Irigarea gradinii

Started by mihail, April 30, 2009, 10:08:30 AM

Previous topic - Next topic

mihail

Doua doamne distinse au soptit cite ceva despre instalatiile de irigare din dotare.Fie ca nu se pricep,fie ca nu vor sa-si bata capul cu prea multe explicatii,n-au povestit prea multe.Chiar una dintre ele,m-a trimis la sot.(ipotetic)
Avind unii dintre noi,suprafete importante de irigat,apare necesitatea implantarii unei "instalatii" eficiente.
Vorba unui "clasic in viata" : una este sa uzi 10 trandafiri cu futunul si alta o suta.
Ei,pe linga trandafiri neaparat mai sint si alte "chestii".
Va invit sa punem la cale o "strategie" care sa ne duca la evitarea cheltuielilor a mii de euro si mai ales,a unor greseli importante in gradina.
Neavind carnet,domnul merge pe jos.Binefacerile sint multiple.Ieri am descoperit un magazin bine ascuns ce comercializa "elemente" din Grecia pt. irigatii : furtun PE perforat cu duze in interior,furtun banda perforat,mini-aspersoare,multe accesorii.
Toate livrate de catre importator:

www.eurodripromania.ro

Am vorbit cu ei la telefon,produsele sint de calitate si foarte ieftine.De exemplu un mini-aspersor costa 6000 lei vechi,asigura un diametru de 8-10 m...comparativ cu unul de la Gardena extractor,care costa un milion si are un diametru cu un metru sau doi mai mare.
Furtunul banda costa 3500 lei metrul.Interesant,am vazut pe site-ul lor,furtunul PE cu duze,prins de pomii fructiferi la ceva inaltime (aprox.0,5 m),ca sa se poata lucra/prelucra la baza copacului.Nu m-am gindit la asta.
Va astept la discutii serioase.Multumesc.

einsteinitza

Pentru cei care vor sa ude o gradina mai mare, sistemul manufactura in familie, fara sa aiba un specialist in familie, cum sunt unele cazuri ;), e prindere de urechi si risipa de bani.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

myosotis

Deci, intaresc cele spuse de Es.
Trebuie sa spun ca nu am un sistem de irigat. Inca, plimb furtunele prin curte. Si spre disperarea mea, cred ca asa voi ramane.  >:(
Din pataniile mele va pot spune ca foarte importante sunt presiunea si debitul apei, indiferent ca vine din retea sau din put. La mine, vine din put de medie adancime (67m), dar nu cu destul debit si presiune incat sa acopar cei 5000mp . Am insirat in urma cu vreo 3 ani, pe zone mari din curte, multe furtune cu multe aspersoare. Am avut "surpriza" ca la capete nu curgea apa deloc, nici picatura. Deci, nu va sfatuiesc sa cheltuiti banii pe furtune si aspersoare daca aveti o curte mare. Respectiv, 2000 mp cum are mihail.
La o curte pana in 1000mp e altceva.

costieanuconstantin

 myosotis ,la suprafata care o ai, iti trebuie bazin de cel putin2000 L. tampon ,si o pompa intermediara de putere si debit in functie de nr aspersoare si debitul lor si cate vrei sa functioneze odata !!!

mihail

Eu nu cred ca Corina scrie vreodata ceva fara sa stie.Deci,eu am bagat la cap ceea ce a "spus" .
Numai..ca nu-i greu sa "gindesti" o instalatie/retea de irigat daca folosesti un manometru pt. averifica presiunile.Apoi,nu trebuie neaparat sa uzi toate sectoarele odata.Se poate si pe sectiuni.
Mai mult,pompa trebuie foarte bine aleasa,nu dupa pret,sau cit ai prin buzunare.Nu ma gindisem la vasele tampon,dar uite ca ainshtanitza m-a luminat.
Mai ramine sa ma duc intr-o mica vizita la ea ca sa "inteleg" si amanuntele care mi-au scapat...poate chiar principiul in sine.
Am descoperit un catalog a unei firme din Grecia care liveaza cam tot ce trebuie,de la programator la ultimul colier de fixat furtunul.
Sper ca pina la anul in vara,instalatia de irigat sa functioneze ca la carte,e pariul care-l fac cu mine.Nu-mi voi intreba instalatorul din casa.Anul acesta experimentez,rodez,trag concluzii,fara prea multe conducte ingropate.Cind am turnat trotuarele,am fost prevazator,si am lasat "loc" pe unde sa treaca eventualele tevi.

