La mine a fost jale dupa iarna asta, am taiat si tocat la trandafiri de mi-a venit rau. Inca imi fac plimbarile zilnice prin gradina cu foarfeca in mana si permanent mai gasesc ramuri uscate sau cu frunze galbene pe care trebuie sa le tai.
Au inghetat inclusiv ramblerii iar dintre ei Wichurana mi s-au parut cei mai sensibili, Paul Noel, Paul Transon, Albertine, Leontine Gervais (care cica ar fi de zona 4), au inghetat pana jos. Tot dintre rambleri au inghetat Veilchenblau, Paul's Himalayan Musk, Helena Semiplena si Ghislaine de Feligonde.
Cel mai bine au rezistat rugosele, spinosissima si gallica, care nu au pierdut nici un centimetru.
Foarte prost au rezistat dintre cei vechi bourbonii (Mme. Isaac Pereire si Zephirine o iau de la zero) si hibrizii de musk, mai ales cei cu flori mai mari. Englezestii i-am taiat pe toti la 10 cm, deci a fost prapad. La fel si trandafirii cataratori, au ajuns toti la nivelul solului, inclusiv Coral Dawn care avea 7 ani si pana acum nu imi inghetase niciodata. Iar am arcadele si pergolele goale, am zis ca nu-mi mai trebuie in veci cataratori cu floare mare

Si ca sa ii spun si pe premianti (sau cei mai tari din parcare), pentru ca efectiv asta sunt
- rambleri: Bobby James, Apple Blossom, Russelliana, Perennial Blue, Maria Lisa, Alchemist si Guirlande d'Amour
- rugosele: toate, inclusiv hibrizii si cei doi canadieni pe care ii am acasa, Therese Bugnet si Martin Frobisher
- trandafiri vechi: Yolande d'Aragon, Reine des Violette, Alain Blanchard, Jenny Duval, Single Cherry, Louise Odier (singurul trandafir ramas in picioare din cei 7 pe care ii am pe langa terasa)
Minune mare e ca totusi nu am pierdut nici un trandafir, am avut vreo cinci care au dat primii muguri abia la inceputul lui mai dar totusi traiesc. Dintre astia cinci, Golden Shower si Westerland nu m-as fi suparat nici daca mureau definitiv pentru ca la mine ingheata inclusiv in iernile mai blande si m-am saturat sa tot ciopartesc la ei
In gradina cealalta, de langa Intorsura Buzaului, a fost si mai rau, mi-au inghetat inclusiv varfurile la cativa canadieni

Singurii ramasi in picioare sunt trandafirii vechi, rugosa si spinosissima