Retete "Papa bun"

Started by Aricica, April 01, 2007, 09:53:09 PM

Previous topic - Next topic

einsteinitza

Nu e o retetaa, dar va promisesem ca fac poze la afumatoarea mea de aer cald.
Carnea se afuma si se coace, dupa ce s-a tinut in bait timp destul de indelungat.Baitul trebuie sa fie lichid si sa acopere carnea.In partea stanga se face jarul, , acel recipient are o clapeta pentru dozarea tirajului, si periodic se adauga un lemn mic pentru a pastra temperatura de 70 de grade aproximativ constanta.
Partea din dreapta are doua nivele de gratare, iar capacul are un termometru unde se urmareste ca temperatura sa ramana constanta.
Am facut pulpe de curcan si de gaina, cotlet de porc, piept de porc, au iesit ca mezelurile din comert, fara e-uri si conservanti, exceptionale.
 
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

costieanuconstantin

interesant ,romanul , cand vrea poate orice !!!!

einsteinitza

Timp sa fie :D Pacat ca nu exista gata facute, adevarate, ca nu poti face din toate +ham
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Codruta

Norocul meu ca nu folosesc afumaturi prea des. Doar o instalatie ca si aceasta imi lipseste din gradina :)
Pentru Hawky si altii interesati, asa prepar eu brocoli:
Il desfac in buchetele cat mai mici si il pun la fiert, in apa cu sare, pentru 1-2 minute...nu mai mult pentru ca nu e la fel de bun daca se moaie prea tare.
Ung un vas unt, pun un strat de brocoli, un strat de branza iar un strat de brocoli si iar un strat de branza iar in final, peste ultimul strat de branza pun smantana. Cand am in casa mai multe feluri de branza folosesc din fiecare cate putin (cas, telemea, mozzarela). Pe internet am gasit ca se poate pune si pesmet sau ou in smantana. Cu pesmet nu am incercat dar cu ou in smantana nu mi-a placut la fel de mult. Vasul il dau la cuptor, 170-180grade, 20-30 minute, pana incepe stratul de deasupra sa capete o tenta galbuie.
Cand sunt in criza de timp fierb brocoli putin mai mult, il strecor, il pun pe farfurie si rad deasupra branza. Nu pot manca brocoli doar fiert in apa sau pe aburi asa ca am gasit aceasta solutie. 

vernil

Va rog, cine pregateste painea singur, la aparatul minune (am primit si eu unul) sa-mi zica si mie o reteta cu paine cu seminte. Se poate folosi orice tip de saminte ? Eu consum mult paine cu seminte din comert, dar niciodata nu m-a interesat ce fel de seminte folosesc producatorii in aluat ... Voi stiti ?

einsteinitza

Mac, susan, dovleac, floarea soarelui.
Cu o paleta sau cu doua?
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

stefana

Parca si seminte de in am vazut la unii furnizori :).

vernil

Quote from: einsteinitza on August 08, 2010, 03:26:12 PM
Mac, susan, dovleac, floarea soarelui.
Cu o paleta sau cu doua?

doua, cadou in avans pentru Sfanta Marie  +dns

einsteinitza

Aia e cea mai buna, face felii mai mici si mai normale, am sa iti pun si niste retete.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

hawky

Quote from: Codruta on August 08, 2010, 11:13:21 AM

Pentru Hawky si altii interesati, asa prepar eu brocoli:
Nu pot manca brocoli doar fiert in apa sau pe aburi asa ca am gasit aceasta solutie. 

Multumesc, Codruta.

Eu il mananac asa, inclusiv alte legume, din motive de sanatate.

hawky

Quote from: Vernil on August 08, 2010, 02:47:41 PM
Va rog, cine pregateste painea singur, la aparatul minune (am primit si eu unul) sa-mi zica si mie o reteta cu paine cu seminte. Se poate folosi orice tip de saminte ? Eu consum mult paine cu seminte din comert, dar niciodata nu m-a interesat ce fel de seminte folosesc producatorii in aluat ... Voi stiti ?

