CRINI

Started by turturica, March 16, 2007, 09:42:13 AM

Previous topic - Next topic

georgette

Quote from: popgeo on June 22, 2009, 05:58:30 AM
Hmm..Hmm... ar fi parca mai bine sa fie "asiatice".... dar  nu se impaca toate pe un teritoriu asa mic... asa ca momentan cu  asiatici..;-)
La cati crini ai si mai ales ce crini ai ,ai sa fii invadat de "asiatice",norocul tau e ca esti unde esti! :D :D :D
Splendizi .. ::)
va dati seama ce parfum e acolo?se simte de la 25 km!
sa nu fiu off..
au inflorit "pistruiatii" si la mine.. http://georgette.sunphoto.ro/crini_de_gradina/SRNESHPHBMXLLXCEUMM

Codruta

Geo, ca de obicei fara cuvinte.
Georgette, sunt tare simaptici pistruiatii tai.
S-au pornit in sfarsit si crinii mei  http://codruta.sunphoto.ro/crini/pagina2  dar nu stiu ce s-a intamplat cu crinii de la Gabi Jalba ca nu pare nici unul sa fie de la ea :( Mai sunt din ei la care nu li s-au deschis bobocii dar daca bine imi amintesc in acel loc sunt din cei galbeni si roz. Cum s-au putut "evapora"?  ???

georgette

Quote from: Codruta on June 22, 2009, 01:11:43 PM
Geo, ca de obicei fara cuvinte.
Georgette, sunt tare simaptici pistruiatii tai.
S-au pornit in sfarsit si crinii mei  http://codruta.sunphoto.ro/crini/pagina2  dar nu stiu ce s-a intamplat cu crinii de la Gabi Jalba ca nu pare nici unul sa fie de la ea :( Mai sunt din ei la care nu li s-au deschis bobocii dar daca bine imi amintesc in acel loc sunt din cei galbeni si roz. Cum s-au putut "evapora"?  ???
Se intampla cand sapi si nu observi ca ai "decimat" bulbul...eu am taiat un bulb mare ,frumos si nu a mai rasarit in anul respectiv(anul trecut)in schimb anul asta am 5 uite aci de care vorbesc:  http://georgette.sunphoto.ro/crini_de_gradina/ZJWSDMIQWLDFWHIFUOI ! in schimb nu mai au la fel de multe cupe ci maxim 5-7 iar cei mai firavi au doar o cupa!

penelopa

În locul în care mă încăpăţânez să tot plantez crini,  doar câţiva se încăpăţânează să iasă. Restul ............ nu ştiu ce se întâmplă cu ei ?!!
http://penelopa.sunphoto.ro/flori_si_animale_2009/NRULAQSZPDYHFNJXCDV
http://penelopa.sunphoto.ro/flori_si_animale_2009/DWDJDOQYHIAQFLWCMWB

Ăştia de mai jos sunt din cei din comanda  făcută la recomandarea lui danero:
http://penelopa.sunphoto.ro/flori_si_animale_2009/HSVRHLOFYGHWBNYGKDF

Dan Hibiscus

la mine am facut compost si l-am adaugat anu trecut apoi arat in toamna si pus crinii , au iesit toti chiar si cei de la metro luati infloriti in ghivece doar ca la mine i-a decimat pe cei iesiti un gandacel, in rest f multumit , cel putin cei orientali cupa au un parfummm    :D

popgeo

Atentie la cei orientali... sint cei mai sensibili.

problemele cu ei sint urmatoarele:

Sint pretentiosi la tipul de pamint si mai ales la drenaj.

Pamintul trebuie sa fie acid si afinat. Daca e calcaros sau bazic  e nasol de tot.... mor repede.

Sint mai sensibili la frig decit restul, dar cu o mulcire corespunzatoare ar trebui sa se poata evita problema.

Nu le place sa ii bata soarele  de intensitate maxima. Preferabil e sa aiba si umbra.. mai ales in perioadele fierbinti ale zilei.

