Ciuperci salbatice

Started by einsteinitza, February 23, 2013, 07:56:29 AM

Previous topic - Next topic

Penelopa

N-am adunat ciuperci decat din curtea mea. In rest, le cumpar de la Mega Image sau de la Billa  :) Se pare ca e destul de complicat sa deosebesc ciupercile, asa ca ma voi limita la cele cumparate. Va multumesc ca m-ati determinat sa fiu mai prevazatoare!

larisa

Noi cind culegem piinisoarele sau hribii ,chitarcutele,  dumbravioarele ,bineinteles ca le culegem pe cele cunoscute ,tinere,fragede .Totusi cind timpul e ploios si bate vintul ,se spune ca sporii se amesteca de la cele rele  la cele bune.Pt siguranta in oala care se fieb ciupercile ,(macar un clocot)se pune o ceapa intreaga,sau citeva fire de patrunjel verde.Daca ceapa s-a invinetit si patrunjelul innegrit ,se arunca totul,ca e destul doar o ciuperca sa fie otravitoare.Noi asa facem mereu ,ce nu sunt sigura ii fierb separat ,desi pun ceapa la toate chiar si la opintici

einsteinitza

Nu are nici o relevanta ceapa sau usturoiul! Fiti cu mare grija. Dna Ioana Tudor, cel mai mare specialist in ciuperci de la noi, screie ca nu exista posibilitatea de a descoperi o ciuperca otravitoare cu ajutorul acestui tip de semne. Sunt ciuperci foarte otravitoare, mortale, care nu lasa nici un semn pe nimic, orice ai pune, argint, otet, ceapa, etc, fiindca au substwnte toxice care ataca sistemul nervos si care nu intra in reactie cu nimic uzual.
Sporii nu se pot amesteca si ciupercile nu se "corcesc". Povestile astea mai noi sunt lansate cred eu, de jurnalisti idioti care habar nu au de putina biologie! Sunt insa oameni care culeg si care poate nu au fost foarte atenti, au confundat o singura ciuperca cu sora ei foarte asemanatoare, si asa se intampla tragedii.
http://totuldespreciuperci.blogspot.ro/p/myth-busters-povesti.html
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

zamfira

Atentionarea pe care ne-o faci, Es, este foarte potrivita. La fel, trimiterea la bibliografie. Dar, hai sa-l lasam pe fiecare sa spuna ce stie din batrani pentru ca este aici atata gandire magica, atata lupta cu necunoscutul, atatea analogii la care nici nu ne-am fi gandit. De exemplu, iata cum se face transferul de la puterea vindecatoarea a cepei la puterea ei de a semnaliza otrava. este fascinant! In plus, eu mor dupa denumirile astea locale, mult mai pretioase decat mancarea in sine: "opintici", "chitarcute", 'dumbravioare". Intrevad pericolul ca, in scurt timp, ciupercile si numele lor sa dispara, impreuna cu generatia celor care inca le mai culegeau si cunosteau. In curand, prin paduri, pe campuri vor mai trece doar cei care, asa cum spui tu, vor lovi cu piciorul opinticile, armatele de mancatori de pleurotus de cauciuc, consumatorii de champinion din conserva.

gabriela jalba

Quote from: einsteinitza on November 24, 2013, 06:25:36 AM
....................
nu exista posibilitatea de a descoperi o ciuperca otravitoare cu ajutorul acestui tip de semne.
................................
Sporii nu se pot amesteca si ciupercile nu se "corcesc".

Ai pus punctul pe " i" !!!!!
  M-a saturasem de ani!!!    sa tot aud cum vezi la fiert ca-s nebune, ca nu culeg/cumpara ca s-au corcit...
  Am copilarit cu muntele in spatele gradinii si am adunat mereu bureti.Ii stiam ca pe "Tatal Nostru " !!!! Tin minte ca erau o multime care-i mincam cruzi. Trebuie sa recunosc, ca dupa ...o viata de om, i-am cam uitat, si acum nu culeg decit ce stiu sigur ca-s buni. Oricum, pentru mine, regele e hribul.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

larisa

NA ,nici eu nu pretind ca musai trebuie ceapa sau patrunjel,fiecare face cum crede ca e mai bine.Eu oricum culeg ceea ce cunosc,ce nu cunosc pun deoparte si intreb sotul ca el le cunoaste mai bine ,fiind din zona.Am facut mereu la fel ,si pin-acum ,Slava Domnului ,nu am avut probleme,am avut ani in care am aavut piinisoare ,in canistre de 20 de l,care i-am folosit de-a lungul anului

gabriela jalba

Zau??? Si cum le puneai? Fierte si cu sare?
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

larisa

Da ,fierte cu sare .Ce-i drept era mult de lucru ca trebuiau desarate .dupa un timp solutia se transforma in gelatina,totul trebuia sa stea sub presiune ,eu puneam un fund de lemn si o greutate deasupra,.Dupa desarare ,le dadeam prin masina de tocat carne si le amestecam cu fasole boabe fierte ,date prin masina(nu aveam mixer atunci ;D)
Faceam pirjoale de post ,sarmale cu bureti,puneam la pita ,ca ai mei copiii trebuia sa le fac 3 tavi mari de cuptor,tocati cu ou si patrunjel,prajiti cu usturoi si mamaliga,etc

costieanuconstantin

 buna seara,
ca anul acesta, de mult timp nu am mai mancat ciuperci salbatice- champinion - . Langa gradina noastra sunt vreo 3 stani. daca am vazut ca ei manaca de cativa ani si nu patesc nimic , sotia si-a luat inima in dinti si sub indrumarea lor a inceput sa culeaga aproape zilnic , in stare proaspata. Le-a gatit in toate felurile : supa cu ..., ciorba cu ..., felu II cu .. am cules si pt conserve fierte in apa cu sare dar, nu au ramas decat 2 borcane ,celelalte s-au alterat , a mai pus cateva si la punga in congelator. La anul daca or mai fi asa din abundenta, le vom usca.

einsteinitza

Primele ciuperci de anul asta . Nu mare scofala, doua bucatele, una chiar putin parlita de frig. Totusi m-am bucurat ca le-am gasit, fiindca sunt deosebite . Se numesc popular Urechea lui Iuda, denumirea stiintifica auricularia auricula judae. Seamana perfect cu o ureche, cam fara carne pe ea =)). Folosita des in bucataria asiatica, si gasita sub denumirea de "urechi de lemn" au o textura putin crocanta.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Radu

Mie mi-ar fi frică să ating aşa ceva.

Toamna, prin munţii Neamţului, mă mai duc după hribi.  ;;)

Felix

Sunt multe ciuperci pe la noi care nu sunt bagate in seama dar care pot fi folosite in scopuri terapeutice.
Exemplu, Ganoderma Lucidum, denumita popular Lingurita Zanei, nu se pune in mancare insa se poate folosi in scop terapeutic, gratis(daca o gasesti), fara a da sume mari de bani pe extracte aduse din alte parti ale lumii.

http://totalmush.com/mushrooms/index.php?topic=290.0
"Simplicity is the ultimate sophistication" - Leonardo Da Vinci

einsteinitza

Da, asa e! Pacat, alte tari comercializeaza o mare varietate de ciuperci. Vad ca pe un bustean de nuc imi apare ceva mic si galben sa vedem ce e, buna sau nu? ;D
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

ionutsu92

Hristos a  inviat!! :i bine v.am regasit dragi prieteni!
Pentru ca mai e putin pana incepe sezonul activ in culesul ciupercilor din padurile patriei va ajut(sau sper ca asta sa fie efectul) . Am gasit intr-o doara cautand pe internet un blog legat de clasificarea ciupercilor din padurile Romanicai.
http://luise-ciuperci.blogspot.ro/
Lecturare placuta! Si spor la cat mai multe ciuperci.
Eu deabia astept sa se faca porumbul de prima sapa (cum spun batranii) si hop si eu in padure dupa hribi.  ;;)

vaumovi

Da , e o indeletnicire  f. placuta  , mai ales ca totul se desfasoara in mijlocul naturii absolute...Si eu culeg  f.des , doar ce sant sigur  ca  nu prezinta niciun risc.Mar bucura mult sa  ai disponibilitatea  de a aprofunda subiectul , mai ales ca  ati place si tie.O zi minunata !

einsteinitza

Sunt cariva culegatori de ciuperci pe aici, sper ca vor fi mai activi sezonul asta! Are dreptate Felix, sunt multe ciuperci chiar medicament pe care le ignoram in totalitate.

Oricum asteptam si de la tine poze si onformatii, bun venit printre gradinari si ciupercari! ;)
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

costieanuconstantin

in primavara si vara au fost f putine ciuperci , acum in toamana au aparut ,timid dar , a aparut :

gabriela jalba

Ooooo !!!! Ce recolta bogata!!! Dati curatiturile pe pamint,ca sunt sanse mari sa iasa (daca nu acum,anul viitor )
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

costieanuconstantin

asa facem ,din cand in cand recoltam cateva, asa p-t aromatizat o mancare  !!!!

gabriela jalba

Lasa ca au fost muuulte,iar damna ta a facut niste sarmaleeeee....O sa fac si eu,dar cu cele de cumparat.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

costieanuconstantin


costieanuconstantin

amintiri , ne pregatim pt gradina !!!

gabriela jalba

Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

costieanuconstantin

amintiri :

gabriela jalba

Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=