ROSII

Started by sicamin, April 09, 2007, 07:50:30 PM

Previous topic - Next topic

rodi

Bunicutz, care-i rolul fermentatului? (sa nu aruncati cu rosii, dar chiar nu stiu)

claude

Ajuta la desprinderea mucilagiului de pe samanta
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

rodi

Merci Claude! Ce bine era daca stiam cand am luat semintele de la rosii ...  =))

claude

No lasa, ca m-am chinuit si eu pana am aflat, nu crede ca tu esti singura  =))  si iti mai dau un pont, pentru anul viitor...pune semintele la uscat pe hartie de copt, de pe aia se desprind usor cand se usuca  ;)
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

geodezia

eu nu le las ..da cind tai rosiile am o sita mica mica din aia foarte deasa
prima data pun semintele intr-un caston f aginc pun apa peste seminte de se aduna semintele jos pe fund si resturile de rosie plutesc deasupra dupa care trec prin strecuratoare si ramin semintele curate curate dupa care le pun pe ofarfuriuta si le pun la soare se usuca in 2 zile le sfarim cu mina si sunt super ..

rodi

Claude, hartia de copt am descoperit-o singura, dupa multe "experiente" ...esuate  =)) Merci oricum, si pentru ponturi sunt  +hug
+rsp Claude!

larisa

Da si eu m-am luat dupa un filmulet si am pus in filtrele de cafea,fain ,se scurgea apa ,desfaceam filtrul si lasam la uscat,dar cit chin cind trebuia sa iau semintele .O idee era sa inmoi filtrul in apa si sa -mi iau seminte ,dar nu aveam nebvoie de toate semintele ;D

bunicutz32

Fermentatul la semintele de tomate le imbunatateste si germinatia, in afara de faptul ca permite separarea si uscarea lor mai usoara. Pentru cine vrea sa si dezinfecteze semintele, fermentarea este obligatorie, altfel dezinfectantul nu ajunge pe suprafata semintei.

einsteinitza

Ei uite, mie chiar mi-ar fi utile niste informatii despre scoaterea semintelor, pregatirea rasadurilor....
Imi pare rau ca n-am stiut, eu doar le-am spalat!
Ce tratamente pentru dezinfectare folosesti?
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

bunicutz32

Hipoclorit de sodiu (adica Domestos) diluat cu 3-4 parti apa timp de 3-5 minute, agitat de cateva ori, apoi clatit foarte bine cu apa curenta (intr-o sita sub dus). Foarte bun ar fi fosfat trisodic, dar n-am gasit inca.

einsteinitza

Multumiri pentru pont.

Dupa dezinfectare, faci si o calire a semintelor? Ma refer la variatii de temperatura? Ce substrat folosesti? Cat timp sunt rasaduri pui si ingrasamant?
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

bunicutz32

Nu, adica nu fac nici un fel de calire a semintelor, nici nu le umectez inainte de semanat. De obicei seman in tavi de plastic, pe randuri, sau in tavite alveolare (cand am putine seminte), intr-un substrat fin, turba neutra, fara nici un ingrasamant. La repicat folosesc un substrat cu turba neutra (pH 5,5-6), putin perlit, putin zeolit (in loc de nisip) si ceva ingrasamant. Osmocote cu eliberare in 1-3 luni sau de anul trecut Italpollina (dejectii de pasare deshidratate) sau VegetHumus (dejectii de ovine cu altele). Si pana la plantare mai dau ceva biostimulatori-fertilizanti (extracte de alge, aminoacizi, acizi humici etc.) sub forma lichida.

