larisa, eu am fisa asta pentru gazon, sursa este internetul.
m-am uitat pe cutia mea de seminte de gazon si scrie ca se planteaza pana toamna tarziu, acum, nu stiu ce inseamna tarziu pt. ei. eu am refacut o parte din gazon, l-am plantat acum 3 saptamani. la voi e mult mai frig, poate apare si ionut si-si da cu parerea.
Gazonul, covorul din gradina
Gazon inseamna iarba care se stropeste si se coseste des pentru a fi mereu scurta, deasa si mereu verde. Plantele care intra in componenta gazonului pot fi de mai multe feluri, in functie de ce anume scop vrem sa-i acordam peluzei respective: pur decorativ (nu va fi calcat decât la tundere), spatiu de joaca si recreere (este calcat frecvent), spatiu pentru jocuri pe iarba (trafic intens).
Tipuri de gazon
Cel mai des folosite in gradinile si parcurile din România sunt câteva specii de graminee perene dintre care amintim: iarba câmpului (Argostis tenuis), paisul rosu (Festuca rubra), iarba de gazon (Lolium perenne), trifoiul alb (Trifolium repens), firuta (Poa pratensis) si timoftica (Phleum pratense).
Alegerea gazonului se face in functie de doua mari criterii: scopul de care vorbeam mai sus si care impune tipul de iarba, mai rezistent sau mai sensibil si cât de insorit si uscat este locul pe care dorim sa semanam. Daca terenul este expus in plin soare, neumbrit de copaci sau cladiri, iar clima este uscata vara si destul de saraca in precipitatii iarna, atunci raigrasul englezesc (iarba de gazon) trebuie sa fie predominanta in amestecul de iarba (peste 50%), pentru ca este cea mai rezistenta la uscaciune. Paisul rosu este recomandat a fi folosit in proportie mai mare la terenuri uscate dar si umbrite, in combinatie cu iarba de gazon si firuta.
Daca zona este umeda si cu precipitatii abundente, atunci firuta trebuie sa compuna gazonul in proportie de peste 80%, pentru ca se dezvolta foarte bine in plin soare si are nevoie de mai mare umiditate. Daca terenul este umbrit, paisul rosu sa fie predominant. Oricum ar fi terenul, este foarte important ca pamântul sa fie bogat in humus, pentru a asigura un aspect vesnic verde gazonului.
Plantarea gazonului
Exista doua mari modalitati de a avea gazon in curte: fie cumparam rulouri de gazon, care se intind pe locul ales, se calca bine pentru ca intre radacini si pamânt sa nu ramâna aer, se uda si se intretin apoi ca orice iarba, fie prin semanare.
Semanatul se face la sfârsit de august – inceput de septembrie. Pregatirea terenului inainte de semanat este foarte importanta. Pamântul trebuie curatat de buruieni si sapat la o adâncime de 25-30 cm. Stratul de deasupra se sparge cu grebla si se niveleaza. Cu câteva zile inainte de semanat pamântul se uda zilnic. Dupa ce s-au semanat semintele (cam 30-35 g pe metrul patrat), timp de doua saptamâni se uda zilnic, dimineata. Imediat dupa plantare, pamântul se grebleaza, pentru ca semintele sa nu fie luate de vânt si se taseaza bine pamântul, cu piciorul sau folosind un rulou nivelator.
In maxim doua saptamâni toate firele de iarba trebuie sa iasa. Daca observi ca ai zone in care iarba este mai rara, asteapta pâna la primul tuns pentru a completa. Gazonul se tunde prima oara când iarba are peste 10-12 cm inaltime.
Ingrijirea gazonului
Gazonul se uda zilnic, mai ales in perioadele de caldura excesiva. Este de preferat sa fie udat dimineata, pentru ca iarba sa reziste zilei toride. Când iarba este suficient de inalta (dupa preferinta sau specificatiile fiecarui tip) se tunde folosind o coasa sau o masina de tuns (recomandat). Tunderea nu raspune numai unor comandamente estetice, ci si functionale, planta lasata sap creasca se va ingalbeni si usca foarte repede. O data pe luna. se foloseste ingrasamânt complex, special pentru gazon. Atentie mare daca aveti si alte plante pe terenul cu gazonul, fiindca exista ingrasaminte specifice gazonului care ataca alte plante.