Daunatorii si bolile trandafirilor

Started by einsteinitza, July 05, 2010, 11:31:28 AM

Previous topic - Next topic

einsteinitza

Flor, uita-te daca fierul e sub forma de chelati, altfel nu se absoarbe la acidofile. Plantele iubitoare de soluri acide nu au lipsa de fier in sol, ci nu pot sa-l absoarba decat daca e chelatat, adica in combinatie cu un acid. Poti sa-i pui un sac de fier, ca nu poate sa-l ia. Din acest motiv cand ii dai fier trebie ori ca el sa fie deja cu un acid, ori solul sa fie mai acid ca fierul pe care il dai sa se transofrme in chlati.Asta e si logica ce sta la baza adaugarii otetului in apa de udat.
Eu cele mai bune rezultate pe vremea cand cresteam hibiscusi fitosi, le-am avut cu Fer-sol .Simplu si ieftin.
Sau , poti comanda la Blondy Libfer Fesp, care este fier chelatat.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

flordel

Pe asta l-am luat, ca era singurul la ambalaj mai mic si cu fier mai mult:
http://www.aectra.ro/index.php?language=RO&page=agriculture&sub=foliar_fertilizers&id=39
Daca-i foliar probabil ca fierul este sub forma de chelati. ???

claude

In primavara asta a aparut problema din poza la cativa dintre trandafiri.A aparut si zilele acestea la un altul.  Aveti idee ce e? Frunzele apar cumva rahitice, foarte foarte inguste, ascutite. Pana la urma se dezvolta normal, dar cu intarziere fata de lastarii normali. Problema nu a fost generalizata, adica toti lastarii unui trandafir sa fie astfel, doar unii dintre ei, ceilalti fiind normali

"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

einsteinitza

Mai,  mie aia nu imi miroase deloc a bine....... Cam ma gandesc eu la ce ar fi aia, dar e nasol daca e! Sunt trandafiri noi?
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Dalia

Si la mine sunt probleme cu unii trandafiri cu flori simple (Maigold, Fruhlingsgold). Niste gandaci maro imi distrug floarea. Unele nici nu apuca sa se deschida. Sunt terminate inca din faza de bobc.







anasstasia

Ha, il cunoastem: e gandacul paros.  Face prapad peste tot. Nu prea ai sanse cu el... :-\

Dalia

Am observat ca prefera anumiti trandafiri.


anasstasia

Prefera culorile deschise: alb, galben sau portocaliu.

einsteinitza

Strange-i cu mana si arunca-i in apa, sau omoara-i cumva, e cea mai huna metoda, sa nu apuce sa faca prea multe oua!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Dalia

Es, nu pun mana pe ei, ca mi se face rau.  ;D Doar ii scutur. Oricum la mine este camp peste tot, si imediat le iau locul altii. Totusi, se pare ca natura se regleaza foarte bine: a venit acum un val de frig (11-12 grade sunt la mine) si vad ca au plecat.

lordu

Am si eu o problema cu citiva trandafiri. De ex Gertrude Jekill si Graham T si-au pierdut frunzele, mai au ceva pe virfuri, anemic de tot..... Bineinteles ca au si frunzele alea putine care au ramas, patate cu pete negre, dar patare din asta mai au si altii, dar nu le pica frunzele....
Nu stiu ce masuri sa iau..

:(
Cind esti mort nu stii ca esti mort, e greu doar pentru ceilalti.
La fel si cind esti prost.
( Oana Pelea )

claude

Nu prea ai ce masuri sa iei...o sa le creasca alte frunze, oricum...daca mai au ceva frunze poti face o stropire cu Topsin, ca sa mai tii sub control boala din moment ce i-a afectat asa tare
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

flordel

La mine Golden Celebration arata cel mai rau dintre astia englezesti, la fel cum spune Lordu.

anasstasia

La mine desi goldenul sta exact in zona in care am atac de  patare, nu vad mari probleme la el. In schimb the dark lady......e jale cu acest trandafir. A ramas chel de l-am taiat in mijlocul verii aproape de la radacina. Si-a revenit apoi si a mai facut si flori amaratul...

claude

Quote from: anasstasia on July 23, 2014, 08:38:57 PM
. A ramas chel de l-am taiat in mijlocul verii aproape de la radacina.


L-ai taiat pentru ca a ramas chel? De ce?  ???
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

anasstasia

De nebuna  ;D Se pare insa ca i-a priit, ca i-au dat lastari noi si a si inflorit.

einsteinitza

Anul asta i-a priit, fiindca e un an mai umed. S-ar putea in an canicular sa nu reziste deshidratarii care apare de la rani. Eu zic ca risti mult jucandu-te asa!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

lordu

Am citit aici pe forum niste pareri cum ca englezestiii nu se taie in primii 3 ani. Mi se par aberatii. Ai mei au doi ani si aia pe care i-am taiat au ramificat si au o coroana de invidiat. Ceilalti sunt mai mult bete...
Experienta personala e de neinlocuit, cred ..... Oricum GJ este cel mai bolnavicios trandafir la mine. Eu dau de mincare la vrabeti si nu am daunatori... Mai am ce-i drept citiva lastari rupti primavara, dar totul are un pret.

:)
Cind esti mort nu stii ca esti mort, e greu doar pentru ceilalti.
La fel si cind esti prost.
( Oana Pelea )

geodezia

La mine toate rosele sunt chele de frunze imi vine sa ii tai sa lastareasca air ca altceva mai bun nu imi vine in minte acum si asa au lastari de 2 m toti

lordu

Eu i-am taiat, gata.... Sper sa le priasca...  :)
Generous Gardener e printre cei mai "bine imbracati". Nu face cine stie ce flori, dar arata foarte bine. Il bag sub sticla  ;)

Cind esti mort nu stii ca esti mort, e greu doar pentru ceilalti.
La fel si cind esti prost.
( Oana Pelea )

Rodica Stacescu

  Erau foarte frumos crescuti, sunt tare curioasa cam cat ati taiat din ei. Ati taiat  si din bazale sau doar lateralele?
 Si eu am unii care si-au pierdut frunzele. Pana anul asta, englezestii au fost foarte sanatosi, dar ploile din iulie si cateva reprize de grindina i-au cam dat gata, am avut si fainare, si patare neagra la unii. Ma gandesc si eu sa tai din ei, macar ramificatiile desfrunzite. Am cumparat de la un magazin specializat o solutie care contine chelat de fier, pentru combaterea clorozei, care duce la ingalbenirea si caderea frunzelor.  Astept acum sa vad daca apar rezultate vizibile.

flordel

Rodica, cum se numeste solutia aceea?
Am si eu problema asta...
Si eu ma gandesc sa-i scurtez, cel putin pe Golden Celebration.

Rodica Stacescu

  Doamna de la Fitosanitare mi-a dat o seringa cu o solutie si mi-a spus ca e Fe EDDHA (chelat de fier). Nu stiu daca solutia a fost preparata de ea sau asta era forma de prezentare. Mi-a spus sa o amestec cu Topsin si cu Mospilan, am intrebat daca nu e nevoie si de un ingrasamant foliar, dar mi-a spus ca nu mai e nevoie daca pun chelatul fe fier. La Summer Song, dupa stropire, au aparut lastarei noi, sanatosi (deocamdata!), frunzele par mai revigorate, dar pe cele care au apucat sa se ingalbeneasca le indepartez una cate una, pe masura ce se desprind usor de ramura.
 Si eu va trebui sa aplic o coafare la cativa englezesti, poate-i determin sa mai scoata lastari noi de la baza, mai ales la cei la care foliajul e cam saracut. Ma refer la cei de la Petrovic de anul trecut, au crescut inalti, dar lastarii principali sunt (la unii, nu la toti) cam subtirei si cam putini la numar. Inca nu sunt hotarata ce sa fac, mi-ar placea sa stiu cum au procedat alti posesori de englezesti in cazuri asemanatoare.
 La mine e aproape pe trecute cel de al doilea val de flori, din cauza caldurii a fost ceva mai scurt decat primul val, dar destul de bogat.

einsteinitza

Lordule, important e ca in primii ani sa observi ce tip de crestere au trandafirii respectivi, fiindca poti fi multumit in primii ani si apoi sa vezi ca mai bine faceai altfel.
Rodica, trandafirii tai sunt mereu o incantare, anul asta a fost insa o aiureala de vreme taote gradinile au avut de suferit. Dupa mine, din ce am observat. , dupa ce sufera de ceva si le cad frunzele apar lastarei noi si plantele incearca sa se refaca singure.
Dupa mine, doamna de la fitosanitare habar nu are ce au trandafirii tai, e cam habarnista, ti-a dat de toate la gramada. Insecticid, fungicid si chipurile vitamine. Totusi, din ce stiu eu de la hibiscusi si de la citrice, lipsa fierului are semne clare soecifice. Ingalbenirea frunzelor FARA DECOLORAREA NERVURILOR. Arata ca un desen pe frunze. Singurii care ar putea avea deficienta de fier, necesitand sol mai acid, sunt rugosele.
An de an am avut probleme cu patarea neagra la cei mai sensibili, imi venea sa mor. In vara totul era chel in zona! Stropeam de patru cinci ori pe sezon, tot aia era. Am citit ca , daca ii lasi in pace, capata rezistenta, ca la copii, ii lasi sa se si intalneasca cu bolile ca sa stie organismul sa lupte. Nu am mai stropit nimic in gradina, iar acum, in afara de Ferdinand P, nici unul nu mai are probleme majore. E drept, sunt in zona ideala pentru patare, dar stau foarte bine in ultimii ani. E clar ca au capatat rezistenta.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro