TotalMush Community

Ciuperci Cultivate => Agaricus => Topic started by: Anonymous on August 10, 2005, 03:36:49 AM

Title: Constructia de ciupercarii
Post by: Anonymous on August 10, 2005, 03:36:49 AM
Vreau sa construiesc o ciupercarie,credeti ca pot face asta singur,bineinteles incadrandu-ma in standardele folosite  pentru o constructie "stas" folosind echipamente autorizate sau am nevoie de ajutorul specialistilor.Dispun de 10000 de euro,oare imi vor ajunge??
Rog raspuns!!! Multumesc
Title: Ciupercarie
Post by: Anonymous on August 10, 2005, 11:23:53 AM
Bineinteles ca poti face singur totul fara sa dai o multime de bani la specialisti, insa trebuie sa fii bine informat inainte de a incepe. Trebuie sa stii ce fel de ciuperci vrei sa cultivi pentru ca fiecare specie are cerintele ei si echipamentele necesare sunt diferite. De exemplu tehnologia de cultura a ciupercilor Champignon este total diferita de cea a ciupercilor Pleurotus.
10.000 de euro ti-ar fi suficient ca sa incepi, cu conditia sa-i administrezi foarte bine. Daca deja detii teren si cladiri aceasta suma poate fi chiar arhisuficienta. Multa bafta.
Title: Agaricus
Post by: Anonymous on August 10, 2005, 10:39:07 PM
Multumesc pentru raspuns.Acum as mai avea o intrebare :unde as putea sa vad si eu o astfel de constructie ca in documentatie nu sunt detaliate constructiile cu poze si as vrea sa ma documentez mai mult chiar sa vizitez una.Daca se poate chiar pe a ta si dupa finalizarea constructiei mele si o eventuala colaborare,sunt la inceput si chiar nu stiu mare lucru despre asta,vreau sa invat mai multe.La mine in familie nu a facut nimeni asa ceva,am nevoie de o informatie destul de aprofundata pentru inceput macar constructia sa o fac bine chiar daca la inceput am sa cumpar compost gata incubat.Multumesc!
Title: Agaricus
Post by: Anonymous on August 11, 2005, 12:50:29 PM
Daca esti interesat sa iti faci ciupercarie de Agaricus da o privire aici http://www.flashbuilder.net/users/neculad/main.html (http://www.flashbuilder.net/users/neculad/main.html)
Title: agaricus
Post by: Anonymous on August 12, 2005, 04:54:11 AM
Pot face constructia numai din beton si sa ii torn placa deasupra tot din beton?
Are vreo importanta din ce este facut acoperisul?
Title: Constructie
Post by: Felix on August 12, 2005, 09:38:09 AM
Da, poti face si char e indicat sa faci constructia din beton, insa e bine sa-i faci si o termoizolatie cat mai buna pentru a avea cheltuieli cat mai mici cu incalzirea pe timp de iarna si racirea pe timp de vara.
Pentru Agaricus poti sa faci constructia semiingropata si asa rezolvi o buna parte din problema climatizarii, deoarece solul are temperatura constanta pe tot timpul anului, la adancimea de 1.5-2m temperatura fiind de 13-14 grade.
Title:
Post by: Anonymous on November 14, 2005, 06:05:02 PM
FELIX, DE UNDE SA INCEP?? CUM SA DEMAREZ??  CARE SUNT PRIMII PASI??
Title:
Post by: Felix on November 15, 2005, 01:16:51 AM
Ce vrei sa faci concret ?
De ce dispui in prezent ?
Primul pas ar fi o buna documentare cu privire la ciupercile pe care vrei sa le cultivi.
Al doilea pas ar fi amenajarea unui spatiu(nou sau existent) pentru a fi potrivit speciei de ciuperci cultivate.
Aici vorbesc de dezinfectie, temperatura, umiditate, lumina si ventilatie.
Mai departe...depinde cum vrei sa mergi..sa cumperi compost de-a gata sau sa-l faci tu..deja complicam lucrurile :)
Title:
Post by: Anonymous on November 16, 2005, 11:39:19 PM
Detin 5900 mp teren (compact), pe 3000 din acesta am o microferma, deci am 2900 disponibil, nu exista o constructie pe terenul disponibil, detin o suma de bani.....sper eu suficienta... Nu mi-am ales inca o specie de ciuperci pentru ca nu stiu ce presupune asta. Adica care sunt speciile cele mai recomandate? Ce investitie presupune o specie s-au alta? Ce constructie este recomandata sera, cladire etc ???
   Multumesc pentru intrebari si......astept raspunsuri
Title:
Post by: Felix on November 17, 2005, 10:02:37 AM
Quote from: "costy"Detin 5900 mp teren (compact), pe 3000 din acesta am o microferma, deci am 2900 disponibil, nu exista o constructie pe terenul disponibil, detin o suma de bani.....sper eu suficienta... Nu mi-am ales inca o specie de ciuperci pentru ca nu stiu ce presupune asta. Adica care sunt speciile cele mai recomandate? Ce investitie presupune o specie s-au alta? Ce constructie este recomandata sera, cladire etc ???
   Multumesc pentru intrebari si......astept raspunsuri