Eu pun din toate cele enumerate mai sus, inclusiv susan dar, mai ales, chimion, care imi place mult in painea de secara, pe care o fac manual. Nu am aparat si dupa ce am incercat prima data sa fac fara, am decis sa nici nu-mi cumpar. Am o reteta pe care o fac tot timpul si se face destul de repede si fara mare efort.

vernil

Multumesc de sfaturi, tuturor.
Hawky, si mie imi place painea de secara, numai ca o cumpar. Te rog, scrie-ne reteta, poate mai sunt si alti amatori. Iar chimionul e preferatul meu, inclusiv supa cu chimion, saratele cu chimion ... :D

einsteinitza

Pentru ca m-a rugat cineva de pe aici, vreau sa povestesc putin despre cum fac eu diverse la gratarDe fapt, mai mult idei si principii, ca retetele sunt interminabile.
Noi nu facem nici un fel de carne la gratar fara sa o marinam in prealabil. Marinarea insemnand punerea intr-un sos facut cu mirodenii si neaparat un produs acid, pentru ca aciditatea fragezeste carnea. Asta inseamna vin, otet de toate felurile, zeama de lamaie, mere acrisoare, iaurt, etc. Cel mai bine se lasa carnea la fragezit peste noapte in frigider.

Exista apoi doua feluri de pregatire la foc a carnii. Una este pe jar mediu, asa cum face mai toata lumea. Se face jarul,se lasa pana dispare orice flacara, si se pune carnea pe gratar.
O alta varianta, care m-a surprins in tarile arabe, si care imi place mult, este sa nu lasi focul sa se stinga complet, sa mai palpaie ici colo, asa incat carnea se parleste putin pe suprafata, dar asta inchide imediat ca o coaja totul si carnea ramane aromata si zemoasa, mult mai frageda ca cea pe metoda obisnuita. Trebuie insa sa ai o pereche de manusi bune de gratar, si sa fii rapid, sa o tot intorci ca sa nu se arda.Apoi, se pune carnea intr-un vas cu capac, se pune deasupra putin vin aromat, se lasa cateva minute sa traga aromele, si se serveste.
Un exemplu de marinata interesanta este-cateva mere curatte de coaja, pulpa de la un mango un pic de sare si putina pudra de chilli. Nu trebuie sa renuntati la chilli, chiar daca nu mancati iute, deoarec taie din aroma fructata a merelor . Se pune cu putina zeama de  lamaie in castron, se macereaza cu blenderul, se lasa carnea la marinat peste noapte.O alta marinata buna este cea din iaurt gras cu mirodenii dupa placerea fiecaruia,sare si piper.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

stefana

In iaurt cu mirodenii las si eu cateva ore la frigider (de dimineata pana la pranz) pieptul de pui pentru snitele, uneori. Iar dupa ce il prajesc in tigaie de teflon, cu putin ulei, il scot pe servetel de hartie sa absoarba din grasime.

costieanuconstantin

noi , abia acu' suntem la porumb fiert !!! ;D

costieanuconstantin

azi :ciorba de curcan
       pastai de fasole cu gratar
       un rest de tort de la ziua fiului cel mic + cozonac
:) :) :) :) :) :) :)

sicamin

Buna mancareeee ! dar dulciuri nu sant prea multe  ???

carmenlorena

Eu am facut azi supa de mazare cu galuste,spaghete cu tocanita de carne de porc,salata de rosii si ...clatite cu dulceata de prune... :)
Lorena

Ionela

Carmen, cum reusesti sa gatesti atatea bunatati intr-un timp atat de scurt?? +hypno Incep sa simt ca mor de foameeeee :D :D
"We're not broken, just bent and we can learn to love again!"

http://www.youtube.com/watch?v=mEXCzgpWLm8

penelopa

Mie îmi trebuie o jumătate de zi pentru o ciorbă   ;D ::)

doina

La mine se gateste , pardon, gatesc  +ham ciorba, doar de cateva ori /an , 10 e mult

Codruta

Eu as manca frecvent ciorba sau supa dar cum sotul meu nu manaca mi-e groaza sa fac doar pentru mine. Mai multa munca decat satisfactie ;D Cand am invitati la masa profit de ocazie si trantesc si cate-o zama :)
Carmen mi-a facut acum pofta cu supa de mazare cu galuste asa ca maine cred ca am de lucru :) Asta o pot face oricand...nu e mult de lucru asa ca pot face si portie mica.

penelopa

Eu funcţionez după principiul "nici o zi fără ciorbă"! ;D
Nu-mi plac mâncărurile cu sos  :( De regulă, le fac pentru restul familiei, eu mâncând (când n-am încotro) doar conţinutul, fără sos. ;D
În schimb, îmi plac preparatele gen "budincă", din legume, ouă şi lactate.  ;) Deci, săriţi cu reţete, dacă aveţi! ;)

GetaV

Pene ,si noi suntem ciorbari ,dar budincile si sufleurile imi plac numai facute de altii ,mi se par complicate .Poate pune cineva retetemai simple +dns

Mihai

Sa nu contati pe mine,da? :D :D