Gazon

Started by lala, May 09, 2008, 01:18:57 PM

Previous topic - Next topic

mirelush


cara

singurele explicatii care-mi trec prin cap sunt cele mentionate...  ::) ::)


mirelush

Am schimbat fotografiile cu altele mai clare, desi nu cred ca sunt alte explicatii decat cele mentionate de tine. Acusi trec sa-l tund de 2 ori pe saptamana si nu se mai vede. ::)

cara

acum, realitatea e ca rareori reusim un gazon perfect din prima incercare  ;D ;D

si eu am avut (si inca mai am) goluri. am inceput procesul de reparare: umplu gaurile cu un strat subtire de pamant, pun semintele, le presez bine si ud mereu. asa am umplut multe din golurile ramase dupa prima insamantare de gazon din toamna.

eu stiu exact care a fost greseala mea: mi-am facut singura amestecul de seminte, intr-un sac mare de gunoi menajer, de plastic. semintele s-au electrizat si nu s-au mai amestecat bine, asa ca in unele zone s-au nimerit sa zicem doar lolium perene, sau poa pratensis

in fine, se spune ca un gazon bun are nevoie de doi ani, asa ca eu sunt multumita de cum arata al meu acum, dupa 6 luni, trecand printr-o iarna geroasa.


o sa vezi ca si al tau se va reface si vei fi incantata de el.  ;D

mirelush

Una din " nereusitele " gradinii mele e gazonul. Nu dau vina pe nimeni, sau mai bine zis e vina impartita...dar nu mai are importanta acum. Ma pregatesc sa-l cosmetizez. Am cumparat un seminte de gazon de completare/ reparare, un ingrasamant special ... incerc sa repar cat si cum se poate. ;)

penelopa

Măi,  am un gazon de la natură, de vă dă clasă la al vostru  :)
Nicol mi-a deschis ochii: cel mai fin şi frumos pir din lume  :D

http://penelopa.sunphoto.ro/flori_si_animale_2009/UCFBFOWUZSNEADFVSEQ

mihail

Du-te buey...si te omoara !
......Ce fac cu izmenele alea.E cald afara !

penelopa

Băi, io mă duc să mă omor numai dacă vii şi tu cu mine: întâi te omor pe tine şi după ........ mai văd ce fac  ;)

Iar cu ismenele alea ..... trage-le pe tine şi vino să faci plajă pe pirul meu în we următor (pleacă Florin la un curs  :D).

mihail

Buey...ismenele ai zis ca-s pentru altul..alta...nu mai stiu .Ce fac cu cioata aia ? Baga rpd destinatarul. :D

penelopa

Nu bag nimic, na!  >:( ... nu poţi  să faci nici măcar atât pentru mine: să păstrezi şi să ai grijă de neşte biete ismene   :( ... auzi, "cioată" !!! Apropos, cioata n-a scos niciun colţ ?!!)  ;D

mihail

Ba da...cum sa nu...chiar si miiiiriiiiie.... ;D :o

larisa

Vad ca nimeni nu posteaza aici ,deci nu e de sezon ,dar as dori sa stiu daca pot semana acum gazon sau in primavara.Acum am de sapat o bucata de teren in fata casei ,ca pina acum a fost santier,.si m-am gindit daca tot facem curat si sapam,sa semana, si gazon ,numai ca nu stiu daca renteaza acum.

myky

larisa, eu am fisa asta pentru gazon, sursa este internetul.
m-am uitat pe cutia mea de seminte de gazon si scrie ca se planteaza pana toamna tarziu, acum, nu stiu ce inseamna tarziu pt. ei. eu am refacut o parte din gazon, l-am plantat acum 3 saptamani. la voi e mult mai frig, poate apare si ionut si-si da cu parerea.


Gazonul, covorul din gradina

Gazon inseamna iarba care se stropeste si se coseste des pentru a fi mereu scurta, deasa si mereu verde. Plantele care intra in componenta gazonului pot fi de mai multe feluri, in functie de ce anume scop vrem sa-i acordam peluzei respective: pur decorativ (nu va fi calcat decât la tundere), spatiu de joaca si recreere (este calcat frecvent), spatiu pentru jocuri pe iarba (trafic intens).

Tipuri de gazon

Cel mai des folosite in gradinile si parcurile din România sunt câteva specii de graminee perene dintre care amintim: iarba câmpului (Argostis tenuis), paisul rosu (Festuca rubra), iarba de gazon (Lolium perenne), trifoiul alb (Trifolium repens), firuta (Poa pratensis) si timoftica (Phleum pratense).
Alegerea gazonului se face in functie de doua mari criterii: scopul de care vorbeam mai sus si care impune tipul de iarba, mai rezistent sau mai sensibil si cât de insorit si uscat este locul pe care dorim sa semanam. Daca terenul este expus in plin soare, neumbrit de copaci sau cladiri, iar clima este uscata vara si destul de saraca in precipitatii iarna, atunci raigrasul englezesc (iarba de gazon) trebuie sa fie predominanta in amestecul de iarba (peste 50%), pentru ca este cea mai rezistenta la uscaciune. Paisul rosu este recomandat a fi folosit in proportie mai mare la terenuri uscate dar si umbrite, in combinatie cu iarba de gazon si firuta.
Daca zona este umeda si cu precipitatii abundente, atunci firuta trebuie sa compuna gazonul in proportie de peste 80%, pentru ca se dezvolta foarte bine in plin soare si are nevoie de mai mare umiditate. Daca terenul este umbrit, paisul rosu sa fie predominant. Oricum ar fi terenul, este foarte important ca pamântul sa fie bogat in humus, pentru a asigura un aspect vesnic verde gazonului.

Plantarea gazonului

Exista doua mari modalitati de a avea gazon in curte: fie cumparam rulouri de gazon, care se intind pe locul ales, se calca bine pentru ca intre radacini si pamânt sa nu ramâna aer, se uda si se intretin apoi ca orice iarba, fie prin semanare.
Semanatul se face la sfârsit de august – inceput de septembrie. Pregatirea terenului inainte de semanat este foarte importanta. Pamântul trebuie curatat de buruieni si sapat la o adâncime de 25-30 cm. Stratul de deasupra se sparge cu grebla si se niveleaza. Cu câteva zile inainte de semanat pamântul se uda zilnic. Dupa ce s-au semanat semintele (cam 30-35 g pe metrul patrat), timp de doua saptamâni se uda zilnic, dimineata. Imediat dupa plantare, pamântul se grebleaza, pentru ca semintele sa nu fie luate de vânt si se taseaza bine pamântul, cu piciorul sau folosind un rulou nivelator.
In maxim doua saptamâni toate firele de iarba trebuie sa iasa. Daca observi ca ai zone in care iarba este mai rara, asteapta pâna la primul tuns pentru a completa. Gazonul se tunde prima oara când iarba are peste 10-12 cm inaltime.

Ingrijirea gazonului

Gazonul se uda zilnic, mai ales in perioadele de caldura excesiva. Este de preferat sa fie udat dimineata, pentru ca iarba sa reziste zilei toride. Când iarba este suficient de inalta (dupa preferinta sau specificatiile fiecarui tip) se tunde folosind o coasa sau o masina de tuns (recomandat). Tunderea nu raspune numai unor comandamente estetice, ci si functionale, planta lasata sap creasca se va ingalbeni si usca foarte repede. O data pe luna. se foloseste ingrasamânt complex, special pentru gazon. Atentie mare daca aveti si alte plante pe terenul cu gazonul, fiindca exista ingrasaminte specifice gazonului care ataca alte plante.

myosotis

Quote from: larisa on October 23, 2009, 08:16:37 AM
Vad ca nimeni nu posteaza aici ,deci nu e de sezon ,dar as dori sa stiu daca pot semana acum gazon sau in primavara.Acum am de sapat o bucata de teren in fata casei ,ca pina acum a fost santier,.si m-am gindit daca tot facem curat si sapam,sa semana, si gazon ,numai ca nu stiu daca renteaza acum.

Daca suprafata nu este foarte mare, deci investitia (semintele de gazon) nu te costa foarte mult, planteaza-l.
Eu cred ca se prinde, mai ales ca urmeaza cateva zile putin mai calde. Toamna tarziu inseamna noiembrie.

myky

da, myo, da noiembrie din sud nu e acelasi cu noiembrie din nord, sa ne spuna bella dona :D

penelopa

Dar, dacă io-s la N  de  Buc. ............ pot?  ;D

myky


larisa

Va multumesc,de sfaturi,bucata ce o voi semana cu gazon e cam de 10mp,cum ar veni numai o parte din terenul ce-l am in fata casei,cealalta o voi amenaja la anul sau .....cind voi putea ,ca mai am un pom ce trebuie taiat dar nu sunt sigura ca ma lasa primaria,e un nuc batrin de la stra -strabunicul sotului meu ,pe jumatate uscat

Claudiu

Quote from: larisa on October 24, 2009, 10:27:22 AM
Vo voi amenaja la anul sau .....cind voi putea ,ca mai am un pom ce trebuie taiat dar nu sunt sigura ca ma lasa primaria,e un nuc batrin de la stra -strabunicul sotului meu ,pe jumatate uscat

Larisa, gazon are sau poate avea oricine daca are un petec de pamant dar un nuc de la stra-strabunicu nici daca cumperi o mie de hectare nu-l poti avea. Asta ori il ai ori rogi pe stra-strabunicu sa planteze unul.

Acum daca e uscat, asta e, s-a dus.
Daca e pe jumatate juscat poate mai poate fi tinut printre noi o vreme. Se taie uscaturile, se curata. Musai ranile de la taiere se dau cu o vopsea, eventual cu una ce contine fungicide. Sau macar cu var. Taierea se face cat mai corect, sa nu ramana cioate care putrezesc.
Daca radacinile sau crengile lui au crescut prea mari si strica casa, n-ai ce face il tai.
Daca trebuie locul pentru a face casa lui stra-stranepotu iar asta e.
Daca trebuie locul pentru a produce mancare pentru stra-stranepotii iar asta e.

Daca trebuie locul pentru gazon vezi de poti sa-l rogi pe stra-strabunicu sa puna un altul in alta parte  ;D

Larisa sper sa nu te superi. Chiar e de la stra-strabunicu? Cam cati ani ar avea. Cat e de gros? Poti face ceva poze?

larisa

Claudiu,nu ma supar dar nucul e mai mult uscat decit verde ,cad mereu crengi din el,e prea multa umbra in fata casei.Mai am inca doi nuci pe rod  si inca doi ce in doi ani vor rodi.In locul celui batrin ce e in mijloc as pune meri sau alti pomi .Pentru legume ,am loc destul  in spatele casei ,sa fim sanatosi sa-l muncim

Codruta

Eu nu mai stiu ce sa fac cu gazonul meu dar imi vine sa plang cand vad cat de rau arata. Am pus in primavara rulouri cu iarba. Pentru cateva zile am avut un gazon minunat http://codruta.sunphoto.ro/gradina_spate_2009/WMWTSSUHEVINCOENIEX In scurt timp insa au inceput sa apara pete galbui. La inceput m-am gandit ca poate nu s-au prins toate radacinile asa ca am mai semanat in acele locuri. Degeaba...petele s-au marit si inmultit si in timp gazonul meu a ajuns sa arate ca in poza de mai jos.
Am gasit intr-un magazin un pliant despre gazon si acolo scria sa nu dau vina pe caini sau pisici ci pe larvele unor insecte care se hranesc cu radacinile ierbii. Am cumparat si substanta care ar fi trebuit sa omoare larvele si sa ma ajute sa am din nou un gazon frumos dar se pare ca nu a fost cu succes. In unele locuri si-a mai revenit iarba dar petele galbene nu au disparut complet. In vara am folosit cam tarziu insecticidul (era indicat sa-l folosesc in mai-iunie si eu l-am folosit in iulie) iar in septembrie am stropit din nou, dupa cum era indicat pe cutie. Acum sunt pete galbene si mult mai mari. Arata ca si cum iarba ar fi fost arsa.
Nu stiu ce as putea sa mai fac...macar la anul sa ma un gazon frumos. Insecticidul pe care il am (e de la Bayer) pe langa ca nu a ajutat prea mult nu ma incanta pentru ca se foloseste in mai-iunie si august-septembrie, perioada in care testoasele mele sunt afara. Pe cutie scrie doar despre albine si vietuitoarele din apa dar pe undeva am citit ca e recomandat ca o luna de zile dupa tratament sa nu lasi iepurasi sau rozatoare sa consume din iarba. Daca ei nu au voie sigur nici testoasele mele nu au. Cum impac eu si capra si varza? ;D

penelopa

Băi, Codruţa, ce tot îţi intoxici gazonu' ăla cu tot felul de substanţe toxice???  ........... mai ales că ai animăluţe care se hrănesc cu el??? :(
La primăvară, smulgi petele galbene de gazon, mai pui ceva pământ proaspăt şi însămânţezi din nou gazon în golurile făcute.
Oricât te-ai strădui,  gazonul la tine n-o să fie niciodată super  fiindcă suprafaţa e mică şi suprasolicitată ....... de  şopârloae, broaşte ţestoase, căţei, pisici şi ..... voi.  :D

Codruta

Nu ma astept eu sa am gazon englezesc ;D dar daca nu iau nici o masura azi maine am gazon galben si acela plin de "gauri" :D
Cat despre suprasolicitare trebuie sa spun ca in "tarcul" in care stau testoasele si unde ar trebui sa fie cel mai rau, daca ar fi din cauza calcatului in picioare, acolo iarba a fost toata vara verde si frumoasa si doar prin septembrie a a aparut prima pata cu iarba galbena.

myky

daca ai pus rulouri nu ai garantie la ele?

Codruta

Poate ca daca o firma specializata punea rulourile dadeau ceva garantie sau macar aveam pe cine sa sun sa-l iau de urechi ;D dar au fost puse de baiatul sotului meu asa ca ce garantie sa-i cer?
Cert e ca, gazonul nu arata asa din cauza animalelor mele,  e ceva intrus care il deterioreaza. Nici macar nu sunt sigura ca sunt larvele insectelor despre care citeam in pliant. Ieri am mai citit cate ceva in google si am gasit ca daca ar fi acele larve iarba galbena s-ar smulge foarte usor din pamant ori la mine nu se poate smulge, e foarte bine fixata chair daca e moarta. Voi urma sfatul lui Pene si ma gandesc ca poate nu ar fi rau sa incerc sa curat acum tot ce e galben si la primavara sa insamantez iarba in locurile chele.