TRANDAFIRI

Started by diana, February 21, 2007, 08:51:10 PM

Previous topic - Next topic

Schnuppe

In spatiul ala nu poti creste un Westerland , este pacat sa-l lasi acolo . Este unul dintre cei mai mari trandafiri de tip floribunda , taiat sau netaiat tot urias este si nu are loc acolo . Numai caldarea din jurul lui trebuia sa fie de 3 ori mai mare . Poate totusi il poti muta , este destul de mic , nu cred ca va fi greu .

Carina

Atunci il mut, sa vad unde-i mai gasesc si lui loc, dar la primavara. La noi a venit iarna azi. N-am reusit sa plantez toti trandafirii de la Petrovic, că deja afara e strat gros de zapada. Cum rezista mai bine cateva zile, in galeata cu apa sau intr-un ghiveci cu pamant?

Schnuppe

Cred ca in apa ar fi ok pentru cateva zile . Am inteles ca de luni se incalzeste iarasi . 

einsteinitza

Sper si eu sa se incalzeasca, azi a fost vant si frig cam toata ziua, si ploaie urata.
La intuneric si racoare poti sa-i tii si doua saptamani
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

gabi_gabriella

Quote from: Schnuppe on December 04, 2010, 02:29:28 PM

Inaltimea si ce varsta are , cum arata tufa , mai multe detalii . 

Are 8-9 ani , tufa e in forma de "V" ,viguroasa, creste destul de inalt peste 1.5 m  .E sanatos, nu a suferit niciodata de nimic.
Ramurile sunt groase si rigide .Are parfum, dar nu asa sa il simti de la distanta .
Pozele din cealalta  postare sunt ale lui .

gentiana

HM......inseamna ca numai eu am mutanti de Westerland,ca oricat ma chinui si al treilea tot in sus a luat-o(si n-are decat un an)
Vad eu la primavara ce e cu el

einsteinitza

Cred ca l-ai taiat prea scurt.In general taierile radicale stimuleaza cresteri lungi.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Rux

Gentiana ,stai linistita ca nu esti singura . Si la mine este la fel ...
Dar eu nu ma mai stresez .Mai bine il stresez pe el ,daca tot vrea sa fie inalt ,inalt,inalt , atunci asa sa fie ..
Ceva imi spune insa ca la anul va fii si frumos ,ca l-am condus asa cum  am invatat  pe aici ... astept urmarile ..
Si vorba lui Es are macese ,macese ,macese .. mari si frumoase !

gentiana

Quote from: einsteinitza on December 05, 2010, 02:18:37 PM
Cred ca l-ai taiat prea scurt.In general taierile radicale stimuleaza cresteri lungi.
Nu l-am taiat deloc,e pus la prins anul trecut si in vara a si inflorit(e prins din butas)
Pur si simplu asa sunt ai mei,o tulesc in sus fara sa se opreasca
N-am auzit ca trandafirii in primul lor an de viata(dupa ce abia s-au prins) sa fie taiati
Rux ,e al treilea si speram sa nu fie asa de iute de picior
Nu-mi place sa tai trandafirii,de obicei ii las in banii lor,daca nu-i musai
Oricum mie imi plac climberii si abia astept saii pot pune la locul lor

einsteinitza

Gentiana, ma refeream la cel care ai spus ca s-a transformat in urcator, la ala ma refeream.
Tu nu tai trandafiri? Si unde ajung, ca ar trebui sa fie niste palamide......?E musai, altfel ai flori mici, din ce in ce mai mici, si tufe aiurea.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

BoboROM


Apropo, de taiat trandafirii.

La gradinita la fata mea, proprietarul are vreo 20 de tradafiri. Habar nu are sa-i taie si totusi toata lumea lauda tradafirii (are si soare toata ziua).

Dupa cum se vede din pozele de mai jos, indiferent de clasa ii taie la 2,30 metri. Si cel rosu banuiesc ca este Dame de Coeur. Are si un Peace.

