calendar aprilie

Started by mihail, March 19, 2009, 01:39:18 PM

Previous topic - Next topic

mihail

Gradina lunii aprilie in:
-sectorul pentru producerea rasadurilor
-cimp
-gradina(floricultura)
-livezile pe rod
-capsunarii
-vie

cu ce sa incep ?

myky

cu livezile, pt ca la astea  e bine sa fie facute lucrarile la timp, in conditiile in care nu faci rasaduri pt vanzare.

mihail

In livezile pe rod:-se finalizeaza taierile de fructificare la speciile pomicole in toate zonele tarii.la mar si par formatiunile tinere de rod ca:pinteni,tepuse,smicele si nuieluse nu se taie,iar mladita se scurteaza la 2-3 muguri floriferi.De asemenea,lastarii de rod tinerinu se scurteaza.Cele ce au virsta de 3-4 ani de rod se taie deasupra a 1-2 tepuse sau pinteni.La gutui ramurile anuale lungi ca re poarta muguri micsi se scurteaza la 1/3 din lungime.Maciuliile in general nu se scurteaza,cu exceptia celor slabe care se taie deasupra unui mugure vegetativ de la baza.
La simburos(prun,cires,cais si visin) ramurile mixte tinere in virsyta de 2-3 ani nu se taie decit daca depasesc lungimea de 40-50cm.Ramurile de un an,de semischelet,ce cresc in interiorul coroanei pina la lungimea de 30-40cm nu se scurteaza.taierile anuale la piersic sint obligatorii avind in vedere ca aceasta specie fructifica mai ales pe ramuri mixte si lungi in virsta de un aan;in caza contrar pomul se degarniseste,iar rodul se deplaseaza la periferia coroanei.Ramurile mixte,viguroase se scurteaza la 60-70 cm.
Va continuua.

mihail

partea a doua
-la arbustii fructiferi taierile au in vedere formarea tufei si mentinerea numarului corespunzator de tulpini,precum si intinerirea acestuia prin inlocuirea celor imbatrinite cu lastari noi.
-Se executa tratamente fitosanitare pentru combaterea gargaritei florilor de mar,rapanului fainarii,focului bacterian si a bolilor de scoarta la specile semintoase,moniliozei,acarienilor,afidelor de la prun,cires,visin si cais,Taphrinei la piersic,fainarii la coacaz,putregaiul cenusiu la capsun etc cu zeama bordeleza,zeama sulfocalcica,sulf muiabil,precum si uleiuri tip Oleo...
-se incheie plantarea de pomii,arbusti fructiferi si partial capsun.Udarea saptaminala a pomilor plantati este oblogatorie pt. asiguraraea prinderii.
-se finiseaza de asemenea lucrarile solului prin executarea araturii sau discuirii intre rinduri,peste tot sau in benzi alternative si se administreaza ingrasaminte organice si 1/3 din doza de azot.
-se sapa sau se erbicizeaza benzile de rind,se destelenesc intervalele inierbate de peste 3 ani si se insaminteaza cele ce urmeaza a fi intelenite.
va urma