Retete "Papa bun"

Started by Aricica, April 01, 2007, 09:53:09 PM

Previous topic - Next topic

gabriela jalba

fierbi cit se leaga ca dulceata. Poti sa si incerci,cu strop pe farfurie rece. O lasi cit vrei tu de fluida,sau mai legata...Cum vrei !
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

cara

eu am fiert siropul cam 3/4 h si dupa ce am pus ardeii cam 30 min. e bine legata a mea. daca vrei mai fluida, o fierbi mai putin.

sicamin

Multumesc dragelor! Asta ma interesa -dupa ce pun ardeii ,cat sa fierb.La mine nu se prea consuma ardeii iuti ,dar ma tenteaza sa fac macar o portie mica,sa vad cum sant.

gabi_gabriella

Eu am facut-o mai "diluata" in ardei iute , si a avut mare trecere ...nesperata  ;D

costieanuconstantin

Quote from: gabriela jalba on October 14, 2009, 02:32:22 PM
fierbi cit se leaga ca dulceata. Poti sa si incerci,cu strop pe farfurie rece. O lasi cit vrei tu de fluida,sau mai legata...Cum vrei !
dezavantaju' e ca, cineva tot trebuie sa o guste din cand in cand !!! :'(

Claudiu

Sa-mi aduc si eu contributia la pagina asta.
Aici aveti o bogata lista a mirodeniilor:

http://www.condimenteweb.ro/index.php?module=listaCondimentelor

Se poate selecta orice condiment din lista si se deschide o pagina plina de informatii interesante si cu ilustratii de calitate.

Daca accesati tabul "Lectii culinare" din dreapta sus, ajungeti inapoi la scoala si aveti lectii. Culinare desigur. De exemplu aveti un curs de "Stir Fry" in care studiati tehnici asiatice.

In lista din stanga, mai jos, gasiti legaturi spre interesante pagini ale aceluiasi site. De exemplu la "Istorie Culinara" sectiunea "Istoria placintelor"   :)  :P veti afla ca pe la inceputuri acestea se numeau "sicrie"  ???, iar mai tarziu romanii le ziceau "placenta"  :-\, apoi veti mai putea citi despre placintele insufletite din evul mediu in care se bagau, pasari, broaste, iepuri, pitici vii, care, spre deliciul musafirilor,  ieseau din placinta cand aceasta se taia. Cica o data a fost bagata chiar si o dansatoare goala  :o, ... Bre! io ma las si nu mai mananc placinte, o sa ma rezum la clatite.

Tot in listuca aia aveti "Retete pas cu pas" in care vi se arata pasii ce-i aveti de executat cand faceti o reteta. Banuiesc ca sunt desenate talpi pe podeaua bucatariei, cam in genul lectiiilor de dans, ca n-am mai deschis pagina fiind satul de la placinte.

Exista si "Demonstratii pentru incepatori" in care invatati cum sa tocati verdeturile fara sa taiati deget cu deget ... Foarte util, mai ales tocatul usturoiului, desi cam pute. Un pic cam cu risipa la tocatul ardeiului ...

Si sa nu uit aveti si reguli ale "Bunelor maniere". O bogata lista de reguli desi nu stiu din ce cauza este omisa regula de baza. Cand sunteti invitat nu spuneti niciodata ca nu va place cu ce sunteti servit de catre gazde. Mie nu-mi place sparanghelul, crevetii, pulpele de broasca, melcii (astia imi plac asa de putin ca nici n-am gustat vreodata si sper ca nici nu o sa fiu nevoit sa gust vreodata) si cine stie cate altele nu-mi plac. Asa ca in conformitate cu codul bunelor maniere, in cazul in care va displac atatea lucruri, regula de baza va cere sa refuzati politicos invitatia la masa. Chiar cu riscul de a ramane flamand.  ;D

Glumesc. Pagina de mai sus e foarte interesanta si bogata in informatii. Da' tot nu-mi place sparanghelul, nici ... :D

cara

azi am facut praz la cuptor a la Jamie, garnitura la o friptura. ne-a placut. cu sos gorgonzola.


