Infintare de Ferma de Ciuperci

Started by Anonymous, April 12, 2006, 07:20:19 PM

Previous topic - Next topic

Anonymous

Salut. E prima oara cand intru pe forumul acesta.Am ajuns aici pentru ca incercam sa gasesc documentatie despre ciuperci. Vreau sa-mi deschid o ciupercarie.Banii investiti vor fi 200.000 $ ,sper sa fie de ajuns.Intrebarile mele sunt :
1-Ce specie de ciuperci ar trebuii sa cresc.
2-Sa-mi produc singur miceliu?
3-Ceva firme de echipamente?
4-E mai bine sa distribui afara sau in tara?
Sper sa primesc un raspuns de la voi.

IONUT

#1
Uite că veni şi răspunsul.

.În primul rând terbuie să te informezi despre ciupoerci şi apoi te hotărăşti la specie (vezi documentaţii, discuţiile din acest forum - sunt ff importante, etc); Ca să produci miceliu se complică treaba ptr că trebuie să fie miceliu de calitate ptr care există din ian 2005 doar câteva firme atestate. Ptr început, ca să mai reduci din probleme, e bine să cumperi miceliul , atenţie ...de calitate.

Echipamente s-ar putea să aducă administratorul forumului, contactează-l.

Ptr început e bine să nu te-ntinzi tare că nu-i aşa cum se aude : "cresc ca ciupercile după ploaie" încearcă într-un spaţiu mic.

Întâi acumulează informaţii şi ceva experienţă pe un spaţiu mic şi apoi veri ajunge şi la distribuţie.

Anonymous

#2
Am citit ceva despre Agaricus Edulis si am inteles ca sunt mai rezistente la virusi decat Agaricus Bisporus, si randamentul mai mare in ceea ce priveste costurile. Nu stiu care e diferenta de pret , de calitate ,etc.
Ce material de constructii ar trebui sa folosesc pentru ca izolarea sa fie cat mai buna?
Inca nu stiu cam pentru ce mi-ar ajunge acesti bani dar ma gandeam sa fie totul computerizat.Ce zici?
Daca se poate sa-mi explici un pic diferenta dintre miceliu si  compost.
Conteaza terenul unde e amplasat?
Mersi mult

IONUT

#3
La Agaricus Edulis nu mă pronunţ, se pare că nu e mare diferenţă de cultivare faţă de bisporus însă sunt şi diferenţe în primul rând la temperatură, edulis fiin o specie termofilă deci vrea ceva mai multă căldură.

Pentru izolaţie este cel mai bun material acela care este cel mai dens şi să fie cât mai gros: vată, polistiren , etc.

Să fie totul computerizat.....  e ideal...dar : poţi s-o faci oricât de computerizată fără simţurile tale ...de ciupercar nu faci mare lucru , adică înaintea senzorilor electrici tre să ai: NASMETRU, OCHIOMETRU ...ETC, căci acel soft îl reglezi tu...nu are inteligenţă artificială , deocamdată.  Atenţie : cultivarea ciupercilor nu-i tot una cu o bandă de asamblat televizoare în Japonia, full de roboţi,  etc.

Mai simplu: miceliul e acel material provenit din ciupercă care dă naştere altor ciuperci, iar compostul e materialul pe care creşte, se dezvoltă ciuperca din stadiul de miceliu. Lanţul biologic de evoluţie a ciuperci e următorul (varianta simplă) vezi imaginea. Dar să nu-ţi imaginezi că după prima tură de ciuăperci ai să culegi tu spori şi n-o să mai cumperi miceliu. Situaţia e următoarea : din spori se face inocul în laboratoare speciale, apoi din el se face miceliul în  majoritatea laboratoarelor, cultivat pe boabe de cereale cel mai mult, iar dim miceliu cultivat în compost rezultă ciupercile numai cu condiţii optime de climat.

ioana tudor

#4
Eu va recomand si alte specii de Pleurotus sau de Agaricus. Diferenta dintre ele este destul de mare. Mai usor de cultivat ar fi oricare specie de Pleurotus si mai greu Agaricus. E bun si Ag.edulis, e aceeasi tehnologie ca la Ag.bisporus, cu mici particularitati. Dar se recomanda pe tim calduros, si nu iarna. Cultivati ceva nou pentru tara noastra, aveti curaj si fiti pionieri, de exemplu Pleurotus eryngii, care e si o specie medicinala. Dr.ing. Ioana Tudor
Noua mea adresa de e-mail este : mailto:tudorvioana14@yahoo.co.uk">tudorvioana14@yahoo.co.uk

dany

#5
va salut.sunt nou pe acest forum ca si in domeniul ciupercilor.ma framanta ideea sa dezvolt o afacere in aceasta privinta dar facand un calcul,mi-a cam dat de gandit.as vrea sa ma axez pe cultura de agaricus bisporus dar din cele citite am tras concluzia ca la 1 mp de cultura intra cam 100 kg compost la un ciclu de productie care costa cam 50 ron iar productia la acelasi spatiu pe perioada unui ciclu este de aproximativ 10 kg.pretul la agaricus este undeva la 5ron/kg si uite asa ajung la concluzia ca nu obtin nici un profit,din contra ies mult in pierdere avand in vedere alte cheltuieli.va rog mult sa-mi spuneti daca gresesc...cred ca ma insel undeva...altfel cine ar mai cumpara compost gata preparat la aprox. 500 ron/tona.

ioana tudor

#6
Compostul pentru Agaricus costa aproximativ 110 euro/tona. Plus transportul. Sa zicem ca adus in ferma ajungem la 140 euro. Sa facem un calcul impreuna. 140 euro x 35.000 = 4,9 mil lei vechi. Compostul e garantat pentru 30/35 kg ciuperci/mp. Sa zicem 30 kg. ciup. x 70.ooo lei vechi = 2,1 mil lei. Insa nu mai intra 100 kg compost pe mp. Un balot cumparat in prezent are undeva cam 60/50/30 cm si o greutate de 20 kg. Intra cam 4 baloti/mp, deci max. 80 kg. Dimensiunea lor e diferita in functie de instalatia care insamanteaza si=i ambaleaza.  Din calcule reies 7 euro/balot, adica 245.ooo lei si scoateti cu pretul de 7 lei pe kg ,2 mil. lei. Nu e bine ? Credeti ca ei nu au facut aceste calcule ? daca noi cei ce cumparam compost nu ne/am scoate nici chiar cheltuielile, oare cine ar mai cumpara ? Mai reface calculele si intrebati-ma, cred ca sunt cat mai aproape de realitate. Succes si un An Nou mai bun, cu mai multi bani. Vin fondurile europene si pentru fermieri chiar si pentru ciupercari.
Noua mea adresa de e-mail este : mailto:tudorvioana14@yahoo.co.uk">tudorvioana14@yahoo.co.uk

stefan

#7
Nu stiu de unde va inspirati dvs.  si ce surse aveti dar datele postate sunt total aiurea .

asa ca...NEW UPDATE!!!

-pret compost in faza 2 minim 120 euro
-pret compost agaricus in faza3 costa 150 euro.
-pret transport compost de la 1 euro/km deci un minim de 1000 euro.
-la korona un block are dimensiunile de 56 X 36 X 17, weight 16 kg.
-pe metru patrat va intra 5 blockuri de compost adica 80 kg.
-30/35 kg/m2 este totusi de domeniul sf-ului in romanica..asta insemana un minim de 37% randament deci ai bateti si pe olandezi  cu cifrele alea.
-cu 70k spuneti ca vindeti dvs. kg. de ciuperci?!pai, am prieteni care va ofera acum ciuperci cu 45k daca doriti...sau poate doriti sa stiti ca s-a vandut si cu 30k in luna asta?!
deci avem di tati!!!call now!!!

in incheiere va urez un AN  NOU fericit si incercati sa refaceti calculele ca rade lumea de noi cu muci,ce naiba.

ioana tudor

#8
Stiu ce afirm. Compost faza I min.110 euro/t + tarnsport. Productia este garantata. Daca nu va place n-am ce face. Se poate aduce si din alta parte nu  numai de la Korona. Si pretul e diferit la desfacere, in functie de calitate. Da, cand vine ciup. din afara, scade. Dar acum in Buc. cat este ? Si sa discutam civilizat, altfel nu mai completez nici un raspuns ! daca va convine !
Noua mea adresa de e-mail este : mailto:tudorvioana14@yahoo.co.uk">tudorvioana14@yahoo.co.uk

stefan

#9
pai,
ce sa fac cu faza1 ca iti cresc urechile pana scoti ciuperci si asta daca mai scoti ceva.
totusi dvs. afirmati ca  folosind compostul ala minune se poate scoate un randament de 30/35kg. per mp?!
adica in procente 37%-44%!!!
postati va rog adresa companiei daca se poate.
have a nice day.

Felix

#10
In productia de ciuperci sunt multe variabile si nu putem sa vorbim de randamente maxime in orice situatie...rezultatele pot varia extrem de mult in functie de priceperea/experienta fiecaruia cat si de conditiile de mediu oferite.

Pretul de 7 ron/kg Agaricus este valabil la desfacerea cu amanuntul ptr cantitati mici..altfel nu merge din moment ce in Carrefour/Metro/Selgros Kg de Agaricus se vinde cu 6.5-8 Ron..iar in magazinele de cartier se gaseste la 6-7 Ron...la asemenea preturi de vanzare cu amanuntul este clar ca producatorul nu poate vinde la pret de peste 5-5.5 Ron/kg(inclusiv Tva)

Cam asa sta situatia in Iasi,de ex..in alte parti cum este ?

Ps...Sa nu mai vorbim de promotiile Kaufland la 4.99 Kg/Agaricus..ca sunt ocazionale, ce-i drept :)
"Simplicity is the ultimate sophistication" -  Leonardo Da Vinci

dany

#11
[

-pret compost in faza 2 minim 120 euro
-pret compost agaricus in faza3 costa 150 euro.
-pret transport compost de la 1 euro/km deci un minim de 1000 euro.
preturile la compost sunt fara tva?
as vrea sa fac o cultura de proba intr-o incapere mica la tara sa scot si eu o ciuperca cu mana mea dar cred ca e o problema...am nevoie numai de o tona de compost faza 3.Nu stiu daca distribuitorii de asemnea materiale vand cantitati asa mici.si mai e o problema cu transportul ca trebuie respectate anumite conditii de temperatura.oare as putea sa-l transport in bune conditii si cu masina mea?
locuiesc in Alexandria,jud. Teleorman.daca stiti in zona Bucurestiului distribuitori de compost care ar da si o tona dati-mi un mesaj va rog.Va multumesc!

dany

c
#12
spuneti-mi oameni buni,de unde cumpar si eu o tona de compost faza 3 pt agaricus din zona bucurestiului sa fac o proba.

bubinstein

Quote from: "dany"spuneti-mi oameni buni,de unde cumpar si eu o tona de compost faza 3 pt agaricus din zona bucurestiului sa fac o proba.
asta as vrea sa stiu si eu

tomi01_2000

#14
se pare ca in Bucuresti, vin tir-uri din Polonia care descarca Champignon la pret de 1 euro pe kg.
In Polonia - am aflat ca - au subventii de 1 euro pe kilogram?
Am mai auzit inclusiv de faze de genul ca sunt multumiti daca au doar dovada livrarii (sa isi poata incasa subventiile in Polonia).

La noi era la un moment dat o subventie de 0,8 ron pe kg. Nu stiu daca insa cineva a incasat subventia asta in Romania.

Cum vi se pare conduita asta pe piata ciupercii?
Tomulescu Ionel Silviu -Jud. Buzau, Loc. Rm Sarat - spatiu de cultura actual de 60 mp
- conditii cultura naturale