,fac mai multe ,prajesc citeva pentru Craciun,restul le dau la rece si mai fac cind nu vreau sa mai stau prea mult in bucatarie

lala

Quote from: ozimandias on December 11, 2008, 06:50:42 PM
Vai, doamne... vad ca numai eu postez la topicul asta...
;D ;D ;D ;D

Oziiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii mamica,ai o silueta de invidiat si nu inteleg ce ai cu ea??????? ??? ??? ??? ??? ???