Pozele sunt de anul trecut, cand cel rosu a facut niste flori mari de tot de aprox 14 cm (unele pe care pusesem ochii de 17 cm). Anul asta au venit unii
si i-au schimbat gazonul, iar printre altele i-au taiat si tradafirii pe la 3 noduri pentru "intinerire". Rezultat: cel rosu a facut vreo 20 de flori de 10-12 cm?!?


gentiana

Quote from: einsteinitza on December 05, 2010, 07:17:16 PM
Gentiana, ma refeream la cel care ai spus ca s-a transformat in urcator, la ala ma refeream.
Tu nu tai trandafiri? Si unde ajung, ca ar trebui sa fie niste palamide......?E musai, altfel ai flori mici, din ce in ce mai mici, si tufe aiurea.
As zice ca e felul lui sa fie urcator si n-are nimic cu taiatul
Nu l-am taiat vreo 4 ani si a facut flori din ce in ce mai mari si si-a dezvoltat si ramuri in partea de jossi arata spectaculos
A trebuit sa-l tai in primavara din cauza ca a inghetat foarte mult
Puiul lui a rezistat mult mai bine si aproape ca nu l-am taiat
Nu,nu-mi place sa tai trandafirii ,daca nu e absolut nevoie(crengi rupte sau inghetate) si ei infloresc bine mersi,isi dezvolta crengi si arata ca niste tufe
Nu-s dezlanati deloc
Cu cat sunt mai multe crengi cu atat infloresc mai bogat

einsteinitza

Exemplifica, fiindca e interesant. Astept poze si cu urcatorul si cu tufele, cine stie, poate starnesti o noua moda ;) :D
Cum se ramnifica trandafirii in anul urmator, si in anii care au venit? De unde incep noile ramnificatii? De exemplu, cele de anul asta de unde au pornit?E clar ca baza se lemnifica, si ramnificarea incepe tot mai sus, dar ramurile lungi unde fac etajul de an? Fa si tu poze sa intelegem ceva, ca asa e doar palavrageala. E interesant ce spui dar nu vad cum arata nici una nici alta.Pozeaza tufele si ramnificatiile anuale si urcatorul
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

gentiana

Poze deocamdata nu pot face
Nu pot folosi o mana(e operata) si nici in frig n-am voie sa stau
Ca sa te lamuresc,in general cand cumpar trandafirii,au minim 3 crengi la baza,daca nu 4 sau 5
Ce-ti spun acum e obisnuit pt orice cumparator
Probabil ca din cauza secetei,trandafirii simt nevoia sa-si dea pe fiecare creanga de baza,destul de jos ramuri noi
Asta a fost pana in primavara asta cand a trebuit sa-i tai aproape de zona de altoire pt ca au inghetat
Cei prinsi de mine sunt mai firavi  in primul an si nu-mi vine sa-i tai in nici un fel(daca nu-s nevoita) ,din al 2 an insa incep sa-si dezvolte tufa
Cei prinsi de mine de obicei sunt mutati cam dupa ce implinesc 2 ani in zonele lor definitive
Am mutat din cauza de contructie unii care aveau vreo 5 ani(aia au fost taiati din cauza de inghet,le-am scurtat si radacinile),s-au prins si in vara asta si-au facut o tufa frumoasa
In primavara o sa vad care-i rezultatul
Daca nu-i nevoie nu-i tai si o sa pozez experimentul
De taiat tai doar floarea dupa ce s-a uscat,de aceea n-am niciodata macese
Asta insa imi da o problema,coditele florilor sunt scurte

einsteinitza

Bun, inteleg ca nu tai la cei mici, dar cei mai batrani cum arata? Asta ma intereseaza, nu puii. Trandafirii dau ramuri de jos la inceput, apoi tot urca, fiindca se activeaza mugurii in ses  descrescator, de sus in jos.Cei mai activi muguri sunt cei de sus nu cei bazali.Deci in cativa ani5-6, ramurile lor vor fi ramnificate sus de tot iar jos vor fi un schelet uscat.Din acest motiv la 5-6 ani se inlatura total ramurile batrane, treptat. Deci, cum se comporta cei mai vechi, nu cei noi, ca in primii doi ani e irelevant.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Schnuppe

Exemplul cel mai bun ar fi pozele postate de BoboROM , acolo sant TH netaiati cativa ani . Se observa foarte clar cum baza este cea mai golasa , este pe cale de a deveni complet lemnificata , au luat forma de piramida inversata , ramificatiile sant la etajele superioare , acolo sant si florile . Daca ar fi fost taiati rezonabil , nu la 3 noduri ci poate o taiere inalta , la 8-10 noduri , in cativa ani ar fi facut o tufa cel putin la fel de masiva in diametru dar la cca jumatate sau hai sa zicem 2/3 maxim din dimensiunile pe care le aveau in poze .