einsteinitza

Deci semanatul fara ingrasamant si dupa repicat deja ingrasare.
Am tot auzit de Italpollina, se pare ca e din ce in ce mai folosit.
Ultimele sunt chiar lux, cred ca rosiile tale arata minunat!
Ce folosesti pentru boli, faci tratamente preventive sau doar atunci cand ai probleme? Stiu ca si tu mergi pe directie mai eco!
Daca rosiile arata la un sfert ca ardeii tai incarcati, e clar!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

bunicutz32

Cateva fertilizari/biostimulari usoare cu Cropmax, extracte de alge, acizi humici, extracte vegetale etc. cred ca fac bine rasadurilor, pana la plantare, dat fiind ca turba practic nu contine nimic "de mancare" si trebuie si plantutele sa traiasca din ceva. Chiar daca produsele mai sus enumerate nu contin cantitati mari de nutrienti, ceva bine tot trebuia sa faca. Dupa repicat fac si doua tratamente cu Razormin (unul imediat dupa repicat si al doilea la 3-4 zile) ca sa le ajut sa treaca de socul de transplantare. La fel Razormin si la plantat.
Iar tratamente in vegetatie fac preventiv, la tomate mai ales, incepand de la formarea primelor fructe, sau chiar mai devreme daca vremea este favorabila bolilor. Frecventa tratamentelor, la o saptamana. Cu produse pe baza de cupru, zeama bordeleza la fiecare al doilea tratament si intre cu alte produse care ("se zice") maresc capacitatea plantelor de aparare. Dar si produsele astea tot cu ceva cupru in ele: Scudo, Kendal TE. Pentru anul viitor am sa caut si Altosan Cu (Naturevo avea Altosan, fara cupru, poate aduc cu cupru). Cand incep musculitele albe si/sau afidele trecem la sapun de potasiu si Vectafid R (ulei de parafina si cupru).
Primavara urmatoare incerc si inocularea straturilor inaltate cu Trichoderma. Incercam si vedem.
Nu pot spune ca am avut plante perfect sanatoase, dar nici rau n-a fost. Am avut si o grindina, destul de mare, dar n-a stricat foarte mult si imediat dupa am stropit cu zeama bordeleza, doza dubla.
Oricum toate tratamentele, mai ales cele "eco" trebuie sustinute neaparat de masuri asa-numite tehnologice care sa diminueze conditiile favorabile pentru boli si sa le mareasca pe cele favorabile plantelor: rotatia culturilor, nutritie corespunzatoare, udare regulata si suficienta, nu in exces, lumina, aerisire, lucrari manuale (copilit, conducere pe suport etc.). Altfel nici o sansa impotriva bolilor, mai ales daca nu se folosesc fungicide sintetice, in cantitati mari.

einsteinitza

Ooo, ce departe esti! Pentru mine cel putin trei sferturi din numele alea sunt......chineza!
Intreb si eu, ca necunoscatoare ce sunt. De ce cuprul asta si la boli si la daunatori? De unde iei sapun cu de potasiu?
Apropo de lucrari, cum conduci rosii
E, ma refer la cele nedeterminate? In functie de vigoarea soiului lasi cate un singur brat sau mai multe, sau mergi doar pe unul? Ciupesti la un moment dat varful?
Am citit pe forumul francez ca, pentru a se coace primele buchete mai repde-ca toti stam cu ochii cat cepele in gradina adteptand sa se coloreze prima rosie- se ciupeste varful dupa inflorescenta si o frunza, planta va coace repede buchetul de la baza si apoi va forma cresteri noi in varf care fac urmatoarele etaje de rod.... Cu defolierea cum faci? Defoliezi mereu de jos in sus sau doar ce e in contact cu solul?
Ma duc sa caut substantele alea sa vad ce sunt!
Cat despre TRichoderma, am o carte carte fooarte interesanta despre bacterii, ciuperci si chimia si biologia solului, se numeste Alianta cu microbii- Teaming with microbes. A fost o lectura foarte interesanta. In primul rand cum faci o analiza simpla a solulului ca sa stii cum stai cu viata acolo. Vorbeau de multe ciuperci, si de Trichoderma.

www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

claude

Es, din ce stiu eu, la cultivarea in sistem gospodaresc in aer liber, se pot lasa 2 brate la rosii. De asemenea, defolierea se face doar la baza, ca frunzele sa nu atinga pamantul. Iar spre toamna, cam cu 3 saptamani-o luna inainte de prima bruma se ciupesc varfurile ca sa se coaca gogonelele.

