Dap, depozitele fungice migreaza si in zonele aparent neafectate, asa am citit. Anas, la inghet sunt afectate in primul rand cresterile noi, lastarii tineri insuficient lemnificati. La Canker e invers, cad intai ramurile mai vechi si raman la urma cele mai tinere. Primele semne sunt punctele rosii ca de pojar, aparute pe tesutul exterior al ramurii, care se tot largesc, devin din ce in ce mai spre brun, apoi in mijlocul lor apar puncte negre. Din ce am observat eu, incepe dinspre baza ramurii spre varf, nu invers ca la inghet. Uneori varfurile raman verzi si scot mugurasi.
Bun, intrebarea e ce facem? Eu nu am suficienta experienta in cultura trandafirului, dar aici sunteti multe persoane care ati mai trecut prin situatii critice, cu siguranta stiti sa va orientati mai bine in gasirea solutiilor (lipseste Schnuppe!). Es, Zamfira, Claude, ce facem? Scoatem trandafirul ca sa nu se intinda boala si la ceilalti? Incercam cu stropiri cu zeama bordeleza si apoi cu antifungice sistemice? Mirage 45? Asta dupa ce facem taierile necesare?
In materialul trimis mai sus, vedeti ca sunt trei tipuri de fungi care provoaca canker de tipuri diferite. Inafara celui care innegreste mai mult ramurile si care nu da sanse de recuperare trandafirului, celelalte doua tipuri sunt mai putin agresive si tufele pot fi recuperate. Si eu cred ca trebuie vazut fiecare trandafir in parte, unii pot fi afectati de inghet, nu de fungi.