Welcome, Guest. Please login or register.

Username: Password:
Pages: [1]   Go Down

Author Topic: Cum va afecteaza criza economica ?  (Read 6179 times)

Mihaela Postelnicu

 • Offline Offline
 • Posts: 46
Cum va afecteaza criza economica ?
« on: January 20, 2009, 03:08:52 PM »

Tot auzim de falimente, de concedieri in masa ..  In Romania majoritatea ciupercarilor lucreaza pentru ei (si familie). Daca pana acum am auzit de la mai multi ciupercari ca nu te imbogatesti din aceasta activitate - in an normal, acum, in an de criza, ce sa asteptam? Ca unii sa renunte? (Ar fi cam mult sa zic "sa dea faliment").

In 2008 se anunta deschiderea unor fabrici de compost in diferite faze de incubare, luasera avant importurile de hale de poductie "la cheie". Ce se mai stie? Mai au cautare?

Se zice ca multe industrii vor decadea, isi vor reduce activitatea, dar nu si agricultura. ca de acolo ne vine speranta, ca omul poate renunta la mofturi, la concedii, eventual la vicii, dar de mancat trebuie sa manace. Intra si ciupercarii la "agricultura"? Sau ciupercile sunt "produse agricole de lux"?

Topicul era de fapt despre ce probleme ati intampinat legate de scumpiri (materii prime, transport etc.), marirea Euro, subventii, scaderea pietii de desfacere, a interesului pentru ciuperci in general - legate de situatia "de criza"?
Stiu ca e greu de definit "criza", unii zic ca e numai pentru cei bogati, dar vad ca ne cuprinde "ceva", o schimbare fata de anul trecut.

Sa incercam o "prognoza" a evolutiei acestei activitati in 2009.

Macar de dragul forumului !!
Logged
Succesul presupune 1% inspiratie si 99%transpiratie

lukyan

 • Guest
Re: Cum va afecteaza criza economica ?
« Reply #1 on: January 20, 2009, 10:34:49 PM »

Bun topicul propus , acuma nu stiu cum sa incep sa nu deviez de la el .
Dar am sa incerc o parere , nustiu daca sunt abilitat , dar am sa incerc o parere , a mea desigur .
  Din cate stiu eu falimentul lucreaza in toate domeniile mai putin in agricultura , sau hai sa zicem in acest domeniu care in Romania nici macar asa nu il putem numi .
  Eu personal stiu ca in codul CAEN aceasta activitate este trecuta la horticultura , sere si legume sau ceva de genul asta , deci face parte din agricultura.
  Ce domeniu mai merge in tara asta?? Nici unul . De ce ? Fiindca trebuie sa fim societate de consum sa nu mai producem noi nimic .(discutia poate fi interminabila) .
  Sa scurtez sa nu devin plictisitor , oricat sar scumpi euro , materii prime, transport etc , oricat de multe ar vrea sa schimbe ceva unii sau altii ,de mancat lumea tot va manca , daca va manca sanatos sau nu , e alegerea fiecaruia , dar este un domeniu din care dupa cum spuneai nimeni nu se inbogateste dar poate sa aiba macar sentimentul ca a facut ceva si a iesit ceva de pe mana lui util ,si apoi daca tot se zice ca e criza, atunci macar ciupercarii vor avea ce sa manince .
   Si daca gresesc cumva corectatima , dar daca nu producem din ce sa traim ???daca nu mai creste nimeni porci , vaci , oi , nu mai face nimeni cereale fructe cat vom importa???...si o ultima intrebare : Noi  ca tara vom mai avea identitate ?????
Logged

Mihaela Postelnicu

 • Offline Offline
 • Posts: 46
Re: Cum va afecteaza criza economica ?
« Reply #2 on: January 21, 2009, 10:57:14 AM »