Cat despre semanat...eu nu seman niciodata in turba pentru ca pe urma apare beleau a cu datul de ingrasamant, nu cred ca are rost sa ma complic cu asa ceva  ;D  Asa ca la ce seman in casa folosesc pamant Florasol, plantele se descurca foarte bine in el pana la plantare, daca chiar e cazul, pentru ca se intarzie plantarea, etc.,  le dau o tura de apa cu gainat.

Mai exista problema caderii rasadurilor...poe care eu nu am avut-o niciodata, nici macar o plantuta nu a suferit de asta, dar, daca vrei sa stai mai linistita le faci o stropire cu previcur.

Dar tu nu poti sa-ti procuri niste gunoi de grajd inspre primavara? Ca atunci faci rasadnita pe mormanul de balegar si ai scapat si de balamucul paharutelor din casa
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

einsteinitza

Bu stiu exact cum functioneaza, am tot cautat informatii, am citit si pe softpedia, dar parca nu am toate datele, sau asa ma simt. Ma tot gandesc la rasadnita calda, sotul meu ar aduce balegarul in pumni daca ar putea scapa de rasadurile din casa!
Mie turba mi se pare greu de gestionat la udari, imediat se deshidrateaza daca e mai cald. Am pus in sera si o statie din aia meteo, cu o parte care sta in sera si una in casa, unde vad si temp de acasa si cea din sera. Am setat alarme de min max, asa incat daca scade sau creste prea tare temperatura, imi suna alarma. =)) sper sa nu sune in miez de noapte. Am pus-o mai mult pentru zilele cu soare cand se poate incinge extrem acolo.
Hai, spune-mi de patul asta cald! Please!

www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

geodezia

 =)) =)) =)) =)) te pregatesti intens
pai e simplu balegar de desupt sa tina cald si deasupra pamint din ala obtinut din composturi  e cel mai bun ... marimea rasadnitei  o stabilesti in functie de cit balegar si pamint poti aduce sau de cite rasaduri vrei sa faci
innainte de a pune pamintul peste balegar trebuie sa il uzi (balegarul ) sa fermenteze deci sa emane caldura .. adu de acum balegarul si pamintul si tine-le separat si cind o da coltul ierbi adica sf febr incep martie faci rasadnita sa fie calda ..sau pui balegarul de acum iar pamintul il pastrezi in saci in sera ca vezi tu sa nu ai pamintul inghetat bocna atunci ..
balegarul sa aiba o vechima minima de 2 -3 ani nu din ala proaspat ca am impresia ca are totusi ceva toxic ca ataca plantele se ofilesc cred ca gazele emanate le taie oxigenul si mor asfixiate
eu aveam o rasadnita de 2m pe 1m da acum am invadat-o de  rasad de capsuni 1 buc trandafir louis la xIV ,zambile crini narcise etc asa ca rasaduri fac in niste anvelope de 1200 taiate
aoleo trebuie sa aduc si eu pamint sa pun in anvelope ca dupa ce am pus rasadurile pamintul ramas  l-am pus la flori

zamfira

Geo, Ludovic al pai-spe-lea? Scoate-l si pune rosii. Nu-i frumos, Geo, e aproape negru. =))

geodezia

 =)) =)) =)) =)) =))
cre ca  te tii de glume am alergat dupa el de 3-4 ani m-am si mirat asta toamna ca l-am prins de la sirb
imi e drag de numa numa cind l-a vazut mama ca s-a prins si a facut si flori ma utiam la el ca la aur
de drag ce imi e l-am si pozat pe frumos

claude

Quote from: geodezia on November 06, 2013, 12:16:49 PM

balegarul sa aiba o vechima minima de 2 -3 ani nu din ala proaspat ca am impresia ca are totusi ceva toxic ca ataca plantele se ofilesc cred ca gazele emanate le taie oxigenul si mor asfixiate

Geo, nu e bun balegarul asa de vechi ca ala e deja mranita, e descompus si nu mai fermenteaza suficient incat sa degaje caldura necesara!