Povestea cu trandafirii care ramifica intr-o veselie si de la baza si de la varf este evident doar o poveste , se vede in pozele de mai sus cum ramifica , foarte putin la baza si foarte mult de la jumatate in sus . Depinde cum privesti problema , daca interesul este sa ai o tufa bogata si de inaltime acceptabila atunci ii tai , sigur , in functie de clasa . Daca nu te deranjeaza sa ai un trandafir cu flori orientate spre cer , situate sus , pe care sa le mirosi cocotat pe o scara pentru ca altfel nu prea mai ai cum , un trandafir pe care sa il legi de un tutore ca sa nu se prabuseasca ( se observa tot in poze cum majoritatea este legata )  atunci il lasi netaiat .

Totusi , mi se pare altceva in cazul trandafirilor de parc , aici includ si englezestii . Nu consider obligatorie taierea in cazul lor . Tulpinile lor sant flexibile , sant trandafiri de talie mare spre foarte mare , ajunsi la talii impresionante vor avea florile atarnate aspectul fiind mult mai armonios , poate mai armonios comparativ cu majoritatea floribundelor care au totusi o crestere mai rigida . Exista insa un pericol aici , este cunoscut mai ales in cazul " uriasilor " austin si in particular la Graham Thomas : dupa ce ajung la talii mari , o multime de ramuri pline de flori , lasa brusc mijlocul gol , nu mai pot sustine greutatea pe centru si se apleaca pe lateral facand absolut necesara prezenta tutorelui amplasat central . Din acest motiv veti vedea G.T. ca si alti englezesti netaiati legati de un grilaj , tutore masiv , stalp etc. si nu legati in forma tipica pentru urcatori , in "S " .

Sant foarte curios cum arata un Westerland netaiat cu anii si nelegat , isi pastreaza singur forma sau cade pe jos ? Am cautat pe net poze dar peste tot am vazut W. taiat sau legat pe arcade . In absenta unor fotografii ramanem la nivel de speculatii si povesti .

Mai am o remarca in legatura cu varsta trandafirului , am observat la mine in oras , un G.T. batran dupa grosimea ramurilor bazale , chiar foarte batran , probabil l-au cumparat asa cei de la firma care l-a adus . In fiecare an il reteaza la citiva cm desupra solului , as fi putut jura ca il omoara si sigur daca era tanar il terminau , si totusi are niste cresteri anuale si flori exceptionale , pana toamna se duce cat talia unui om . Vreau sa spun ca poate si varsta poate juca un rol in puterea de crestere si in numarul si dimensiunea florilor , probabil au o crestere moderata in primii ani urmand ca apoi sa devina din ce in ce mai puternici si mai rapizi iar dupa alt numar de ani sa incetineasca ( undeva , la Paul Barden , am gasit ca treaba asta ar fi in medie 25 de ani in cazul trandafirilor altoiti , dupa aceasta varsta lupta dintre altoi si portaltoi incepe sa omoare punctul de altoire ) ) si sa faca absolut necesara intinerirea sau chiar inlocuirea totala .

Anul viitor nu mai fac taieri la unii englezesti , de parc si chiar TH , vreau sa vad macar un an cum se dezvolta netaiati .  

Edit . Bobo ROM , trandafirii din pozele postate de tine nu sant taiati la 2,30 metri , nici macar nu au inaltimea aceea  . Totusi , Dame de Coeur este dat pe HMF avand o talie de 90-120 cm , are si un sport urcator dar nu e cazul la cei din poze , chiar netaiat in zeci de ani ar ajunge poate la inaltimea aceea desi ma indoiesc dar fiind complet chel in partea de jos .  Totusi , un trandafir nu creste la infinit in inaltime , se observa clar in poze cum lastarii floriferi surprinsi in fotografii pornesc cam de la 1,50 metri inaltime poate chiar mai de jos si se duc vertical ( cat are garduletul in inaltime , probabil in jur de 1 metru , se vede cum lastarii floriferi pornesc putin deasupra acelei zone ) .
Mie felul in care arata mi se pare grotesc pentru un TH , o dihanie ingusta si verde jos si mai lata si cu flori sus , este departe de forma unui arbust globulos si armonios ramificat . Dar sigur , asta e o opinie personala .