bella_donna

Cara, indura-te si detaliaza. Am si eu niste praz care sta cuminte, din lipsa de inspiratie.
Merci.  :P

cara

detaliat:

tai partea alba a prazului in bucati egale (eu mi-am facut doua semne pe tocator  :D )

frunzele verzi le tai marunt si le calesti intr-o lingura de unt si un pic de apa, pana se inmoaie putin. adaugi si un pic de sare. cand s-au inmuiat le pui in vas. asezi bucatile albe fie in picioare (daca ai mai multe, daca nu culcate. sau oblice, ca mine.  ;D

pui o ceasca de supa peste praz, ceva piper, cativa catei de usturoi intregi, din loc in loc. uzi o bucata de hartie de copt si invelesti vasul. uda, hartia devine manevrabila/maleabila. apoi cu folie de aluminiu. si bagi la cuptor o ora. la 200 de grade.

dupa o ora scoti vasul, scoti folia, hartia si lasi descoperit pana scade lichidul si se rumeneste dupa plac.


atentie:

prazul tre sa fie crud/tanar, altfel e cam "atos".

vickylucia

La ce pagina este reteta de dulceata de ardei iute , pt ca o vreau si eu?

cara

nush daca este scrisa pe undeva.... ::)

1 kg de ardei iuti (preferabil rosii)
1 kg de zahar
1 l otet de 9*

se fierbe zaharul cu otetul pana devine siropos. se adauga ardeii curatati de seminte si taiati marunt si se fierbe pana capata consistenta dorita.




vickylucia


ozimandias

Reteta e la muraturi, la pagina 7 si apoi la fiecare pagina aproape, ca s-a tot vorbit de ea  :D
(

lala


Codruta

Quote from: bella_donna on October 22, 2009, 07:16:57 PM
Cara, indura-te si detaliaza. Am si eu niste praz care sta cuminte, din lipsa de inspiratie.
Merci.  :P

Eu folosesc prazul la supa. Fac o supa clasica de pui (gaina) si cu 10 minute inainte de a fi gata adaug prazul taiat rondele. Se pot  adauga si taieteti la supa dar nu e necesar. De obicei o fac doar cu praz si morcovi taiati marunt.
Mai folosesc praz si la felul doi dupa cum urmeaza: prajesc carnea de pui (piept sau picioare) adaug putina apa, condimente si o las sa se patrunda sub capac. Pe aici cam toate legumele fierb in aproximativ 10 minute asa ca fac astfel ca apa sa fie complet scazuta cu aproximativ 10 minute inainte de a fi gata carnea. Adaug morcovi taiati marunt si dupa aceea prazul taiat rondele. Las cam 10 minute sub capac. Daca e necesar adaug un strop de apa. Cand e gata amestec cu orez. In functie de ce am prin casa adaug uneori si alte legume. In loc de praz se poate folosi ceapa.

vickylucia

 Tocmai am terminat dulceata de ardei iute si a iesit.........super ::)Multumesc, fetelor!

bella_donna

Multumesc Cara & Codruta.  :D

lala

Am facut si eu dulceata....buuuuuuuuuuuuuna,dar am descoperit ca sunt alergica la iute :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'(

ozimandias


myky

deci clar, de la atata invatat ti se trage :D :D :D

io in asta pun si orez.

gomez99

are cineva idee cum se face otetul din vin - ma refer la o reteta batrineasca nu la fabrica? in special ultima faza, stabilizarea?
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

dorinas

No io tocmai vroiam sa intreb cum se face otetul de mere, tot asa reteta de la bunica nu de pe net. :D

penelopa

Băi, mi se strică gutuile  :(
Săriţi repede cu o reţetă de mâncare de gutui. De preferat, aia cu zahăr caramelizat  ( o făceam acum 20 ani dar am uitat-o  :(0)

gabriela jalba

Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

ELA

se taie gutuile in felii de grosimea unui creion, se prajesc putin pe ambele parti( pana devin moi), in untunt mai gustoase, peste ele se toarna un sos de caramel si se lasa sa dea cateva clocote; sosul de caramel: se caramelizeaza zaharul (sa ramana deschis la culoare, altfel sosul se amaraste), se toarna peste caramel apa calda pt. a se dizolva( se tine pe foc mic), apoi  lapte dulce( dupa gust), vanilie sau rom, o lingurita amidon dizolvat
in apa rece si se fierbe pana se ingroasa putin
reteta postata de g.jalba nu am putut sa o citesc..s-ar putea sa fie asemanatoare cu a mea , scuze daca o repet!