A vinde sau a nu vinde - En Gross

Started by Felix, April 04, 2006, 09:42:18 PM

Previous topic - Next topic

Felix

Ce parere aveti ?
Este oportuna contractarea productiei si vanzarea ei catre terti ?
Sau preferati sa va vindeti marfa singuri ?

Parerea mea este ca nu se merita sa dai la altii marfa ca sa isi faca ei piata  si pe care sa castigi 2 lei..ca mai mult de 60.000lei/ kg nu iti da nimeni vb de Pleurotus.
 Construind o piata solida poti obtine in schimb pana la 100.000 lei/kg de Pleurotus.(personal vand cu 80....indif de cantitate)..sau  chiar si mai mult.
Avantaje si dezavantaje sunt in ambele situatii.
Voi ce credeti ?
"Simplicity is the ultimate sophistication" -  Leonardo Da Vinci

Anonymous

#1
Parti bune au amandoua optiunile dar, din cat am vandut pana acum raman pe varianta gasirii unei piete proprii: atat la supermarket cat si la piata clasica(am dat in medie 25kg/zi, neambalat)
Vanzare directa:
- pret mai ridicat;
- crearea relatiilor, odata gasite conexiunile este mult mai simplu;
Vanzarea prin terti:
- pret mai mic;
- depinzi de altcineva, am ramas odata cu 800kg(la 60000/kg);
Acuma, ar mai fii... la o productie mare cred ca ambele ar fi viabile, daca nu ai vreo flota de frigorifice.
Eu prefer sa umblu mai mult si sa gasesc singur piata.
numai bine

IONUT

#2
De acord cu dan.  Continui cu strategia propriei clienteli, distribuţie directă, în caszul cantităţilor mici sute de kg pe lună, la peste 1t pe lună nu afirm nimik.

tomi01_2000

#3
Si eu sunt de acord cu Dan. Contactul direct cu consumatorul de ciuperci iti da posibilitati mai mari decat ce iti ofera distribuitorul.
Afli ce are nevoie clientul si chiar ce il nemultumeste.

Drept ca efortul e mai mare, dar stii ce posibilitati ai ...
Tomulescu Ionel Silviu -Jud. Buzau, Loc. Rm Sarat - spatiu de cultura actual de 60 mp
- conditii cultura naturale

Felix

#4
Nu e asa mare eforul de a da cu kilul...mai ales cand stii  ca zilnic se face coada la poarta ta :))...sadic  nu ?
"Simplicity is the ultimate sophistication" -  Leonardo Da Vinci

tomi01_2000

#5
Quote from: "_Felix"...............................................Mai exista un risc in cazul vanzarii en-gros la distribuitori...astia isi construiesc piata si apoi ..daca se apuca de facut ciuperci in nume propriu....te poti trezi ca esti scos de pe piata cu propriile produse :))...sadic  nu ?

Asta e cel mai adevarat - dealerii si distribuitorii fac studii de piata pe seama produsului tau  -  dupa care, dupa ce vad potentialul pietei (daca lucreaza in baza rapoartelor de activitate zilnica) - ! POC! - pun rapid pe picioare o ciupercarie "a la carte"si tu astepti linistit sa ti se strice ciupercile ca vine Domnu' Asteapta sa ti le ia  .... sadic  ... da!!
Tomulescu Ionel Silviu -Jud. Buzau, Loc. Rm Sarat - spatiu de cultura actual de 60 mp
- conditii cultura naturale

Felix

#6
Ar putea sa mai faca asta doar ca sa vada ca, care-i concurentza in zona..dar raspunsul pietei nu este relevant in acest caz, ptr. ca nu are nimeni supraproductie si nu are ce face cu ea...fiecare isi face productia functie de spatiile detinute cat si de piata existenta...si cum piata este...ramane cel mai greu lucru..sa ai ce-i vinde ..cat are nevoie ..si la timp :)
"Simplicity is the ultimate sophistication" -  Leonardo Da Vinci

vpopa

#7
Vanzarea ciupercilor este atributul fiecarui cultivator in parte.In functie de cantitatea totala estimata sa o produca intr-un ciclu de productie,de locatia in care cultiva(distante de marile piete,etc),de baza logistica ce o detine(masini cu frig,camere de refrigerare,etc.),acesta hotaraste cum e mai bine sa vanda.Ganditi-va la o cantitate de 5000kg pe saptamana vanduta in Bucuresti,sa o dai din magazin in magazin cu suta de kg cam cat timp ti-ar lua.Acestea aduse de la Vaslui exempl.
Mai trebuie socotit si timpul pierdut la piata sau prin oras cu masina(benzina)etc.Trebuie facuta o analiza foarte aprofundata legata de pretul en gross,daca per total castigi sau pierzi.E greu si riscant sa dai sfaturi.

Felix

#8
Da....aveti dreptate daca vb de cantitati mari duse la distante mari..dar mai este o solutie..daca faci nspe tone de ciuperci pe saptamana...ce te impiedica sa iti faci o filiala in Bucuresti de ex...punct de distributie propriu..ca sa nu umbli cu masina plina cu 5 tone de ciuperci hai-hui prin capitala.
La o asemenea vanzare s-ar justifica o astfel de investitie..un mic depozit propriu cu 2 angajati si o masina ptr distributie.
Daca pretul de vaznare al Pleurotus e in jur de 8 ROn/kg inclusiv tva, iar  pretul de vazare en-gros e de 6 Ron/kg....atunci cei 2 lei/kg pe care-i economisesti printr-o astfel de investitie ar reprezenta cam 10.000 Ron( 100 mil lei vechi)..PE SAPTAMANA...deci investitia se merita.
Aceasta solutie se preteaza insa numai la cantitati mari si f mari.
"Simplicity is the ultimate sophistication" -  Leonardo Da Vinci

tomi01_2000

#9
Quote from: "vpopa"Vanzarea ciupercilor ...................................
Aici va aprob 150%. Hotararea trebuie luata in baza unei analize care sa vizeze intinderea pe care se afla consumatorii, si mai adaug ca e util un contract de distributie care sa protejeze ambele parti (ma refer atat la producator cat si la distribuitor .. caci realizez ca am gandit tendentios la adresa diestribuitorului virtual ...).
In plus un punct de lucru simplu - atrage si ceva controale suplimentare ale organului de Stat, si se impune o monitorizare suplimentara (fapt ce necesita timp suplimentar ...)
Recunosc ca prima postare e "sentimentala" si nu "rationala" ...... si e gandita pentru o minora productie de ceva sute kg pe luna.
Tomulescu Ionel Silviu -Jud. Buzau, Loc. Rm Sarat - spatiu de cultura actual de 60 mp
- conditii cultura naturale

Felix

#10
Pana la urma fiecare isi alege strategia comerciala care i se pare cea mai potrivita..iar uneori..si sentimentele conteaza :)))..chiar daca e vb de bani.
Important este ca , indiferent de strategia aleasa  sa obtii o vanzare totala a produsului si satisfactii financiare cat mai bune.
"Simplicity is the ultimate sophistication" -  Leonardo Da Vinci

Anonymous

#11
E complicat. Nu cred in varianta cu formarea pietii, si apoi falimentarea ta. Pentru simplu motiv, ca nu e in stare oricine sa faca ciuperci. :lol: . Si cine e invatat sa vanda, nu va produce el, ca e complicat. Oricum castiga cel putin la fel de mult ca si tine, producatorul, si doarme linistit noaptea, fara grija, iese au ba primordia? Poate ca gaseste un alt producator, asta poate fi o varianta. Eu sunt pentru o varianta de mijloc, si en-gross, si en-detail. In primul rand depinde se cantitatea pe care o ai, apoi de cat poti da la vanzatori direct, si apoi, iti pui problema unui tertz.

IONUT

#12
Eu merg pe ideea de a vinde direct , nu prin terţe persoane, asta în primul rând. În al doilea rând, numai cu condiţia depăşirii cantităţilor de producţiede pentru a alimenta la saturaţie clienţii din judeţ, eventual din judeţele apropiate, poate intra în discuţie o terţă persoană. Dar această variantă intră în discuţie în limita cuprinsă între punctul maxim de saturare a clianţilor şi punctul minim de a se merita deschiderea de puncte în alte oraşe mari.

Felix

#13
Quote from: "sormar"E complicat. Nu cred in varianta cu formarea pietii, si apoi falimentarea ta. Pentru simplu motiv, ca nu e in stare oricine sa faca ciuperci. :))) ...Gandeste in felul urmator..vine o firma care are f.multi bani si spatii garla, in proprietate personala.
Tu ai o ciupercarie facuta pe credite, esti plin de datorii, iar pretul minim la care ai putea vinde ptr a ti le acoperi este de 70.000 lei/kg.
Ei vin la tine si iti fac o propunere..sa le dai engros cu acest pret, 70.000 lei/kg...tu accepti.Pe langa tine mai gaseste vreo cativa in aceeasi situatie..teoretic nu mai e nevoie sa produca, dar omul dezvolta piata si are nevoie de marfa.Tu si cei ce vand toata productia dormiti linistiti...marfa are desfacere asigurata.ratele le achiti fara probleme totul pare ok.
La un moment dat incep sa isi puna probleme..avem bani avem spatii..de ce nu am produce noi...si incep sa produca..din ce in ce mai mult..avand spatiile lor , fiind plini de bani si fara rate la banca..tu ce crezi ca pot face ? Sa zicem ca vor sa scape de concurentza la un moment dat...si incep sa vanda la 50.000 lei.kg...si sa nu mai ia de la tine sau de la altii.
Brusc iti dai seama ca nu ai piata si incepi sa o cauti...dar te lovesti de pretul de 50.000 lei/kg al acestora...tu nu iti permiti sa dai sub 70 .000..ce faci ?..Esti falimentat sau ba ?
E cam sf scenariul insa e plauzibil ...iar ptr ce  ce nu stiu..exista destule persoane care produc Pleurotus si-l vand cu preturi mult sub pretul pietii.
"Simplicity is the ultimate sophistication" -  Leonardo Da Vinci

tomi01_2000

#14
Quote from: "_Felix"
Quote from: "sormar"E complicat. Nu cred in varianta cu formarea pietii, si apoi falimentarea ta. Pentru simplu motiv, ca nu e in stare oricine sa faca ciuperci. :lol: . Si cine e invatat sa vanda, nu va produce el, ca e complicat.  
.....................................................
E cam sf scenariul insa e plauzibil ...iar ptr ce  ce nu stiu..exista destule persoane care produc Pleurotus si-l vand cu preturi mult sub pretul pietii.
Eu sunt unul din cei ce vand sub pretul pietii - insa dau doar la prieteni si la neamuri - nicidecum liber pe piata libera pentru a crea presiuni pe pret.......  si confirm pe deplin spusa lui Felix.
.................. poti produce ciupercile cu niste costuri ff mici in anumite conditii (reorganizarea firmei poate fi o conditie care iti genereaza niste spatii mari pe care le poti folosi dupa nevoie, functie si de piata, si e doar un aspect ).
Cine e invatat sa vanda - stie ca beneficiul se poate obtine acoperind cererea existenta, iar jucatorii de pe o piata pot fi blocati prin diverse metode .... Principalul mobil e profitul - nu produsul (majoritatea dintre noi privim emotional ciuperca, insa ciuperca economic - in conditii STANDARD poate da superbeneficii)
Tomulescu Ionel Silviu -Jud. Buzau, Loc. Rm Sarat - spatiu de cultura actual de 60 mp
- conditii cultura naturale