BoboROM


Am facut eu experinte anul aceasta si nu prea am taiat trandafirii TH. Ca sa arate cat de cat ca cei de mai sus trebuie sa ii lasi netaiati cel putin 3 ani si sa ai spatii mari intre ei (la gradinita au si 2,5 metri intre ei), ca sa intre soarele.

La mine sunt prea desi (cam 1-1,5 m) pentru ai lasa netaiati.

Anul asta ii tai pe toti la 4-6 ochiuri, inclusiv Westerland-ul (care a facut flori mai multe dar mai mici ca anul trecut, iar ramurile s-au arcuit si s-au lungit la 2,5 metri). Mai las doar pe cel galben din avatar care nu m-am prins ce este: catarator sau TH.

Mai pun 2 poze de la gradinita facute la o saptamana dupa primele.


einsteinitza

Eu cred ca aici sunt doua probleme.Sunt doua tipuri de trandafiri, cei care trebuie taiati scurt ca nu construiesc etaje, cum sunt th, care se inalta si arata ca niste maturi infipte in pamant, e drept, maturi frumoase si decorative in partea de sus, si cei de parc, tufe, care in fiecare an creeaza un etaj si trebuie taiat asa incat etajul urmator sa fie pe toata suprafata de bila a tufei, si distantele dintre etaje sa fie cat mai mici.Intri prin taiere in etajul de maios, deci sari prin doua etaje, obtii o tufa inegala, fiindca puterea de lastarire a unui taj inferior e mai mica, iar unele parti vor lastari altele nu.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Schnuppe

Da Es , dar tine cont la trandafirii de parc ca majoritatea au ramuri flexibile , care atarna pe lateral , in felul acesta etajele inferioare ajung sa fie acoperite prin cadere fara sa mai fie nevoie de taieri . Cu siguranta suprafata acoperita de un astfel de monstru este foarte mare dar si spectacolul este exceptional . Daca facem doar taieri pentru stimularea unor cresteri noi atunci ar putea fi lasati netaiati si doar din cand in cand taiem sau crestam ca sa stimulam lastarirea in eventualele  zone neacoperite , e putin probabil sa acopere perfect armonios toata tufa .

einsteinitza

Eu am avut in gradina de la pensiuni un astfel de trandafir, iar spectacolul dupa trei ani era...demn de ascuns. In teorie ramurile lungi din varf pot acoperi partea lemnificata, in realitate ramurile vechi imbatranesc si se lemnifica si lastaresc din ce mai putin. Asa incat partea de sus nu face fata sa acopere tot, tufa devine imbatranita, si are multe zone unde se vad ramurile lemnificate. Poate ca merge 5-7 ani, dar de acolo nu mai merge.iar intnerirea unei astfel de tufe consta in taiere mai drastica, si asta inseamna doi ani cel putin de tufa aiurea.Asa cum sunt Westerlanzii mei acum.Din pacate, ei sunt plasati langa gardul de langa apa si sau suferit mult mai tare ca cei din gradina. Structura egala si uniforma realizata din taieri anuale dupa mine e de neegalat. Daca nu vorbim de trandafirii vechi care sufera la taieri.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Schnuppe

5-7 ani este o perioada acceptabila . Ce trandafir ai avut netaiat deloc o asemenea perioada ?  Poate daca faci crestaturile acelea la baza , nu taieri ci crestarea aceea semicirculara ( nu stiu cum sa-i spun ) ca sa stimulezi din cand in cand o ramificare de jos ar fi o solutie ?  

Nu poti fi categorica pentru ca nici nu ai incercat pe diferite clase , sant sigur ca nu a fost cazul la englezesti . Inteleg la TH si la Floribunde , la acoperitorii aia enervanti de la Kordes , acolo intelg taierile dar la unii austini sau la unii de parc cred ca ar merge netaiati , ba chiar cred ca ar arata cu mult mai bine .
Cel mai frumos G.T. pe care l-am vazut este prezentat pe HMF , este ceva enorm , intr-un fel de butoi urias si cu siguranta netaiat . Sute de flori , se poate vedea poza .

La unii englezesti se vede foarte bine ca sufera , Summer Song la mine este un exemplu ,unul a fost taiat foarte putin , cel cu peggingul , a ramificat de la baza enorm , celalalt a fost taiat de la jumatate , a crescut greoi si anemic . De altfel si DA recomanda ca in primii 2 ani sa nu-i tai , apoi taierea e optionala dar intotdeuna este inalta .

flordel

Cred ca in mare parte depinde de ce vrei sa obtii. Si asta depinde de gust si de incadrarea in spatiul alocat. Mie nu-mi plac cum arata cei din poza ca design, parca sunt niste chestii inalte infipte din loc in loc. Totusi daca trandafirul ar fi plantat intr-un strat si ar avea plante inalte pe langa el, poate se justifica sa-l faci asa, sau daca spatiul nu-ti permite alta solutie. Este unul pe o strada paralela de unde stau eu, cred ca n-a mai fost tuns de ani de zile. Este foarte putin loc intre gard si casa si el a crescut foarte inalt dar a inflorit destul de bogat.

Schnuppe

Quote from: flordel on December 06, 2010, 03:37:49 PM
Cred ca in mare parte depinde de ce vrei sa obtii. Si asta depinde de gust si de incadrarea in spatiul alocat. Mie nu-mi plac cum arata cei din poza ca design, parca sunt niste chestii inalte infipte din loc in loc. Totusi daca trandafirul ar fi plantat intr-un strat si ar avea plante inalte pe langa el, poate se justifica sa-l faci asa, sau daca spatiul nu-ti permite alta solutie. Este unul pe o strada paralela de unde stau eu, cred ca n-a mai fost tuns de ani de zile. Este foarte putin loc intre gard si casa si el a crescut foarte inalt dar a inflorit destul de bogat.

Tu sa taci , printesa netaierilor ... ca poate-ti spun eu ceva de Aloha ...  :P

flordel

Da, dar la teorie sunt buna! >:D
Si ca tot veni vorba, duminica tata (ajutorul meu de nadejde) s-a sculat de dimineata si s-a gandit sa-mi faca o bucurie, drept urmare a iesit cu foarfeca in mana sa taie trandafirii...Cei 2 urcatori care sunt in fata (ca la cei din spate n-a mai ajuns), norocul este ca nu i-a taiat de tot, doar i-a "scurtat". Deci n-am putut sa ma desfasor si sa-mi pun in practica "ideile" legate de taieri la trandafiri.
Si ca sa te ia groaza si mila de Aloha, am sa-l pozez tuns! :P

gentiana

Ma uitam prin albume sa vad daca am poze cu Westerlandul ca ma ciufule Schnuppe,deocamdata n-am gasit dar mai caut
W cel mare(mama) a fost legat si ajunsese pana in acoperisul terasei(vreo 4m cred)
Dupa cum spuneam am foste nevoita sa-l tai in primavara pe motiv de inghet
Singurul meu trandafir la care ar fi trebuit scara e un QE(parca asa le zice TH,roz deschis,deja banalizati de faptul ca toata lumea ii are)care pana in primavara avea vreo 2.5m
De felul lor sunt inalti si iuti de picior spre cer(am vazut prin gradini uni care bateau spre 5m si aveau radacinileca niste copaci)
La mine cu exceptia lui QE,a mai crescut doar unul singur galben,care ar fi trebuit sa fie un climber galben ,dar as zice ca e un TH ,dupa flori
Singurul trandafir care a fost taiat in ultimi 10 ani e un climber,care face flori o singura data pe an si florile seamana cu cele a le lui Fairy(ala e taiat obligatoriu ca altfel nu mai avem loc in curte)
E cel care intentionez sa-l pun pe garduri
Va fac folder cu el ca sa-l vedeti
Daca i-am taiat anul asta,in urmatorii 5 ani pot sta linistita?(anul asta am crezut ca raman fara trandafiri)