Identificarea unei plante din flora spontana

Started by Claudiu, October 17, 2009, 08:12:08 AM

Previous topic - Next topic

Claudiu

Am scris ceva mai demult ca ar fi interesant sa facem un topic privind identificarea plantelor salbatice, adica a plantelor din flora spontana care nu sunt in mod obisnuit cultivate. Eventual sa punem si numele comune (populare) pe care le stim. Asta pe de o parte deoarece am constantat ca numele populare ale ierburilor se pierd, chiar si la sate si multi copii nu le mai stiu, nemaipreluandu-le de la parinti sau bunici (pierzandu-se o intreaga cultura practica) iar pe de alta parte cred ca ar fi util si interesant si pentru cei de la oras care nemaiavand rude la tara nu au de unde le sti. Din pacate am constat ca nici in scoala nu se acorda atentie denumirii si identificarii plantelor salbatice chiar daca materia studiata e botanica. Uneori totusi mai sunt profesori pasionati care le arata mai multe elevilor dar din pacate de multe ori cei de la orase nu au suficient material si de calitate la indemana. Si astfel ne trezim ca utilizam numai numele generic de buruieni, arbusti  sau copaci.
Nu stiu in ce masura azi se mai pune azi accent in scoli la orele de botanica pe pregatirea ierbarelor de catre elevi. Ar fi pacat, e o activitate care atrage elevul spre placerea de a studia natura si ii creste spiritul de observatie. Nu neg importanta studiului celulei, a organelor si functiilor unei plante, a legilor ereditatii. Dar ce folos daca nu stim identifica nici macar un pir si am vazut pe multi, chiar si din cei care cultiva legume, numind pir orice buruiana ce seamana a iarba.
Aceasta lipsa ar putea fi completata de parinti sau de bunici care de regula au mai mult timp ce-l pot dedica nepotilor. Dar cum sa o facem daca nici noi nu le stim denumirea? :)
Cu topicul asta ne-am putea completa si noi ceea ce stim.
Pe de alta parte si ceea ce numim buruieni sunt de fapt plante care sunt la fel de interesante. Poate chiar mai mult deoarece unele sunt foarte putin sau deloc studiate. Pe camp, pe dealuri, in padure sau la margine de ape pot fi facute multe observatii ce ne pot imbogati viata si de ce nu e un mod de relaxare, de evadare din stresul cotidian. Aceleasi observatii pot fi facute si intr-o gardina fie ea cat de mica sau chiar si intr-un ghiveci caci si intr-un ghiveci poate incolti o planta a carei seminte a fost adusa de vant sau care s-au pastrat in rezerva de seminte neincoltite din solul nou in care am transplantat planta. Cineva (intr-un film  :)  ) spunea ca niciodata nu se termina descoperile ce le poti face intr-o intr-o gardina. Dar la marginea unui drum de tara? E o intreaga aventura acolo.

Acum pentru identificarea plantei ar fi util sa se faca foto mai multe, cat mai clare, eventual si detalii macro (de aproape)  si in masura in care e posibil sa se prinda planta in diferite faze, anotimpuri si cel mai bine si floarea. Util, caci sunt indicatii importante in identificare,  ar fi a se indica si regiunea in care a fost facuta poza si anotimpul.

Si mie mi-e dificil a identifica o planta si cred ca si la multi altii. Din pacate pentru mine caci am, nu stiu de unde si cum, o curiozitate privind identificarea plantelor si apoi a citi despre ele. Cred ca si altii au aceasta curiozitate. Eu n-am facut botanica in scoala caci in clasa a cincea s-a facut un experiment si ni s-a introdus anatomia. Ca atare am facut doi ani de anatomie unul in a clasa a V-a si altul in clasa a VIII, daca tin bine minte. Astfel am fost privat de placerea de a face un ierbar in scoala. Cred ca daca as fi facut botanica in scoala mi-as fi ales alta meserie, desi poate nu, caci la vremea mea orientarea generala era spre politehnica.

Pe de alta parte natura e in regres. Omul invadeaza sau fragmenteaza tot mai multe habitate. Un lan de porumb,  e un desert, e frumos dar numarul de plante ce il gasim pe el e extrem de redus. In cazul cultivarii perfecte, adica nici o buruiana, intalnim doar o singura specie Zea mays (adica porumb, cucuruz, papusoi etc.) Pe de alta parte la marginea drumurilor de tara unde s-au refugiat buruienile intalnim o adevarata minilume plina de surprize. Caci ce e o buruiana? Din punct de vedere al unui cultivator e orice planta nedorita in cultura. Unii  le mai atribuie cateva aspecte desemnandu-le ca fiind prolifice, rezistente si invazive, intrand puternic in competitie cu planta cultivata. Botanic o buruiana nu poate fi definita. Pot fi cel mult enumerate specii considerate de catre agricultori sau gradinari ca buruieni.
Acum nu zic sa nu eliminam buruienile din culturi dar sa le respectam caci in fapt sunt plante la fel de ineteresante ca oricare altele. Ce sunt macii intr-un lan de grau? Pentru agricultori buruieni suparatoare mai ales daca sunt in numar mare. Desi am citit pe undeva ca taranii rusi ar fi constatat ca graului ii merge bine in prezenta macilor. Nu stiu daca e asa, dar azi, in studiul culturilor bio, se pune accent pe studiul culturiii plantelor asociate care astfel reusesc sa reziste mai bine bolilor sau unor insecte. Pentru cei ce se plimba la marginea lanului, cativa maci rosii printre galbenele spice, e un tablou plin de poezie. Cati sau cate, daca v-ati plimbat vreodata, nu v-ati intors acasa cu bratele pline de maci salbatici, in care ati asociat si alte flori salbatice de la margine de drum si eventual cateva spice de grau auriu?

Cred ca la fel de util ar fi deschiderea unui topic pentru identificarea vietuitoarelor din natura. Insecte, pesti, pasari, mamifere etc.

Completari:
1. Ar fi util sa aiba fiecare un album din care poate afisa poze pe forum. Astfel nu se incarca forumul. Daca afisarea se face in format mare forumul e mai frumos si identificarea ar fi mai usoara.
Pentru cei care nu doresc un astfel de album s-ar putea face un album comun si cineva  sa se inhame la o munca de a primi pozele si de a le posta, totusi o munca destul de dificila si nu stiu cine ar avea timp si chef, doar oameni suntem, sa se angajeze la asa ceva. Poate mai bine doua sau trei persoane sa administreze acest album pentru ca pentru una singura ar fi prea greu daca nu imposibil si in acelasi timp pentru a nu se pierde informatia, parola, in caz ca o persoana nu mai poate. Sa fie administrat de toti membrii e imposibil.
Webshot sau Photobucket sunt foarte bune pentru acestea. Pentru modul de lucru cu acestea se poate cere informatii oricand la topicul: Postare de poze- alte moduri! dinmodulul Diverse al forumului.
Chiar daca avem doua albume, cum ar fi pe Sunphoto care e foarte bun si usor nu strica un album paralel daca un album pateste ceva.

2. Daca cunosteti un nume popular al plantei ce se pune, indicati-l poate fi de un real folos in identificarea numelui botanic. Azi webul ofera o sursa extrem de bogata in informatii. Daca aveti pe cine intreba pe la tara despre numele unei plante, nu ezitati, intrebati.

3. Azi, spre deosebire de trecut, daca se dispune de un aparat foto si un calculator, a face fotografii e foarte ieftin si placut totodata. E pacat sa nu beneficem de acestea si de ce nu a oferi si altora imaginile ce ne-au interesat.

4. Desigur toate identificarile noastre sunt in regim de amator si in masura in care una sau mai multe poze permit identificarea. Chiar si pentru specialisti identificarea din poze poate avea o marja de eroare. Asta pentru a atrage atentia celor straini de forum care ne citesc.

5. Chiar daca se va repeta vreo planta cu poze noi e foarte bine. Topicul se vrea unul de discutii. Suntem un forum aparte axat pe comunicarea dintre membri si nu unul care se vrea creator de fise stiintifice a plantelor.

Claudiu

Sa incep eu.

Cand am facut o identificare din albumul lui Codruta am remarcat si o alta planta afisata la nume necunoscute. Cum a avut amabilitatea sa spuna ca pot folosi poze din album am copiat cateva intr-un album pe Webshot pentru a le putea afisa aici. Desi sincer nu-mi place asta, chiar cu acord, caci nu sunt pozele mele si ele exista in alt album. Codruta fa si tu inca un album asa incat sa se poata afisa poze.

Deci pozele in cauza, de la Codruta, sunt:









eu spun ca e vorba de o specie din genul Sorghum si anume Sorghum halepense pe nume popular Costrei (am aflat recent numele popular :) )
O ruda a sorgului Sorghum bicolor care asa cum spune wikipedia e o cereala panificabila si a ierbii de Sudan, Sorghum sudanese si a multor altora.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Sorg

Sorghum halepense e o graminee considerata ca fiind o buruiana invaziva prin unele parti. Creste spontan si la noi in zonele mai calduroase. Poate atinge inaltimi mari, chiar si pana la doi metri. Nervura mediana a frunzei apare pe partea superioara ca o banda alba uneori foarte evidenta cu aspect estetic. In pamant prezinta rizomi de culaore alba, grosi si de marimea unui creion. Rizomii alaturi de seminte fiind o a doua cale de inmultire naturala a acestei plante.
Am remarcat-o ca avand proprieti decorative si ca ar putea fi utilizata in gradinile care doresc ierburi decorative sau a gradinilor rustice. Creste inalta, dupa cum am spus uneori frunza e foarte decorativa cu banda ei alba, alburie iar floarea, un spic de marime mare mare, mai strans la inceput apoi se deschide, mi se pare si el decorativ. Atentie totusi la carcaterul invaziv. Dar multe ierburi folosite in decorarea gradinilor au acest caracter.

Cateva linkuri:

http://www.bayercropscience.ro/buruieni.php?action=buruieni&catID=2&pID=59

aici niste poze foarte bune:

http://luirig.altervista.org/photos-en/sorghum-halepense---johnsongrass.htm

si aici de asemnea niste poze interesante in care se pot vedea si rizomii si plantute noi ce emerg din acestia.

http://www.weedmapper.org/sohapicture.htm

Am si eu cateva poze ale mele, facute in perioada de toamna in Dobrogea. Din pacate nu suficent de bune pentru identificare.

Un spic:



si la margine de camp inierbat. Am remarcat ca plantele care cresc solitare, mai izolat, fara concurenta prea mare din partea altora, cersc mai viguroase si cu un aspect mult mai decorativ.





Acum desigur cum am zis identificarea e in regim de amator si astept pareri. Fie si contra :)





doina

Si eu am spus ca este costrei in poza Codrutei , taranii din zona noastra il considera o buruiana invaziva in lanurile de porumb si nu numai iar uneori ajunge sa depaseasca in inaltime porumbul .
Mama mea a spus ca este posibil ca in primavara viitoare sa fie o cultura de costrei in gradina Codrutei  :D

stefana

Quote from: Claudiu on October 17, 2009, 09:17:39 AM
Am remarcat ca plantele care cresc solitare, mai izolat, fara concurenta prea mare din partea altora, cresc mai viguroase si cu un aspect mult mai decorativ.
Eu zic ca si aceste graminee sunt viguroase...

asa ajunge, de fapt, un gazon netaiat la timp :D
Sper sa nu fi suparat pe nimeni cu postarea mea "putin" off-topic ;D

myky

Quote from: doina on October 20, 2009, 08:26:35 PM
Si eu am spus ca este costrei in poza Codrutei , taranii din zona noastra il considera o buruiana invaziva in lanurile de porumb si nu numai iar uneori ajunge sa depaseasca in inaltime porumbul .
Mama mea a spus ca este posibil ca in primavara viitoare sa fie o cultura de costrei in gradina Codrutei  :D
da, codruta are toate sansele.