Da, intr-adevar, tema e larga si riscam sa discutam interminabil si sa alunecam in "facut politica".
Orice parere e binevenita, mai ales daca relateaza un caz concret, de exemplu daca distribuitorul lui principal (vanzatorul lui de ciuperci) a inceput sa scada cererea. Nu ma refer la fluctuatia data de terminarea postului, ca topicul va fi tot aici si in postul Pastelui. Sau daca s-au scumpit materiile prime, sau daca ajung mai greu la ciupercari. Sau daca stiti colegi care s-au lasat de meserie - nu ma refer la cei care fac 10 saci pentru consumul propriu, ci la cei care mai si vindeau cate ceva.
Eu de exemplu am auzit un ciupercar de talie mica-mijlocie zicand ca miceliul a inceput sa devina o problema economica pentru el si ca incearca sa si-l produca singur; sau ca importatorul cu care a mai lucrat alta data l-a amanat cu furnizarea. Sa aiba legatura cu criza sau toti au trecut prin asta, e un stadiu de "dezvoltare" a afacerii?

Si daca da, intrevedeti vreo solutie (si sunteti dispusi s-o divulgati pe forum) ?
Logged
Succesul presupune 1% inspiratie si 99%transpiratie

tomi01_2000

 • Offline Offline
 • Posts: 640
Re: Cum va afecteaza criza economica ?
« Reply #3 on: January 22, 2009, 11:44:25 PM »

.... tema extrem de complexa ... care cere multe pagini ....
Criza - din ce stiu eu - vine din 2 puncte - 1.imobiliarele din America  2.razboiul din Irak  ...
Secundar s-au mai adaugat activele supraevaluate de la cateva banci ... cateva firme mari in care managerii si-au luat acasa mai mult decat producea firma in mod anual ... una peste alta, s-a creat panica in banci, si a inceput monitorizarea monetara cam prin toata lumea - statele UE, etc ... mai putin Cuba  :blackeye: ....

Cazul meu !
... legat de ciuperci ... de unde imi luam talaj de fag pentru pastrav (asta e compostul meu preferat din cauza efectului in ciuperca) pe 2009 se cam trage lacatul (firma respectiva are ceva probleme pe linie de personal si de banca, si nu neaparat cu piata) ... si trebuie sa caut alta sursa de rumegus/talaj (nu fac pe paie din motive personale) .... La miceliu inca nu am luat legatura cu nimeni, pana in prezent - dar intentionez sa iau de la Compagra (atat cat imi trebuie, pentru consumul propriu - al familiei si al prietenilor ) ...Solutii sunt ... iar efectele in totalitate inca nu le-am studiat in piata libera (postarea va continua)...

Mai estimez - urmare a ceea ce vad (se pare ca America urmeaza sa reintroduca in circuit aproape 1000 de mld  $, iar UE mentine structura investitionala, ... bancile la noi deja discuta de relaxarea creditelor, prin reesalonare) - ca pana prin vara criza asta mondiala sa fie deja istorie ... Mai ramane criza de la noi care se manifesta incepand cu 89 ... manifestata in scoli, in banci, in justitie, in BNR ( 1 miliard de euro vandut pe piata in decembrie ...), in politica .. si care pe noi ne afecteaza mai puternic decat criza mondiala ...asta in cazul in care vioara I - Bilderberg - nu face o manevra surprinzatoare pentru toata planeta ....
Mai exista aspecte peste care am sarit din lipsa de timp ... comportamentul produselor pe piata romaneasca difera fata de pietele altor state ...

 ... o idee ce nu imi apartine - acest an este doar un nou salt al omului in evolutia spirituala! Si tre' sa recunosc ca imi place aceasta idee. Economic - probabil se va folosi ceva mai mult trocul si schimbul initial ... Eu deja am realizat ca moneda in afara rolului de masura valorii si unitate de schimb (+ unitate de economisire,etc) mai avea un rol - depresurizarea presiunii psihice cotidiene asupra individului datorita libertatii in schimburile zilnice ... cu alte cuvinte ridica nivelul de trai cu mult peste nivelul de stres (aica grija si posibilitatea unui individ ce traieste in jungla singur nu se compara cu grija si posibilitatile ce le avem noi in comunitatea in care fiecare suntem parte si ne completam trebuintele intr-un mod superactiv). ....

PS poate pentru unii pauza este indicata, mai ales cand constata ca produc numai pentru consum propriu ... insa la cei de nivel mare, e o greseala sa faca pauza, pentru ca vor iesi de pe piata ... variantele lor sunt sa produca pentru un pret subevaluat - cu acordare de gratuitati, pentru a asigura continuitatea obisnuintei in consum ...
***** Un matematician, un contabil si un economist candidează pentru acelasi post. Angajatorul îl întreabă pe matematician: „Cât fac doi plus doi?“ „Patru“, răspunde matematicianul. „Sigur patru?“, întreabă angajatorul. „Sigur, sigur!“. Angajatorul îl cheamă apoi pe contabil si îi pune aceeasi întrebare. Contabilul răspunde „în medie patru, plus sau minus 10%, dar în medie patru“. Aceeasi întrebare îi este pusă si economistului. Acesta se ridică, închide usa, trage draperiile, dă drumul la muzică, se asază lângă angajator si îl întreabă: „Cât ai vrea să facă?“.****
Logged
Tomulescu Ionel Silviu -Jud. Buzau, Loc. Rm Sarat - spatiu de cultura actual de 60 mp
- conditii cultura naturale

Vali

 • Offline Offline
 • Posts: 3
Re: Cum va afecteaza criza economica ?
« Reply #4 on: January 23, 2009, 01:59:40 PM »

Stimati colegi de forum, una din problemele care afecteaza intrucatva piata de Pleurotus, fara a avea legatura cu aceasta criza financiara, este calitatea ciupercilor si prezentarea comerciala a produsului . In marile market-uri din orasul meu, de multe ori se gasesc caserole de Pleurotus care contin ciuperci cu un aspect ciudat, ca sa nu spun respingator cateodata (nu e vorba de puful de la spori, ci de folia transpirata la interior, si de ciuperci cu aspect nesanatos, de stricat). De multe ori, ambalarea in folie a caserolelor e facuta neglijent, ciupercile iesind afara din ambalaj. In plus, de mai multe ori am vazut Pleurotus vrac, adica un fel de gramada amorfa in care isi bagau toti mainile (cred ca fusese o supraproductie de moment, care n-a mai lasat timp pentru ambalare). De multe ori am cumparat ciuperci imbatranite. Avand in vedere lipsa de informare si prejudecatile clientului obisnuit in ce priveste ciupercile Pleurotus, asemenea gafe comerciale nu fac decat sa alunge putinii amatori, care au atatea alte alternative alimentare.

Am avut totusi ocazia sa vad pe viu interesul mare al publicului fata de Pleurotus cu ocazia Zilei Recoltei din toamna. Un prieten, producator mic, a expus cateva zeci de caserole cu ciuperci, cu titlu de prezentare, si cateva ore cat am stat acolo cu el, pur si simplu a fost plin de amatori de ciuperci, se ruga lumea sa le vanda cate o caserola, caci cele de la market-uri sunt urate si vechi. Adevarul e ca si ciuperile lui aratau foarte bine, abia recoltate si ambalate cu grija, iar cand le-a dat dupa amiaza drumul la vanzare, s-au vandut imediat.

Cred ca aceasta piata are potential de crestere, odata cu cresterea gradului de educatie alimentara a publicului. La aceasta vor contribui producatorii seriosi si pasionati de ceea ce fac, deci care stiu sa ofere un produs de calitate. De aceea, chiar daca producatorii de Pleurotus poate nu se vor imbogati din aceasta activitate, cred ca vor avea totusi un trai sigur si decent, ocupandu-se cu ceea ce le place, caci oricate crize economice ar aparea, lumea va cauta intotdeauna alimente de calitate.
Logged

tomi01_2000

 • Offline Offline
 • Posts: 640
Re: Cum va afecteaza criza economica ?
« Reply #5 on: January 24, 2009, 09:47:48 AM »

in supermarket, tendinta de vanzare mai mare o are ciuperca vrac (la ladita) ... solutia magica finala pentru vanzarea pastravului este inca in studiu ...
PS inca sunt in categoria hobby
Logged
Tomulescu Ionel Silviu -Jud. Buzau, Loc. Rm Sarat - spatiu de cultura actual de 60 mp
- conditii cultura naturale

stefan

 • Offline Offline
 • Posts: 12
Re: Cum va afecteaza criza economica ?
« Reply #6 on: January 24, 2009, 03:18:42 PM »

Suntem in mijlocul unei crize   fara asemanare  de la Marea Depresiune din 1930 incoace.CRIZA nu se limiteaza la o  companie sau la un singur segment  al sistemului financiar ci s-a propagat in totalitate in sistemul financiar global ducandu-l in pragul dezastului . totul  multumita lacomiei exagerate a bankerilor care au creat instrumente periculoase si au acordat credite total aiuristic.
Prabusirea preturilor pe bursele de  marfuri a perturbat  buna functionare a economiilor din toata lumea punand presiune pe producatori lumii si  pregatind terenul pentru o droaie de falimente.
Anul 2009 va fi o adevarata provocare atat pentru producatorii autohtoni dependenti de importul  materiei prime cat si pt. cei cu credite in euro.

Reducerea costurilor,inventivitate,managementul  riscurilor sunt  noile cuvinte de ordine ce vor inlocui celebrul trio de succes: calitate ,cantitate,continuitate.
 
Logged

Felix

 • Administrator-fgn
 • *****
 • Offline Offline
 • Posts: 950
  • http://www.TotalMush.com
Re: Cum va afecteaza criza economica ?
« Reply #7 on: January 29, 2009, 10:19:09 AM »

Ce spui tu, Stefan, este corect..as mai adauga un fapt pe care il consider si mai grav...unele companii cumparate de la stat pe nimic vor profita de criza ptr a "crea" cat mai multi someri, in ideea de a-si conserva profiturile...acest lucru va ajuta mult la adancirea situatiei de criza  la noi, in RO...Mai ales ca guvernantii nosti au ales drept masuri anti-criza niste chestii cel putin comice, gen cresterea pensiilor, a ajutorului de somaj si introducerea tichetelor de vacanta...in loc sa stimuleze productia si pe micul intreprinzator...
Logged
"Simplicity is the ultimate sophistication" -  Leonardo Da Vinci

tomi01_2000

 • Offline Offline
 • Posts: 640
Re: Cum va afecteaza criza economica ?
« Reply #8 on: February 11, 2010, 12:32:41 PM »

Se pregateste cumva o puternica ofensiva pe piata ciupercii romanesti din partea supermarket-urilor impotriva producatorilor autohtoni ....

... am cunostinta de faptul ca ciuperci nu prea vor mai fi achizitionate de pe piata interna - in cazul catorva supermarket-uri mari (care lucreaza prin lant de magazine), dupa martie / aprilie ....  asta pentru ca sunt aduse ciuperci subventionate din UE (vom vedea provenienta ulterior), sau doar exista spaima ca vanzarile vor fi periclitate de cresterea somajului ... si se evita contractele mari ? ? ?

Dintre noi exista cineva in situatii de genul asta?

PS nu va speriati sunt solutii pentru iesirea din starea asta.
Logged
Tomulescu Ionel Silviu -Jud. Buzau, Loc. Rm Sarat - spatiu de cultura actual de 60 mp
- conditii cultura naturale

Felix

 • Administrator-fgn
 • *****
 • Offline Offline
 • Posts: 950
  • http://www.TotalMush.com
Re: Cum va afecteaza criza economica ?
« Reply #9 on: February 20, 2010, 12:33:16 PM »

O mare problema pe piata interna este lipsa unor cantitati mari de ciuperci atunci cand este nevoie de ele..chiar zilele trecute un amic cauta disperat o sursa de ciuperci(Champignon) care sa-i ofere cateva tone...nimeni nu avea.

Ar mai fi si o alta problema...in alte zone agricultura este subventionata de stat, acesta urmand a-si recupera subventiile din impozite, ulterior..astfel pretul produsului este sensibil mai mic decat la noi.
Acest lucru nu este valabil doar ptr ciuperci..
 
Logged
"Simplicity is the ultimate sophistication" -  Leonardo Da Vinci
Pages: [1]   Go Up