Sobe, cuptoare si gratare.

Started by Mosu Tuti, September 18, 2009, 01:55:53 PM

Previous topic - Next topic

gomez99

un UPS bun de 4000 te tine. da costa. si exista generatoare care pornesc automat la caderea de curent. da si alea costa. eu am bagat bani buni in stabilizatoare de tensiune pentru ca acu 2 ierni tensiunea ajungea la 140 iar frecvenat era foarte instabila. mi se inchidea tvul, se oprea centrala. acum au modernizat punctul de transfromare si se pare ca nu vor mai fi probleme.
acu, discutia se face daca merita sa bagi atitia bani in sisteme de protectie. sint foarte multe moduri de a nu folosi gaz sau curent electric si a obtine ceva caldura sau apa calda, dar fiecare are problema si specificul ei. am participat cu multi ani in urma la un proiect de casa ecologica. asa i-ar zice acum, atunci se cauta o alternativa de costructie ieftina si la indemina oricui. si documentindu-ma pentru asta am vazut un proiect de la unguri care bricolasera un sistem de incalzire cu aer cald, construit din cutii de bere. eu am avut niste ani un panou solar experimental facut de mine din resturile de la instalatia de incalzire centrala care a mers foarte bine. problemele apar cind vrei sa integrezi toate astea functional si legal in instalatia casei. te poate duce la costuri si batai de cap care sa fac nerentabila chestia.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

Mosu Tuti

Buna ziua. Hallo Gomez99 ma inciti, M-am ocupat ani de zile si de energii neconventionale. Eu nu pot face nimic aici caci nu este nici soare si nici vant. Daca te pasioneaza panourile solare ptr. producerea apei calde, sau pe altcineva, am planurile unor panouri cu randament foarte ridicat. Panoul este a fost experimentat de prof. Antohi de la Fac. de Constructii - Bucuresti. Usor de construit, l-am realizat si aici, dar incalzesc numai cam 70 de zile/an. In sud este insolare mare. Aici . .  ba. Aici nu sunt rentabile nici panourile fotovoltaice, in afara ca sunt scumpe. Am o centrala eoliana de 1 KW., desmembrata, stau in fundul unei galeti intre munti, rar se misca fun vanticel si sa trag cablu dupa creasta, mai bine nu.  Myosotis poate incerca sa le cupleze pe toate trei si sigur ar face o ceva economie. La ses in sud, sunt si vanturi si soare.
Povesteste-mi si mie cum este cu incalzitorul din cutii de bere. Ia sa vedem. Mosu Tuti.     

Fleurf

Mosu Tuti pe mine ma intereseaza panouri solare pt apa calda. La Campina sunt multe zile insorite si tare imi surade un asemenea panou. 

sicamin

Mosul Tuti ,si pe mine ma intereseaza panourile solare pentru incalzirea apei.Acum am centrala pe gaz cu boiler,dar cred ca ar fi mai economic sa am apa calda de la panouri solare cat e posibil.

simonaelena

Mosu Tuti, cred ca ti-ai facut-o cu manuta proprie!  :D
Toata lumea e interesata (inclusiv subsemnata), asa ca te rugam sa ne scoti din ceata. De mult timp il bat  la cap pe sotul meu  sa gaseasca o solutie pentru apa calda. Daca poti sa ne dai o idee......  :-* :-*

gomez99

@mosu tuti
da panoul ma intereseaza. si centrala eoliana, daca se poate bricola si daca da min 500w
tre sa caut chestia aia cu cutiile de bere, dar tre sa ai rabdare  ca am 1000 de chestii in dulap.

@All
daca vreti un panou ca sa incalzeasca apa intr-un butoi si sa va spalati pe miini sau sa faceti un dus e f simplu si merita.
daca vreti sa conectati dracia la robinetele din casa o sa coste ceva.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