einsteinitza

Vasul tampon este de 1m cub de apa,.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

mihail

ai dreptate,dar presiunea nu este data de catre bazinul tampon ci de PN-ul pompei.Asadar asta trebuie corelata cu debitul si presiune mnecesara.Pe eticheta pompei sint inscriptionate aceste infrmatii plus consumul de energie ,puterea si alte chestii.Nu o data consiliez clientii in magazine sa nu cumpere dupa pret.Mai ales la hidrofoare, unde este necesar inainte de achizitionarea lui,sa se faca"calculul hidroforului".Aici este important ca sa se ia in calcul orice cot,mufa,deoarece toate diminuiaza presiunea.Atentie ,cu hidroforul nu se uda gradina,oricit de mica este.
Dupa cite am inteles ,Mirela anderscor are un altfel de rezervoare,din fibra presupun,cu mii de litri de apa.

gomez99

Quote from: mihail on May 01, 2009, 04:45:15 PM
cu hidroforul nu se uda gradina,oricit de mica este.

de ce?
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

mihail

...pai pt ca ala nu are o data presiune,iar debitul este dat de continutula vasului hidrofor.Asta ar fi adoua oara.
Asadar daca are un vas de 24 de litri cum il cumpara mai toti,vei avea la dispoztie o cantitate de apa de aproximativ 12 litri.Vasul este de 24 de litri,e adevarat dar este impartit in jumatate de catre membrana.In parte ailalta sete aer.
Buuun,deci pornesti hidroforul,iti vine apa,se termine daestul de repede,apoi astepti sa se incarce butelia la loc.Are o inertie,mama-mama.
Pt. casa apa din casa este o alegere neinspirata,un hidrofor.Din mai multe motive.De aceea trebuie cumparat in locul lui,o pompa submersibila de buna calitate,cu termen degarantie lung si cu service in localitatea de resedinta.la pompa se adoga in casa,in camera tehnica,sa zicem presostatu electronic.Acum totul este gata.De vas hidrofor,in acest caza nu mai avem nevoie.
Cine doreste ,totusi,sa-si cumpere hidrofor,trebuie neaparat sa achizitioneza unu l cu vasul de cel putin 100-125 de litri.Astfel uzurile sint mici,se economiseste curent electric,ai la dispozitie o cantitate mare de apa.
Acesta este si unul din motivele pt. care nu se utileaza o casa cu centrala de apartament,chiar daca suprafetele par identice.

