Main Menu

COMPOST

Started by Clau, September 25, 2010, 05:39:44 PM

Previous topic - Next topic

zomahar

nu au palaria de forma unui cornet? nu le mai las sa creasca? o sa incerc sa le dau mai mult aer

zomahar

Am 19 saci insamantati cu miceliu 4,5% si  5%, circa 220-230kg compost.
In primul val am recoltat 19,5kg (insa nu le dadeam apa cat trebuia, erau usoare)
In al doilea val am recoltat 22kg (am prins putina experienta iar ciupercile arata mai bine)

Acum astept al treilea val (pe unii saci au inceput sa iasa primordii chiar cu sfarsitul celui de-al doilea val, asa s-a intamplat si intre 1-ul si al 2-lea val).
In perioada dintre valuri sa las lumina 8-10 ore pe zi ?
La cate valuri de ciuperci sa ma mai astept, sau asta e ultimul?
Sa mai bag apa in saci ?  Umiditatea e constanta, in jur de 80%

Little help, plz!

vitalie

dacă ai primordii -le laşi lumină, ai un pic de inimă! :)
apă bagi pănă la ultimul carpofor chemat să se nască în şopronul tău, dar cît ţine de valuri, conform literaturii poţi avea şi 4-5 valuri, depinde de cît eşti tu dispus să aştepţi. Dacă nu ţii cu tot dinadinsul să pui altă manşă, scurgi tot ce au sacii ăştia. Baftă!

zomahar

Astazi i-am scos si ii tin intr`o groapa afara....daca mai dau ceva. Am recoltat valul doi si gata, pentru ca vreau sa renovez grajdul sa il cimentuiesc sa fac rafturi si sa pun macar o tona de compost, sa pot vinde ceva.

Apropo, in 12 metri patrati merge sa pun o tona compost (aranjati pe rafturi unul peste altul) sau mai mult ?

zomahar

Am gasit rumegus de brad  gratis. Stie cineva sa imi raspunda de ce trebuie uscat foarte bine? daca apoi il pun la umectat :-?? Si...merge fara pasteurizare? sa pun doar var pasta/praf la umectare?

TheNutz

Quote from: zomahar on October 02, 2012, 02:20:46 PM
Am gasit rumegus de brad  gratis. Stie cineva sa imi raspunda de ce trebuie uscat foarte bine? daca apoi il pun la umectat :-?? Si...merge fara pasteurizare? sa pun doar var pasta/praf la umectare?

??? pai tu ce vrei sa iti iasa de pe sacii cu rumegush de brad? pomi de iarna?
tare ash fi curios daca o sa creasca bureti pe saci....
Sunt trei feluri de a face ceva: o faci tu, angajezi pe altcineva, sau le interzici copiilor tai sa o faca.

zomahar

Am gasit si rumegus de plop si salcie, am deschis un topic separat, dar daca vrei sa raspunzi si aici tot e bine :P

Deci trebuie sa il usuc?

TheNutz

Quote from: zomahar on October 04, 2012, 07:11:13 PM
Am gasit si rumegus de plop si salcie, am deschis un topic separat, dar daca vrei sa raspunzi si aici tot e bine :P

Deci trebuie sa il usuc?
Rumegusul trebuie sa fie uscat, adica fara seva. Dar poate fi ud.

Si nu folosii rumegusul de brad.
Sunt trei feluri de a face ceva: o faci tu, angajezi pe altcineva, sau le interzici copiilor tai sa o faca.

AlinaH

Buna tuturor,

Vreau si eu sa produc cateva ciuperci Pleurotus pentru consum propriu.Dar am cateva nelamuriri....
Am gasit pe un site o informatie:Dezinfectarea compostului ( paie de grau)  se realizeaza cu apa fierbinte la 60 grade Celsius.Aceasta temperatura se pastreaza timp de 24 ore, prin completarea cu apa fierbinte. Astfel se realizeaza imbibarea plus umectarea.. Se raceste materialul rezultat apoi se cantareste si se adauga 5 % var stins, plus 5 % miceliu.

Ce parere aveti despre aceasta?A incercat cineva?Mi se pare o tehnica foarte usoara de pregatire a compostului....


Va multumesc de informatii!

mariust1

Inrebare: Se poate pasteuriza compostul de pleurotus format din paie, sau format din rumegus in felul urmator:
Incalzirea apei la fierbere, introducerea unei cantitati de var, 1/4 din compost in apa fiarta, apoi punerea apei peste compostul uscat intr-un recipient si pastrarea 24ore acolo la racit? Are cineva informatii despre aceasta metoda?
Va multumesc!!

Clau

#70
De mult timp nu am mai scris deoarece am avut o mica pauza ..... Recitem cateva informatii despre Pleurotus si am dat peste acest  subcapitol - COMPOSTUL. Ei doar asa inveti din greseli........  Eu m-am hotarat ca deocamdata sa nu mai fac singur compost deoarece timpul nu imi permite si daca iau in calcul costurile...cam tot acolo sunt. . In zona de vest exista compost de calitate facut de catre domnul PuiuTm. Nu e reclama e doar realitatea. Am achizitionat in trecut  de la dansul compost si sa spunem ca din 65 de saci  am avut probleme cu 2 saci ceea ce e  nesemnificativ. Dar am luat in calcul si posibilitatea contaminarii la manipulare. Va arat niste rezultate obtinute in urma exploatarii compostului respectiv.
http://youtu.be/nHVgJzTFVec
http://youtu.be/8Xh5K6kCULQ
Anul acesta am reinceput timid iar cresterea Pleurotus. Am sa revin cu rezultate.

Clau

Si uite asa fix dupa trei saptamani revenim cu cateva poze. Meritul si munca sunt ale "consateanului"   meu, Toni, cu care am hotarat  sa vedem ce iese daca avem grija de cativa saci. Mentionam ca sacii sunt intr o pivnitza semiamenajata. Perioada de incubare- doua saptamani. Acu ne aflam la finele celei de a treia cand au aparut primele primordii.
Prima poza facuta in a doua zi. apoi la interval de cateva zile. Se observa evolutia agresiva a miceliului folosit. Repet compostul a fost facut de Puiu TM. Asteptam sa vedem cum vor arata ciupercile......

Clau

revenim cu noutati.....

Abodi

#73
Foarte frumos :)

O intrebare ,in legatura cu compost.

Momenten inca nu am tocator de paie, pana acum am cuparat comost ,dar in zilele asta as vreau sa  fac o tura mai mica de compost.
Intrebare:
Baloti sunt cat de cat tocat, e necesar  (obligatoriu? ) sa mmai zdrobesc, sau ajunge sa tai in doua ?
Stiu ca ar fi mai bine tocat , dar pe moment nu am tocator :(

Clau

#74
Cu cat paiele sunt mai mici 2-3 cm..miceliul le impanzeste si le macereaza mai repede....... Eu am incercat odata sa fac si direct pe baloti, dar perioada de incubare a fost mai mare. Incearca sa le zdrobesti totusi cu ceva....... si daca poti taie balotii si in doua sau in trei... Poti sa experimentezi. Eu personal cred ca nu e atat de important marimea paiului ci mai degraba e importanta pasteurizarea, insamantarea, conditiile de  incubare si asa mai departe.........Desi daca sunt zdrobite....apa calda sau depinde ce procedeu de pasteurizare folosesti, ajunge mai usor sa dezinfecteze  decat daca e paiul plin si lung.......Dar incearca vezi ce iese. .Mult succes si asteptam si parerea specialistilor.