Main Menu

Trufe

Started by stefan-23, November 29, 2008, 03:31:30 PM

Previous topic - Next topic

stefan-23

Trufele sunt ciuperci comestibile care cresc sub pamant in anumite conditii.
Sunt descoperite de obicei cu ajutorul cainilor special dresati.Pot fi si cultivate in mod controlat, dar costurile sunt foarte mari.
Ar fi interesant sa aflam mai multe de la cineva care se ocupa de vanatoarea de trufe.

tomi01_2000

trufele au fost recoltate in Romania din vechime . Perioada interbelica se remarca prin acest aspect - persoanele de la o anumita clasa in sus aveau in obicei a consuma trufe. .... In anumite familii chiar exista o vorba folosita in cazul copiilor mofturosi - ai sa mananci numai trufandale (sens confundat cu sensul de - produse proaspete - insa la origine exista trufele) la casa ta?
Trufele in perioada interbelica erau gatite mai ales pe baza de unt si ou, iar la loc de cinste se mai aflau manatarcile rusesti (zbarciogii). In prezent bucataria italiana le impune la spaghetti - rase in cantitati mici peste farfuria de spaghetti fierbinti (al dente) ....
Aici - http://www.youtube.com/watch?v=aVXMMgm7hjs&feature=related - exista un mic filmulet care arata trufe cultivate in mod artificial de catre japonezi ( la care pot adauga comentariul unui prieten italian - bucatar din nordul Italiei "sunt trufe de carton, fara gust si miros specific") ...
In toata Europa exista trufe, mai ales in zonele cu paduri de fag, stejar, carpen, alun ... Trufele ordinare pot fi descoperite si fara caine sau porc dresat. In perioada calda, apar roiuri de musculite in zonele unde se dezvolta aceste trufe (cele cu miros de gaz / petrol). Mai pot fi descoperite in poienile unde scurma mistretii .... Insa in momentul in care mai multi mistreti "foreaza" o poiana intreaga, sa fiti siguri ca nu mai gasiti nici macar radacinile pe care au fost fixate trufele.
Pentru cultivare - nu costurile sunt mari  ... Sunt cu totul alte impedimente.... Cel mai mare impediment este ca o ciuperca "artificiala" nu va ajunge din motive simple la preturile pe care le atinge sa spunem o ciuperca de Alba - http://www.ziua.ro/display.php?data=2005-11-15&id=188486 , sau http://www.antena3.ro/etichete/trufa_alba/ ....
 ... cam asta ar fi de spus despre trufe la modul empiric ...
Stiintific - exista in familia trufelor vreo 7 feluri de trufe cu valoare pe piata ...
Tomulescu Ionel Silviu -Jud. Buzau, Loc. Rm Sarat - spatiu de cultura actual de 60 mp
- conditii cultura naturale

stefan-23

Puteti sa ma ajutati cu ceva informatii despre trufe? Cum le recunosc, unde pot fi gasite, cum se pastreaza, cum se culeg fara a distruge?

tomi01_2000

de recunoscut e usor - pentru ca gasesti pe net - trufele clasificate (cu poze, cu structura explicata...)
Pot fi gasite in padurile de foioase - mai ales unde solul este pietros ...

Despre pastrare - bucataria italiana - foloseste depozitarea in borcane cu orez (trufele se lasa - dar nu pe perioade indelungate - in orez). Asta nu inseamna ca nu se foloseste conservarea in ulei, (sau ulei picant - ulei simplu in care s-a lasat cateva saptamani ardei iute), saramura (murate)...

Culesul (aici vorbesc din ce am citit, si aflat prin viu grai)
Cainele face culesul ... si aici nu mai insist - pentru ca gasesti pe youtube filmari destule ...
Porcii micuti pot culege fara dresaj - insa e un dezavantaj mare - pentru ca greu ii scoti porcului din gura trufa odata gasita.
Mai poti face singur culesul in zilele foarte calduroase - pentru ca te ghideaza roiurile de musculite ...
Cu ajutorul unui radiestezist ...
Tomulescu Ionel Silviu -Jud. Buzau, Loc. Rm Sarat - spatiu de cultura actual de 60 mp
- conditii cultura naturale

Felix

#4
Uite cum te poti imbogati daca da norocul peste tine :

"Un milionar din Macao a cumpărat la o licitaţie două trufe pentru fabuloasa sumă de 250.000 de dolari.
Specialiştii afirmă că trufele sunt însă extrem de apreciate făcând parte dintr-o specie foarte rară. Trufele albe au fost scoase la o..."

http://www.libertatea.ro/stire/un-milionar-a-cumparat-doua-trufe-cu-250-000-de-dolari-268434.html


Cel ce a realizat acest lucru a facut o fapta buna si a donat castigul :)
"Simplicity is the ultimate sophistication" -  Leonardo Da Vinci

Felix

"Simplicity is the ultimate sophistication" -  Leonardo Da Vinci