gomez99

presostatul hidroforului porneste pompa in momentul in care presiunea in vas scade sub o anumita limita si o opreste cind depaseste o anumita limita. limitele se pot preseta. in conditii de debit normal, cu o pompa corect dimensionata, vasul hidroforului NU se goleste niciodata iar inertia de stabilizare a presiunii e insesizabila. eu am hidrofor si ud la furtun din circuitul casei o gradina de 60 mp si in timpul asta se poate face dus fara fluctuatii de presiune  decit cel mult 2 secunde in momentul in care se deschide robinetul dusului. evident ca daca te apuci sa uzi o gradina de 2000 mp e alta poveste, da si acolo se  fac discutii legate de pompa care face treaba asta. care duce la acelasi lucru: modul in care lucreaza generatorul de presiune (pompa) e mai putin important, important este cum e controlat si debitul sursei. faptul ca exista un calcul care se refera la coloana de apa trasa/impinsa, aia e o chestie tehnica care tine prea putin de modul in care ud gradina si care e valabila la orice instalatie de pompare a apei, indiferent ca e vorba de pompieri, gradina bunicii sau crisma din colt.
prin urmare, daca sursa mea de apa, indiferent cu ce pompez din ea, imi da suficient de multa apa incit eu sa pompez ce cantitate vreau in intervalul T atunci nu ma doare capul. daca insa nu imi da, atunci imi trebuie un rezervor tampon. dupa care vine calculul pompei ca sa pot pompa la distanta necesara. solutiile cu udarea pe sectoare sint solutii specifice si logice in cazul unui debit restrictiv sau a unei utilizari specifice a spatiului udat.
La o gradina mica, din punctul meu de vedere investitia in echipament profi e discutabila, in special cind e vorba de hoby si nu de productie (eficienta/costuri). eu am incropit anul trecut un sistem de udare prin picurare, dintr-un butoi de plastic de 200 L si niste bucati de furtun si tevi PVC gaurite cu un cui. principiul de functionare e "picura cit e apa in butoi". evident ca pe parcurs a fost nevoie sa largesc unele gauri ca sa realizez o udare cit de cit uniforma. da nici nu a fost prea uniforma, a mai curs si pe la racorduri. dar la cit am eu de udat am realizat ce mi-am propus: un sistem de udat oarecum automatizat (am un distribuitor cu ceas) care uda o portiune de gradina fara sa ma preocup eu de treaba asta. habar n-am citi litri pe ora picura sau ce diferente sint intre cantitatile picurate la diferite plante. totul a fost reglat la ochi si a mers (vezi albumul meu :D ). din nefericire, fiind grabit sa experiemntez dracia si neavind casa pregatita pentru asa ceva, a trebuit sa demontez minunea anul asta in vedera construirii unei magazii chiar pe locul rezervorului. da sper sa reiau treaba vara asta.
si atunci reiau discutia in felul asta:
1. debitul si presiunea necesara, in special in cazul gradinilor mari, e bine sa fie stabilite de cineva cu experienta. de aici se trage si prioiectarea sistemului de pompare (alegerea pompei, magistralele de pompare, etc).
2. udarea unor suprafete mici se poate eficientiza bricolind relativ ieftin un sistem de irigare din elemente reciclate - daca ai unele cunostinte minime si te amuza treaba.
3. chiar si in situatia unor suprafete mici, cineva poate decide instalarea unor echipamente profi, fie pentru ca e mai simplu/comod asa, fie pentru ca e mai pedant.
 
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

einsteinitza

Poate ca aici se dovedeste utilitatea mentionarii, asa cum ai facut tu, a gradinii de care se vorbeste, mica sau mare.Diferentele de perspectiva sunt imense.
La fel ca si cu peisagistica, nu e necesara la cei cu gradini mici, acolo lucrurile se cam aseaza de la sine, dar la gradinile mari sunt necesare clar principii si concepte, macar partial, altfel iese o varza fara noima, unde iti plac plantele pe masura ce infloresc, vei spune vai ce liliac frumos, dar nu vei avea nici o impresie  placuta asupra gradinii ca ansamblu.Va fi o gramada de plante
Myo spunea ceva foarte adevarat, ca pana la urma tot ajungi sa muti multe plante daca la inceput nu prea stiai cu ce se mananca peisagistica, pentru ca in timp doresti sa urmezi si niste linii directoare, nu numai sa aduni plante.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

gomez99

Quote from: einsteinitza on May 01, 2009, 09:04:27 PM
pana la urma tot ajungi sa muti multe plante

mie imi spui :D  !!!

