Din experientele mele (multe ratate

)
Pentru plantat in gradina, semintele se pun la germinat dupa jumatatea lui februarie. Pentru solar, in jur de 15 ian.
Se respecta cateva reguli generale.
Se trateaza atat semintele cat si substratul cu un fungicid slab - gen Previcur. Semintele prin inmuiere 1-2 ore, substratul prin pulverizare. Pentru solar se insamanteaza soiuri timpurii, pentru gradina semitimpurii.
Substratul pentru insamantare trebuie sa fie bogat in substante nutritive.
Pentru germinare/crestere au nevoie de diferenta de temperatura intre noapte si zi, foarte multa lumina si ceva caldura (cca 18- 20grdC ziua).
Plantele se repica cand au cel putin o pereche de frunze adevarate.
Se dezvolta foarte bine daca sunt ingrasate foliar (de ex. cu Cropmax). Rasadurile se transfera in gradina pe la inceputul lui aprilie, in solar pe la inceputul lui martie. Desigur depinde de vreme. Terenul in care se planteaza rosiile ar trebui sa fie arat si ingrasat din toamna cu gunoi putrezit.
Un rasad sanatos are tulpina groasa, frunzele verde inchis si se sustine singur vertical. La plantarea in solar/gradina, in cuib se pune un pumn de mranita, planta se ingroapa pana la primul rand de frunze si se uda cu 1-1,5l de apa calduta (lasata la soare peste zi) la radacina sau pe sant. Nu se stropesc plantele cu apa pe frunze. Imediat dupa plantare se leaga de araci sau pe sarme. Apoi, se leaga tot mereu, pe masura ce cresc.
In gradina se planteaza dupa-amiaza, ca sa nu le omoare soarele de peste zi.
Teoretic, se uda cam la o saptamana. Practic ... vedeti voi.
Copilitul se face ori de cate ori apar lastarii (copilii) la subsoara frunzelor. Pe masura ce creste planta, frunzele de la baza si cele care se ingalbenesc, se rup. Se mai practica carnitul (ruperea varfului plantei) dupa 3, 4 inflorescente pentru a se obtine fructe mari. Asta e in functie de soi. Sunt soiuri care se carnesc singure, adica stiintific, se opresc din crestere de buna voie.
O lucrare importanta in straturile cu rosii este destelenirea pamantului (eu ii zic prasit) pe randuri, cu o sapaliga, pentru eliminarea buruienilor si pentru spargerea crustei care se face la suprafata pamantului dupa cateva udari sau dupa o vreme ploioasa.