Claudiu

Quote from: stefana on October 20, 2009, 08:57:07 PM

... asa ajunge, de fapt, un gazon netaiat la timp :D
Sper sa nu fi suparat pe nimeni cu postarea mea "putin" off-topic ;D

Ce suparare ar putea fi mai ales ca e o poza in format mai mare si nu timbru ? :)
Eventual ca nu se vad mai in detaliu gremineele.

Claudiu

Tot la margine de sat in apropiere de Constanta, deci la margine de drum, am gasit un grup de Datura stramonium, Ciumafaie cum i se mai zice pe tara datorita toxicitaii ridicate a plantei sau Trompeta ingerului cand e cultivata prin gradini sau ghivece datorita frumoaselor flori pe care le are. Sigur o cunoasteti dar nu stiu cati au vazut-o in flora spontana adica salbatica :)








Din pacate lumina nu a fost prea favorabila pentru poze. Daca le-ati surprins in salbaticie, nu va sfiiti si puneti-le aici. Daca se repeta vreo planta nu va fi nici o suparare, doar repetatul e mama invataturii. :)

Claudiu

In Cheile Tureni am gasit si un frumos Crataegus monogyna altfel spus un Paducel. Poate l-ati remarcat in album sau poate unii nu-l stiu asa ca il pun si aici. Creste sub forma de arbust sau de copacel ce poate depasi uneori zece metri inaltime.



Fructele lui rosii sunt foarte decorative toamna.





Cateva detalii pentru identificare:



si frunzele lui adanc lobate:



Aici se gasesc cateva date despre el si vedea si florile (din pacate nu este si versiunea in limba romana):

http://en.wikipedia.org/wiki/Crataegus_monogyna

Are si calitati de planta medicinala, cateva date aici:

http://proplanta.ro/resurse-naturale/crataegus-monogyna


diana

http://hertha.free-bb.com/liste-248453-39300-0-Flora-spontana.html
Si pe mine ma pasioneaza acest subiect si o vreme chiar aveam timp sa determin plante din flora spontana... Inca din facultate am inceput sa fac ierbare..colectia mea are in jur de 500 de file ::)... plus cele lucrate la scoala cu copiii. Din lipsa conditiilor de pastrare, multe plante  s-au deteriorat :'( Cred ca ideea unui ierbar virtual este grozava. Eu cred ca la noi nu prea se pune accent pe flora spontana si de asta nu exista prea multe site-uri in domeniu :-\

penelopa

Păi, Claudiu, dacă ai şti cât m-am chinuit să le conving pe coţohărlele acestui forum că există o specie de datură sălbatică căreia la mine, în zona rurală a Brăilei, i se spunea "turebăciune"   ;D ................. da' n-am găsit poze să le-o arăt.
De aceea,  nici nu mă dă pe spate datura albă.  :)
Iar păducel am şi eu în grădină ............. "spontan", binenţeles!  ;D
Aici, lângă Bucureşti, i se s mai spune "gherghinar" deoarece  fructele lui sunt .......... "gherghine". (mamă, ce-mi mai plac !  ;))

simonaelena

Cand o sa am timp o sa fac poze catorva paducei crescuti pe pasunat. Au o forma super si daca as avea unde mi-as pune si eu in gradina. Sunt foarte decorativi. Nu va pot spune cum arata primavara pasunea inflorita!

DanaT

Sa prezint si eu una din preferatele mele. Nu o mai intalnisem de mult timp prin preumblarile mele, am regasit-o astavara prin plaiurile maramuresene... Sper sa fie corecta determinarea, va rog frumos sa ma corectati cei care cunoasteti daca am gresit. Asadar, gladiola salbatica (Gladiolus Imbricatus ):

penelopa

Nu ştiu dacă denumirea e corectă dar seamănă cu gladiola.  :)

ati

Ajutatima va rog si pe mine cum sa scap de asta  adica de ciuperca asta
Ma atacat si ami distruge mandria
tel.0744253574

Locul unde totdeauna gasesti ceva interesant  http://greenfield.go.ro/

penelopa

Mai ai "mândria", Ati?  :) ............ că, văz, nu ţi-a răspuns nimeni. 
Cred că ciupercarii noştri nu se pricep la  ciuperci "spontane".
Ai încercat şi tu cu un unguent .... ceva ..........   ::)

gentiana

Quote from: ati on November 09, 2009, 09:08:05 PM
Ajutatima va rog si pe mine cum sa scap de asta  adica de ciuperca asta
Ma atacat si ami distruge mandria
ia si tu o mostra si du-te la cei de la protectia plantelor!
in principiu au solutii pt orice

DanaT


Claudiu

Quote from: DanaT on September 04, 2010, 08:53:52 PM
Asta ar trebui sa fie un fel de iedera?


Cynanchum acutum - nume popular Curpene cainesc
O liana frumoasa, n-am vazut niciodata planta pe viu. Cred ca trebuie sa fie tare frumoasa cand e inflorita.

http://www.floraofromania.transsilvanica.net/flora%20of%20romania/CD/Copy%20%2842%29%20of%20species.htm

Planta este inclusa in prezent in familia Apocynaceae, o familie complicata.
Inainte era cuprinsa in familia Asclepiadaceae, familie care in prezent a fost inclusa in intregime in familia Apocynaceae, asclepiadaceae-le devenind o subfamilie in Apocynaceae.

http://en.wikipedia.org/wiki/Asclepiadoideae

O cale de identificare e de a "ghici" dupa floare familia din care face planta.
Am pus in ghilimele "a ghici" - adica vreau sa zic ca pentru un amator mai putin familiarizat cu botanica si a identifica familia dupa floare , .... as vrea sa zic ca e vorba "de a deduce"oarecum altfel, la nivel de amator, comparativ pe baza experientei vizuale privind alte flori pe care le-am identificat si stim in ce familie se incadreaza.

( :-\ o exprimare cam neclara dar sper ca se intelege ce am vrut sa zic)

Sunt familii pe care le ghicim/deducem/identificam (repet ma refer la noi amatorii de toate zilele) rapid, cum ar fi familia Asteraceae sau Compositae (se retine mai usor nume populare familia florii-soarelui, sau margaretelor ...). Sigur e greu sa tinem minte numele botanice pentru ca le utilizam rar.

Revenind la familia Apocynaceae. O familie cu care ne intalnim mai rar si suntem mai putin familiarizati cu tipul de floare ce se intalneste in aceasta familie.
De exemplu pentru un amator e diferenta mare intre o floare ce apartine genului Hoya si cea care apartine genului Vinca.
Daca insa ne gandim la cum arata floarea la o planta de Hoya

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Hoya_carnosa_inflorescence_ies.jpg

se poate vedea o asemanare destul de mare cu cea fotografiata de Dana



si atunci "am ghicit" familia. O data familia identificata se usureaza/restrangea cautarea identificarii.
Sigur, ca amatori, putem "ghici" incorect familia si atunci identificarea se lasa cu "placute dureri de cap" pana cand realizam greseala.


Pentru cei care se orienteaza spre "noul curent" (in ghilimele ca nu mai e tocmai nou) de a gradinari cu plante din flora spontana, cred ca ar putea fi o incercare interesanta. Sau pentru iubitorii genului Hoya sa aiba asa ceva in gradina.
Cred ca ar putea fi inmultita din butasi, similar cu Hoya. Poate cel mai bine ar fi din seminte.
Nu incercati sa mutati toata planta. E pacat si foarte probabil sansele de reusita sunt mici.
Eventual incerca cineva cu experienta si apoi multiplica planta oferind-o celorlalti doritori.
E timpul sa lucram cu natura si nu contra naturii.
Nu stiu daca necesita un sol aparte, din cate pot deduce ii place litoralul.
E posibil ca in conditii de gradina planta sa ofere infloriri mai bogate.
Nu stiu nici daca are vreun statut de planta protejata in Romania.  :-\ Verificati intai aceasta.


E chiar interesanta planta asta. Mersi Dana, plantele tale nu sunt numai frumoase ci si interesante. Cand le vad am un regret ca nu m-am interesat mai mult de flora spontana de la noi. Doar ca a fost o vreme cand nu scoteam nasul din legume. Si ce-i drept, fotografia asta digitala ne-a adus niste satisfactii pe care acum cativa ani nici nu le puteam banui. Sa poti avea material de studiu stand comod  la birou si la preturi nesemnificative comparativ cu fotografia color de alta data. Aparatele costau si atunci si mai erau si greu de gasit. Iar filmele color si prelucrarea lor era costisitoare, iar un film avea doar 36 de pozitii . Eu lucram pe film lat si aveam numai 12 pozitii si nu-mi permiteam filme color ... :-\ Acum nu multi ani nici macar nu visam la tehnica asta daramite sa mai fie si larg accesibila. Si sa mai si poti mari o imagine si cu usurinta si dupa cum vrei ca sa vezi detalii  ... Si sa mai si putem comunica asa intre noi la distanta, la distanta si in timp ca ai pus pozele acum aproape doi ani  :) iar eu am vazut pozele abia acum ... Lumea s-a schimbat teribil in ultimii ani, nu numai la noi, peste tot.

einsteinitza

Foarte frumoasa planta asta!
Ce bine ca avem un determinator complet la indemana ;) :D :D
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Claudiu

Tussilago farfara pe nume comun Podbal.   (familia Asteraceae - Compositae sau familia margaretelor)

Podbalul e una din primele flori care infloresc primavara la noi inveselind pesiajul cu gabenii lui straulucitori.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Podbal

mai multe date pe pagina in engleza http://en.wikipedia.org/wiki/Tussilago_farfara

 



 

 

 

Superb in modestia lui




Intai face florile apoi frunzele. Are aplicatii medicinale

http://www.formula-as.ro/2009/864/medicina-naturii-44/podbalul-10975

Auzisem  ca pe vremuri se faceau sarmalute in frunze de Podbal. Asa o fi sau e o amintire alterata?  Ca de mancat n-am mancat nciodata. :-\

Am avut unul in gradina intr-un loc in care nu ma deranja. Il protejam si imi inflorea an de an.  :)

doinabacau

  Si astazi,femeile de la tara,ii mai intrebuinteaza frunzele la sarmale,dar si pe cele de tei sau de fasole...

Claudiu

Mersi Doina de confirmare. Deci e o planta uitata sau aproape uitata. Poate ar fi buna o promovare pe la retete  :D Daca le mai stie cineva ...

einsteinitza

Eu stiu frunzele de podbal, dar nu stiam ca astea sunt florile, sunt primele pete de culoare pe dealuri, mereu ma intrebam ce sunt.
Stiam doar ca frunzele sunt folosite cu succes pentru scaderea febrei la copii.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Claudiu

Quote from: einsteinitza on March 29, 2012, 09:58:47 AM
Eu stiu frunzele de podbal, dar nu stiam ca astea sunt florile, ...

Pai sa le faci poze cand or fi cu frunze daca la flori nu vrei sa le faci.  :D

De fapt ar fi o idee buna sa faca cat mai multi cat mai multe poze. Si daca or vrea sa le puna si pe aici. Repetarea este mama invaturii  :D

einsteinitza

 :D :D :D
Da, daca-i vreme buna luam bicicletele si facem o tura. M-am gandit sa ma uit ce e inflorit la padure, dar pe deal nu m-am gandit, am zis ca-i prea devreme! Poate si branduse sa fie.....
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro