Turturica draga, evident ca nu trebuia sa umbli la radacina firava a butasilor pusi la prins. Doar stiai ca nu e bine nici macar sa-i muti din locul in care i-ai plantat, decat dupa un an de vegetatie.
Oricum, pentru inmultirea trandafirilor este recomandata prelevarea butasilor in luna august ( din varfurile ramurilor la care s-au ofilit florile), butasi prevazuti cu 5 noduri din care 2 noduri de la baza (fara frunze) se introduc in pamant ( in gradina sau in ghiveci), iar celelalte 3 noduri (cu frunze) raman afara. Se acopera butasii cu o sticla de plastic taiata la baza si cu dopul in sus (in vederea aerisirii, din cand in cand si cand e cald a butasului). Se uda pe langa sticla din 2 in 2 zile la inceput, dupa care, se uda in functie de cat de uscat este pamantul.
Butasii pusi in ghiveci, peste iarna se aduc in casa, intr-o camera rece (afara risca sa inghete).
Abia la inceputul lunii mai se ridica definitiv sticlele iar cei din ghiveci se transplanteaza cu tot balotul de pamant, afara, in gradina.
Despre metoda folosita de prietena ta (butasi pusi la prins in ghivece, primavara, dupa prima inflorire), eu nu prea am auzit.
Butasii mei pusi anul trecut in august (7 buc.) s-au prins toti. Sa vedem cum rezista dupa ce le indepartez sticlele de plastic. Am avut si astfel de surprize cand se prisesera iar dupa ce i-am descoperit, s-au uscat.
Pentru a evita astfel de incidente, pana la indepartarea definitiva a sticlei, se recomanda acomodarea butasilor la mediul de afara prin aerisire periodica (1 -2 ore/zi ) in zilele calduroase de aprilie.
Mai incearca odata!