Imi fac singura o sera

Started by Loredana06, May 09, 2007, 11:28:28 AM

Previous topic - Next topic

ionut

IONUT ONILL,daca nu esti prea departe de Craiova,azi am terminat de plantat salata si mi a ramas rasad,cca 1300 de fire,ti o pot oferi,singura conditie ar fi sa vi sa o iei

IONUT ONILL

Quote from: ionut on November 05, 2008, 05:38:17 PM
IONUT ONILL,daca nu esti prea departe de Craiova, azi am terminat de plantat salata si mi-a ramas rasad, cca 1300 de fire,ti o pot oferi,singura conditie ar fi sa vii sa o iei.
Ooo.. multumesc mult .. sunt de la Bacau, e prea departe, si multumesc muult si ptr sfaturile practice. O sa bag si eu salata in "ghivece" dar cu seminte. Ce temperaturi trebuie sa asigur semintelor ptr germinare..pana scot capul afara ? asta ar fi un fel de incubare... ar fi indicat peste 20gC sau intre 10 si 20gC ? sau cum sa fac ?
In cat timp se face de cules salata incepand de la seminte, cu temperaturile optime ?

Poti sa-mi dai o reteta de substrat ? nisip, mranita, ingrasamant complex ? % ?

Soiurile de salata mai sus amintite sunt normale ca marime sau este vre-o specie cum vin din import mari cat varza ?

Cum incalzesti sera Ionut ? ce combustibil ?

Cu stima . Doamne ajuta.

ionut

sa inteleg ca vrei sa cultivi salata in ghivece??? nu stiu cum va fi si nici ce ghivece sa ti recomand(ca marime)
eu as face urmatorul amestec,50%mranita bine descompusa,40%pamant si 10%nisip,toate componentele cernute si amestecate bine,ingr.complexe nu ti recomand pt ca salata are o perioada scurta de vegetatie cca 55 de zile si nu le foloseste,poti insa in vegetatie sa ferilizezi cu azotat de amoniu,si pentru rasarire nu trebuie temperaturi de peste 20 grade,la 18 grade rasare in 4 zile,este pretentioasa la umezeala,sol umed si in aer umezeala moderata,temperatura prea mare grabeste emiterea inflorescentei
soiurile cultivate de mine fac capatana mare(ceeace i e dorit)depinde insa si de momentul recoltarii,daca exista cerere o recoltez si mai mica..
eu incalzesc sera cu registre din teava de instalatii,iar zona producerii rasadurilor si a butasilor e incalzita prin furtune rezistente la temp.si presiune ingropate in nisipul de pe paturi(obtin o temp.mai mare aici),combustibil solid,mai exact lemne
hmmm stii ceva?azi voi planta si eu macar 10 ghivece cu salata si le voi tine la cald(totusi nu cred ca se merita cultivarea legumelor la ghiveci)
succes

myky

tocmai vroiam sa te rog povestesti de chestiunea cu inflorescenta, stiam ca salata are un schepsis, si ca daca nu e atent o sa se trezeasca cu niste 'maciulii' in loc de 'verze'.

ionut

Myky,chiar de s grabit iaca m am straduit sa cuprind esentialul,salata de ce nu se prea gaseste vara?din cauza caldurii nici nu face capatana,emite direct tije florale,acum la supermarketuri o capatana de salata se apropie de 3 ron,este scump?este ieftin?

myky

pai io stiam, ideea era sa afle si invatacelu, si de la tine, ca tu esti expertu'. :)

gomez99

in alte tari se cultiva salata (si alte legume) pe palci de polistiren expandat. desi eu nu sint adeptul sistemelor "contra naturii" o sa fac o scurta descriere.
placile sint gata preparate pentru asta, dar se pot bricola si placi obisnuite. se face o gaura conica, cu vf in jos, care strapunge placa cit un virf de ac. se pune seminta intr-un pic de pasta celulozica sau in citeva fire de spagnum. se aseaza placa cu rindurile de seminte pe o baie nutritiva incalzita unde va pluti ferice pina la maturitate. la maturitate se smulge din placa. uneori placile se rup in timpul recoltarii. bucatile mai mici se pot recicla. e nevoie de bazine cu adincime de 5-10 cm. praxctic radacinile stau in lichidul cu pricina. lichidul se recicleaza complet, exista un sistem de analiza care spune cam ce substante nutritive contine si poti sa adaugi ce s-a consumat.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

myky

bleah!
tomatele se mai cultiva asa.

costieanuconstantin

nu se compara la gust cu salata crescuta in pamant ( ca si la celelalte legume )

penelopa

Quote from: gomez99 on November 05, 2008, 04:19:21 PM
Quote from: penelopa on November 04, 2008, 04:19:27 PM
Am io  ceapă de-aia de frunze.  La suprafaţă face frunze iar în pământ, dintr-un singur bulb, face 2-3-4 bulbi.
Vreţi ? ... dar nu în cantităţi industriale  ;D
merge pusa toamna?

Cred că merge şi toamna. Eu n-am pus  decât primăvare, devreme.


Fleurf

 Ai o sursa de incalzire Ati, in solar?

ati

Da este doar o teava  jur inprejur pe o poza si se vede langa usa .
Doar atat
A rezistat si acum cateva ani cand era minus 28 de grade
Dar nu de uitat sunt pereti dubli dintro folie greceasca scump dar merita !are deja 4 ani
tel.0744253574

Locul unde totdeauna gasesti ceva interesant  http://greenfield.go.ro/

penelopa

Ati,  cam câţi  mp are solarul tău?  Şi câte grade C asigură în interiorul solarului  ţeava aia de căldură ?

myosotis

Daca nu ma-nseala memoria, "solarul" lui Atilla are in jur de 35-40mp. Dar, atentie, doi din pereti, sunt peretii casei, care tin adapost.
Peretii dubli, din folie, mentin foarte bine temperatura.
Toamna asta, am facut o "chestie" (nu prea e nici sera , nici solar, mai degraba un fel de veranda), pe langa peretele casei, din policarbonat de 10mm. N-am pus deocamdata nimic de incalzit. Temperatura nu a scazut sub 5 grd nici cand afara au fost -3grd. Am acolo cactusii, suculente (crassulaceae) leandrii, dipladenia (care are si flori, spre mirarea mea), cam toate plantele asa zise de terasa care ierneaza intre 5 si 10grdC. 

gomez99

sistemul asta cu policarbonat de-alungul peretilor se foloseste mult in nevada. cineva de acolo afirma ca in zilele cu soare, iarna, cind afara sint -6C, in "sera" se ajunge si la 20C. el trecuse niste tevi prin chestia asta, asa ca preincalzea apa de la boiler. DAR in nevada iarna sint foarte multe zile cu cer senin, ceea ce la noi nu prea se intimpla.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

lala

Quote from: myosotis on December 19, 2008, 02:15:25 AM
Daca nu ma-nseala memoria, "solarul" lui Atilla are in jur de 35-40mp. Dar, atentie, doi din pereti, sunt peretii casei, care tin adapost.
Peretii dubli, din folie, mentin foarte bine temperatura.
Toamna asta, am facut o "chestie" (nu prea e nici sera , nici solar, mai degraba un fel de veranda), pe langa peretele casei, din policarbonat de 10mm. N-am pus deocamdata nimic de incalzit. Temperatura nu a scazut sub 5 grd nici cand afara au fost -3grd. Am acolo cactusii, suculente (crassulaceae) leandrii, dipladenia (care are si flori, spre mirarea mea), cam toate plantele asa zise de terasa care ierneaza intre 5 si 10grdC. 





Ai poze?Ma intereseaza si pe mine asa ceva si ma tot documentez,dar as vrea sa vad!

Fleurf

Eu cred ca nu se poate fara o sursa de caldura, fiindca ziua e cum e, dar ce facem in noptile cu -15 sau mai mult  ??? Si e de ajuns o singura astfel de noapte  ;D

myky

de sobele alea pe rumegus, ati auzit?

myosotis

Am auzit, am si vazut, dar nu cred ca sunt bune pentru mine cel putin. Vorbesc de sobele cu rumegus.
Lala, nu am poza dar nu prea ai ce vedea. Trebuie sa te orientezi in functie de configuratia casei si de buget. Daca o faci pentru hobby, este cam scump. Am batut pur si simplu tevile in pamant cam 0,5m, le-am sudat ca sa fac un "caroiaj" si am prins placile de policarbonat chiar la marimea originala (2,1x3m)  cu autofiletante direct in tevi. Am mai si taiat din placi unde a fost nevoie de bucati mai mici.

lala

Am inteles ca acest sistem,sere sau verande construite(daca permite configuratia casei)in jurul casei si mai cu seama pe nord,pastreaza temperatura din interiorul casei.Ma gandesc la o varianta care sa ma ajute,cum ar veni,sa impac si capra si varza.......ideal ar fi -sa fac economii la combustibil si sa am unde tine si florile iarna ;D ;D ;D ;D

myosotis

La mine e taman invers  ;D  ,adica pe sud si un colt S-E; avantajul se vede pentru ca pe partea aia am "imbracat" o terasa inchisa care are un perete de sticla de 8 m lungime si care toata iarna cam aburea si tinea frig iar vara ma termina cu caldura.

ati

Apropo
O mica greseala  numai un perete am si aceea este le bucatarie
cealalta este din caramida simpla dar este doar o perete de despartire de vecini.
Dar anul acesta am patit ca nu stiu din ce cauza dar teava respectiva cu ce incalzeam sera a inghetat  si mam chinuit o zi ca sal dezghet cu o lampa de gaz si mult chin
De acum voi fii mult mai atent !
norocul meu ca a pornit cealata incalzire electrica de rezerva altfel eram in beleala MARE!!!
Am inventat un alt tip de incalzire dar inca nu am reusit sa pun in practica , poate la anu.
Dar poate ca am facut o greseala , nu am pus izolatia maxima  si poate au ramas niste orifici la imbinari si din aceea cauza putea raci tare in sera si daca macar o oara nu mergea incalzirea se  putea ingheta apa in ea  :'(
tel.0744253574

Locul unde totdeauna gasesti ceva interesant  http://greenfield.go.ro/

spe

Neata.

Resuscitez putin acest topic, in primul rand pentru a va multumi voua, celor care ati scris pana acum aici. O gramada de informatii utile am aflat.

Am si o rugaminte, aceea ca in limita timpului disponibil pe care il aveti, sa indrazniti un raspuns la ce urmeaza sa scriu.



Am la dispozitie suprafete intre 20 - 40 ari teren, intravilan, in zone cunoscute pe plan local pentru gradinile productive. Mai exact, zona Salcea, pentru cei din judetul Suceava. Ma gandesc sa imi fac singur o sera  ;D pe un astfel de teren. Din cate am citit ( aici si in alte parti ), pentru structura de rezistenta ar fi indicat metalul vopsit in culori deschise. Pentru inchidere ma gandesc sa folosesc placi de policarbonat, dar nu exclud nici sticla. Stiu ca este nevoie si de umbrire ( mai ales daca pun sticla ), si de ventilatie, si mai ales de sistem de irigatie si de cel de incalzire. E, aici ma cam blochez. Si as vrea sa stiu, daca e posibil, ce recomandari aveti voi, cei cu experienta in domeniu. Eventual sugestii de furnizori. Sera ma gandesc s-o folosesc tot anul, si in special pentru cultivarea de rosii, castraveti, verdeturi, poate capsuni ( daca sunt "compatibile" culturile astea in aceeasi sera ) si flori de ghiveci. Suprafata cu care m-am gandit sa incep ar fi de minim 10 ari. Si bineinteles, ca tot romanul, m-ar interesa solutii ieftine si bune. Bine, stiu ca e cam greu de gasit asa ceva, de asta va rog sa-mi spuneti cum, cu ce instalatii si sisteme ati obtinut productie buna.

Multumesc mult si tinem legatura.

mihail

Bun venit!
Eu iti spun din capul locului ca nu ma pricep la sere,asa ca poti trece peste cele scrise de mine.
Doream,doar,sa-ti semnalizez ceva interesant care se gaseste in Iasi,vis avis de spitalul Socola,pe partea stinga.Este vorba de sera lui Floraline,dar mai este inca una identica,ascunsa undeva printre dealuri, aunui american.
Este o sera importata acoperita cu doaua straturi de folie,tot importata.Intre cele doua straturi de folie,o pompa introduce aer cald,astfel se pastreaza ambientul necesar in interiorul incintei.Am inteles ca acest sitem scump la-nceput este extrem de rentabil pe parcursul timpului.