preparare substrat shiitake - ajutor!

Started by sebastian g, March 17, 2015, 03:39:52 PM

Previous topic - Next topic

sebastian g


Salut comunitate,

Sunt incepator si am nevoie de ajutorul vostru. Intentionez sa prepar compost pentru shiitake (prima data la nivel experimental). sunt, insa , cateva nedumeriri pe care vreau sa le rezolv inainte de a incepe treaba. Am vazut pe forum ca sunt membrii care au cultivat shiitake cu ceva timp in urma si va rog sa  ma ajutati cu sfaturi din experienta/cunostintele voastre.
1. prima si cea mai mare nedumerire e legata de sterilizare. din documentatie am inteles ca substratul de shiitake trebuie sterilizat (autoclavre) nu pasteurizat asa cum se face la pleurotus. pe forum insa am vazut ca totusi exista si varianta superpasteurizarii. autoclavarea pentru mine (incepator) este exclusa, nu am posibilitatea sa fac asa ceva. imi poate spune cineva, in cazul superpasteurizarii la ce temperetaura trebuie sa se ajunga? in cazul superpasteurizarii mai este necesar topsin?
2. legat de compozitie m-am gandit sa nu pun talas 100% pentru a evita densitatea prea mare si crearea medului anerob in sac. credeti ca e bine cu 70% talas 30% paie  se pot pasteuriza in acelasi timp sau separat?
3. e corect 3% amendament ipsos? am inteles ca PH-ul la incubare pentru shiitake e mai apropat de mediul acid si ar trebui sa fie 4-4.5  care ar fi in cazul asta proportia corecta de ipsos?
4. cat timp sau pana cand se lasa compozitia la uscat inainte de a inocula cu miceliu?

Am nevoie de ajutorul vostru.
Multumesc anticipat!

Andrei Macoveiciuc

La punctul 1 nu stiu sa iti raspund pentru ca eu folosesc autoclavul. La punctul 2 din cate stiu eu talasul este de granulatie mare si ar trebui 50% talas 50% rumegus, cat despre paie nu am folosit la shitake.  La punctu 3 amendamentul il pui in functie de ce ph are esenta care o folosesti. Eu la rumegus de eucalipt (doar din asta gasesc in zona) pun 5% ipsos si 5-10% tarate. Cu reteta asta am mers din septembrie pana acum, cand am oprit productia din cauza temperaturilor de afara. Vezi si aici ca explica omu detaliat ce si cum doar sa pricepi engleza. Bafta!

sebastian g

Andrei, multumesc foarte mult pentru raspuns!
Ai facut referire in comentariul tau la un link (cred) dar nu il gasesc.
o intrebare referitor la autoclav? ai cumparat instalatia? cam ce costuri imlica si ce cantitati poti sa sterilizezi?

Multumesc anticipat!

Andrei Macoveiciuc

Imi cer scuze, am uitat sa dau paste la adresa. http://www.fungifun.org/mushworld/Shiitake-Mushroom-Cultivation/mushroom-growers-handbook-2-mushworld-com-chapter04-05_p.132.pdf Autoclavul l-am construit singur din tabla de 4mm, am fost la un atelier care taie tabla si am taiat, indoit pe rotund iar apoi acasa am sudat. Am izolat cu vata minerala pe afara iar sursa de caldura este un incalzitor de la boiler cu termostatul reglat la 120 grade. In capac am montat un manometru si o supapa de suprapresiune si gata treaba. Ca si cost, depinde de unde si la ce pret gasesti tabla. Eu fac ciuperci doar pentru mine, mai mult ca hobi si acest autoclav ma satisface pe deplin. Am o capacitate de 20 pungi a cate 2kg fiecare, daca fac sterilizare 3 ture am umplut spatiul de incubare pentru aceasta ciuperca.

sebastian g

Multumesc inca o data Andrei.
te apreciez pt ingeniozitate - cu autoclavul. incerc sa imi imaginez cum functioneaza. Doar sa ai grija cand dai drumu la bari in tabla aia :))). Stai mai departe de el sa  nu se intample ceva.
Succes in continuare!

Andrei Macoveiciuc

Nu trebuie sa ii dau drumul, pentru ca il las la racit peste noapte si pana dimineata nu mai are pic de presiune in el ;). De functionat este simplu, rezistenta de boiler sta in apa pe fund si face abur care face presiune si creste si temperatura. Supapa este pentru siguranta iar manometrul sa verific presiunea si temperatura. Simplu nu?!