costieanuconstantin


Mosu Tuti

Buna seara. Stimate doamne, aveti dreptate, este o economie. Daca va aduce-ti aminte pe unele blocuri din tara inca din 1980 se montau panouri pentru incalzit apa, dar . . pentru ca totul era al "tutulor" nimeni nu se gandea sa le si intretina, sau se fura si pe vremea aceia. In acei ani oamenii nu erau pregatiti ptr. o tehnologie avansata. Dar nici panourile nu erau competitive ca proiectare si executie. Pe acea vreme oamenii credeau ca daca  isi pun un panou pe casa, nu mai cumpara lemne.
Draga doamna Fleur, cunosc zona caci colaboram cu centrala Paltinu si pentru ca acolo era f. aproape de Bucuresti, acolo ne repezeam cu masina, chiar si dupa serviciu. Cred ca iti mai aduci aminte ce era prin '80 pe malul lacului, plin.
Inca ceva vreau sa va spun. Exista panouri solare cu tuburi vidate, cu diverse "jmecherii" de automatizare si preturi corespunzatoare. Ceea ce stiu eu este un captor, casnic, gandit si experimentat intre ani 1978- 1984. Nu cere tehnologie speciala pentru fabricat, se realizeaza cu materiale obisnuite, de catre un tinichigiu din piata, (feriti-va de brunetii cu burlane). Cu toate ca sunt la asfintitul vietii, tot teoria pasilor mici imi place. O serie de intrebari:
1.- Doriti produsul finit sau documentatie si schite de executie, pentru a le putea realiza artizanal la fata locului ?
2.- Doriti teorie sau doriti sa primiti aparatul care sa produca apa calda.
3.- Doriti un produs care sa fie racordat la instalatia din casa, care sa reziste la presiunea retelei de apa, sau doriti numai un ajutor in incalzirea apei menanjere.
Toata lumea a auzit sau a vazut astfel de scule dar daca nu te convingi pe propiile degete oparite de apa calda solara, nu investesti bani in ele.
Poveste adevarata.
Eu am facut si aici cateva panouri, le-am asamblat si montat pe un trepied si le-am montat in fata magazinului tinichigiului care mi le face. O suprafata de numai 1/2 m2, toata lumea se uita si comenta, oricine putea sa dea drumul la robinet si sa se spele pe maini. Un neincrezator a facut gresala si s-a udat pe maini cu prima apa, s-a sapunit si cand a bagat mana in apa ce venea direct din captor, a scos un ragnet si a sarit la mine sa ma bata. Am avut mari probleme cu el. Cititi ce scrie in atasament. Tinem legatura. Mosu Tuti.   

Mosu Tuti

Buna seara. Vad ca nu mai este interesata lumea de cuptoate si sobe. Am introdus niste poze cu plituta noastra. Am facuto acum fo 5 ani. Este normal sa se murdareasca caci am facur zeci de experiente. La anul, o daram si o reconstruiesc cu caramida aparenta glazurata ( smaltuita, am gasit la depozit ). Am lipit-o cu pamant, o voi reface cu liant din praf de samota. Si cu asta am facut experiente, din cauza asta este crapat langa plita. Am schimbat si cuptorul. Acum merge traznet. Voi posta si planul cotat. Mosu Tuti. 

costieanuconstantin

imi apare un document in care scrie ; poze cu plituta ........ , dar poza ,nu

martipan

Constantin,ba se vad pozele, dai clic pe documentul 'plita_1_poze' - apare cu verde- , apoi ii dai open si il deschide cu Word .
Muso Tuti,e faina plituta,chiar mai mare decat imi imaginam !

myosotis

Mosu Tuti, sa folosesti sanatos plita,multiani de-acu-nainte  :D
Daca era dupa mine, de mult aveam instalatie de incalzire solara, dar ....


DanaT

Mosule, nu e drept. Mi-ai adus aminte de invartita facuta de bunica in rola...(noi asa-i spuneam cuptorasului ala mic de se vede la tine in poze). Si de cate ori am mancat intreaga tava si numai eu stiu cum am stat cu digeratul dupa aia...Pentru cine nu a mancat, invartita moldoveneasca e o placinta din aluat dospit cu multa, foarte multa nuca si zahar sa se dezvarte buricul...
Si merele coapte cu un praf de scortisoara ies tare faine in rola aia. Sau cu aceste bunatati asociez eu pozele vazute la tine...

Mosu Tuti

Buna dimineata. Ca orice MOS, nu prea am somn si de aceia sunt foarte matinal. Cand te-ai obisnuit 50 de ani sa te scoli devreme, . . . ..  Acum sunt la cafea.
1.- Plituta am construit0o de la "0", cu sobele nu am avut curaj sa fac experiente. Prin anul 2000 am chemat pe cineva sa imi repare o soba, a venit "mesterul sobar" (HA) si a desfacut-o si asa a ramas fo 2 luni, Ba ca nu are pamant, ba ca nu are timp. Eu sunt Bucovinean, familie atestata de la 1602, dar sustin ca mincinosi mai mari ca Bucovineni nu sunt. A trebuit sa fac curte unei "cocote" care s-a lasat greu ca sa vina sa o reconstruiasca. Pretul a fost dublu si randamentul foarte slab. Tot fumul intra in casa si nici caldura nu dadea. M-am incalzit o iarna intreaga, in dormitor, cu un calorifer electric. Se invartea contorul ca titirezul. Am intrebat in stanga si in dreapta, nimic. Un prieten de la Buc. mi-a facut o schita si ma invatat sa fac pamantul. Dar si el este electronist. In vara urmatoare am inceput refacerea sobei, a durat 6 luni. Sase luni de mizerie in casa si de discutii. Intre timp am facut o sobita mai mica la bae. A reusit, Am finalizat si soba din dormitor si nu mi-a venit sa cred ca face cald. Cum pofta vine mancand, in 2002 am mai refacut o soba. Succes desavarsit. La insistentele nevestimii m-am apucat sa proiectez plituta din bucatarie. Toata iarna am umblat prin depozite de materiale de constructie si in fiecare casa in care intram, ceream detalii despre sobe. Si uite asa in 2003 m-am apucat de plituta. Cel mai greu lucru au fost ranforsarile metalice pe care se sprijina caramizile in partile orizontale. Am construit-o si reconstruit-o de cateva ori. Si asa am invatat si mi-am facut mana.  Cand am terminat plituta am constatat ca pamantul se "macina". Am cautat alti lianti si am gasit praful de samota, iar studii si experiente si . . . . iar rezultate.  Toti vecinii ma sfadeau si ma sfatuiau sa gasesc un "mester", dar nici unul nu a putut sa imi indice pe cineva. Aici toata lumea isi construieste sobele dupa mintea ei. Nu cred ca este cineva care sa stie sa calculeze volumele de ardere, dilatarea aerului si viteza de evacuare. Daca nu merge, o da jos si face alta. Si eu am facut-o dupa mintea mea si sunt foarte multumit. Postez schita cotata, vedere frontala a plitutei mele. Sper sa mearga. Mosu Tuti.       

penelopa

Moşule, eu am printat schiţa plituţei că trebuie s-o arăt soţului care se pricepe la desen tehnic deşi e tot economist ca mine.   :)(Eu  la orele de desen tehnic desenam trandafiri, drept pentru care am încasat, odată,  o notă excelentă: 2   ;D )
Vreau s-o conving pe sora mea să-şi facă o sobă cu plită în bucătărie în aşa fel încât soba  să poată încălzi şi în camera alăturată.
Tatăl meu se pricepe la sobe şi poate schiţa ta o să-l ajute. Mulţumesc!

gomez99

interesanta lucrarea lui mosu tuti. mda, cam asa se face ca romanu ajunge sa isi bricoleze in casa chestii care altfel ar trebui mestesugarite de meseriasi. stiu un ins care acum e in nemtia si pune acoperisuri de stuf la case traditionale.

@mosu tuti
eu ramin in asteptare pentru povestea cu panoul solar si turbina eoliana.

@penelopa
partea aia din soba care vrei sa fie in casa o sa aiba si ea un cuptoras, buna si ala poate mai putin pentru copt cit pentru tinut mincarea calda si crescut cozonacelul. si tot in corpul ala de soba se poate ingloba un rezervor pentru apa calda. pe vremuri, in scopul asta se fura de la CAP o canistra de tabla pentru motorina. iarasi e de tinut cont ca cu cit suprafata radianta e mai mare, cu atit transferul de cadlura e mai rapid si intr-uncitva creste si randamentul. asta se poate obtine configurind citeva colturi, polite, praguri in soba din casa. alea pe care tinea bunica bibelouri si cana cu ceai.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

myosotis

Mosu Tuti, multamim.  Am salvat schita plitei. Numai ca eu habar n-am cum e pe interior. Cum si pe unde umbla fumul  ??? Are ceva impartiri sau sunt numai peretii exteriori ?

Mosu Tuti

Buna ziua. Draga doamna myosotis, aceasta este numai o schita cotata nu plan de executie.
Quote from: myosotis on September 29, 2009, 11:40:04 AM
Numai ca eu habar n-am cum e pe interior. Cum si pe unde umbla fumul  ??? Are ceva impartiri sau sunt numai peretii exteriori ?

Focarul este o camera de ardere si nu are despartituri, Locul unde este montat cuptorul este de asemenea o camera cu aproximativ 12 - 15 cm mai mare decat cuptorul, astfel ca fumul sa il poata inconjura prin toate partile. Trecerea fumului din focar spre incaperea cuptorului se face printr-o fanta de 12 x 40 cm. Interesant este cosul, care nu este un cos obisnuit. Cosul (in interior) are latimea de 12 cm. x 40 cm. si in interior are fumuri ca orice soba. Vin cu detalii de constructie a cosului, mai ales ca trebuie analizat foarte atent suprafata de evacuare a fumului. Aceasta plituta am construit-o asa mica, deoarece sunt limitat de spatiu. A trebuit sa o aliniez cu lavoirul la adancime caci, se gaseste langa plituta, si are 1 m. lungime. Atentiune ! Supratata de tuci (fonta) a plitutei este de numai 40 cm. x 55 cm. Pentru constructia unei plite, se incepe cu suprafata alocata, cu numarul de membri ai familiei si cu necesitatile de gatit.
Exista si plite si cuptoare mai mari, care nu mai intra in aceleasi cote exterioare. Pe plituta mea nu se pot fierbe simultan decat o cratita de 4 Kg. si o oala de 4 Kg. Atentie sa nu fie prea mica. Te rog spune-mi ce inaltime are camera si ce amprenta pe podea se poate aloca. Detalii, cu placere. Mosu Tuti.        

myosotis

Camera are 2,4m inaltime. Nu-mi trebuie plita mai mare fiindca suntem numai doi la masa, de obicei. Ma intereseaza si fumurile. Sunt in functie de marimea sobei ?

ati

Mosu Tuti
Multumesc pentru informatiile pe cale ne ai aratat
Sa stii ca si eu mam gandit de foerte multe ori la asa ceva mai ales ca vine iarna si gazul va fi mai curat ca aerul numai flacara ajunge aici an nordul tarii
Numai pe Domnisoara ar trebui sa mai conving  ( Vai ce murdarie)dar sigur va veni vremea !!
tel.0744253574

Locul unde totdeauna gasesti ceva interesant  http://greenfield.go.ro/

Mosu Tuti

Buna ziua. Mi-am luat treaba in serios. Am facut si detaliul de cos, asta este marea smecherie de incalzeste asa de bine.
Quote from: penelopa on September 28, 2009, 09:05:17 AM
Vreau s-o conving pe sora mea să-şi facă o sobă cu plită în bucătărie în aşa fel încât soba  să poată încălzi şi în camera alăturată.
Tatăl meu se pricepe la sobe şi poate schiţa ta o să-l ajute. Mulţumesc!
Doamna penelopa, te rog sa imi spui la ce serveste camera care se doreste a fi incalzita. Daca este camera de zi, nu vei gati la plita zilnic. Daca este dormitor, va fi cald ziua (cand gatiti) iar seara cand se va dormi se va lasa frigul.
Toate sobele trebuie sa aiba subar, care micsoreaza sectiunea de evacuare si pastreaza caldura in sobe.
Astept intrebari. Mosu Tuti.

ELA

urmaresc cu mare interes acest subiect dar pt. ca nu ma pricep deloc la sobe , as dori o lamurire in ceea ce priveste constructia cosului de fum in alta camera...poate o schita, cat de simpla?

Mosu Tuti

Buna ziua. Stimata doamna ELA, va prezint o banala sectiune prin plituta, perete si cos. Nu este obligatoriu de facut asa, este o sugestie. Imperativ este ca cosul sa fie sprijinit de niste picioare zidite care se sprijina pe sol. Astept intrebari. Mosu Tuti.

georgette

Quote from: Mosu Tuti on September 25, 2009, 07:55:14 AM
Buna ziua. Hallo Gomez99 ma inciti, M-am ocupat ani de zile si de energii neconventionale. Eu nu pot face nimic aici caci nu este nici soare si nici vant. Daca te pasioneaza panourile solare ptr. producerea apei calde, sau pe altcineva, am planurile unor panouri cu randament foarte ridicat. Panoul este a fost experimentat de prof. Antohi de la Fac. de Constructii - Bucuresti. Usor de construit, l-am realizat si aici, dar incalzesc numai cam 70 de zile/an. In sud este insolare mare. Aici . .  ba. Aici nu sunt rentabile nici panourile fotovoltaice, in afara ca sunt scumpe. Am o centrala eoliana de 1 KW., desmembrata, stau in fundul unei galeti intre munti, rar se misca fun vanticel si sa trag cablu dupa creasta, mai bine nu.  Myosotis poate incerca sa le cupleze pe toate trei si sigur ar face o ceva economie. La ses in sud, sunt si vanturi si soare.
Povesteste-mi si mie cum este cu incalzitorul din cutii de bere. Ia sa vedem. Mosu Tuti.     
Si pe mine ma intereseaza panourile solare! La Tg Neamt  te vom ruga sa detaliezi subiectul,mai ales ca mi iau si eu "mosu" sa bage la cap! ;)
Scuze ca abia acum fac referire la subiectul acesta! ;D

costieanuconstantin

in piata la giurgiu sunt 2 firme agreate care monteaza panouri solare