Dianthus - genul garoafelor

Started by Claudiu, September 09, 2009, 08:20:31 AM

Previous topic - Next topic

Claudiu

Cred ca nu este un topic despre garoafe. Daca e trebuie mutat subiectul :)

Cand am scris despre nume populare am spus ca voi scrie despre o garoafa. Dar atunci am apucat cu alte treburi si am amanat. Imi pare rau caci daca apucam la vremea aceea cine ar fi vrut ar  fi avut timp sa faca rasaduri direct in gradina si la anul ar fi avut plante inflorite. Oricum cine vrea va avea si de fapt cred ca multi au asa ceva in gradina.  Il aveam inca de atunci subiectul dar ma gandeam sa-l mai piaptan nitel. Acum mi-am zis sa-i dau drumul asa, altfel ...  :)

Nume botanic. Dianthus barbatus
Nume comun (popular) garoafe turcesti. Uneori se intalneste cu nume de garofite sau garofite de gradina.
Nume comun englezesc: Sweet-William, frantuzesc: L'œillet de poète.
E o specie de garoafa (apartine genului Dianthus), bianuala sau perena cu viata scurta.
Talia tulpinii intre 30 si 70 cm lungime. Practic ale mele erau cam intre 30-50 cm. Am vazut si varietati pitice, cu tulpina mai scurta excelente pentru rocarii.
Frunzele sunt eliptice sau oblonge, inguste, ingustandu-se spre varf si mai mult si terminandu-se in forma ascutita. Sesile (fara codita) sau cu petiol (codita) scurta. Lungimea frunzelor atinge si 8 cm (wiki 10 cm) si latimea de 1-2 cm. Frunzele de culoare verde uneori spre un verde-albastrui-violaceu sunt acoperite cu pruina.
Pruina este o materie ceroasa (pielita) care acopera ca un praf unele fructe sau frunze (sau ciuperci), dandu-le un aspect ca brumate. In principiu pruina este transparenta sau violacee. Termenul englez este glaucous. S-ar putea sa intalniti in unele traduceri expresia frunze glaucoase. Se refera la faptul ca sunt acoperite cu pruina si este o traducere (imprumut) "fortata" dar s-ar putea ca acest cuvant sa prinda radacini.
Uneori pe frunze se vad in lungul acestora striatii visinii.
Florile sunt in manunchiuri dense, botanic: cima, formate in varful tulpinii, fiecare floare avand cinci petale serate (dintate) pe margini cu toata gama de culori de la alb la rosu (toata gama roz-rosu-visiniu pana la visiniu foarte inchis incat apar de la distant ca negre). De regula puteti vedea doua nuante de rosu principale dispuse in benzi circulare de nuante diferite de rosu cu un desene si striatii interesante sau in benzi bicolore alb si nuante de rosu . In special cele visinii par catifelate. In natura, cele salbatice au petalele rosii cu o baza alba.
Florile sunt parfumate cu un miros de condiment. Parca de piper. In fine senzatia poate fi descrisa diferit functie de persoana. Sunt curios cum percep sau descriu altii mirosul acestor garofite.
In natura se intalnesc doua varietati:
Dianthus barbatus var. barbatus nativa in sudul Europei din Nordul Spaniei pana in Carpati-Balcani.
Dianthus barbatus var. asiaticus nativa in nord estul Chinei, Coreea si sudul estremului estic al Rusiei. Varietatea asiatica are frunzele zvelte ce nu depasesc 1 cm in latime.
In cultura s-au obtinut multe soiuri atat ca inaltime cat si culoare.
Sunt plante de gradina utilizate in borduri sau pentru a da minunate pete vesele de culoare ce stralucesc si surprind cu diversitatea lor de nuante si desene si in plus atrag albinele si fluturii. In rocarii (in special cele cu tija scurta) sau ca plante taiate (in special cele cu tija lunga), in limbajul florilor din epoca Victoriana simbolizand galanteria.
Se pot cultiva si in ghiveci in special soiurile pitice.
Interesant ca pagina wikipwedia spune ca florile ar fi comestibile??? Nu stiam asta. Totusi parca n-as testa.

