Retete "Papa bun"

Started by Aricica, April 01, 2007, 09:53:09 PM

Previous topic - Next topic

opiadc


               Cum e diplomatul ala, Fleur?suna interesant.Eu nu mananc prajituri, din cand in cand cate un diplomat doar! :)

GetaV

Acum fac si eu tortul de mere: merele curatate le tai sferturi si le fierb cu o cana de zahar si una de apa .Intre timp fac pain de spain .Cand compotul de mere este gata il amestec cu gelatina (un plic dizolvat) torn aluatul peste mere si le pun la cuptor.Dupa ce blatul s-a copt  pun platoul desupra si-l rastorn si-l pun la rece .Maine il ornez cu frisca

Fleurf

Eu l-am facut asa: intai am taiat cubulete portocala, grefa si ananas din compot, dupa aprecierea fiecaruia. Eu n-am facut compozitia prea mare si am pus 2 portocale, 1/2 grefa, cateva rondele de ananas si un pumn de stafide. Forma in care l-am pus are cam 20-22 cm in diametru.
Un pahar de iaurt gras de 450 g l-am amestecat cu cca 100 g zahar si coaja de la o portocala (spalata f bine inainte). 20 g gelatina pusa la inmuiat cu apa sau zeama de compot de ananas am incalzit-o pe bain-marie pana s-a lichefiat si apoi am pus in ea cate o lingurita din crema de iaurt pana am racorit-o dupa care am turna-o in toata crema batand energic sa se omogenizeze.
Cat am facut eu toate astea s-a batut la robot 500 grame smantana cu 5 linguri de zahar si 2 plicuri zahar vanilat pe care am amestecat-o in compozitia de iaurt.
Am imbracat o forma mai mica cu folie, am ornat fundul cu cateva felii de portocala, ananas...etc si am turnat cam 1/2din compozitie, am pus fructele, un rand de piscoturi, restul de compozitie, fructe si inca un rand de piscoturi. Am acoperit forma bine cu capetele foliei cu care am imbracat-o apasand ca piscoturile sa intre bine in crema. Se pune la frigider, se rastoarna si se poate imbraca cu frisca pe margini, ori cu piscoturi ori...se lasa asa cum e daca n-ai musafiri  ;D  :D

ozimandias

Am prestat azi toata ziua, cat pentru tot anul (care vine). E noua si eu inca mai am de pus blatul peste tortul de crema de zahar ars. Si eu sunt curioasa ce-o sa iasa  :D (numai cat am sunat-o pe Gabi... si tot ar fi cazul sa iasa gustos, daca nu si aspectuos).

gabriela jalba

Aspectul comercial il dai cu nitica frisca si cu un cornet. Apoi faci o griluta de ciocolata.o floricica de orhidee,o frunzuta verde,si gata!!!!
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

mamaruta

Aoleu, ca m-ati capiat! eu nu am facut nimic pana acum, dar nici nu o sa ma omor cu munca!
Dar...m-a prostit irina (cuscra lui ozi) sa fac si eu tortul asta cu iaurt, cum a facut Fleur. Asa ca ...maine bem cafeaua si ma ajuta si pe mine sa fac tort. Abia ne-am adunat de pe drumuri (la Real) sa facem cumparaturi pentru tort.
Ce fain! Musuroiul asteapta noul an cu tort de mere si cu tort de iaurt (plecasem la Real cu gandul la tortul de mere - l-am mai facut, e super - dar m-a convins irina. Bre, azi i-am vazut si orhideele...are o vanda... palme mi-am dat!.... :o
Fleur, fa si tu o poza la tortul ala, please!
Cum puteti sa fiti asa de harnice, ca ma stresati???!!!!

irina

Mada lasa ca le vezi maine la cafea..vandele
si nu te mai plange ...acu facem tortul cu iaurt si gata
dimineata te astept ....
eu am in cuptor checul aperitv si cred ca mai fac unul apoi la somn

ozimandias

 :D
Deci eu, care v-am spus, sunt maestra la gatit, cand am facut prima data tortul diplomat.... nu's ce i-am facut gelatinei ca a iesit ca un orez  ;D
Implinea fiica mea 2 ani si facusem tortul sa-l iau la serviciu sa petrec si cu colegele. O parte din ele au fost super-incantate. Mi-au spus ca nu au mai mancat colorezi din copilarie.  :D

Asa ca aveti grija cu gelatina.

A... si am revenit: iese foarte aspectuos daca e tapetat cu felii de kiwi. Numai ce-l vezi si-ti da impresia de racoros.
Si cu felii rotunde de portocala iese frumos.

irina

cuscra sa sti ca am luat si materiale de ornat
kiwi si portocale

ozimandias

Quote from: irina on December 30, 2009, 11:56:30 PM
cuscra sa sti ca am luat si materiale de ornat
kiwi si portocale
:D
suntem pe aceeasi unda  :D
Multumesc si pentru cealalta reteta  ;). Maine mai stau in bucatarie. Dupa, mai intru doar de Pasti, sa vapsesc ouale  :D

irina


ozimandias

Super arata.
Numai specialiste pe forumu' asta.... Cred ca trebuie ori sa caut alt forum, ori sa ma apuc de bucatareala  ;D

irina

tu fa zestrea la copii si eu le fac mancarea
;D ;D ;D

vivi23ro

asta a fost tortul de craciun, frisca e din serbia grasa, nu din asta de se simte praful din ea

Fleurf

Abia, acu citii pe aici ca m-am luat cu altele  :-[
Gelatina se face cocoloase numai cand se toarna fierbinte in compozitia rece, dar eu v-am spus la reteta cum sa procedati cu ea  ;) eu frisca vegetala nu folosesc decat daca trebuie sa ornez tortul inmos special si atunci o combin 1:1 cu smanatana grasa (dulce ori fermentata)
Ma duc sa fac poza la tort, daca nu e prea tarziu  ;D

Fleurf

Au venit si pozele desi tortul nu era tocmai de pozat ca nu mi-am dat silinta deloc sa arate ca de poza ci sa fie gustos, rapid si mai dietetic  ;D
http://fleur.sunphoto.ro/torturi/UUPWEIBNVRPAXTPVBFV  inainte sa-l rastorn din forma
http://fleur.sunphoto.ro/torturi/NCOVVWNJFXIMAKINWCB  dupa rasturnare
http://fleur.sunphoto.ro/torturi/WIHNLDFAELCLQZDHRUR

Codruta

Mai am inca din tortul de Craciun asa ca va trebui sa rezist tentatiei de a mai face altul acum ;) desi tare ma ispitesc pozele puse de voi :)

Ozi, eu am facut tortul de mere dupa reteta dara de Gabi Jalba si a iesit foarte bun fara nici o modificare.

Pentru cei care doresc sa stie cum am facut tortul Om de Zapada...Intentia mea era sa fac un pandispan clasic (reteta pe care o folosesc la mai multe prajituri) dar mama mea a gasit pe net reteta de la prajitura cuburi de gheata http://gourmandine.ro/reteta-prajituri/prajitura-cuburi-de-gheata/  asa ca m-am folosit si eu de ea atat doar ca eu am dublat cantitatea pentru blat si am copt in tava de 37 x 26. Asa am obtinut un blat mai gros pe care l-am putut taia in doua pe orizontala. Daca ar fi crescut blatul uniform as fi putut sa-l tai in 3. Corpul si capul omului de zapada le-am taiat folosind niste farfurii ca tipar. Crema de vanilie am pus-o intre feliile de blat. Corpul si capul le-am acoperit cu frisca iar palaria, fularul si matura cu crema de cacao.  M-am insiprat de aici http://dulcesarat.blogspot.com/2009/10/tort-om-de-zapada-timp-de-preparare-1-h.html  Omul meu de zapada a avut doar doua "bile", nu trei. Nu-l puteam face mai mare ca nu ar fi incaput in frigider iar daca doream sa fie cu 3 "bile" ar fi trebuit sa fie tare mici ca sa incapa in aceeasi tava.

ozimandias

Super tortul tau, Fleur. Dupa sarbatori am sa mai fac si eu. (am sa citesc toate indicatiile cu atentie  :D )
Am facut tortul lui Gabi. E inca in oala. Nu am curajul sa-l rastorn. Si, ca asa fac eu mereu, cred ca nu am copt prea bine blatul... O avea ceva?  ;D Daca asa o fi... mancam si noi numai partea de deasupra.

Codruta, omul tau arata mai mult decat superb.

vernil

Ozi, exact asa am patit si eu cu tortul de la Gabi Jalba. Nu am stiut sa coc bine blatul ... Iar reteta lui Fleur e super-buna, l-am facut aseara, dupa ce l-a postat  :D

Fleurf

Bine ca ti-a folosit macar tie Vernil daca pt Mada o fi fost prea tarziu, desi el se face repede si nu are nevoie decat de 6 ore la frigider ca sa se intareasca. Eu cum nu sunt o gurmanda prefer sa stau cat mai putin in bucatarie asa ca l-am facut de ieri sa nu muncesc azi toata ziua si sa pic lata diseara  :D si aleg si retete care se prepara rapid.
Se poate face si omul de zapada cu 2 torturi de astea si improvizat altceva la palarie.

gabriela jalba

Fleur,tortul tau arata asa bine,ca am sa-l prestez si eu pe la jumatatea lui ianuarie. Chestia e ca de vreo 20 de ani nu am mai umblat cu gelatina,si parca am permanent o retinere..Daer am sa incerc. Ozi,nu cred ca nu-i copt suficient..De ce spui asta? ti s-a lasat un pic.Chiar daca n a prea reusit,nu o sa se cunoasca. La repezeala in care l-ai facut,si oboseala.....Sa-l faci altadata pe indelete,fara stres!
    Sa fiti frumoase,odihnite si vesele !!!
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

simona72

betoane torturi.ma inspira si pe mine .cu alta ocazie il fac pe al lui fleur

Fleurf

Gabi gelatina nu-ti face feste daca tii minte ca se inmoaie inainte de folosinta, nu se fierbe si nu se pune niciodata fierbinte in crema rece ci se pune in ea cate o lingurita de crema, frisca etc pana ajunge aproape de temperatura mainii. Eu am folosit si foi si granule iar echivalentul unei foi este 6 g granule.
Daca-l vreti mai teapan la cantitatile de mai sus puneti 15 g de gelatina.
Si mai am o sugestie care cred ca vine totusi cam tarziu: albusurile ramase puneti-le in cana in congelator si le folositi alta data cand faceti o prajitura cu mai multe albusuri. Se pot pastra pana la 6 luni. ;)

mamaruta

Nu a fost prea tarziu, Fleur! Dimineata m-a ajutat irina sa il fac...acum sta la frigider.
E chiar usor de facut, o sa mai prestez si eu.
Ozi, sigur tortul tau e perfect!
Codruta, esti meseriasa!

ozimandias

Tortul meu e mai mult ca perfect  :D

Va multumesc pentru ca-mi sunteti aproape.  :-*