Corect. Interventia mea se lega mai mult de aspectul tehnic. Incerc sa fac o legatura intre niste notiuni care sint destul de confuze in discutie (am/n-am apa in put) cu solutia  (pompa mai mare/proceduri de udare alternative)

ideea principala ar fi - secondez informatiile lui mihail si comentariile tale - ca e necesar sa intelegi mecanismul respectiv (cum si de ce curge apa cum curge) ca sa poti alege solutia (fie cea mai potrivita fie cea care te fericeste cel mai mult).

ca un exemplu concret: stiu pe cineva care a bricolat un dipozitiv de udare a planteleor din balcon (un rezervor si niste furtunele) in felul asta in teorie nu trebuia sa se ingrijeasca de umplut rezervorul decit odata pe saptamina. da balconul era spre sud iar furtunasele erau din plastic cu diametrul de 4-5 mm. viteza de curgere a apei fiind mica apa se incalzea serios pina ajungea sa picure in ghiveci, lucru care unor plante nu le-a placut deloc.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

mihail

Eu consider ca am un hidrofor de buna calitate,nu foarte bun...dar cu toate acestea are inertie.De mentionat ca "rezervorul" hidroforului,"vasul hidrofor" este si tubulatura care transporta apa.Sint mirat ca-ti faci treba cu el,poate ca suprafat este mica.
Apoi hidroforul are setate presiunile de lucru  intre 1,5 si 3,5.Numai ultima este reglabila si reprezinta presiunea pe care o poate genera "utilajul" in instalatie.
Prima valoare reprezinta presiunea de la care hidroforul incepe sa "bage".Este reglata din fabrica.
Ei...."distanta " dintre 1,5 si 3,5...hai 4 este uriasa,inertia hidroforului fiind proverbiala,fapt care te duce la cumpararea unei pompe aleasa corect.
Mi se pare total nepotrivit sa-ti amplasezi in gradina vase,butoaie,sau rezervoare suspendate.Aduce,dupa parerea mea,a ferma...a lucru improvizat.
Asa,cu rezervoare ingropate este alta mincare de peste.Se poate folosi si furtun special care se ingropa.
Nu cred ca este mare filozofie sa te plimbi cu un manometru pe la capete.Iar pt. calculul presiunilor incepi cu insumarea dateleor tehnice aflate in manualul aspersorului,furtunului,etc.Un surplus de 1 atm,pt. rezerva nu strica.Tot greul o sa-l duca pompa.E bine ca ea sa functioneze la 40-60% din capacitate.Am gasit astazi la Manastirea Golia din Iasi,doua pompe Grundfos pe care nu le mai folosesc.Astept acum sa-mi comunice un pret.
Ramin la parerea lui Gomez,ca cu putina carte se poate face o instalatie corecta pt. irigatii in gradina.Uite,eu prefer sa risc pierderea unor bani.Nu cred ca termenul de bricolat ar fi cel mai potrivit.

gomez99

ambele limite se pot regla. al meu e reglat la 2,2 -3. se pare ca nu toti instalatorii stiu sa faca asta.
o a doua problema cu hidroforul este raportul dintre coloana de apa trasa si cea impinsa. in cazul folosirii unui hidrofor la udat gradina, fiecare cot al instalatiei e echivalent cu 0,5m de teava (parca). dar oricum, un hidrofor nu se justifica la udatul gradinii. eu il folosesc ca asa s-a nimerit sa fie instalatia si ma avantajeaza ca pot umple butoaiele de apa automat fara sa am nevoie de intrerupator ca sa pornesc/opresc pompa.
pe mine nu ma deranjeaza asa tare rezervoarele amplasate pe linga casa. eu am oricum butoaie pentru recuperaerea apei pluviale. e adevarat ca initial vroiam sa le ingrop si sa fac niste canale colectoare pe linga alee, pe urma mi s-a parut un efort nejustificat si o cheltuiala nepotrivita si le-am lasat ca toata lumea. le-am urcat pe niste caramizi si am o cadere de citiva centimetri, suficient sa ud gravitational, prin picurare, fara sa am nevoie de pompa. sper sa pot pune unul pe acoperisul magaziei, da inca ma mai gindesc daca se justifica. probabil ca voi reface dispozitivul vechi, cu plutitor si vana automata, care va umple butoiul (cind nu e apa de ploaie) si il va goli noaptea. la umplere va merge pompa, irigarea se va face gravitational. probabil voi fi obligat sa ingrop furtunul pentru ca il mai roade catelul.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

mihail

Corina mi-a spus cum au executat la ea rezervorul "tampon" cei de la Gardenia.L-au turnat din beton apoi l-au "izolat" cu folie pt. lac/iaz.Inteligent nu ? Un rezervor de 1mc.
Este mai ieftin sa inlocuiesti furtunul cu teava PE,pt. transportul apei pina la "destinatie",ori la coloana cu furtun gaurit,cu cuiul....(n-ai masina de gaurit,sau surubelnita electrica ?)
Stii cum se regleaza presostatul ? e vorba de primul surub dintre cele doua.Eu am fost cu el la service Bosch,ei sint cei abilitati si mi-au spus ca 1,5 nu poate fi reglat.E posibil sa nu fie adevarat ?
Sint in relatii foarte bune cu ei,cam tot ce am scule sint de la ei,o parte chiar albastre,iar trimerul si masina de tuns gazonul sint tot Bosch...nu vad de ce nu mi-ar spune adevarul.Hidroforul este un Pentax.
Stiu de pierderile de la coturi,mufe,sotia este inginer in instalatii,dar nu ea s-a ocupat de calcule sau proiectul pt. termice sau sanitare.
Plutitorul este industrial sau unul banal din comert ? Ce fel de vana automata ai ? Incerc sa ma inspir.Multumesc.

gomez99

cum au facut rezervorul asa se fac si piscinele. e abordare profi. dat fiind ca eu nu prea am toate sculele, sint pus pe reciclat si nici nu am chemare pentru munca fizica, ma gindesc mereu cum sa simplific treaba. eu as fi ingropat in pamint 4 rezervoare de fiberglass legate intre ele. exista si rezervor de 1 mc, da astea de 100-200 sint mai usor de gasit.
un furtun de plastic se gaureste mai usor cu un cui inrosit decit cu bormasina. stiu ca teava e mai ieftina, probabil ca la extindere o sa pun teava, dar la prima incercare am folosit ce am avut prin casa. niste bucati de furtun vechi si capete de teava ramase de la instalatia electrica. eu reciclez tot ce pot. acu niste ani am vazut pe linga iasi niste conducte de irigat incropite de cineva din peturi taiate si asamblate cu mastic auto.
nu stiu cum se regleaza, si omul meu s-a eschivat sa imi spuna iar eu nu am insistat, ca doar nu ma apuc sa fac asta mereu. eu am un hidrofor italienesc. e posibil ca unele tipuri sa aiba alt concept constructiv.
plutitorul este unul de wc, cu bratul modificat ca sa aiba cursa mai mare. e un sistem folosit cam peste tot la tara de cei care isi incropesc dusuri in gradina. are inconvenientul ca nu poti face bratul sa coboare destul de mult ca sa pornesti pompa numai cind butoiul e aproape gol. ideea care mi-a venit mie e cam complexa si o voi experimenta vara asta. 
vana e toro, am luat-o din franta de la o brocanta, cu 10 eur. in magazin probabil e undeva pe la 50eur. dar poate fi inlocuita cu o priza cu programare si o vana de masina de spalat. daca nu vrei sa actionezi electric sistemul (adica sa porneasca chiar si cind dormi sau nu esti acasa) poti folost tot mecanismul de la vasul de wc. e ca si cum ai trage apa la un rezervor de 200L.

daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

myosotis

La o instalatie automatizata, care lucreaza noaptea, probabil ca nu are importanta temperatura apei, care intr-un rezervor ingropat, banui ca nu depaseste 10grd.
La instalatia taraneasca, cu butoaiele la vedere, apa de udare  este la temperatura ambianta, ceea ce este bine pentru plante, avnd in vedere ca nu sta nimeni sa ude noaptea (in afara de mine  ::).

mihail

O s-o iau de la sfirsit:
-am citit ca plantele se uda noaptea deoarece factorul de evaporare este cel mai mic,astfel se face economie la apa (o cantitate mai mica) si implicit la curentul electric.Udind noaptea evitam efectul de "lupa" de pe frunze.Se recomanda udarea pe la orele 2-3 dimineata.Nu-i complicat,un programator de priza costa pina in 300 de mii de lei vechi.
-daca lungesti tija flotorului poti mari plaja de reglaje,sau o indoi in jos.Eu am cumparat un senzor cu intrerupator.Functie de lungimea cablului porneste sau opreste ceva.Este exact ca cel de la pompele de drenaj aflate in magazine.Este atasat pe o laterala.Cablul lor au in general lungimea de 10 m.
-gaurind cu cuiul inrosit (faceam si eu asta cind eram elev) obtii o gaurica cu un diametru inprecis ,dar si cu o "ridicatura" de jur imprejurul gaurii.
Inteleg aplecarea pt. a reutiliza totul de prin casa,dar trebuie sa avem o masura.Hai sa nu uitam ca ceea ce iese din miinele noastre trebuie sa fie nu numai functional & ieftin,ci si elegant,sa.....arate frumos.
Daca nu-mi incinta ochiul,daca stiu ca am "cirpit" nu mai sint mindru de "lucrarea/demersul" meu.
-cu surubelnita electrica poti executa si gauriri de finete,de acest gen,avind si functia de gaurire.
-ma repet,imi cer scuze,citesc cu toata atentia ce s-a scris aici,filtrez,cenzurez...retin,anul acesta voi incerca sa modernizez ceea ce exista,sa schimb furtunurile ce duc apa in gradina din spate cu teava PE,unde este necesar o s-o ingrop,dar sint si zone in care chiar daca este la suprafata nu este decit greu vizibila.De cazma ,a leaga o prietenie strinsa,asta chiar daca-mi place sau nu.Cine sa-mi faca treaba in gradina asa cum trebuie ?
Am citeva aspersoare extractoare cumparate,made by Gardeba ( Corina SIC!),dar nu gasesc ca este necesar utilazarea lor pt. irigarea gazonului peste tot.Asta deoarece,lor le trebuie o presiune mai mare,ca sa intre in "erectie".Apoi,sint zone mari,in partea de livada, in care nu ma deranjeaza vederea unei tevi pe care sint aplicate micro-aspersoare.Eu am gindit ambele gradini (cea din fata si cea din spate) ca in final sa aiba locuri clare si precise pt. acces,trecere.Cite o aleea bine conturata,calcatul pe gazon fiind exclus si bine amendat.Am propus ghilotinarea impricinatilor.

mirelush

M-am ferit sa scriu la acest subiect si nu pentru ca nu as vrea sa va povestesc despre sistemul de irigatii din gradina proprie,  ci din cauza ca stiu foarte putine detalii tehnice. M-a interesat sa existe, sa fie cat mai putin vizibil,  sa functioneze bine si mai putin ( adica deloc ) "cum" se face.
Inca de la inceput, sotul meu a dorit sa colecteze si sa valorifice apa provenita din ploaie si, cum eu nu doream sa ma impiedic de tot felul de vase prin curte,  am mers pe sistemul kessel http://www.kessel.ro/index.php?id=167 , ingropand 2 rezervoare a cate 6000 litri fiecare http://www.kessel.ro/index.php?id=162. Ulterior s-au dovedit a fi insuficiente asa ca, atunci cand se golesc ( sau nu ploua ) intra automat pe apa din reteaua publica. Cei care au facut sistemul de irigatii, au schimbat pompa kessel cu una mai puternica.
Gradina e impartita in 21 de zone care pot fi programate sa fie udate, in functie de nevoi asfel : toate zonele sau partial, in fiecare zi sau dupa preferinte ( la o zi, doua, trei ), de 1 pana la 4 ori pe zi,  de la 1 minut pana la 20 minute ( cred ) . Evident nu pornesc toate zonele odata. In functie de timpul de udare programat pentru fiecare zona , o udare completa poate dura pana la 2 ore.
Dupa ce am plantat masiv, la infiintarea gradinii, udam 8 ore pe zi.
Un lucru bun propus de cei care mi-au facut sistemul a fost montarea de hidranti de gradina in lungul aleii pietonale, trotuarelor si terasei. Astfel cand e nevoie sa speli aceste suprafete, nu-i nevoie sa intinzi furtunul nu stiu de unde.

mihail

Exact asa am procedat si eu.avind trenul dreptunghiular iar fintina in partea din fata ,am "tras" un furtun pe linga gard,pina in partea din spate.L-am prins cu coliere la mica inaltime,pe stilpii gardului.Din loc in loc,acolo unde am "gindit" eu ca este necesar,am amplasat "guri de iesire cu robiete" de la Gardena.Cind am nevoie vin cu furtunul,folosesc conectori si tzac...la-m cuplat.
Nu-mi ramine decit sa invirt robinetul.Aaaaa,folosesc conectori cu "apa-stop" ,au un fel de supapa si astfel nu se mai scurge apa de pa furtun.
Cred ca este mai efcient,mult mai ieftin sa executi bazinul,bazinele din beton.Probabil sub jumatate de pret.
Un metru cub are o mie de litri ?
Atunci 2x6000 nu ajung ?

P.S. Acum ma pregatesc sa sap niste santuri pt. rigola plus o cablare pt. ledurile ce vin aplicate in trotuar,prilej cu care ma bate gindul sa "pozez" si teava PE,cu care sa inlocuiesc furtunul.Iar ca sa aplicam ce ne invata instalatorul evreu,pun doua tevi,una fiind de rezerva.

mirelush

Cu siguranta e mai ieftin sa executi bazinul din beton. Eu doar am spus cum am procedat, fara sa am pretentia ca asa e cel mai bine.
Vara, se poate consuma la o udare completa 6 mc, deci din doua udari se termina apa de ploaie din bazine. Asa ca ...nu-i mare scofala cu stocatul apei pluviale. Probabil la o gradina mai mica ajunge mai multa timp.

mihail

adica...daca are 2000 si nu 3700 e mica ?
Ahaaa,marimea conteaza !

gomez99

scriu aici, ca sa nu mai deschid topic nou.
am primit de la un englez o descriere a unui sistem - sa zicem de irigare - destul de simplu. se foloseste principiu santurilor de drenaj, aplicat si la fosele cu dispersie. se sapa niste santuri adinci de 40-50 de cm si late de 15-20 cm. de preferat in caroiaj, ca sa acumuleze apa la intersectii, da nu-i musai. se umplu santurile cu pietris marunt pina la o inaltime egala cu latimea (aici n-am inteles de ce, da probabil asa a fost designul initial si oamenii l-au transmis din tata in fiu). se pune pamint peste. santurile vor drena apa de pe suparafata gradinii si o vor distribui de-a lungul retelei indiferent daca e apa de ploaie sau de la udatul cu furtunul. nu se vor colmata ca n-au cum, pietrisul va asigura spatiul necesar, si se pot planta plante ierbacee chiar si deasupra lor. plantele cu radacini puternice (copaci, tufisuri) se vor planta in centrul caroiajeleor ca sa nu strice santul. a mai auzit cineva de asta?
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

mihail

maiculitza...adica,mai mader....scuze....no...sau nu.Foarte interesant,dar uite de ce nu pot fi eu un om din Regat.(Unit  ;D)

einsteinitza

Foooarte interesant. Au si panta santurile? Astea oricum merg la legume, ca doar nu merg in gradina de flori. Dar e interesant, trebuie detaliat.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro