TotalMush Community

Ciuperci Cultivate => Ciuperci in natura => Topic started by: nicudan on December 08, 2008, 05:55:06 PM

Title: Ciuperci comestibile
Post by: nicudan on December 08, 2008, 05:55:06 PM
Hai sa facem si o sectiune cu fotografii cu ciuperci comestibile si eventual inca una cu cele necomestibile, intrucat am observat o penurie din acest punct de vedere pe net iar cataloagele majoritatea sunt incomplete sau nu sunt.
Spre exemplu mai jos, un superb cuc, sau parazoala cum ii spune in zona Sibiului. Ma gandesc ca am putea chiar sa completam denumirile populare din toata tara....sau sa incercam macar.
Title: Re: Ciuperci comestibile
Post by: tomi01_2000 on December 10, 2008, 11:51:58 AM
asta e volvariela volvacea (comestibila)? ... nu stiu denumirea din popor ... sau e doar o amanita?
Title: Re: Ciuperci comestibile
Post by: nicudan on December 10, 2008, 12:30:42 PM
Am gasit denumirea stiintifica... "Amanita rubescens". Si se specifica ca unele persoane, ca si in cazul ghebelor de toamna "Armillaria mellea", exista posibilitatea sa aiba intoleranta la ele. De aceea se recomanda ca ciupercile comestibile sa fie consumate moderat si dupa o tatonare a speciei pe care doresti sa o consumi.
In ceea ce ma priveste, si eu am aflat tarziu ca acest gen de ciuperci sunt comestibile, nu am avut niciodata probleme si va mai pot spune ca murate sunt o nebunie.
Title: Re: Ciuperci comestibile
Post by: Mihaela Postelnicu on December 28, 2008, 10:44:56 PM
Regret ca nu am poza ei, caci asa cere titlul topicului. Dar intreb: ciuperca Pholiota destruens, o ciuperca mare, cu picior excentric, ce creste pe plop, este comestibila? Voi ce stiti? Am auzit fie ca e necomestibila, fie ca nu are valoare alimentara. Ceea ce nu inseamna ca e otravitoare .
Title: Re: Ciuperci comestibile
Post by: tomi01_2000 on December 29, 2008, 10:07:43 AM
din ce am descoperit pana acum (gratie sugestiei tale) e fara valoare comestibila (conform http://www.eukarya.ro/taxon/2617 )
"Pholiota destruens
[attachment=0:3sl5zrd3]pholiota destruens 2.JPG[/attachment:3sl5zrd3]
Pălăria, 6-20 cm, foarte cărnoasă, este, la început, convexă şi, apoi, plată, cu marginea răsfrântă spre picior şi având pe bordură o membrană franjurată care este un rest de volvă. Cuticula este acoperită de numeroşi solzi mari şi pufoşi. Piciorul, 5-12 cm este masiv şi compact, cilindric sau curbat, cu bulb mare la bază şi acoperit, ca şi pălăria, de solzi mari. Se observă, de asemenea, şi un inel mare, acesta căzând la exemplarele mature. Lamele sunt dese, înalte şi cărnoase, aderente la picior şi întotdeauna intercalate cu lamele bine dezvoltate. Carnea este albă, tare, cu miros foarte slab şi nedefinit şi gust dulceag care, apoi, devine amar. Coloritul pălăriei variază între galben-ocru şi brun-gălbui, cu zona din mijloc aproape întotdeauna mai închisă. Piciorul este întotdeauna mai închis la culoare decât pălăria, dar are aceleaşi nuanţe. Lamele sunt la început albicioase şi apoi brune ca scorţişoara. Poate fi întâlnită în grupuri mici, în special pe trunchiuri de plopi, dar şi pe mesteceni şi sălcii. La deal şi la munte. Vara-toamna.  Este o specie imposibil de confundat din cauza coloritului violet . Este greu de confundat cu alte specii datorită dimensiunilor şi solzilor foarte mari şi vizibili. "
**  mi se pare ca aceasta ciuperca nu ajunge la colorit violet. Din confundarea nuantelor se nasc problemele sau confuziile

 http://www.rogersmushrooms.com/gallery/DisplayBlock~bid~6622.asp
Flesh thick, firm; white. Odor not distinctive or mildly fungusy. Taste slightly disagreeable but hardly distinctive. Spores ellipsoid to oval, smooth, with pore at tip, 7-9.5 x 4-5.5µ. Deposit cinnamon brown. No pleurocystidia; caulocystidia abundant. Habitat singly or in clusters on logs and dead wood, particularly poplar, cottonwood, and aspen. Found in central and northern North America and New Mexico. Season September-November. Said to be edible

Parerea mea - merita studiata un pic structura si efectul asupra organismului. Este posibil sa aiba efect terapeutic in perioada in care este dulce (e o banuiala personala - aceasta idee imi vine in minte de la apa saracita in deuteriu) [attachment=1:3sl5zrd3]pholiota destruens.JPG[/attachment:3sl5zrd3] deci nu in acest stadiu ca in aceasta poza!!
Title: Re: Ciuperci comestibile
Post by: Mihaela Postelnicu on December 29, 2008, 06:19:47 PM
Cea pe care am vazut-o eu nu era catusi de putin violeta. Era cafeniu inchis, cu solzi. Era mai batrana, dar carnea avea textura si miros placute, nu inteleg de ce n-ar fi buna de mancare. De altfel, ciupercile lignicole sunt rareori otravitoare. Poate e considerata "fara valoare" doar pt. ca nu a incercat nimeni ...
Title: Re: Ciuperci comestibile
Post by: Felix on October 26, 2020, 09:18:37 AM
Piciorul Caprioarei