Multi din ei sint cam firavi in ceea ce priveste  tulpina si mai putin rezistenti la vint.

Eu cred ca se poate  face o gradina/strat de orientali... dar e mai complicat tocmai datorita faptului ca sint mai sensibili, vulnerabili la boli si mai pretentiosi... daca nu ai conditii cit de cit bune de la inceput, e greu de adus gradina la conditii bune fara un buget rezonabil in ceea ce priveste timpul alocat si resursele.

Una peste alta... am observat ca orientalii rezista cam 2-3-4 ani in gradina si dispar datorita faptului ca le trebuie niste conditii bune ca sa  progreseze. Calitatea pamintului si protectia fatza de frig sint esentiale.

Sint insa foarte aspectuosi si parfumati ... dar provenind din tari cu clima unde au multa umiditate, drenaj excelent si temperaturi mai putin extreme se adapteaza mai greu la noi.

Hibrizii dintre orientali si trompeta (orienpet) insa mostenesc o gramada de caracteristici bune de la ambii parintzi... si sint mult mai putin pretentiosi . 

GetaV

Cred ca Popgeo are dreptate,din propria experienta ,bulbii pe care ii cumparam noi ,sunt ,ca si lalelele ,"anuali".La noi nu rezista mai mult de 2-3 ani si dispar ,asta daca le asiguram minimum de conditii .

penelopa

Acum  am înţeles de ce mi-au "dispărut" crinii >:(
Voi înfiinţa alt strat pentru ei.
Merci, Geo!

Dan Hibiscus

popgeo dar mai e o chestie , de acord cu pierdutul la bulbi dar la cei din metro cind i-am scos din ghiveci dupa inflorire pe tulpina la baza fiecarui mugure incepuse sa se formeze un alt rand de bulbi , nu asa se reinnoiesc ?

popgeo

Cred ca vrei sa zici la baza fiecarui bulb... sau pe tuplina din sol a  fiecarui bulb.... nu e vorba de innoire ci de inmultire. Bulbul unui crin are o viatza destul de lunga... (depinde totusi de soi). 5 ani fara probleme si mai mult... bulbisorii sint pui care au cam aceleasi pretentii si aceleasi vulnerabilitati, dar bulbul mama nu moare decit daca da de un mediu impropriu. Exista citeva specii de crini la care bulbul mama moare... dar sint mai rari.. nu sint orientalii. Lilium Pumillum e un exemplu unde bulbul mama dispare.....
Problema e ca in ghiveci au mixtura de sol care e optimizata. Odata pusi in gradina incep problemele. Pusi cu tot cu pamintul din ghiveci in gradina rezista ceva mai mult dar tot au probleme mai devreme sau mai tirziu. De aceea le trebuie un strat special unde tot pamintul e optimizat. Preferabil cu nisip grunjos, frunze uscate descompuse, cetina de brad si ceva bucatzele de lemn intrate in descompunere... De asemenea nu rezista la seceta... in timp ce asiaticii, trompetele si orienpetzii rezista binishor la seceta.
  Eu as recomanda sa va orientati spre orienpet  in loc de orientali... sint mult mai rezistenti, fara pretentii  si cam la fel de frumosi. Ca parfum pot fi cu parfum intens sau cu parfum discret  in timp ce mai toti orientalii sint cu parfum intens. Orientalii sint mai rafinati dar mult prea sensibili.
Cind crestem crini sau alte flori ideea e sa nu ii chinuim,  adica sa le dam un mediu propice si sa nu ii consideram un  bun  ci o fiintza. Ceea ce se intimpla actualmente in industria de flori e un fel de crima similara cu  industria de crestere a animalelor. Bulbii sint fortzati si apoi aruncati de cele mai multe ori pt ca nu sint considerati viabili pt un al doilea sezon.