Se inmulteste prin seminte,butasi sau divizarea tufei.
Prin semanat nu se pastreaza puritatea soiului.
In gradina se autoinsamanteaza iar tufele pot fi divizate.
Se poate semna direct afara vara – toamna sau in interior in sera. Apoi se transplanteaza in locul dorit.
Se poate inmulti si prin butasi pentru pastrarea soiului.
Daca se taie florile trecute inflorirea continua pe lastari noi.
Ii place soarele dar accepta si semiumbra. Insa in plin soare culorile stralucesc mai frumos.

Desi se spune ca au viata scurta unele tufe rezista foarte bine ani indelungati si pot fi inmultite prin divizare.
Aici e o poza unui soi cu un nume agresiv "Heart Atack" care spune ca are 15 ani:
http://www.plantdelights.com/Catalog/Current/Detail/04368.html

Curiozitati:
Dianthus barbathus a fost luata din timpuri vechi in cultura fiind mentionata pentru frumusetea ei de John Gerard un specialist englez in plante medicinale si aromatice faimos la vremea lui si care a trait intre anii 1545-1612. (in onoarea lui Linee parintele taxonomiei a numit un gen de plante Gerardia).
Desi a mentionat-o pentru frumusete nu i-a mentionat posibile utilizari medicinale, in timpuri moderne gasindu-se in planta saponine cu proprietati antiinflamatorii si analgezice.

Am scris toate astea pentru ca recent le-am gasit sub o alta denumire: garofite japoneze sau pe scurt japoneze. Totusi numele comun vechi la noi e de garoafe turcesti si este mentionat in cartile si manualele de horticultura. Cred ca e o eroare sau o inventie noua acest nume comun de japoneze. Poate ma insel si voi stiti mai mult despre denumirea asta de garoafe japoneze.
Chiar daca exista si o specie din extremul orient nu cred ca numele asta vine de acolo si in plus esxista o specie de garoafa numita Dianthus japonicus dupa cum se poate vedea in lista selectiva data de wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Dianthus
si care este altceva.

Candva, demult, nu le stiam numele si pe cei pe care ii intrebam imi spuneau tot felul de nume care nu le gaseam in nici o carte si destul de tarziu am aflat numele de garoafe turcesti. Cred ca unii inventau denumiri pe loc ca sa nu ma dezamageasca ori nevrand sa recunoasca ca nu-l stiu. Eram in primele clase de scoala si eram preocupat de varietatea mare a culorilor si desenului acestor garofite. Aveam vreo 17 sau 18 varietati in gradina si mereu vedeam pe la altii desene si culori pe care nu le aveam :)
Totdeauna mi-a placut sa am cateva in gradina.



Sunt plante rezistente si nepretentioase. Se autoinsamanteaza si chiar daca unele au viata scurta aparenta tufa ce se formeaza apare ca perena. Singura problema ce am avut-o cu unele a fost rugina. Se vad petele pe frunze.



Ar fi trebuit tratate mai din timp cu substante pe baza de cupru. Frunzele afectate se strang si se distrug. Inainte de a atinge alte plante sanatose e foarte indicat splarea pe maini. Ar fi bine sa nu luati de la piata plante care au problema asta. Dar nu am observat ca aceasta rugina de la dianthus sa se transmita la alte plante ale mele iar planta supavietuieste.

Din pacate nu am prea mute poze si si cle care le am nu-s prea clare. O idee de pata de culoare printre verdeata altor flori si sedum inflorit. Apare o varietate pe alb si una pe rosu. Scuze de poza dar nu am alta in care sa se vada in asociere :(



Principala sursa de documentare pentru datele de mai sus este wikipedia si in special pagina dedicata
http://en.wikipedia.org/wiki/Dianthus_barbatus

Desigur asta e si o invitatie sa puneti si pozele voastre cu garoafe :)

penelopa

Nu ştiu cum faci, tu, Caludiu, da' vii numa' cu subiecte de-astea "netentante" pentru mine şi sfârşeşti prin ......... a mă tenta ! :)
Deci,  dianthus-ele astea nu m-au dat niciodată pe spate dar m-am pricopsit cu unele turceşti  (căci aşa le ştiu şi eu) şi, de vreo 3 ani, se descurcă şi ele cum pot la rădăcina unui brad mare.
Sunt frumoase  când înfloresc dar, după ce se trece floarea, tare urâte se mai fac !!!  >:(  E drept că, după ce le tai inflorescenţa ofilită (dacă a făcut seminţe, le scutur de seminţe la locul faptei), mai înfloresc odată,  aşa cum bine ai sesizat, pe lăstarii noi.
Iată cum arătau anul trecut:
http://penelopa.sunphoto.ro/casa_si_gradina/MMYSAZAFUZHLIZMJJWD

Nu-mi dau seama dacă din seminţele scuturate ies ceva plăntuţe fiindcă, de câte ori le-am curăţat de uscături, am observat că noile plăntuţe erau legate de planta mamă printr-o rădăcină târâtoare. Ba, din viteză, smulgeam câte o uscătură care trăgea după ea şi 1-2 plăntuţe noi.  Atunci, le  separam de uscătură şi le replantam.
Este al 3-lea an de când le am (mi-au înflorit în fiecare an) şi nu-mi dau seama dacă sunt bianuale sau perene. Oricum, din ce spui tu, oridecare ar fi, nu au viaţă prea lungă.  Dar, dacă în fiecare an  divizez tufele şi  replantez plantele separate,  nu le pot duce la ... infinit  ? ;D  (sau, măcar,  încă 100 de ani ?) ;)

gabriela jalba

Eu le stiu de garoafe nemtesti. Am de multi ani.Infloresc in al doilea an.In fiecare toamna le tot scutur semintele.La mine se incadreaza in "flara spontana" - alaturi de craite,regina noptii,ochiul boului,portulac,pansele,...Ies de unele singure.Eu doar le raresc,su le mai schimb locul.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

Nina

  Am si eu garofite  dianthus chinensis si dianthus caryophyllus :) si imi plac tare mult  :D. Acestia din cate stiu eu sunt perene.
  Le-am cumparat anul asta la ghiveci (sa vad daca rezista iarna afara ???), dar cateva mi-au murit din cauza acarienilor :'( cu toate ca le-am stropit, erau prea in soare, cele mai la semiumbra au crescut frumos.
  Dianthus caryophyllus au floarea dubla la fel ca garoafele care se vand la fir numai ca sunt pitice si compacte.
  Dianthus chinensis au floarea simpla, zimtata, sunt parfumate si foarte colorate.
  Iar dianthus barbatus sunt bianuale,dar prin tundere dupa inflorit si pastrarea tufei devin perene. Acestia sunt cele mai raspandite garoafe de care are mai toata lumea.
  Cele care se vand la ghivece sunt hibride, pitice 15-25cm, dar se gasesc si in magazine pliculete de seminte de garoafe, iar acestea sunt frumusele, insa mai inalte si mai rasfirate (are mama).

penelopa

Garoafele astea "mai frumoase, mai înalte şi mai răsfirate" ............. mie nu mi-au ieşi din seminţe  puse direct în grădină!!!

doinabacau

   Caryophyllus pot fi prinse si din lastari,destul de usor.