In Ro speciile de ciuperci cultivate in mod traditional sun Agaricus si Pleurotus, dar cred ca deja stii asta. Pe piata se gasesc in general intr-un procent mai mare primele.
Pentru a-ti alege specia de ciuperci documenteaza-te intai ce presupune asta, pentru ca tehnologiile de cultura difera radical.
Constructia recomandata este cea care iti permite un regim termic corespunzator speciei cultivate de tine cu un consum minim de energie, deci uita de sera :))
De asemenea trebuie sa ai in vedere o foarte buna ventilatie, in cazul ciupercilor Pleurotus...nu te hazarda sa le cultivi in beci de ex..si posibilitatea asigurarii unei bune igienizari a acestui spatiu, deci sa nu contina elemente din lemn si /sau pamant.
Asta in cazul in care vrei sa ai cultura de ciuperci permanenta.
Title:
Post by: Anonymous on November 19, 2005, 11:12:00 PM
Multumesc Felix, ai inceput sa-mi devii simpatic, nu sunt blonda dar.........sunt totusi femeie  :lol:
Title:
Post by: Felix on November 20, 2005, 11:09:15 AM
Quote from: "costy"nu sunt blonda dar.........sunt totusi femeie  : :))  :roll:
Title:
Post by: Anonymous on November 22, 2005, 08:26:49 PM
Si Napoleon a spus "toate femeile sunt ... blonde... exceptie fac sora si mama , dar si ele sunt femei" e cam asta am vrut sa spun..... pricep dar totusi... nu inteleg, pentru ca-mi plac stiintele exacte........
Title:
Post by: Anonymous on November 22, 2005, 11:10:33 PM
Imi pare rau sa te deazamagesc dar aici sunt de partea lui Felix, si nu numai a lui, ca multi gandesc la fel in aceasta privintza.
Ciuperca nu e o stiinta exacta , nu e absolut deloc. Daca asta vrei ai cam gresit locul si afacerea  :D Ai nevoie cu sigurantza de alta idee de afaceri pentru ca asta nu o sa iti mearga daca crezi ca totul se rezuma la bani.
Banii cu ajuta ciupercile sa creasca..
SA MA CONTRAZICA CINEVA !!! :))
Title:
Post by: Anonymous on November 23, 2005, 12:54:18 PM
Voi barbatii va aprindeti cam repede, intelegeti numai ce vreti si nu aveti deloc calitati didactice. Ce inteleg eu prin stiinta exacta..... desii am folosit-o ca metafora, incerc sa va explic. Nu doresc decat sa invat din experienta celor care au deja o ciupercarie. Adica: ce fel de cladire ai (de exemplu tu Ender) sera?? constructie?? beci?? cum ai construit-o ? materiale?? sau.... cum ai imbunatatit spatiu?? ce ai folosit?? ce metode?? Ce compost folosesti?? cum il pregatesti?? ......... si intrebari pot fii multe.
  Nu cred ca este greu, ....cu ....pasiunea stau cam prost, cum am mai spus nu am facut o pasiune pentru ciuperci, vreau doar sa-mi diversific activitatea societatii pe care o am acum.... si vreau sa o fac cu ...cap :lol:
  Nu am o pasiune decat pentru meseria pe care o am acum ... (, dar...din pacate .... satisfactii financiare nu prea am .... o fac numai din pasiune).
   Nu am intrat aici pentru ca m-am plictisit si m-am gandit eu ca ciupercile or sa ma imbogateasca peste noapte, NU!! chiar vreau sa-mi fac o ciupercarie, si vreau sa aflu cat mai multe. daca vreau sfaturi cum sa-mi
drumul in viata o sun pe mama si......
   Asa ca dragilor daca vreti sa dati sfaturi, datii-le la obiect!!! Am inceput sa ma plictisesc punand intrebari si sa nu-mi raspunda numeni.
   Va multumesc, totusi ....VOI m-ati ambitionat si mai mult si m-ati facut sa cred ca se poate. Exemplul sunteti chiar voi - carcotasilor.
 si.... astept raspunsuri... asta daca le puteti da...
Title:
Post by: Anonymous on November 24, 2005, 12:53:40 AM
Nu prea pot fi luat de exemplu. Spatiul meu e de fapt o fosta magazie de vreo 30 mp, in care cultiv Pleurotus.
Amenajari ? Termoizolatie, tencuiala, curatenie, ventilatie si incalzire.
Title:
Post by: tomi01_2000 on December 09, 2005, 10:47:39 AM
Quote from: "costy"Voi barbatii va aprindeti cam repede, intelegeti numai ce vreti si nu aveti deloc calitati didactice. ............ Adica: ce fel de cladire ai (de exemplu tu Ender) sera?? constructie?? beci?? cum ai construit-o ? materiale?? sau.... cum ai imbunatatit spatiu?? ce ai folosit?? ce metode?? Ce compost folosesti?? cum il pregatesti?? ......... si intrebari pot fii multe.
  Nu cred ca este greu, ....cu ....pasiunea stau cam prost, cum am mai spus nu am facut o pasiune pentru ciuperci, vreau doar sa-mi diversific activitatea societatii pe care o am acum.... si vreau sa o fac cu ...cap :shock:

Acum -  Atentie! Maxima!
Umbli un pic prin zona ta si identifici materiile prime disponibile (bineanteles ca mai intai citesti frumos carti despre ciuperci ca sa stii ce iti trebuie - pentru ca studiul individual e Mama Invataturii - astfel vei sti ce ai nevoie fara prea mari probleme ).
Dupa ce ajungi sa stii ce se gaseste in zona ta - poti sa incepi sa te avanti ... la lupta!
Orice ciuperca ofera satisfactii - mai mult sau mai putin .......
Cand ajungi sa le si "simti", reusesti sa scoti super - exemplare, sau super - productii.

Acoperirea financiara - poate apare in 6 luni pana la 5 ani. Adica ar fi bine sa vezi ce flux de cash ai si cat poti pierde (pana cand ajungi sa ai intrari reale de venituri)!

Daca esti novice - novice...... rau de tot ... porneste calm cu pana la 300 kg de compost, indiferent de soi si tulpina..... :idea:
Title:
Post by: IONUT on December 19, 2005, 06:33:48 PM
SAL.

  O să încerc să te lămuresc, şi eu fiind puţin doar în aceeaşi problemă  - construcţia unei ciupercării. .
  AM O EXPERIENŢĂ DE TREI ANI în cultivarea ciupercilor PLEUROTUS, cultură sezonieră monozonală, într-un grajd de curte pe care l-am extins cu un mic solar, şi tot mai am de învăţat ... MULTE. experimentez mereu alte tehnologii, le îmbunătăţesc, reţetele lafel.
* Mai întîi trebuie să ştii că:
  1. Aici nu-ţi poate nimeni da toatre informaţiile necesare căci ar trebui să scrie şi să pozeze în zeci de pagini, iar fiecare ţi.ar da altfel informaţiile, experienţele fiecăruia fiin diferite.
2. Pe acest forum încercăm să rezolvăm probleme comune legate de crearea condiţiilor de cultură , la un cost mai mic, cost de producţie dar şi costul rezultat din utilizarea lor (a utilajelor, instalaţiilor, reţete, etc.)
3. Ca să obţii informaţii în plus te costă, ca pe fiecare de altfel. ADICĂ ne costă în general pe fiecare, o tehnologie de cultură nouă - o idee nouă, timp de căutare pe net, ş.ş.m.d. Eu am vreo 7 tehnologii , am sperat de fiecare dată cînd am cumpărat una nouă să găsesc multe lucruri noi dar n-am găsit decât câteva idei în unele, altele au fost mai valoroase -> nu banii au fost mulţi ci entuziasmul şi aşteptarea au fost uneori înecate, dar azi am făcut un pas poimîne 10, altă dată iar un pas... şi ... am ajuns să am habar :idea: -> la o rutină.

ÎN CONCLUIZIE: te rog să întrebi orice, dar, să fii îngăduitoare cu cei care dau inormaţii referitor la cantitatea lor, mai mare atenţie la calitate.

Iar adevăratele întrebări ai să lei adresezi după ce începi treaba, mai bine zis după cel puţin un ciclu de producţie.

prima indicaţie ar fi să începi pe un spaţiu mic, 1-2 încăperi de 10mp, şi aplică tehnologia pe care o ai. Cumpără ciuperci de mai multe soiuri şi alege-ţi o specie de cultură şi cultiv-o.
Dacă-ţi place ceea ce faci, munca, cu adevărat, sigur o să reuşeşti.

NU UITA : În cultibvarea ciupercilor tre să ai suflet (să simţii că ciuperca are nevoie de apă, de aer , căldură,  ..., când şi cât !!!!!!

 MULT SUCCES !
[/b]
Title:
Post by: tomi01_2000 on December 20, 2005, 08:52:53 AM
Quote from: "IONUT"SAL.

  ..........................
prima indicaţie ar fi să începi pe un spaţiu mic, 1-2 încăperi de 10mp, şi aplică tehnologia pe care o ai. Cumpără ciuperci de mai multe soiuri şi alege-ţi o specie de cultură şi cultiv-o.
Dacă-ţi place ceea ce faci, munca, cu adevărat, sigur o să reuşeşti.

NU UITA : În cultivarea ciupercilor tre să ai suflet (să simţii că ciuperca are nevoie de apă, de aer , căldură,  ..., când şi cât !!!!!!
......
[/b]

Mult mai politicos! ...... dar foarte real!
Title:
Post by: Felix on February 13, 2006, 10:42:20 AM
SUbscriu..vad ca baietii chiar stiu ce spun :)
Ptr inceput e recomandabil sa cumperi compost deja preparat si sa vezi exact cum decurge treaba.
pe parcurs poti incepe sa faci tu cantitati mici si apoi sa te extinzi.
O alta varianta ar fi sa angajezi un specialist care sa te ajute in toate etapele.
Title:
Post by: tomi01_2000 on February 13, 2006, 11:18:09 AM
Quote from: "_Felix"......
O alta varianta ar fi sa angajezi un specialist care sa te ajute in toate etapele.
Atunci ...... se cheama afacere si nu hobby sau placere .... si trebuie sa caute un alt forum! :?
Title:
Post by: Anonymous on February 22, 2006, 02:28:43 PM
Vreau sa construiesc o ciupercarie  :idea: , bineinteles incadrandu-ma in standardele folosite pentru o constructie "stas" folosind echipamente autorizate. Dispun de 30.000 euro, oare imi vor ajunge? Am cautat si o documentatie referitoare la Sapard, dar nu am inteles sigur daca ei finanteaza numai acest an (fiind ultimul??) iar creditul rambursabil poate fi de 65% daca indeplinim conditia de varsta maxima(40ani)
Rog raspuns!!!
Title:
Post by: Anonymous on February 22, 2006, 02:48:30 PM
E cam riscant sa bagi o asemenea suma intr-o afacere la care nu te pricepi deloc. Eu zic sa experimentezi putin inainte de a face investitia. Cat despre suma, depinde, daca faci spatiu de la inceput, daca reabilitezi alt spatiu, de cat de mare vrei sa fie spatiul. Sapardul aproba semenea proiecte, dar mare atentie cu ce-am zis mai sus: incearca intai, ca e pacat sa bagi atatia bani fara rezultate.
Title:
Post by: tomi01_2000 on February 22, 2006, 04:36:18 PM
Quote from: "sormar"incearca intai, ca e pacat sa bagi atatia bani fara rezultate.
........ una e sa pierzi ceva timp (poate 1 an), si alta e sa pierzi 30.000 de euro   :lol:
Title:
Post by: Anonymous on February 22, 2006, 06:04:16 PM
Nu pierzi un an, ca in 3-4 luni, daca faci mai multe serii, te lamuresti cum se face, vezi randamentul pe care-l obtii, in functie de cum respecti tehnologia, ca sa stii in cat timp iti recuperezi investitia. Mai vezi si cum reactioneaza eventualii clienti, ca doar n-ai sa mananci tu toate ciupercile, mai dai la cunoscuti, viitori clienti.
Title: "scump, doamna, scump!"
Post by: Atila on February 22, 2006, 06:58:18 PM
ceea ce stiu in acest moment este ca o firma din Timisoara construieste hale termoizolate (Lindab) la... 160 euro/mp (deci 1000 mp de hala costa 160000 euroi)... Stiti voi cumva oferte serioase mai ieftine? Mai stiu ca daca vrei pentru ciupercarie echipamente cat de cat mai bune iti trebuie cel putin 15000 euro/135 mp, pot fi chiar 40000 euro! La asta se adauga un proiect  de 4-6 euro/mp, taxe de racordare la curent, taxa de putere (si asta este cam piperata), eventual un transformator. Si cate si mai cate... Costa, ma lovesc si eu de problema asta... Poate aflam de variante mai ieftine... cel putin la constructie!
Title:
Post by: IONUT on February 22, 2006, 08:39:00 PM
:arrow:    Pentru 2 spaţii de aprox 50mp  fiecare instalaţia te costă cam 10000euro dacă o faci tu astfel: (centrală pardoseală, - sistemul de pardos poate fi folosit şi la răcire pe timp de vară - ajută ; aparate de răcire cu freon(2buc) max 5000ron buc - ptr situaţii critice ; ventilatoare ; umidificare ; AUTOMATUZARE -neapărat ; puţ de apă ; cameră pasteurizare ; depozit substrat ; alte anexe ). Nu pot să-ţi spun toate amănuntele în câteva rînduri. Pot să-ţi spun că-ţi terbuie pricepere ca să nu dai mulţi bani pe nişte instalaţii bune dar mari consumatoare de curent şi cu costuri ff ridicate.

 :arrow: Panourile termoizolante sandwich ajun la aprocx 120 ron mp, pe când 160 euroi mp mi se pare exagerat, dar poate or fi mult mai performante şi demne de utilizat me Marte unde întradevăr se ajunge la peste -80gC şi chiar depăşeşte -100gC.
Title:
Post by: Anonymous on February 22, 2006, 09:08:18 PM
Mai ieftin te ajunge reabilitarea unui spatiu vechi, gen grajd CAP. Eu asa ceva am, si dotarea a 500mp de ciupercarie, din cei 800 ai grajdului, m-a costat cam 1,3 miliarde. Cu cumparat, reparat, rastele, iluminat si ceva utilaje. Important e sa gasesti spatiu, la un pret accesibil, si sa arate cat de cat bine spatiul, ca altfel reabilitarea te usuca.
Title:
Post by: tomi01_2000 on February 23, 2006, 08:23:36 AM
Quote from: "sormar"..............., gen grajd CAP. Eu asa ceva am, si dotarea a 500mp de ciupercarie, din cei 800 ai grajdului, m-a costat cam 1,3 miliarde. ............
intreb si eu ......
de cand ai reamenajat grajdul cam cate cicluri ai facut?
Title:
Post by: Anonymous on February 23, 2006, 06:13:55 PM
Unul complet, si de sapt. viitoare incep in serie. A durat amenajarea cam 3-4 luni. :(
De ce intrebi, sa-ti pot da amanunte.
Title:
Post by: tomi01_2000 on February 24, 2006, 08:24:38 AM
Quote from: "sormar"Unul complet, si de sapt. viitoare incep in serie. A durat amenajarea cam 3-4 luni. :(
De ce intrebi, sa-ti pot da amanunte.
ma intereseaza in principiu efortul de intretinere a mediului intern  ........... - cheltuieli apa, caldura, aerisire si cum se pastreaza in timp ....... pentru ca mi se pare ca varianta pe care o propune Felix cu solar captusit termic, e mult mai buna din multe puncte de vedere;
Ma gandesc la primul aspect - in caz de mucegaiuri fixate pe zid (in unul din beciurile pe care le-am avut inchiriate, un perete era macinat de o ciuperca, care se prezenta ca un mucegai gri , care pana acum se pare ca nu are remediu) ....... Aceeasi problema o au niste preoti cu o manastire facuta de Brancoveanu la mine in oras - e o ciuperca care "mananca" pictura (au incercat niste fungicide, dar reapare)  si implicit provoaca o forma de igrasie (cred ca din cauza ca se hidrateaza mucegaiul)...........
La solarul izolat termic avantajele sunt mari - la probleme de genul parazitilor, poti schimba folia si izolatia, ........ca sa nu mai vorbesc ca nu ai nevoie de super investitii, si mai ales nu esti limitat de spatiu - resurse (la nevoie poti muta solarul in vecinatatea resurselor de materii prime) ......
Title:
Post by: IONUT on February 24, 2006, 04:17:25 PM
:) ) .
 :idea: Pentru debutanţi în domeniu : toamna şi primăvara merge şi fără izolaţie, dar la incubare acoperit cu o prelată sau altceva închis la culoare, iar la fructificare terbuie văruit pe interior
Title: Re: Constructie
Post by: blanco on December 03, 2012, 08:55:18 PM
Quote from: _Felix on August 12, 2005, 09:38:09 AM
Da, poti face si char e indicat sa faci constructia din beton, insa e bine sa-i faci si o termoizolatie cat mai buna pentru a avea cheltuieli cat mai mici cu incalzirea pe timp de iarna si racirea pe timp de vara.
Pentru Agaricus poti sa faci constructia semiingropata si asa rezolvi o buna parte din problema climatizarii, deoarece solul are temperatura constanta pe tot timpul anului, la adancimea de 1.5-2m temperatura fiind de 13-14 grade.


felix am o rugaminte, vreau sa incep si eu cu ceva mic 28 m2, vreau sa o fac din beton, semiingropa, sa fac 2 camere sau una ? , vreau mai multe detalii, am citit cam tot ce s-a postat. cum pot sa iau legatura cu tine?
ms
Title: Re: Constructie
Post by: tomi01_2000 on December 12, 2012, 11:09:21 PM
fa o camera pe care o separi ulterior cum vrei tu.
Title: Re: Constructia de ciupercarii
Post by: VladS on April 30, 2013, 09:53:09 AM
Tot ce aveti nevoie pentru demararea unei afaceri cu ciuperci sau alt tip de afacere ! Oportunitate unica !

SCHIMB cu apartament / casa / teren - Hala de productie ciuperci Champignon, ST 800 mp, compartimentata cu panouri termoizolante in 4 spatii de productie echipate cu aparatura profesionala ultramoderna (racire, incalzire, umidificare, ventilare), 1000 mp de cultura pe rafturi, 2 camere frigorifice, hol tehnologic, spatiu depozitare, ambalaje (ladite, caserole), birou, vestiar, 2 toalete, teren imprejmuit de 2500 mp, toate utilitatile. Productie pana la 10 tone lunar.

Astept ofertele dumneavoastra la telefon:
0744.825.414 sau 0762.233.672