Daca aduce acum balegar proaspat si il cladeste sa aiba cam 80 cm, eu cred ca e ok pentru la primavara!
Es, iti trebuie pe urma un cos, nu cos de-ala impletit, rama mai bine zis, de o anumita inaltime, a mea are cam 45 cm.  Pui rama pe balegar si pe urma pui pamantul. eu am folosit pamant de gradina amestecat cu mranita si peste el am turnat si 2 saci de 20 L de pamant la sac, Florasol. Am avut niste rasaduri de rosii care la o luna de la rasarire aveau 40-45 cm si flori  +hypno

Si daca tot ti-au ramas geamuri dupa constructia serei, rasadnita o acoperi cu alea. Daca sunt termopan e si mai bine, tine mai bine caldura peste noapte. In noptile reci-reci eu aruncam si o patura peste.
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

einsteinitza

Am inteles ca balegarul trebuie amestecat cu paie si framantat! Tu asa faci?
Rama aia poate sa fie de lemn? Cat trebuie sa stea fara seminte, am inteles ca primele zile degaja diverse nocive, si creste exagerat temperatura.
Daca aduc acum balegarul mai are putere sa degaje caldura in februarie?
Cand trebuie facuta operatiunea, sa fac rasaduri de rosii pentru solar? Vecinul meu are cai, asa ca, am de unde lua.
Geamurile ramase nu sunt termopan, dar am destule. Ce marime sa o fac?
At de mare sa fie stratul de pamant care e peste balegar? Cutia are doar rol de delimitare si marginire a stratului?



Geo, ala e vedeta in curte!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

geodezia

da saracu a supravietuit ..mic mic da al draq

claude

Da, balegarul e amestecat cu paie, ca asa se scoate din grajd, cine are grajd de tara, cu asternut la vite, il ia cu totul. Nu trebuie framantat!  Trebuie sa intreb in vecini daca mai are putere balegarula dus acum dar eu presupun ca da, ca eu am facut rasadnita pe mormanul de balegar al vecinei adunat in toamna tarziu. si inclusiv peste iarna.

Sigur, rama e din lemn, o faci cat de mare vrei tu ca sa-i incapa rasadurile dorite. Da, dupa ce pui rama pe balegar si pui pamantul, pe pamantul dinauntru asezi o folie si o lasi 2-3 zile, o sa vezi ca daca se abureste folia inseamna ca rasadnita e buna, ca se degaja caldura. Pamantul pus peste balegar sa aiba vreo 15 cm, nu mai putin ca sa nu ajunga radacinile in balegar, sa le arda
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

bunicutz32

D-na Corina, aveti sera, puteti s-o folositi pentru rasaduri. Se poate reduce inaltimea cu un "tavan fals" din polietilena si se poate compartimenta cu pereti tot din folie, asa incat sa aveti o suprafata suficienta pentru cate rasaduri aveti nevoie. Aerul dintre folie si peretii propriu-zisi ai serei izoleaza si el. Si in cortul asta se poate instala o sobita de tabla pe lemne sau rumegus, care sa tina temperatura in timpul noptii la 8-10 grade. Sau si mai automatizat: cronotermostat pentru centrala termica legat la o aeroterma de 2-3 KW. Curentul electric costa, stiu, dar la nevoie? Daca semanati ardeii si vinetele la 1 martie si tomatele la 20 martie este foarte bine si temperaturile de afara nu mai scad foarte mult in timpul noptii. Chiar se poate ca in timpul zilelor insorite sa trebuiasca aerisit, sa nu creasca temperatura peste 25-28 grade. Daca puteti face rasadurile pe mese e si mai bine, fiindca la inaltimea de 1-1,2 m temperatura este mai mare cu 1 grad fata de nivelul solului iar curentii de aer reci nu ajung la plantute. Si puteti semana in casa sau pe veranda sau undeva la caldura si sa transferati plantele in sera dupa repicat. Asa economisiti spatiu de incalzit in sera deci energie cheltuita. Si daca faceti rasadurile pe mese este si mult mai comod de ingrijit.