Welcome, Guest. Please login or register.

Username: Password:
Pages: [1]   Go Down

Author Topic: Legislatie  (Read 5867 times)

Felix

 • Administrator-fgn
 • *****
 • Offline Offline
 • Posts: 950
  • http://www.TotalMush.com
Legislatie
« on: January 21, 2007, 06:47:37 PM »

Va rog sa postati aici informatiile legislative ce tin de producerea si/sau comercializarea ciupercilor.

Valorificarea legumelor de camp si a ciupercilor:

La data de 13 decembrie 2006 a fost aprobat in sedinta de guvern proiectul de lege care modifica si completeaza Legea nr. 312/2003 privind valorificarea legumelor de camp cu scopul de a raspunde noilor cerinte de siguranta alimentara a populatiei si a regulilor prevazute de piata unica europeana.

Producatorii agricoli care cultiva legume, pepeni si ciuperci pentru consum au obligatia de a practica metode de cultivare sanatoase, astfel incat sa asigure siguranta alimentara a consumatorilor, precum si protejarea apei si a solului. De asemenea, producatorii trebuie sa tina evidenta produselor chimice utilizate in procesul de productie.

Aceste prevederi sunt incluse intr-un Proiect de lege privind modificarea si completarea Legii nr. 312/2003 privind producerea si valorificarea legumelor de camp, aprobat astazi de Guvern.
Proiectul de Lege reglementeaza masurile care trebuie luate pentru respectarea nivelurilor maxime admise de substante remanente, nitrati si alte substante daunatoare organismului uman in culturile de legume, dar si a celor privind protectia mediului, a apei si a solurilor. Actul normativ asigura alinierea legislatiei nationale la prevederile comunitare din acest domeniu, astfel incat sa raspunda cerintelor de siguranta alimentara si regulilor prevazute de piata unica europeana, informeaza un comunicat de presa al Executivului.

Potrivit noilor prevederi, controlul privind respectarea tehnologiilor de productie se va face de catre personalul de specialitate din cadrul Inspectiei de Stat pentru Controlul Tehnic in Producerea si Valorificarea legumelor si fructelor, a carei organizare si functionare vor fi aprobate prin ordin al ministrului agriculturii.

Actul normativ prevede ca legumele proaspete, pepenii si ciupercile destinate consumului vor fi comercializate in spatii special amenajate, insotite de facturi pe care se inscrie de catre emitent (producator sau comerciant) calitatea si conformitatea cu standardele de comercializare. De la aceste prevederi sunt exceptati micii producatori, persoane fizice, care comercializeaza legume in piete stradale sau traditionale. Acestia au insa obligatia prezentarii produselor in conditii de calitate si igiena, in asa fel incat sa nu puna in pericol sanatatea consumatorilor.

Nerespectarea prevederilor privind comercializarea sau a celor privind practicarea unor metode de cultivare sanatoase se va pedepsi cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei.
Potrivit proiectului de Lege, este interzisa comercializarea legumelor, pepenilor si ciupercilor cultivate in stare proaspata sau procesata, care contin reziduuri de pesticide si metale grele, azotati, azotiti sau alte produse care depasesc nivelurile maxime admise stabilite de legislatia in vigoare. Nerespectarea acestei prevederi se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei si retragerea produselor de pe piata.

Noile prevederi stabilesc ca legumele, pepenii si ciupercile cultivate si destinate consumului in stare proaspata vor fi clasificate in conformitate cu standardele de comercializare, care au caracter obligatoriu in toate etapele comercializarii pe filiera de produs. Aceste prevederi nu se aplica produselor expediate de catre producatori la centrele de sortare, calibrare, ambalare din zona de productie sau celor vandute de producatori in zona de productie, in pietele traditionale, in anumite zile stabilite in acest scop. Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale va notifica Comisia Europeana in legatura cu aceste exceptii.
« Last Edit: January 01, 1970, 02:00:00 AM by _Felix »
Logged
"Simplicity is the ultimate sophistication" -  Leonardo Da Vinci

tomi01_2000

 • Offline Offline
 • Posts: 640
Re: Legislatie
« Reply #1 on: January 22, 2007, 09:12:25 AM »

Quote from: "_Felix"
..................

................... Noile prevederi stabilesc ca legumele, pepenii si ciupercile cultivate si destinate consumului in stare proaspata vor fi clasificate in conformitate cu standardele de comercializare, care au caracter obligatoriu in toate etapele comercializarii pe filiera de produs. ............. .

Se pare ca chiar va trebui sa avem un tabel in fiecare ciupercarie in care vom trece astfel pe coloane:
- substanta folosita (ex. Fungicid - Topsin - producator SC ... SRL - concentratie recomandata de fabricant)
- solutia folosita ( Topsin 15 gr / 10 litri apa)
- metoda folosita ( pulverizare pe suprafata de 10 metri patrati) in data ....
- ciuperci recoltate in data .... ( min 21 de zile de la data tratamentului )
- stropiri / pulverizari (spalari cu apa a ciupercilor ) dupa data efectuarii tratamentului chimic ..
« Last Edit: January 01, 1970, 02:00:00 AM by tomi01_2000 »
Logged
Tomulescu Ionel Silviu -Jud. Buzau, Loc. Rm Sarat - spatiu de cultura actual de 60 mp
- conditii cultura naturale

stefan-23

 • Offline Offline
 • Posts: 19
(No subject)
« Reply #2 on: May 14, 2007, 09:56:28 AM »

pentru producatorii de ciuperci se acorda suventii din partea statului? ce trebuie pt a putea beneficia de acestea?
« Last Edit: January 01, 1970, 02:00:00 AM by stefan-23 »
Logged
Stefan
tel:0765356578

Atila

 • Guest
(No subject)
« Reply #3 on: May 16, 2007, 01:32:11 AM »

din cate stiu eu una din principalele conditii este sa fie cultura intensiva, respectiv sa nu ai productii sezoniere, in intervale de timp in care nu exista consumuri de utilitati. Practic, subventia se acorda pentru energia electrica folosita pentru climatizare, banuiesc ca si pentru combustibilii folositi pentru incalzire... Nu stiu care este nivelul subventiei pe anul acesta, dar anul trecut a fost de 0,8 lei/kg. Subventia se acorda in baza facturilor la utilitati (curent electric, apa etc). Cred ca mai in tema pe acest subiect este dl. Dibu!
« Last Edit: January 01, 1970, 02:00:00 AM by Atila »
Logged
Pages: [1]   Go Up