gabriela jalba

 Caryophyllus asta,m-am uitat pe google,sint multe varietati. Ai incercat tu careva? Mie mi-au iasit din seminte si au si inflorit anul asta ,foarte frumos.Am poze pe undeva. Am strins azi niste seminte de la una grena.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

doinabacau

 Am incercat si am si reusit,acum cativa ani! Apartamentul era prevazut cu jardiniera si cred c-a ramas neudata,n-o mai am.
  Va rog.poate incerca oricine,veti reusi,cu doua-trei noduri ,in pamant!
  Trebuie sa va spun ca eu nu ma prea pricep,cine mi-a dat lastari a zis ca sunt varietatea chabaud,cred.

gabriela jalba

Multumesc pentru pont! in caz de nevoie,merita incercat.
  Anul asta am avut o adevarata colectie in gradina:
                                 
  Sper ca s-au autoinsamintat si o sa am si anul viitor .Mai multe,ca si astea de anul asta vor inflori.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

einsteinitza

Gabi, sunt superbe, din seminte sau cumparate de-a gata?
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Trofin Petrina

Superbe imagini. Nimic nu se compara cu parfumul lor...o nebunie :x
http://ninutz.sunphoto.ro/

https://www.facebook.com/petrina.trofin


"Nu uita ca descinzi din Dumnezeu, dar ca depinzi numai de tine."
                  Vladimir Ghika

gabriela jalba

Quote from: einsteinitza on November 01, 2012, 07:29:03 AM
Gabi, sunt superbe, din seminte sau cumparate de-a gata?
Din seminte. Am facut rasaduri. Mai am unele,dar care anul asta numao au frunzit.si vor inflori anul viitor.
  De parfumate,nu mai zic! Cind esti in raza lor,parfumul te face sa le cauti din ochi. Dragele de ele,sint rezistente si la frig. Unele-s inflorite si acum.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

einsteinitza

Imi plac enorm, sunt tare decorative.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

doinabacau

 Intr-adevar,merita sa le cultivi,sunt exceptional de frumoase!

claude

Eu am doar Dianthus Plumarius cu flori simple alb si roz si cu flori duble roz. Imi palc in mod deosebit, sunt minunat parfumate si foarte putin pretentioase. Alte specii nu s-au descurcat bine, mai devreme sau mai tarziu au sucombat...in general le omora iarna

 
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

gabriela jalba

Le stiu !!!! Is minunate !!! Au un parfum....Aveam ani in urma o suprafata cam de un mp si cind infloreau se simtea  pe trotoar ,de la a treia casa mirosul . Mi-au disparut cu constructiile...
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

claude

Daca vrei iti trimit eu la primavara  ;)    Am si seminte, daca te tenteaza sa incerci sa le semeni...cum preferi tu
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

gabriela jalba

Sarumina !!! Cum preferi tu !!! Sa ajungem cu sanatate in primavara si om vedea ce si cum.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

rodi

Poate ma treci si pe mine pe lista ta, claude. ( asta daca ai o lista   :-bd:D

claude

Pai o sa fac o lista, Rodi  :D  Daca vrei seminte, alea ti le pot trimite si acum, in perioada asta  ;)
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

geodezia

Gabi ce seminte de unde ai luat ca sunt f frumoase garofitele tale

gabriela jalba

Geo,imi pare rau ca anul asta nu am seminte. Am strins,le-am vinturat,si le-am lasat pe un colt de masa afar. Bine,pe masa aia mai erau balarioare...A venit Romel si-a facut curat pe masa dintr-o singura miscare de mina,ca avea el de...Asa am ramas fara seminte de garofite.
  Anul trecut am cumparat doua pliculete de la un magazin,si am facut rasaduri. Daca mai am ceva prin pliculete ,si vrei,iti trimit.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

geodezia

pai o sa iau eu deci pliculete ..sincer nu prea aveam incredere in pliculetele cu seminte pentru flroi din comert dar daca zici ca au iesit aqsa frumuseti am sa incerc si eu

gabriela jalba

Sa ajungi cu sanatate acasa,si in primavara o sa faci rasaduri.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

geodezia