Aici pot sa imi dau putin cu parerea fiindca am studiat ceva vreme pigmentii de tip antocianic - cei care dau culoarea florilor clematitelor voastre. Absolut minunate flori si ma refer la toate fotografiile
La modul general, sinteza de pigmenti poate varia in functie de anumiti factori: lumina, pH-ul solului, temperatura. Lumina e pe primul loc - majoritatea plantelor sufera variatii ale cantitatii de antociani in functie de gradul de iluminare, intensitate, durata expunerii, calitatea luminii (aici ma refer la lumina de anumita lungime de unda. Conteaza mult daca e vorba de radiatie rosie, albastra, verde sau ultravioleta!)
Fiind eu cam chioara cand vine vorba de fotografii si totusi uitandu-ma atent la pozele Gentianei cu clematita in 3 culori, as tinde sa afirm ca variatia culorii nu imi pare foarte puternica, exagerata. Intr-adevar florile au tente diferite, observabile, insa in acelasi registru si in limitele normale de variabilitate. Daca as face acum o extractie de pigmenti din cele 3 flori si as masura, garantat as gasi concentratii diferite pentru cele 3 nuante, dar nu indepartate.
Pe de alta parte si mutatiile spontane sau cauzate de expunerea indelungata la UV sunt
foarte posibile. In acest caz particular parerea mea e ca nu avem de-a face cu o mutatie (cel putin nu una care sa se traduca prin schimbari majore de fenotip). Desigur s-ar putea sa ma insel.
De regula mutatiile induc diferente semnificative in fenotip (cum sunt si sporturile la trandafiri) - se vede foarte clar ca-i vorba de altceva. Exista si mutatii indiferente (schimbari in ADN are arata la fel la infatisare!) - acestea chiar nu se pot vedea la exterior, desi exista.