Uetersener Klosterrose

Started by PRIMULA, November 02, 2013, 10:43:06 PM

Previous topic - Next topic

PRIMULA

Creat in 2006, in Germania, de catre Hans Jurgen Evers si inregistrat de Tantau Roses in 2006, sub denumirea de Uetersener Klosterrose. Este un trandafir urcator, cu crestere viguroasa, cu tulpina erecta. Frunzisul verde lucios, imbraca bine tufa, chiar de la baza. Ramurile sunt destul de rigide, sustinand bine florile, fara a avea nevoie de un support.  Florile, adanc cupate in momentul deschiderii, sunt alb - crem, cu un accentuat aspect nostalgic. Parfumul este mediu, cu note de old roses, usor dulceag. Creste foarte repede, atingand la maturitate inaltimea de 250 - 300 cm. Este un trandafir viguros, rezistent la boli.












einsteinitza

Foooarte frumos, imi place enorm culoarea aia si forma florii!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

PRIMULA

  E genul de trandafiri care imi plac mie cel mai mult, nostalgicii -  cu floarea cupata, cu aspect usor fanat, usor molesita  de caldura de peste zi, cu petale fine, care au transparenta. Uetersenerul meu are insa o problema: De undeva, de sub altoi cred, ii creste mereu un lastar gourmand. Asta sigur e gourmand, pentru ca frunzele sunt diferite, mai mici, fara luciu, mai deschise la culoare. Eu l-am tot taiat, mereu creste altul! Am zis sa-l las, poate face flori, o fi vreun "sport"? Nu prea stiu mare lucru despre chestia asta, cum as putea sa-mi dau seama ce e. Ma gandeam sa-i scormonesc un picut pamantul si sa ma uit daca nu si-a facut cumva radacini proprii, ca tot apare! Acum in toamna nu l-am mai suprimat, daca o fi ceva care infloreste pe lemn vechi, sa vad la primavara ce anume este! Ce zici? Cu siguranta te-ai intalnit cu situatii asemanatoare!

zamfira

Intru si eu in vorba, neintrebata. Daca este de sub punctul de altoire, poate nu este lastar lacom,  poate este lastar al port-altoiului. Sau n-am inteles eu bine? Daca este din port-altoi eu zic sa nu-l lasi ca usuca altoiul, fiind mult mai viguros. Scuza-ma ca mi-am dat si eu cu parerea. Am vazut nu demult la cineva un trandafir G. Shower pe care il stiam din anii trecuti urcat frumos pe un acoperis (imagine de revista, nu alta!), acum era complet uscat, iar de la baza era dat un "maces" cat mana de gros. Exagerez, desigur, dar nu mai avea cum sa primeasca altoiul nimic in aceste conditii.

einsteinitza

Nu prea inteleg la ce ui tu lastar "gourmand".... Poti explica?
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

claude

Poate vrea sa spuna ca e din portaltoi, din cate inteleg...Primula, scurma pamantul si daca e de sub altoi, deci din radacina portaltoiului suprima-l cat mai de jos!    Mie imi rasar in fiecare an o multime de lastari din portaltoiul unui Caramel Antike, pana la urma poate-l omoara  +ham . Cred ca se nimereste cate un portaltoi mai incapatanat, sau poate depinde de punctul unde e altoit, am observat si la 1 dintre cei altoiti de mine anul trecut ca tot da portaltoiul lastar
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

PRIMULA

 Aveti dreptate, eroare de exprimare: Lastarul care mi se pare mie diferit, creste cred de undeva de sub punctul de atoire, cred ca asa se numeste zona unde s-au inserat pe altoi mugurii dorminzi ai trandafirului UetersenerK K.  Deci, creste din trandafirul salbatic pe care s-a facut altoirea. Asadar, el nu e al lui Uetersener K.. De  unde stiu? Frunzele sunt diferite, sunt mai mici, mai deschise la culoare si mate, nu lucioase. Eu am taiat lastarii astia, acum inspre toamna insa a mai aparut unul, dar de data asta doresc sa verific exact de unde vine, de aceea am sa descopar putin  zona, ca sa ma pot uita!

Rodica Stacescu

Quote from: zamfira on November 03, 2013, 10:37:34 AM
Intru si eu in vorba, neintrebata. Daca este de sub punctul de altoire, poate nu este lastar lacom,  poate este lastar al port-altoiului. Sau n-am inteles eu bine? Daca este din port-altoi eu zic sa nu-l lasi ca usuca altoiul, fiind mult mai viguros. Scuza-ma ca mi-am dat si eu cu parerea. Am vazut nu demult la cineva un trandafir G. Shower pe care il stiam din anii trecuti urcat frumos pe un acoperis (imagine de revista, nu alta!), acum era complet uscat, iar de la baza era dat un "maces" cat mana de gros. Exagerez, desigur, dar nu mai avea cum sa primeasca altoiul nimic in aceste conditii.

Zamfira draga, stiu ca esti foarte priceputa si am nevoie de un sfat, mai bine zis de o precizare. Ce diferenta este intre un lastar lacom si un lastar bazal al trandafirului? Inteleg eu bine, lastarul lacom nu e acelasi lucru cu lastarul care creste din portaltoi? Eu asa credeam, ca lastarul lacom creste de sub punctul de altoire, apartinand  trandafirului pe care s-a aplicat altoirea ca metoda de multiplicare.

zamfira

Eu nu sunt nici pe departe priceputa. Incerc totusi sa dau un raspuns, sper sa nu o dau in bara. Lastarii lacomi se pot forma nu numai la trandafiri, ci si la pomii fructiferi. Cred ca ei sunt, in general, un efect al taierilor gresite, atunci cand reducem prea mult din lungimea lastarilor anului precedent. Eliminand, sa zicem, doua treimi dintr-un lastar, obligam planta sa apeleze la mugurii dorminzi si sa suplineasca masa foliara pierduta. Din acesti muguri treziti la viata fara voia lor (si care au uneori o pozitie joasa pe ramuri) cresc lastari verticali de o mare vigoare. Fiind mai jos inserati, au prioritate la sursa de seva bruta in detrimentul celor pozitionati mai sus. Acesti lastari pot apartine altoiului, dar si unui trandafir pe radacini proprii si au intodeauna aceleasi frunze ca restul plantei.
Lastarii porniti din portaltoi se formeaza cand altoiul are o suferinta sau altoirea nu a fost reusita pe deplin. Deci la jonctiunea dintre cele doua plante este o intrerupere sau planta care ar trebui sa primeasca seva de la portaltoi, din diferite motive nu o mai solicita. In acest caz, portaltoiul care, de obicei, genetic este mai viguros, isi incepe cresterea pe cont propriu. Lastarii produsi vor avea insa alte caracteristici fata de trandafirul pe care il stim, aproape sigur alt fel de frunze, ghimpi si, daca il lasam sa cresca, va face propriile flori ceea ce duce, de obicei, la o pierdere a altoiului.  Daca punctul de altoire este aproape de pamant sau chiar in pamant, un timp cele doua feluri de lastari s-ar putea confunda, dar frunzele diferite vor trada intotdeauna o crestere a portaltoiului.

Rodica Stacescu

Multumesc, Zamfira! Deci lastarii lacomi apar pe altoi. Concret, am avut un trandafir primit pe o comanda,  un Willliam Shakespeare 2000. La plantare avea trei ramificatii, cu un diametru de circa 1,5 cm si o lungime de aproximativ 20 cm. Banuiesc ca era un trandafir altoit de cel putin trei ani, sau portaltoiul a fost foarte dezvoltat in momentul  altoirii, avand in vedere ca ramificatiile erau asa de groase. L-am plantat in prima decada a lunii aprilie 2012. In primul an nu i-a crescut nici o bazala, ci doar cateva  laterale subtirele care au pornit din doua dintre ramificatii ( una din cele trei se uscase).  In al doilea an, spre sfarsitul verii, de la baza si-a crescut o ramura gigantica, groasa, lunga, total disproportionata fata de restul tufei. A facut flori in varf, mai multe, mari, frumoase. Pentru ca arata absolut aiurea, in toamna am taiat trandafirul de jos, cam la 35 cm, aproximativ. Deci am luat-o cu el de la capat. In aceasta primavara a pornit in vegetatie , crescandu-si iarasi de pe acel segment de lastar nou doua laterale groase, care se inalta rapid. Deocamdata nu a depasit cu mult lateralele care apar pe celelalte ramificatii (cioturi), dar mi-e teama sa nu repete figura mai tarziu. Crezi ca ar trebui, in cazul ca o vor lua iar razna, sa le tai varful de crestere? Daca suprim totul de jos dezechilibrez tufa si mai rau. Am sa pun maine poza, poate imi dai un sfat.

Rodica Stacescu

 Asa arata acum nefericitul meu Willy Shakespeare 2000. O ramificatie din cele initiale se pregateste si ea  sa se usuce, cealalta si-a scos laterale mai subtiri, in schimb din lastarul gigant crescut anul trecut si scurtat in toamna cresc laterale gigantice! Trandafirul pare rupt in doua. Poate ca l-am plantat prea adanc. Ma gandesc ca as putea sa-l despart la toamna si sa fac din el doi trandafiri. Ori, ori... (E posibil sa-i pierd pe amandoi!) Ghinionul e ca l-am plasat si chiar in fata stratului, prea la vedere.



Schnuppe

Nu este nimic gigantic acolo , este o exagerare . Eu vad doar un englezesc tanar care pare foarte sanatos si incearca si el saracul sa creasca asa cum ii dicteaza genele . Nu rezolvi nimic prin corectii de forma in primii ani , mai ales in cazul trandafirului acesta este chiar absurd .

Pana nu o sa intelegi cum isi formeaza structura un trandafir arbustiv asa cum este cazul englezestilor de tipul WS o sa ti se para dezechilibrati . Chiar daca nu il taiai erau sanse foarte mari sa formeze aceeasi lastari vigurosi in acelasi loc .

Un trandafir englezesc nu creste simetric ca ciuperca , poate fi uratel in primii 2-3 ani . 

Taierile au mai putina importanta in felul de crestere al lastarilor , exista englezesti care in primavara cresc pe baza unor lastari extrem de mici de 20-30 cm si situati in zona etajelor superioare asa cum este cazul lui Munstead Wood  si exista si englezesti care isi formeaza lastari de primavara bazali de 150 cm dar si lastari superiori de 40-50 cm in acelasi timp , asa cum este cazul lui James Galway . Intre aceste doua exemple extreme exista tot felul de cresteri intermediare , caracteristice fiecarui soi in parte .

De ce spun ca taierile nu influenteaza felul de crestere , cred ca toata lumea stie deja ca Angela este un trandafir arbustiv extrem de viguros care formeaza lastari enormi . Anul acesta am scurtat-o puternic pe cea din gradina , din trandafirul de 3 metri diametru am lasat o structura de maxim 1 metru inaltime pe 1 metru latime , am taiat de la baza majoritatea ramurilor ce cresteau in directii care nu-mi conveneau , practic 2/3 din trandafir au disparut .

Taierile nu au stimulat absolut nimic , este acum plina de lastari , plina de boboci dar are o forma echilibrata , simetrica si s-a inaltat pana pe la 140 cm .  Nu au aparut lastari vigurosi , totul este simetric . Cu toate acestea stiu sigur ca lastarii mari vor aparea in vara pentru ca acest soi creste in felul acesta .

 

Rodica Stacescu

   Stiu eu ce sa zic? Probabil ca ai dreptate, va trebui sa astept sa vad cum va evolua. Greseala e déjà facuta de asta toamna, cand l-am taiat. Nu toti englezestii cresc  insa asa. Cei cu port arbustiv mai  mic se dezvolta armonios.  In categoria lor intra Jubilee Celebration,  Pegassus, Chrisopher Marlow, Lady Emma Hamilton, Sophie's Rose, The Dark Lady, Sceptere'd Isle, Princess Alexandra af Kent, care dau lastari bazali mai subtiri, destul de flexibili, imbracandu-se  frumos de jos pana la varf. William Shakespeare, Falstaff, Leander, Gertrude Jekyll, A Shropshire Lad sunt insa mai mari ca talie, cred ca astia intra in categoria celor carora li se spune "shrub" ( arbust inalt, cu lastari bazali rigizi, care se sustin singuri foarte bine).  Undeva intre aceste extreme s-ar plasa Abraham Darby, Heritage, Jude the Obscure, Teasing Georgia, Summer Song, chiar si Munstead Wood. La mine, cel putin, cel mai frumos s-au dezvoltat Munstead Wood si Teasing Georgia.
   E greu sa nu devii  exagerat  atunci cand nu poti controla situatia si esti si incepator, in sensul ca nu te-ai mai intalnit cu atare situatie! Dar totul se invata, nu?

einsteinitza

Acei lastari apar la multi trandafiri asa zisi de parc, si la englezesti foarte des.de ex si Westerland face asa. Dupa ce in primul an, sau in primii doi, sunt mai timizi, apoi vara dau lastari de genul acesta. Este acelasi fenomen care se intampla mereu la urcatori, acesti lastari bazali vigurosi devenind ramurile de inlocuire. Abia acesti lastari, dupa mine, arata felul tufei, bu piticaniile din primii doi ani si trandafirul nu trebuie redus la marimea  aia a primelor ramuri. Cei care fac asemenea lastari de inlocuire isi formeaza structura, aia e de fapt marimea pe care trandafirul vrea sa o aiba. Eu ciupesc ascesti lastari in august, spre sfarsit, atunci cand opresc si udarile. Dupa mine, ei trebuie folositi fiindca sunt lastari vigurosi, sanatosi, trandafirul arata ca se simte bine si incepe sa creasca asa cum trebuie. Eu zic ca trandafirul nu trebuie judecat dupa ramurile din primii doi ani, sau  cele cu care a venit. Alea sunt de bebelus! =))
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Schnuppe

Si pe mine m-a incurcat putin impartirea asta ciudata a trandafirilor in " bush roses " si " shrub roses " . Nu este foarte clar nici pentru vorbitorii nativi de engleza . Se pare ca aceasta impartire artificiala ar fi avut initial sensul urmator : bush roses = TH , floribunde , poliante si miniaturi ;  shrub roses = toti ceilalti trandafiri dar cu exceptia urcatorilor si a ramblerilor . In general se cunsidera un " bush rose" un trandafir de pana in 1,2 metri inaltime si desi bush s-ar traduce prin "tufis " nu are legatura cu aspectul de bine imbracat sau cu forma compacta ci se refera la clasele moderne si la dimensiune . La fel , shrub nu semnifica un trandafir cu lastari rigizi sau flexibili ci doar un trandafir mare dar care nu face parte din clasele de mai sus .

Pe de alta parte toti trandafirii sunt "shrub " , arbusti .

Referitor la WS 2000 in cauza , trebuie sa faci ceva cu aglomeratia de acolo . Ceva nu este in regula , poate ca sunt prea multi trandafiri  plantati unul de altul , vor epuiza resursele din sol si se vor lupta pentru lumina , nu cred ca vei obtine un arbust frumos in conditiile acelea . Poate ar fi bine sa ii ceri sfatul lui Cristina , ea are un WS foarte frumos dezvoltat si cred ca este singura care te poate sfatui serios in privinta lui .

Es , simpatica asta cu ramurile de bebelus !  :D

cristinaf

Al meu e in 3 parti. Abia acum, din al patrulea an incepe sa arate ca un singur trandafir.
Si eu l-am plantat in fata si nu mai spun de cate ori imi venea sa-l scot. Totusi am avut suficienta rabdare si nu-mi pare rau, anul acesta tufa arata mai frumos decat altii pe care i-am laudat. E un trandafir rezistent la frig si e o placere sa vezi cum an de an i se mareste structura.
Eu n-as taia nimic acum din el, doar daca vor aparea laterale groase orientate in directii opuse, spre exterior, le-as scurta, sa le favorizez pe cele orientate catre spatiul dintre cele doua ramuri. Gandeste-te ca ai un ansamblu din 2 trandafiri si doresti sa obtii o singura tufa.
Nu cred ca obtii nimic daca il muti, tinand cont ca si al meu s-a comportat la inceput la fel, ba chiar a dat 3 brate.
Si parerea mea e sa nu mai tai nicio ramura care o ia in sus, acelea ii sunt foarte necesare, il ajuta sa capete volum, ca el are mereu tendinta sa creasca ca un acoperitor de sol la inceput.
Am un acoperitor de sol de la Kordes- Mainaufeuer - care face ramuri laterale groase si rigide, zici ca-s rude, asa de mult se aseamana modul lor de crestere.

einsteinitza

 :D

Da, vad ca acum e tendinta de a incadra toti trandafirii la shrub. In engleza este o diferenta insaesizabila pentru noi, intre shrub si bush. Ca intre arbust si tufa. Tufa e la crizantema sau hosta, arbustul e forsitia.


Cristina, iti aduci aminte de discutiile noadtre mai vechi, cand toti cumparam Kordes si incepeau aia sa se faca de parca erau caracatite? Ce mai bombaneam ca sunt fara forma? Iacata ca dupa ani buni tufele sunt frumoase,e chilibrate, si beneficiaza mai mult de lipsa taierilor drastice decat de interventii radicale. Acum ploua, dar am sa fac cat de curand o poza cu un zpomponela netaiat de cinci ani. E superb!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Schnuppe

Dar este si din vina producatorilor sau vanzatorilor ! In momentul in care spui ca un Kordes floribunda creste 1 metru si ceva in inaltime si pana la 60-70 cm latime iti formezi o anumita imagine cand il plantezi . Nimeni nu iti spune ca de fapt trandafirul respectiv nu va arata ca o vaza sau un trapez ci va fi destul de globular .

Apoi ... trandafirul ala creste mai mult de 1 metru , poate pe la 1,5 metri inaltime . Ramurile astea de 1,5 metri aparute prin anul 2 sau 3 vor cadea pe jos iar abia apoi se va inalta peste ele . In felul acesta mai mult ca sigur trandafirul de 70-80 cm latime se transforma in 1 metru si ceva intr-o parte + 1 metru si ceva in partea opusa si hopa avem un diametru de minim 2 metri . Si uite asa s-a dus naibii spatiul alocat initial , ajung sa atarne unul in altul . Nu mai spun ca de obicei un trandafir taiat putin este mai putin inalt decat jumatatea diametrului , unul de 120 cm inaltime ajunge sigur la 3 metri in diametru .i

Sigur ca il tai dar nu rezolvi nimic pentru ca lastarii noi sunt flexibili si ce sa vezi ? dupa ce se inalta frumos in primavara si spui ca ai rezolvat problema isi deschid florile si cad iar pe jos , adica ajunge tot la diametrul pe care il vrea . Si tot asa , te lupti si legi o floribunda Kordes an de an sau o lasi in legea ei cativa ani buni dar asta inseamna sa ii oferi mult spatiu .

Pomponella , ca si Angela sunt arbustivi mari . Foarte mari . Eu as fi curios cum ar arata cei de tipul mai mic gen Gebruder Grimm netaiati aproape deloc 6 sau 7 ani . Spun de acest tip pentru ca exista o armata intreaga de floribunde Kordes cu habitusuri asemanatoare comercializate cu dimensiuni oficiale mincinoase .

einsteinitza

Am vreo trei Lupo netaiati de ceva vreme, cred ca de trei ani. Sunt desi si globulari, dar la doi metri diametrul! =)) Kordes ii da la 50x70
Angela netaiata e uriasa, dar cumva plata. E interesant, probabil a ajuns la inaltimea maxima si acum se dezvolta lateral mai mult, ramurile secundare imping si tufa se desface, se lateste.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Rodica Stacescu

    Cand m-am hotarat sa-mi plantez trandafiri englezesti in locurile amenajate cu destul de mare dificultate pe terenul meu stancos, am citit mult despre ei. Facusem déjà inainte greseala de a planta niste trandafiri la voia intamplarii si trecusem printr-un esec. Am tinut cont de dimensiunea straturilor si de distanta de plantare pentru fiecare trandafir, asa cum e ea data in Rose Locator, dupa care mi-am facut planul de plantare. Si, de asemenea, am tinut cont de inaltimea fiecaruia. Da, par inghesuiti, desi  fiecare dispune de spatiul necesar dezvoltarii. Si totusi am gresit, pentru ca nu am inteles ca fiecare are mod de crestere diferit.  Nu aveam de unde sa stiu. D. Austin recomanda chiar plantarea  grupata a trandafirilor lui. Acum stiu ca nu-i poti grupa oricum, ci trebuia sa tin cont ca se dezvolta diferit, chiar daca au aceeasi inaltime la maturitate.  Si chiar daca sunt toti in categoria "shrubs", dezvolta structuri  diferite. Cei cu crestere viguroasa, ca WS, trebuiau pusi in spate.  Probabil voi reorganiza totul. Voi muta o parte dintre ei in gradina de la tara, unde voi avea o colectie de trandafiri vechi, comandati déjà la Petrovic pentru aceasta toamna.

einsteinitza

Da, englezestii mai ales au un fel anume de a se dezvolta, trebuie inteles. De fapt, toti au asta si e nevoie de timp sa pricepi ce vor, ce e in mintea lor! Ce ma enerveaza e totusi faptul ca acei comercianti dau date false. Dupa ce ca omul mai face greselile proprii in gradina, ajuungi sa le faci si din cauza ca datele despre dimensiuni sunt aiurea, sau dezvoltarea lor e atipica.

Uite, un trandafir cuminte si care nu iese din prospect ;D e Bonica!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Schnuppe

M-am uitat acum pe Rose locator . Sunt dimensiunile date oficial pentru ca acolo este o baza de date ce colecteaza datele de la vanzatori . In realitate dimensiunile sunt cel putin duble , am luat asa prin sondaj cativa englezesti pe care ii am si eu si am comparat dimensiunile .

Am avut si eu englezesti plantati grupat dupa sfatul lui DA , este vorba despre Summer Song . A mers 2 ani dupa care au ajuns un dezastru total , se sufocau ingrozitor si cred ca mureau . Asa ca am pastrat unul singur . Chestia asta cu plantarea grupata este o magarie de marketing cu un singur scop , sa vanda cat mai mult .
La el unde exista plantari grupate sunt taiati in mod barbar la dimensiuni ridicole , foloseste probabil chimizari industriale si nimeni nu stie care este de fapt rata de mortalitate si inlocuire , pentru ei sunt marfa perisabila si gratuita .

Oricum , daca te bazezi pe dimensiunile din Rose locator atunci esti intr-o situatie dificila , poate nu-ti dai seama acum si ti se pare exagerat ce-ti spunem dar o sa te convingi singura in anii urmatori pentru ca englezestii au crestere lenta si se maturizeaza greu .

Rodica Stacescu

   Sunt atat de multe informatii despre englezesti si nu numai despre ei, incat te pierzi daca nu pornesti de undeva. Cu ani in urma, nu aveam decat vreo cativa trandafiri, care au crescut de capul lor, mai bine zis care au tot luat-o de la capat cu cresterea pentru ca-i tot mutam toamna, din motive diverse. Apoi esecul cu cei din supermarket. Pe urma, fuga la internet sa vad ce am gresit. Si atunci, spre marea mea rusine, abia atunci am descoperit Trandafirul! Te pierzi in informatii! Site-uri comerciale, HMF, forumuri, bloguri, albumele de pe Picasa si alte site-uri care gazduiesc poze, articole... Mai putin carti (abia acum am descoperit unele, tot pe net). Pana nu ai trandafirul in gradina si pana nu vezi exact ce e cu el, degeaba citesti. Iar de la voi invat acum ca mai e nevoie de ceva: de rabdare. Cum ziceam, dupa ce am vazut ca incep sa nu mai incap cu trandafirii in spatiile amenajate pe langa casa, dupa ce am vazut ce minunati pot fi ei in gradinile spatioase, am acceptat idea ca as putea avea o gradina adevarata doar la tara, unde avem teren destul. E foarte greu dupa o viata traita in mediul citadin, la o varsta deloc neglijabila, sa accepti ca ai putea renunta la micul tau univers familiar doar pentru niste trandafiri. Si totusi... (Cum or fi reusind oare sa ne domine viata?!) Revin, am trandafiri care intra acum in al treilea an, si altii care intra in al doilea an in gradina mea. In mare mi-am format deja o idee despre fiecare. Unii sunt cuminti, ma refer la austini, usor de crescut, tufe compacte, ordonate -  in general de talie mai mica. Pe acestia ii voi lasa aici, nu pun probleme. Cu ceilalti sunt inca in studiu. Mai intreb, unde nu pricep, noroc ca pot gasi persoane dispuse sa ofere sfaturi. Pentru sfaturi va sunt recunoscatoare! Multumesc!

einsteinitza

Rodica, toti am inceput asa si invatam in continuare. Pana la urma, cel mai bun profesor e trandafirul in sine.
Pe de alta parte de asta peroreaza Von , din pacate destul de in pustiu, cand spune ca nu poza cu floarea conteaza ci poza cu tufa in diverse etape, asta conteaza cel mai mult. De aici reusim sa ne facem o idee asupra formei cat de cat finale a tufei. Din pacate pozele astea sunt foarte rare, fiecare vrea sa arate cat de frumos e trandafirul, nu o poza seaca cu tufa cu ramuri golase. Dar ce utile sunt!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Rodica Stacescu

  Asa este, uneori o poza cu tufa poate fi mai valoroasa decat alte informatii culese din varii surse. Cum sa mai pot crede acum ca la un trandafir (A Shropshire Lad, de exemplu) care la maturitate atinge o latime a tufei de 120 cm este necesara o distanta de plantare de doar 50 cm fata de alt trandafir?! Asa e trecut in Rose Locator. La Abraham Darby la fel.  Un trandafir care are port/habit arcuit are nevoie de mai mult spatiu in jurul lui fata de altul de aceeasi inaltime, aceeasi largime, dar cu crestere dreapta. Ceea ce este bun la Rose Locator este ca afli si alte date, daca suporta expunere spre Nord, daca prezinta anumite sensibilitati, daca poate fi condus pe diverse tipuri de suport sau crescut solitar. Pe urma, si la parfum informatiile sunt ceva mai riguroase decat pe HMF. Greselile pe care le facem in gradina sunt inerente, oricat de multe surse am consulta si oricat de siguri am fi ca am planificat totul cu rigurozitate. Fiecare trandafir trebuie privit ca pe o entitate (cam pretios termenul, nu am gasit altul) de sine statatoare, cu preferintele ei fata de conditiile pe care i le poti oferi tu. Ceva poate sa nu-i placa, si atunci te uiti cum creste tufa altundeva si te intrebi de ce la tine nu este la fel. Toate informatiile devin la urma urmei strict orientative.