Quote from: Daniel Danero2005 on June 24, 2009, 01:21:53 PM
popgeo dar mai e o chestie , de acord cu pierdutul la bulbi dar la cei din metro cind i-am scos din ghiveci dupa inflorire pe tulpina la baza fiecarui mugure incepuse sa se formeze un alt rand de bulbi , nu asa se reinnoiesc ?

popgeo

Citeva aspecte de clatit ochii...

privire generala, din pacate mama a cam dat din ei...



Crinii trompeta se deschid, au inceput si cei orienpet...






Crini trompeta..




Primii crini orienpet... cred ca e vorba de Quintessence



Si alti asiatici si LA ..si unul sau doi Asiatic-Oriental (ultimii doi din grupul asta)...








Hibrizii de lilium lankongense.. prima poza cred ca e vorba de Eros...


O inflorescenta  mai deosebita... nu e Lankongense


gabriela jalba

Sigur!! al lui Geo sint crini de meserias!!! ai mei....dar sint ai mei si ma fudulesc cu ei:     
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

ati

Sa va traiasca
Goe oare eu ce am patit cu crini mei care am luat din olanda ???
2 bucati au iesit dar vai de capul lor 20 cm
Si 3 nimic ieri nu am mai avut rabdarte si am incercat sa le scot .
2 am gasit dar antrun hal de vai de capul lor .
Ce ma sfatuiesti ???
mai ancolo am sa pun si niste poze sa vezi
tel.0744253574

Locul unde totdeauna gasesti ceva interesant  http://greenfield.go.ro/

Dan Hibiscus

ati asa am patit si eu cu cei din olanda doar ca sunt ceva mai mari de 20 cm (au 50) :D poate a fost frigul asta , eu am crezut ca i-am pus prea adanc in pamant dar se pare ca nu asta e motivul , restul au crescut pina la 1 m deci doar ceva de la natura , asa ca eu asta zic temp prea scazute ajunse pina in aprilie mai si care inhiba cresterea caci dupa cum se stie dezvoltarea de la sol a bulbului e conditionata de fluxul sevei care se face natural ziua cind e cald inspre varful plantei si seara cind e racoare inspre radacini.

Sper ca ajuta ( in paranteza ai mai aflat ceva de lamaiul la Ichang sau Trifoliata >>ati)

popgeo

Ati, pot fi mai multe  probleme. Ca idee cei care au iesit sint buni iesiti si  probabil vor fi ok daca nu sint orientali..chiar daca sint mici in primul an, anul viitor vor fi mai mari pt ca bulbul va acumula rezerve un an intreg.  Depinde de cind i-ai pus, dar daca i-ai pus tirziu  e cam "standard" comportarea lor de acum.
  Apoi, daca s-a intimplat sa aiba mugurele de tulpina rupt...atunci nu mai ies anul asta. In general ies anul viitor, sa zicem 75% shanse... daca nu au rezerve s-a putea sa nu mai iasa, dar totusi isi pot acumula rezerve si daca bulbul ramine in pamint atita vreme cit isi dezvolta un sistem de radacini.
Daca bulbii au fost uscati si cu radacinile uscate le trebuie ceva timp sa isi revina (daca isi revin).. si daca prind seceta in perioada in care ar trebui sa se dezvolte e si mai nasol. Partea cea mai neplacuta pt ei este "statul  afara din pamint"....cu cit stau mai mult cu atit mai mult le va trebui sa se refaca. Practic bulbii de crini nu sint niciodata in repaus. Nici macar iarna.

Pe aia care sint "vai de capul lor".... eventual muta-i intr-un ghiveci cu pamint bun si verifica-i din cind in cind. Daca sint asiatici au shanse sa isi revina mai repede. Daca sint trompeta asa si asa , daca sint orientpet au shanse rezonabile daca bulbul nu a fost uscat.
  Cel mai bine e sa cumperi bulbi de calitate... si scosi recent din pamint (dar mai ales sa fi stat putin afara din sol), timpul ideal de plantare ar fi de fapt in toamna....pt ca au timp sa isi refaca radacinile pina in primavara.
Ca idee, crinii nu prea sufera din lipsa de apa odata ce sint stabilizati(dupa 2-3ani) decit in caz de seceta,  (exeptie fac orientalii care sint pretentiosi la regimul de apa)....dar sufera daca  sint transplantati recent si mai ales primavara  si trebuie sa lucreze mult mai mult ca sa isi creeze sistemul de radacini si sa dea tuplina  in acelasi timp. E nasol daca trebuie sa faca treaba asta de readaptare si in acelasi timp sa  fie si seceta.

Timpul rece pt crini este timpul in care se dezvolta sistemul de radacini.. si in primavara timpul racoros este cel in care tulpina iti dezvolta  o structura de rezistentza (mai putzin totusi ), dar de stagnat nu prea stagneaza atita vrem cit sint macar 5-7 grade. 

Alta chestie care nu le place ar fi resturile de var si  tencuiala de la constructii.. pe orientali ii omoara direct... iar ceilalti sufera seminificativ daca au asa ceva in pamintul in care stau.  Le trebuie si un minim de 5-6 ore de  soare pe zi.

georgette

Popgeo,te rog daca poti sa ma ajuti sa identific crinii acestia,azi au inflorit!
http://georgette.sunphoto.ro/crini_de_gradina/RDOUUTLVLOTKJVEMCQT
http://georgette.sunphoto.ro/crini_de_gradina/NOEGXIXPOQJOEUJBDRL
amindoi parfumati!
multumesc!

ati

tel.0744253574

Locul unde totdeauna gasesti ceva interesant  http://greenfield.go.ro/

popgeo

Quote from: georgette on June 25, 2009, 10:03:57 PM
Popgeo,te rog daca poti sa ma ajuti sa identific crinii acestia,azi au inflorit!
http://georgette.sunphoto.ro/crini_de_gradina/RDOUUTLVLOTKJVEMCQT
http://georgette.sunphoto.ro/crini_de_gradina/NOEGXIXPOQJOEUJBDRL
amindoi parfumati!
multumesc!

georgette,


CRed ca identificarea ta e corecta. Cel alb e muscadett (oriental) si cel galben e Yeloween (Orienpet).  S-ar putea ca cel galben sa fie si Orania.

georgette

Quote from: popgeo on June 26, 2009, 04:33:21 PM
Quote from: georgette on June 25, 2009, 10:03:57 PM
Popgeo,te rog daca poti sa ma ajuti sa identific crinii acestia,azi au inflorit!
http://georgette.sunphoto.ro/crini_de_gradina/RDOUUTLVLOTKJVEMCQT
http://georgette.sunphoto.ro/crini_de_gradina/NOEGXIXPOQJOEUJBDRL
amindoi parfumati!
multumesc!

georgette,


CRed ca identificarea ta e corecta. Cel alb e muscadett (oriental) si cel galben e Yeloween (Orienpet).


Geo,multam! Azi am frunzarit la situri cu lilium..pina am obosit..apoi am aproximat cu ce era pe teren!E bine ca am o confirmare !

popgeo

Cel oriental e sigur... orienpet e o aproximare.
La mine Yelloween arata mai galben si cu petale mai inguste... mai aproape de forma unui crin trompeta.

Cel galben poate fi  si Early Yellow.


lovetulip

Frumosi Geo.Ti-am scris ceva la colectia mea de crini.


ps.felicitari pt avansarea in grad. :D :D :D

popgeo

Am vazut.. mersi. Am retzinut.

georgette

Quote from: popgeo on June 28, 2009, 02:07:55 AM
Cel oriental e sigur... orienpet e o aproximare.
La mine Yelloween arata mai galben si cu petale mai inguste... mai aproape de forma unui crin trompeta.

Cel galben poate fi  si Early Yellow.
Si Early Yellow este parfumat?

popgeo

Incepe sezonul orienpetilor, asta e practic perioada de maxima inflorire la cei mai reusiti crini:

Au mai inflorit... In ordine de la stinga la dreapta(momentan nume aproximative)... Bright Star, American Sentinel, American Bandstand American Spirit , Bravura.