Es vad ca ai inceput sa activezi legumele pe la alte topicuri si acum treci la delicatese.

Am o banuiala cine ti-a zis ca as vrea sa scriu despre ceva in domeniu? Dar ca inca nu gasesc resursele necesare sa ma avant caci va trebui sa si sustin o vreme topicul, apoi fiecare cum a vrea. Desi am mai mormait cate ceva e ici pe colo?
Nu nu sunt adeptul permaculturii si nici nu cred ca este la indemna oricui si nici posibila a fi aplicata pe scara larga decat eventual doar daca ramane unu dintr-o suta de oameni daca nu dintr-o mie. Dar e o chestie interesanta. Permacultura a fost practica in vremuri stravechi in unele zone. Chiar daca cuvantul e nou si tema reluata sub o noua optica dupa ce a fost uitata de secole sau milenii desi mai semana a permacultura ce s-a pastrat in culturile unor comunitati nu prea mari, unele chiar izolate de-a dreptul.
Dar subiectul e foarte interesat si placut pe deasupra. Merita vazute filmuletele si citit in domeniu.
Sigur permacultura propusa imbraca multe aspecte moderne in privinta abordarii. Raman la parerea mea ca este practic imposibil de a o aplica pe scara larga. Din mai multe motive, cele doua motive principale fiind spatiul si timpul. In plus nu fiti chiar siguri ca pasarelele vor ciuguli numa insectele daunatoare, graurii nu se voir da la ciresele voastre crescute in ciresul plantat in natura virgina iar purceii vor papa numai burieni si radacinile acestora si va vor lasa voua salatele si dovleceii.
Nu vreau sa intelega careva ca ironizez. Nici vorba. Din tot ce se spune in domeniu se pot invata multe si aplica in gardina proprie. Multe.
Doar punerea in practica. Dintre noim cred ca doar Mos Tutti, odihneacsa in pace, ar fi avut conditii pentru asa ceva mai ales ca spatiu. Nu stiu clima cat i-ar fi permis sa se bazeze complet pe permacuultura.
Deci Es

. Poate vei ajunge sa scrii si despre ceea la ce ader eu. Agricultura sustenabila. Si in primul rand ma orientez sprea cea facuta pe suprafete mici. Cea industriala va ramane industriala convertirea mi se pare dificila si nu avem ce face sau nu avem pe moment, decat sa incercam sa-i limitam la maximum impactul negativ.
Ca observatie, la titlul ce l-ai citat Es, ar fi ca agricultura practicata in stil european a ruinat multe din solurile Australiei si nu numaia colo. Australia si nu numai ea are o geologie aparte fata de Euro-Asia si cultura intensiva in stil european a dus la ruina a zone intinse. Agricultura trebuie vazuta sub aspectul ca dupa fiecare ciclu pamantul trebuie sa ramana imbunatit sau macar acelasi si nu saracit sub multe aspecte ce ii definesc in primul rand compozitia si structura.
Aceasta. mentinerea calitaii solului, e foarte posibila in sistemul agriculturii sustanabile. Insa si asta cere forta de munca si ore alocate. Insa poate fi privita si ca hobby-relaxare ppentru timpul liber si se poate practica in special pe suprafete mici. Zic eu si nu numai. Dar cu asta conrara bunului meu obicei enervant nu vreau sa fiu offtopic aici.
Deci priviti, invatati secrete ale naturii relaxati-va dar daca nu aveti hectare ci doar asa intre cateva sute de de metri patrati pana la vreo 1000, hai 2-3 mii ca vad ca azi unii au ograzi mai mari, nu va bazati pe permaculura.