Lufa

Started by ati, July 08, 2010, 12:10:13 PM

Previous topic - Next topic

ati

Duminica a venit acasa an vacanta feciorul din grecia si a adus ceva tare interesant cu ce se poate face baie an loc de burete .
Era cam ciudat  ma-m cam mirat ca nu vazusem  asa ceva pana acum an forma asta  ceva interesant parca era din ceva scoarta .
atunci ami zicea ca acolo creste si cica este o planta care are prietena sa an gradina atunci am zis repede ca sai scrie si cand vine sa-mi aduca seminta  a si promis dar zicea ca poate la noi nu va creste  dar am zis ca eu sunt curios si vreu sa ancerc abia astept sa vina .
Am cautat pe net si cica este  foarte bun si contra celulita probabil trebuie frecat picorul sau cum asta nu am vazut dar am ancercat si eu si este te recreaza siimti pe piele ca este  ceva fain nu ma pot exprima bine
Eu mai bine  astept semintele sa pot cultiva  :)
cam asa arata cand este decojit cica



si cica si se manaca asa ceva an china si an philipine
tel.0744253574

Locul unde totdeauna gasesti ceva interesant  http://greenfield.go.ro/

einsteinitza

Pe vremuri toata lumea cultiva lufa la tara, a avut si mama mea la un moment dat.Mai gaseai de cumparat la piata,acum nu am mai vazut. Am vazut insa pe la magazinele naturiste, dar e destul de scump.
Eu faceam mai demult sapun din ulei de masline, asa zisul savon de marseille, cu uleiuri esentiale pentru parfum, in care puneam o felie de lufa. Iesea un sapun cu burete prin el, excelent de masaj.Acum, lipseste timpul
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

penelopa

Lufa a fost buretele meu preferat de baie, dintotdeauna. O cumpăram de la piaţă dar acum, aşa cum spune şi Es, n-am mai găsit.
Mai mult, acum vreo 3 ani, mă înţelesesem cu Teo (Ati îl cunoaşte foarte bine, l-a avut în vizită  ;) :P) să-mi trimită seminţe s-o cultiv în grădină. Dar, Teo a dispărut din spaţiul virtual iar eu n-am mai avut cu cine să vorbesc despre Lufă. ;D
Mă bucur că a adus-o Ati în discuţie.
Chiar mă interesează s-o cultiv şi eu.
Poate ne va da ceva lămuriri Didiţel când va mai trece pe aici. ;)

stefana

Eu stiam ca este ruda cu castravetele. Am mai vazut prin piata si de curand, dar nu mai stiu unde  ::)

Rux

Nu stiu exact unde am vazut ... de curind ..promit sa ma uit mai atent .
De altfel si eu am folosit destul de mult timp ..

einsteinitza

Da, cu castravetele, asa si arataa, se catara sau se intinde ca o liana si face niste castraveti luungi, care sunt plini de seminte in spatiile alea goalr.
Ati, asteptam seminte ;)
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

ati

Na vedeti tot mai gasesc eu cate ceva  :)
pai anca nu stiu cand vine Liza la noi dar aricum pana an august trebuie sa vina
Dar noi si asa numai la anul vom putea sa ne mandrim cu fructele .
tel.0744253574

Locul unde totdeauna gasesti ceva interesant  http://greenfield.go.ro/

einsteinitza

Si atunci poti scoate si semintele sa faci alti oameni fericiti ;D
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

penelopa

Uitaţi ce-mi scria acum  aproape 4 ani, Ionuţ:
Luffa este, într-adevăr, asemănător castravetelui şi poate fi obţinută din seminţe puse la germinat  primăvara (sfârşitul lunii martie), câte 2 seminţe în ghiveci, pentru răsad. După ce răsare,  trebuie avut grijă ca temperatura  să nu fie prea mare fiindcă plantele se alungesc repede. La sfârşitul lunii mai se plantează în grădină, scoţând răsadul cu tot  pământul din ghivrci, altfel existând riscul de a nu se prinde.E bine ca luffa să se planteze lângă un pom spre a putea fi dirijată  pe ramurile pomului, garanţie pentru obţinerea  a cât mai multe fructe care trebuie să se matureze bine pentru a fi utile.
Se pot semăna seminţele şi direct afară dar producţia va fi mult mai redusă.


ps. Poate ne mai aduce ceva completări Didiţel fiindcă şi el e de specialitate. ;)

GetaV

Dar cate confirmari iti trebuie? Daca am timp in we ma urc in pod sa vad daca mai gasesc vreunul

penelopa

Mie îmi trebuie planta, nu confirmări.  :) Vreau buretele meu ! ;D

einsteinitza

www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Claudiu

Am avut seminte de lufa. Le-am gasit la un magazin de seminte si alte agricole. De alea mititele, daca or mai fi. Aveam o bola uneori cumparam seminte doar asa.  Nu le-am semanat ca nu mai aveam unde.  ;D Le-am dat la cineva dar nu stiu daca a facut ceva cu ele.

diditel

Quote from: penelopa on July 08, 2010, 10:55:40 PM
Uitaţi ce-mi scria acum  aproape 4 ani, Ionuţ:....
ps. Poate ne mai aduce ceva completări Didiţel fiindcă şi el e de specialitate. ;)
in principiu datele problemei raman aceleasi,as mai spune ca sunt mai multe feluri de luffa,pentru baie se foloseste cea cilindrica al carei fruct poate atinge chiar 50 cm,in scopuri medicinale se foloseste cea cu fructe sferice (operculata) si  este intradevar si una ale carei fructe se consuma (luffa acutangula)
anul acesta oricum nu se mai poate face nimic decat eventual procurarea de seminte
Pene sper ca te ai edificat cu privire la lufa,daca GetaV iti da seminte sa mi dai si mie ;)

einsteinitza

Multumim, Diditel, foarte interesant.
Pene,Geta, sunt pe lista.

Imi pare rau ca nu mai am poze cu sapunul de casa pe care il faceam, cu felie de lufa. Eu faceam sapun cu ulei de masline, la care adaugam uleiuri esentiale presate la rece, de portocal, lavanda, iasomie, brad, pin, nuca, samburi de struguri, galbenele.La ele adaugam cateodata cafea, pentru sapunurile de gradina. Intr-o teava gri de apa, mai grosuta, cred ca vreo 8-10 cm, care la un capat avea capac, puneam lufa, apoi turnam sapunul lichid, care intra prin spatiile din interiorul lufei. Il tineam pe dulapul de bucatarie cam patru zile.Scoteam capacul din spate, impingeam, si pe masura ce iesea din tub taiam cu cutitul zimtat, felii de un deget jumatate. Era foarte interesant rezultatul, o felie transversala de lufa inglobata intr-un sapun. In timp ce te sapuneai faceai si masaj cu lufa. Cel cu cafea, care era pentru gradina, scotera mirosurile si murdaria de pe maini, datorita gomajului lufei si cafelei, care absorbea mirosurile.Fiind sapun ncu uleiuri naturale, mai ales masline, lasa pielea fina de tot.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

penelopa

GetaV, treaba ta, seminţe de Luffa te faci!! ;D
(Didiţel, poţi conta pe mine  ;))

Es, trebuie, neapărat, să scrii reţeta la săpunul ăsta cu luffa. N-am făcut în viaţa mea săpun, dar acum voi face ...... după reţeta ta. ;)

einsteinitza

Chiar??? Sa stii ca nu-i greu, doar sa ai rabdare sa se saponifice dupa ce l-ai facut, minim trei saptamani.Dar nu se compara cu nimic. Lasa pielea cremoasa, moale, nu se deshidrateaza de loc.Doar ca parfumul nu e asa puternic, fiind complet natural. Cel mai puternic ramane levantica si bradulAm sa-ti trimit instructiunile mele detaliate cu amanunte, si cu sursele de uleiuri, cele mai bune, si cu tipurile de solide care pot fi incluse-cafea, cacao, nisip de mare, ceara de albine, petale de trandafir, calendula, frune de menta sau de busuioc.
Vor iesi asemanatoare cu cele de la Lush, numai ca alea nu sunt naturale, au coloranti, conservanti si aditivi chimici, iar proportia de substante naturale e infima.
Ce rau imi pare ca nu mai am pozele >:(
Nu scriu  aici, ca e deja foarte pe langa subiect.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

penelopa

Deşi nu e chiar pe lângă subiect (doar de luffa a pornit totul, nu ? ;D), poate scrii pe undeva, pe la tratamente naturiste. :)

GetaV

Am gasit buretii, am sa pun cateva seminte in apa sa vad cat sunt de viabile

einsteinitza

Bravo Geta, ma inscriu pe lista +dns
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

sicamin

Geta pastreaza si pentru mine 2-3 seminte te rog .

GetaV

"Este"pt. toata lumea +dns

myosotis

Si eu, si eu  :-*
Am avut anul trecut seminte cumparate pee-bay. Au germinat toate, dar, ca de obicei, le-am pus prea tarziu in gradina si nu au mai apucat sa faca fructe.

GetaV


einsteinitza

Deci, multumim Geta, se pare ca ne lansam. +apl
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro