Gradina mea

Started by Rodica Stacescu, May 06, 2014, 02:09:39 PM

Previous topic - Next topic

claude

Quote from: Rodica Stacescu on October 23, 2014, 10:33:12 PM
   Deci ca sa pot duce sa plantez butasi in mediul lor natural, trebuie intai sa-i fac sa fie suficient de vigurosi, ca sa nu-i prapadesc pe acolo.
  Es, problema e ca mare parte din ramblerii alesi de mine sunt recomandati pentru zona 6b si din cate stiu eu zona mea ar fi cam 5b. Banuiesc ca trandafirii vechi sunt tot altoiti, ca si ceilalti, deci vor fi si din cauza asta cu o sensibilitate mai mare la geruri.


Cred ca nu ai dreptate la faza cu plantatul intai intr-un loc si apoi sa-i muti peste 2-3 ani, pentru ca nu castigi nimic, mutatul ii da inapoi serios, e ca si cum ai lua-o de la 0 cu ei, trebuie sa-i tai ca sa-i muti deci... ai castiga in dezvoltarea lor daca i-ai planta in ghivece mari si din ghivece sa-i muti in gradina, ce vrei sa faci tu cu mutatul asta va fi doar bataie de cap si munca in plus.

Cat priveste zona climatica, dupa cum vezi in datele de mai jos, cei de zona 6b rezista cam pana la -20 grade, sigur ca se poate intampla sa apara aceste temperaturi, dar de obicei ele nu apar in fiecare an si mai conteaza si alte aspecte ale climei, nu doar temperatura. Eu am trandafiri care sunt dati  de zona 7b pe HMF, cum e Gloire de Dijon, care a rezistat, in musuroi, e drept, ca era abia plantat, in iarna aia cand am avut aproape 2 saptamani cu -26 grade. Si in acelasi an am plantat Guinee, despre care batea cineva campii pe un forum ca la -17 e mort demult si e si el unul din putinii plantati atunci si care a iesit din iarna cu lastarii din musuroi complet verzi si viabili.
La noi in tara apar o data la cativa ani temperaturi asa scazute, asa ca ne asumam riscul de a pierde din cand in cand partea aeriana a unui trandafir, daca am cumpara doar trandafiri de zona 5 ar trebui sa ne limitam doar la cei vechi neremontanti, marea majoritate a trandafirilor remontanti nu sunt extrem de rezistenti la ger.


5a   −28.9 °C  −26.1 °C
  b   −26.1 °C   −23.3 °C

6a   −23.3 °C    −20.6 °C
  b   −20.6 °C    −17.8 °C
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

Rodica Stacescu

  E greu sa plantez in ghivece, m-am si lecuit la prima comanda la P.Roses, cand a trebui sa tin butasii peste iarna in ghivece din acelea mari de tot, pline  cu nisip. Nici nu cred ca as avea un loc sigur unde sa-i tin, beciul meu nu cred ca e foarte bun pentru asa ceva. Nu-mi ramane atunci decat sa-i plantez acum unde am sapat ( asta ca sa nu pierd soiurile) si apoi sa inmultesc din ei direct pe deal.

  Chiar iti multumesc pentru ca mi-ai dat valorile de referinta ale zonelor climatice in care ne incadram noi. Nu le stiam. Cred ca aici, in Moldova, la munte, suntem mai curand in zona 5a decat 5b, nu? E greu sa faci o delimitare exacta a zonelor, ma gandesc.  La tara e intotdeauna mai frig decat in Piatra Neamt, orasul e intre munti, ca intr-o covata, si e ceva mai ferit, fara vanturi reci care sa amplifice efectele gerului. Cred ca am dat prea putina atentie acestei probleme cand am facut selectia soiurile, trebuie sa verific daca nu oi fi facut si greseli mai mari. Clasa Noisette cred ca este cea mai sensibila. Stiu ca tu ai multi trandafiri vechi si sigur stii cum se comporta. M-am uitat de multe ori la pozele frumoaselor tale tufe, si aici si pe SP.

claude

Mare lucru nu am sa-ti spun ca si ai mei sunt plantati cam in ultimii 2-3 ani, doar cativa Austin am plantat acum 4 ani, in iarna aia de pomina de acum 3 ani am pierdut  mult din cresterile din acel an al tuturor celor de zona 6b, din unii au ramas cam 10 cm deasupra solului, altii chiar mai putin, dar de murit nu a murit nici macar unul. Poate a ajutat si musuroirea, o sa vad eu de acum incolo ce se va intampla cu ei in iernile mai grele, ca de anul acesta nu mai musuroiesc  :-\  Nu pot sa car 150 de galeti de mranita ca sa musuroiesc asa ca vor trebui sa se descurce cum pot. Cine rezista, bine, cine nu...asta e, ii voi inlocui pe cei la care tin in mod deosebit si ii voi planta chiar mai adanc decat acum, in speranta ca se vor salva ceva muguri sub pamant sau altoiul va inradacina si in felul acesta se va salva

O solutie ca cei plantati in camp sa nu fie sufocati de iarba din jur ar fi sa erbicidezi inainte cu ceva timp de plantare, daca omori iarba pe un patrat cu latura de 1 m sau un cerc, iarba aia nu va reusi anul urmator sa dea peste ei si apuca sa creasca si sa se stabilizeze. Dai un erbicid total, glifosat, dupa el se poate planta la scurt timp, dupa cateva zile nu mai ai nici o problema. Actiunea lui este mai lenta, vei vedea decesul ierbii cam dupa 10 zile.
Mai mare problema ar fi cu apa, daca e o zona secetoasa e cam nasol, ca sa le asiguri o pornire buna ar trebui sa nu sufere de seceta.

Din ce am observat eu, mutarea constituie o trauma destul de mare pentru un trandafir, eu consider mutare si dezradacinarea butasului din sol dupa altoire si plantarea lui. Ca exemplu, exemplare de trandafir urcator altoite de mine anul trecut si care, deci, au pornit din mugure in acest sezon, au ajuns la peste doi metri, iar aceleasi soiuri, dupa achizitionarea si plantarea lor au stagnat teribil, ajung la 2 m dupa 3 ani  ::)  
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

Rodica Stacescu

  Nu am cum sa uit iarna aceea, de care spui, din 2011-2012. Tocmai plantasem in toamna trandafiri cumparati din Dedeman, cu bratul! Ii plantasem si aiurea, asa ca majoritatea au pierit. Daca s-ar fi prins, acum eram fericita detinatoare a unui loc cu multi TH, pe care i-as fi lasat sa se descurce cum pot, ca nu ma dadeam chiar in vant dupa ei. Vreau sa zic ca nu ar fi trebuit sa ma interesez ce oare oi fi gresit la plantare si nu as fi descoperit soiurile splendide pentru care azi sunt in stare sa renunt la multe altele ca sa imi fac colectia mea. Mai aveam atunci inca vreo cateva tufe de trandafiri, razlete, plantate de mai multi ani si destul de dezvoltate. Dar nici aceia nu au intrat in vegetatie in primavara, pentru ca partea aeriana murise.       
  Cred ca atunci, in 2012, nu numai gerul a fost de vina. Toamna a fost foarte, foarte secetoasa, cel putin in zona mea. Trandafirii au intrat in iarna deshidratati. Dupa ce a venit gerul, chiar daca a fost zapada, ea nu s-a topit ca sa ajunga apa la radacina, si au stat si radacinile asa, pe uscat, pana in primavara. Fiind in pamant, ele au ramas totusi vii. Am taiat in primavara de jos tufele, nici nu speram ca vor mai da lastari si ca isi vor reveni vreodata. Si totusi, radacinile fiind vii si foarte dezvoltate, pana in toamna s-au refacut total tufele. Am avut trei urcatori, unul nu a reusit sa traiasca (cred ca era gata bolnav, avea zona punctului de altoire exact de forma si marimea unei mingi de handbal), dar ceilalti doi au recuperat tot, si numarul de lastari, si lungimea ramurilor si lateralele. Asa mi-am explicat eu atunci de ce iarna aceea a facut ravagii: lipsa apei din sol. De atunci, in fiecare toamna, eu mai fac o udare tarzie a tufelor, mai ales dupa o perioada secetoasa, ca sa fiu sigura ca nu raman radacinile in uscat peste iarna. E posibil sa fie eronata ideea asta a mea, nu am avut cum sa imi confirm ca nu sunt iarasi pe langa adevar.
  Si cu ierbicidarile am avut o experienta nefericita. Aici acasa, terenul de sus este ceva mai mare decat zona terasata. Acolo insa nu se poate planta nimic, e mai mult piatra. Insa burueienile cresc nestingherite, si-au infipt in timp radacini adanci printre pietre si e greu sa le scoti. Zona arata groaznic cu balariile cat omul! Asa ca acum doi ani mi-am zis sa fac curatenie acolo. Am umplut rezervorul la vermorel cu insecticid total si am stropit bine toata zona inburuienata. Ei, toata vara mi-a parut rau de ce am facut! Ma uitam zilnic la bietele plante, se uscau de la frunzele de la baza, incet, atat de incet incat sa-si poata produce cu ultimele puteri flori si sa-si faca semintele, sa asigure perpetuarea speciei!   Si semintele alea au devanit alte buruieni in anul urmator. Daca te detasezi, treci peste amanunte, nu vezi sau  te enervezi,  pui mana pe seceta, sau pe foarfece, sau pe ce apuci -  si tai!  Daca te gandesti ca si balariile alea sunt parte din lumea vegetala si nu au nici o vina ca tie nu ti-s utile, parca nu te mai simti atat de confortabil ca te-a apucat cheful sa faci ordine.
  Oare ierbicidul asta nu se poate da imediat ce se duce zapada, acolo pe deal, unde as putea pune trandafiri, inainte sa apara buruienile si iarba?
  E cam seceta sus, nu si in partea de jos a dealului, unde e bahna, dupa ploi musteste de apa. Dar exista si soiuri rezistente la seceta si la sol sarac. Cand am selectat din oferta lui Petrovic am tinut cont de toate amanuntele legate de cerintele de soare, de umiditate, de nutrienti si am ales si din cele care pot fi cultivate in zonele mai putin prietenoase din punctul asta de vedere. Am citit toate referintele legate de particularitatile fiecaruia de pe HMF. Vom vedea in ce masura ele sunt adevarate.

claude

Quote from: Rodica Stacescu on October 24, 2014, 08:36:43 PM
  Cred ca atunci, in 2012, nu numai gerul a fost de vina. Toamna a fost foarte, foarte secetoasa, cel putin in zona mea. Trandafirii au intrat in iarna deshidratati. Dupa ce a venit gerul, chiar daca a fost zapada, ea nu s-a topit ca sa ajunga apa la radacina, si au stat si radacinile asa, pe uscat, pana in primavara.

Ei, toata vara mi-a parut rau de ce am facut! Ma uitam zilnic la bietele plante, se uscau de la frunzele de la baza, incet, atat de incet incat sa-si poata produce cu ultimele puteri flori si sa-si faca semintele, sa asigure perpetuarea speciei!   Si semintele alea au devanit alte buruieni in anul urmator.  Oare ierbicidul asta nu se poate da imediat ce se duce zapada, acolo pe deal, unde as putea pune trandafiri, inainte sa apara buruienile si iarba?
  E cam seceta sus, nu si in partea de jos a dealului, unde e bahna, dupa ploi musteste de apa. Dar exista si soiuri rezistente la seceta si la sol sarac. Cand am selectat din oferta lui Petrovic am tinut cont de toate amanuntele legate de cerintele de soare, de umiditate, de nutrienti si am ales si din cele care pot fi cultivate in zonele mai putin prietenoase din punctul asta de vedere. Am citit toate referintele legate de particularitatile fiecaruia de pe HMF. Vom vedea in ce masura ele sunt adevarate.

Ai dreptate in ce priveste conditiile specialed din acea iarna, la fel a fost si la mine, cald si seceta groaznica

Si mie mi se mai face cateodata mila de buruieni, gandindu-ma, cand le smulg,  ca si ele sunt suflete de plante si au rostul lor, si ma gandesc uneori ca fiind specia dominanta pe planeta cam rupem ce e in firea lucrurilor si poate n-ar trebui s-o facem, poate asta ne va aduce pieirea, pana la urma...

Eu spuneam de erbicid ca sa omori iarba, buruienile anuale oricum vor aparea si chiar si cele perene a caror parte aeriana moare peste iarna dar radacinile trec iarna, vor rasari si ele...daca este palamida sau alte chestii urate, mai ies chiar si dupa erbicidare, e de-ajuns o bucatica de rizom cu un mugure si ele supravietuiesc. Eu spuneam sa dai acum pentru ca erbicidul actioneaza doar cand planta e in vegetatie, altfel il dai degeaba...

Daca unde pui trandafirii solul e uscat si sarac, cam grea viata vor avea! Eu am cativa intr-o zona a livezii cu astfel de sol si, desi i-am si udat si le-am administrat si ingrasamant, unii si acum, in anul 3, sunt niste piperniciti de 30 cm, pur si simplu nu le merge bine...pana la urma nici nu stiu daca de vina e solul sau sunt ei cu probleme din "fabricatie" Inclin sa cred ca e solul de vina pentru ca am acolo si un philadelphus care si-ala abia a crescut 20 cm in 2 ani in timp ce altul, intr-o zona cu sol diferit, a crescut de 3 ori mai mult
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

Rodica Stacescu

  Ei, Claude, ce tot spun eu aici, pana ajung sa plantez pe deal mai este, sa ma vad scoasa la liman cu ce e jos, in gradina. Cred insa ca si pe deal este pamant bun, dupa ce urci panta e o zona intinsa de platou, unde sunt deja destui cascadari si alti arbusti salbatici. Pe urma sunt si trandafiri vechi mai putin pretentiosi decat burbonii sau decat cei din clasa Noisette, sunt destui care suporta si seceta. Pamantul de acolo e aur fata de ce am eu acasa, unde sunt cateva "lingurite" de sol bun, iar dedesubt e  doar stanca sfaramata. Cand am vrut sa mut un trandafir am vazut ca isi infipsese radacina si prin stanca, a trebuit sa-l scot doar cat am putut sa sap. Cred ca altceva lipseste la tine, poate mai mult ingrasamant sau cine stie, poate ii mananca ceva radacina. Nu ai sapat sa vezi ce este?

einsteinitza

De ce nu pui totusi niste uriasi pe deal? Vreo doi trei rambleri, sau niste rugosa.....se vor lupta ei cu iarba, nu tu.
Nu inteleg care e problema cu iarba dealului? De ce vrei sa o ierbicidezi? Vei obtine doar mai multa seceta, la primele zile cu soare puternic o sa ai pamant cu crusta groasa, apoi crapat si secatuit. Daca ai pe cineva care coseste acolo din cand in cand sau daca le faci in primii doi ani niste ingradituri din pietre, apoi intra ei in actiune.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Rodica Stacescu

Era vorba de ierbicidat doar portiuni reduse, cat sa pot planta ceva, nu tot dealul. Am zis ca e riscant sa pierd planta, dealul lasat in voia lui de vreo zece  ani a devenit o zona salbatica, populata de cartite, harciogi, nici nu stiu ce sunt. E plin de musuroaie uriase, inierbate, care adapostesc si popoare de furnici (periculoase si ele pentru trandafiri, ca-si cresc colonii de pureci care se hranesc cu lastarii fragezi). Apa e greu de carat acolo. Pacat, faneata asta are 2 ha, acum nici nu mai este faneata, pentru ca nu mai e nimeni in sat care sa vrea iarba.
 Am sa incerc totusi, asa ca experiment,  sa pun si acolo cate ceva:




In ultimele poze, sunt imagini de la baza dealului. Atat am putut vedea vinerea trecuta, atat am reusit sa fotografiez. Era ceata, ploua, nu se vedea nimic mai departe de cativa metri. Siluetele acele sinistre care se intrezaresc in ceata nu sunt niste arbusti ci buruienile inalte crescute in voia lor peste tot. Imparatia lor!

Dalia

Rodica, am citit despre cei peste 300 de trandafiri vechi care trebuie sa soseasca in gradina ta si, trebuie sa recunosc ca am ramas impresionata. Si eu iubesc "vechiturile", asa ca acum vreo 2 ani am inceput sa adun. Bine, nu atat de multi, insa suficienti ca sa-mi dau bataie de cap.  :D De ce spun asta: am aceeasi problema, cu organizarea. La mine e mai complicat, si asta fiindca, pe langa trandafiri, eu iubesc la fel de mult si alte plante.  ;D

Am prin gradina diversi trandafiri, insa nimic nu ma imresioneaza ca astia vechi. Pe langa abundenta florilor, parfum, rezistenta, port, macese, ma incanta si frunzisul. Tufa arata fumos pe tot parcursul anului. Totusi, eu am o chichita: nu-mi plac trandafirii fara un ceva in spate. Trebuie sa vad neaparat un alt tip de frunze. Ei, si aici incepe treaba sa se complice.

Oricate planuri mi-am facut, tot n-am scapat de mutarile din toamna. Din toate astea am invatat insa un lucru: sa evit, pe cat posibil, aglomerarea.  :)

Rodica Stacescu

  Am dat un "search" sa vad si eu trandafirii tai si mi-am dat seama ca m-am mai plimbat si alteori prin gradina ta, chiar mi-am dorit mult sa gasesc si la mine intr-o zi o familie de arici.
  Ai dreptate in privinta frumusetii trandafirilor vechi, unii dintre ei formeaza tufe splendide si daca mai sunt si parfumati, chiar nu conteaza ca sunt cu inflorire unica. Faptul ca nu sunt pretentiosi a fost un atu, asa ca nu mi-a fost greu sa ma hotarasc. Ceea ce-mi reprosez acum este ca am pierdut masura (mi se intampla!) si nu am facut totul pe indelete, adica sa fi facut o selectie si mai riguroasa. Sa ma opresc doar la jumatate din ei, daca nu la si mai putin de atat.
  Sunt lucruri in viata pe care ori le faci la tinerete, ori nu le mai faci niciodata. Eu m-am apucat prea tarziu. De asta am vrut totul dintr-odata. Sa apuc sa-i vad mari si sa am si timp sa ma bucur de ei. Voi vedea ce va iesi. E posibil, asa cum vad ca se prefigureaza, gradina mea sa arate ca o varza!
  Am vazut ce plante minunate ai pe langa trandafiri, cred ca vara este un vis la tine in gradina! Esti de felicitat pentru toate, si pentru plante, si pentru felul in care le-ai combinat, si pentru aspectul tufelor, lasate sa-si arate frumusetea, si pentru aspectul aerisit si in acelasi timp natural al gradinii. Am vazut ca si iarna , dezbracata de frunzis, arata  formidabil. In mod cert nu am cum obtine ceva asemanator, oricat m-as stradui. Nici nu mai doresc sa investesc in alte plante, chiar daca si mie imi plac si bujorii, si campanulele, toate. Doar daca reusesc sa mi le fac din seminte. Si daca mai incap pe undeva.
 

Dalia

E cam inghesiuala la mine. Unele colturi sunt cat de cat reusite, dar nu si intregul. Acu' "ma lupt" cu o alta bucata de teren, unde vreau sa fac totul mai aerisit. Insa nu stiu in ce masura imi va si reusi.  :)

Cred ca toti gradinarii trec prin fazele astea de nemultumire. Si eu mi-am reprosat, de multe ori, ca am luat prea multe plante; ca atunci cand le-am gasit un loc in gradina, de fapt, am ales unul total nepotrivit; ca m-am intins prea mult si treaba asta necesita un efort suplimentar; nu mai povestesc despre ochiul critic al celor apropiati.  :D Aproape ca, uneori, imi venea s-o las balta. Insa, pana la urma, sunt sigura ca ne va iesi, fiecaruia dintre noi, ceva bun.

paraschivvvv

Succes Dalia;dar te-a apucat iarna si e de rau.

Rodica Stacescu

 
 Din ce vad in poze, gradina ta arata foarte, foarte bine. Nu pare aglomerat. Daca si sotul tau este pasionat de gradina, cum inteleg, cu siguranta va sfatuiti si veti amenaja si cealalta bucata de gradina la fel de bine! In ce ma priveste, am serioase dubii ca la mine va iesi altceva decat o "plantatie". Deja am obosit de cat am tot mutat pe hartie, facand si refacand planul de amplasare a soiurilor . Imi iau o pauza, ca mi-e greu sa mai vad ceva care sa-mi dea curaj...

einsteinitza

Rodica, dupa pauza, incearca sa gandesti putin cum sa sistematizezi macar jumatate de gradina. Te vei trezi ca ai nevoie sa muti o gramada, iar multe din mutari nu au succes. De ce sa sufere toti cand pot suferi doar jumatate? Trandafirii aia pusi la distantele pe care le ai acum, nu au sorti de dezvoltare. Nici macar ca o colectie, plantatie, sau orice altceva. Vor forma tufe aiurea, catarati unii peste altii, incercand sa razbata. Eu de asta recomandam sa pui o parte, cei cu flori mai simple si o unica inflorire, pe deal. Nu fura nici macar negriciosii "rasura" =))
Iti spun sincer, mutatul e o nebunie, iar aglomerarea nu are nici o sansa, pana la urma tot muti.
De ce nu tii o parte la beci? Nu stiu, parerea mea e ca trebuie sa gandesti o metoda prin care sa atanjezi definitiv (oarecum)  +hypno macar o parte. E o colectie superba, pacat sa nu o pui in valoare, sa fie doar o ingramadire de trandafiri!
Mai ales ca ce faci in jurul casei aleia merita sa fie gandit. O casa veche cu istorie, renovata cum trebuie, pastrand cat mai mult din viata veche a casei, merita in jur niste trandafiri vechi imbatatori, nost algici, gratiosi..... E o casa care stie multe, gandeste-te cate povesti stie casa aia, si le stie si sotul tau! E o casa de paianta, sanatoasa la maxim, casa cu bun simt si cu munca manuala multa inglobata in ea, si cu multe povesti. Cand vei avea gradina cu zeci de trandafiri in floare, cu florile alea zapacite, sigur veti merge cu drag acolo!
Am mai spus-o, am vazut o asemenea casa, pastrata cu spiritul ei, cu istoria ei si imbunatatita de mii de ori cu gradina, la Zamfira! Am si acum in minte imaginea pusa de ea cu ulcica de lut cu muscata si peretele varuit cu alb.
Pacat ca nu o mai vad pe aici .
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Rodica Stacescu

  E cam greu, dupa ce am facut gropile asa cum le-am facut, sa schimb mult configuratia gradinii, Es!
 Singurul lucru la care ma pot gandi este ca pe majoritatea lor sa-i grupez pe clase, delimitate intre ele prin spatii libere (nu foarte mari, ca nu e loc). Va trebui si asa sa tin cont de tipul de crestere a tufelor (talie, habitus) si doar o parte sa-i pun izolat,  cei mai reprezentativi, cu suficient spatiu in jur incat sa fie evidentiati. Dar nu vor fi multi izolati ca nu am loc decat daca ma duc cu ei pe deal. Acolo e greu de sapat, eu sigur nu-s in stare!
 M-am uitat la clasa HP. Problema este ca, in interiorul acestei clase, soiurile au caracteristici diferite. In interiorul acestei clase sunt diferente mari intre soiuri, care pot fi grupate in jurul catorva trandafiri - tip: tipul Baronne Prevost (lastari lungi, robusti, ghimpi rosii inegali, flori mari, cam plate, parfumate, in nuante de roz); tipul La Reine ( crestere puternica, ocazional cu ghimpi, forma semiglobulara, parfum mai slab): tipul Geant de Batailles ( cu carateristici apropiate de ale Bourbonilor: lastari scunzi, laterale mai scurte, rigide, port erect, ghimpi,  flori mai mici, purpurii, usor parfumate); tipul General Jacqueminot  (cu flori rosii sau purpurii,foarte parfumate, lastari lungi, subtiri, ghimpati, dar cu rezistenta mai mica la geruri si la boli fungice). In mod asemanator, exista subgrupe de HP formate in jurul altor tipuri de trandafiri: Victor Verdier, Julles Margottin, Charels Lefebvre, Prince Camille de Rohan, Alfred Colomb, Duke of Edinbourgh (deci, considerati tipuri distincte, functie de anul aparitiei si de caracteristici).
 Bun, nu am mai avut rabdare sa scriu ( am obosit!), va trebui sa revad fiecare clasa in parte, poate asa voi reusi sa organizez cumva.
 Trebuie sa termin totul anul asta, cu orice risc. Nu rezolv nimic plantand doar jumatate din ei. Nici prin gand nu-mi trece sa traversez iarna cu ei neplantati!
 Nu va fi un parc. Nici macar o gradina care sa merite atentie. Pastratul in beci pentru mine nu e o solutie.

 Cred ca as dori cateva zile sa nu ma mai gandesc la asta.

einsteinitza

Pai nu te mai gandi atunci , asta e. Pana la urma, nu mai schimbi nimic si gata!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Rodica Stacescu

  Cine crezi ca poate asta!?
  Am refacut toate fisele, de data asta in format mic, separat pentru fiecare soi. Am trecut la fiecare toate datele de care am nevoie. Cu o dispunere corecta a tufelor , pot " rupe" sirurile drepte. Nu se vede pe poze, dar pot alterna tufele scunde cu port erect, cu cele inalte si, daca pun si ramblerii unde trebuie, unde au loc sa-si intinda ramurile, totusi distantat unii de altii, mai corectez. Toul este sa nu am de sapat iarasi nu stiu cate gropi (deja am in plus). Voi pune si cativa complet izolat, dar nu multi.  O sa combin si cu arbusti, pe ici pe colo, sau cu alte plante perene, tot tufe. Renunt si la gruparea pe clase,  as dezechilibra, unele sunt remontante, altele nu. Acum vad cata dreptate aveati voi cand spuneati ca a vedea cum este o tufa la maturitate e mai important decat sa vezi cum arata floarea. Din pacate, la multi trandafiri trebuie sa fortez imaginatia sa lucreze, pot aparea erori. Incerc sa evit mutatul in anii urmatori.
  Ei, o sa o scot eu cumva la capat!

einsteinitza

Sigur ca o scoti, nu ai alta solutie. Si sunt minunati, ai sa vezi. La un rambler minim patru metri!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Rodica Stacescu


anasstasia

Rodica, te invidiez sincer. Mi-as dori sa am de plantat 300 de trandafiri si binenteles spatiul necesar. Vei avea un adevarat rai! Nu conteaza (pentru mine) cum ii vei grupa. Conteaza ca ai o adevarat comoara si ca te vei bucura de fiecare in parte. Si eu i-as alege pe cei mai deosebiti sa-i am aproape, iar apoi in functie de dimensiune pe cei mai mititei in fata, pe cei mai inalti in spate sau pe cei inalti din loc in loc sa poti face arcade cu ei. In plus eu nu i-as grupa pe specii. Criteriul meu au fi armonia culorilor si sa pun unul remontant langa unul neremontant, sa nu am o mare de frunze, din loc in loc sa mai am si cate un trandafir inflorit.
Oricum ar fi, va iesi bine!!! Bucurate-te de ei,  stresul tau este prea mare.

Rodica Stacescu

  Multumesc pentru incurajari, Anastassia!  Cred ca inafara de mine nu se va stradui nimeni din familia mea sa stie prea multe despre trandafirii astia, si atunci chiar ai dreptate, nu are rost sa-i pun neaparat pe clase. Mai sunt si alte lucruri de care trebuie sa tin cont (de exemplu unii cer mai multa umiditate in sol, ori sol bogat in nutrienti (deci e nevoie pe aceia sa-i plantez cat mai aproape de sursa de apa). Mi-am facut de treaba cu ei! Si gradina ta e tare frumoasa, am vazut ca ai o multime de soiuri deosebite, tufe mari, pline de culoare si parfum!

anasstasia

E, eu am mai multi floribunda si englezesti. Am destul de putini neremontanti.
Oricum ar fi, ma bucur sincer pentru achizitia ta. Emotiile sunt fantastice cand esti la nicel de buutas. Imi pare rau ca nu ai spus nimic, comandam si eu cativa de la petrovic cu tine si iti plateam transportul. La 300 ai tau inca 10-20 ai mei, nu se simteau. Nu stiu unde-i mai plantam dar le faceam eu loc. Poate printre fructiferi :)

Rodica Stacescu

  Nu am spus pentru ca a fost a fost o decizie luata rapid (  ;;) ), din motive de consens! Asa ca am lucrat contra cronometru, sa pot finaliza comanda pana nu se razgandeste careva din familie ... Acum e tarziu cred, dar anul viitor te pot ajuta, daca doresti. Sau il pot intreba pe R. Petrovic daca mai accepta comenzi pentru acest sezon. Oricum va trebui sa-l sun, vad ca nu se grabeste sa-mi trimita comanda, desi mi-a promis ca nu ma lasa sa astept iar pana in decembrie.
  Ma intreb insa acum daca va reusi sa-mi trimita totul la un singur transport si daca nu ar fi fost mai bine sa-i cer sa-i livreze in doua transe, ca sa fiu sigura ca nu se deshidrateaza o parte din ei, pana reuseste sa-i scoata pe toti. Cred ca si asta e un motiv pentru care nu se prind toti atunci cand se fac comenzi colective mari.   Recoltatul o fi destul de greoi (ca si sapatul gropilor sau plantatul).
  Sa stii ca si trandafirii vechi merita atentie. Unii fac mase impresionante de flori si sunt foarte parfumati.
 

anasstasia

Eu nu am avut probleme cu trandafirii luati de la petrovic. La ultima comanda din 35 am pierdut 2. Iar aceia era niste pitici anemici. Asa ca ma declar multumita. Nu vreau sa-ti incurc comanda, iti multumesc insa.

einsteinitza

Rodica, trandafirii nu se scot dupa comenzi. Ei se scot cand sunt de scos. Toti. Deci nu ii scoate pe ai tai si pe cei pe care ii trimite saptamana viitoare la altii ii scoate atunci. Se scot toti si se pastreaza la sant,beci, etc, de unde incep livrarile. Ce ramane e stocul de primavara, care oricum e scos de toamna. Trandafirii tai potfi scosi deja de o luna cand ii primesti.
Petrovic a asteptat si el sa ci a putin frig sa ii mai incetineasca putin, nu ii putea svoate in plina vegetatie! Oricum si acum, dupa capul meu e cam devreme, dar oricum toti defoliaza fortat pentru a putea vinde repede.
Aici cred ca te poate lamuri Claude mai in amanunt!
Dupa parerea mea, totusi neavizata, scoaterea acum pentru vanzare e cam prea repede, dar e ceruta de magazinele care deservesc o masa mare de necunoscatori. Cum vine putin toamna, cald totusi, vor material de plantat in magazine. Magazinele se pliaza oe cerere, asa ca si rozieristii scot, defoliaza si trimit.
Deci, nu iti mai fa griji si cu deshidratarea, pachetele, etc. Pune-i in apa cand ajung si mult noroc, sa ai colectia pe care ai  visat-o. :-bd
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro