ROSII

Started by sicamin, April 09, 2007, 07:50:30 PM

Previous topic - Next topic

myosotis

Quote from: mihail on March 19, 2009, 01:42:53 PM
Staaaaiiii...de ce trebuie varuiti aracii ?
Apoi,daca tot pui cite un arac la fiecare tufa de rosie,ce mare scofala ar fi sa-i inclini.
Spaniolii nu fac aiurea chestia asta,dar nu stiu de ce si ce este mai rau.nici nu am pe cine sa intreb.
Aracii parca a zis ca-i varuie din motive de curatenie (ca si la pomi) si pentru estetica.
Chestia cu aracii incrucisati eu o fac fiindca mi se pare  mai solida, plantele isi tin oarecum adapost /umbra una-alteia si ..... fiindca imi place cum arata. Daca sunt cate unul ii da vantul jos mai usor. Depinde si unde este gradina, cat de tare bate vantul, etc. In gradina lui Claudiu, care se afla in apropierea unor blocuri, din ce-am vazut in poza, era destul de mult adapost. S-apoi una e sa ai 30 de fire si alta vreo 200...

gabi_gabriella

Noi cativa ani, am facut un sistem (cam ca in sere )  niste araci inalti peste  2 m , asezati cam la 3 m intre ei, ancorati , care sustineau niste sarme . De sarma legam sfoara pt fiecare rosie . Sistemul ramanea cam 2 ani pe pozitie . Dar intre timp respectivii araci s-au deteriorat asa ca am trecut anult trecut al sistemul "clasic" .

mihail

Myosotis,te rog sa nu te superi pe mine,dar de cite ori am o nelamurire ,tzup in automobil si-n 5 minute sint la Statiunea de cercetare pomicala de linga mine(www.pomicolaiasi.ro).Acolo toti is doctori.
Mi-au spsu caeste o prostie sa varuiesti copacii,pomii,infine.Nu demostreaza nimic,nu foloseste la nimic.Dau,doar impresia de copaci aliniati ca la armata.Un aer cazon:COPACI,ATENTIUNE ! DREPTI !

myosotis

 :D :D :D Super faza cu COPACI DREPTI  - ii  si vad la defilare .... si au dreptate, ca la noi, in majoritatea curtilor, copacii sunt aliniati...
De ce sa ma supar ? Nu ma supar de loc. E bine ca ai de unde sa capeti informatii serioase.
Si ce zice gabi-gabriella cu sistemul de legare pe sarma/funie merge, dupa mine. Numai ca am o dambla, sa "rotesc" culturile si atunci nu pot lasa parii in acelasi loc.

georgette

Pana vine "stapanul aracilor" ..imi dau si eu cu presupusul: I-a varuit nu numai de estetica ci pentru simplul fapt ca varul e dezinfectant si atunci eventualele jivine care ar fi circulat pe ele ,ar fi pierit prin varuiala...
zic si io... ;D

Quote from: mihail on March 19, 2009, 02:38:23 PM

Mi-au spsu caeste o prostie sa varuiesti copacii,pomii,infine.Nu demostreaza nimic,nu foloseste la nimic.
Cum adeca e o prostie sa varuiesti pomii??chiar varul ala nu are nici o contributie? atunci de ce anumite "chestii" dubioase,se aruncau in groapa de var ca sa nu se raspandesca molime ?

georgette

Quote from: mihail on March 19, 2009, 02:13:04 PM
dar de ce aia o fac ? Ca sa fie mai ezisteti la vint ?
Si eu faceam asa in special la fasolea urcatoare..si nu doi ci cu trei..araci!in felul asta centrul de greutate pica in interiorul unghiului format de araci  iar greutatea rodului si a plantei/ansamblu,este mai usor sustinuta in doua ,respectiv trei puncte de sprijin...

gabriela jalba

Mihail,sune-le la domnii doctori,sa mai si gindeasca inainte de a da cu presupusul . Or fi stiind carte cu gramada,dar datul cu var e o practica veche a neamului nostru. Deci e clar :
1. Dai cu var ca sa dezinfectezi
2. Albul reflecta lumina si caldura
3. Aspect
      Eu cred ca nici una din astea nu e de neglijat,si asa am sa fac si eu de acum;ma mir ca  nu mi-a dat prin cap de atitia ani de cind gradinaresc...
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

penelopa

Myo are dreptate! Grădina mea de legume e, oarecum, expusă  curenţilor de aer, şi prin legare, 2 câte 2, a aracilor, se măreşte rezistenţa  lor (de câte ori nu mi-a dărâmat ploaia aracii .... solitari  :( ), plantele  îşi tin de umbră şi umezeală şi. chiar arată  interesant aşa ........... parcă-s  nişte colibuţe  :)
Iar văruitul aracilor, iar mi se pare util , mai ales că, uneori,  nu mai văd roşiile de buruieni  ;D Albul lor de var face să depistez uşor rădăcinile  plantelor .......... pentru udat  :D

mihail

Gabriela ,aia ma stiu de om serios.Acuma stiu,tu vrei sa incurajezi productia autohtona de var.

gabriela jalba

Da!!! tocmai mi-am facut o varnita si vreau sa va vind voua var. >:(
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

gabi_gabriella

Myo, si noi rotim culturile, dar rosiile le roteam la 2 ani , asa ca sistemul putea sta acolo 2 ani .
Acum depinde cum e gradina , a noastra e relativ ingusta , si sotul vrea sa faca un sistem din acesta pe toata suprafata legumicola (care e micuta -2-3 arii )  si sarme peste tot .Asa putem roti anual culturile, fara probleme .
Dar asta e inca in faza de proiect , pt ca vrea sa faca din teava , sudata de gard ..etc.

Sunt de acord cu Gabi .Varul are rostul lui .

costieanuconstantin

daca solul e mai usor sau mai nisipos la o ploaie mai serioasa  sau la o irigare mai abundenta prin sant (brazda ) , pamantul se inmoaie si datorita greutatii plantelor sau a vantului cad aracii, pt castraveti aveam bolta ,iar la fasolea urcatoare , spalieri bine ancorati inalti de3,5m ingropati 0,5 m. ,cu sfori inclinate pe care urcau vrejii de fasole, distanta intre randuri era : pe sub sarma spalierului  de  1 m.  iar pe randul pe care circulam de 0,70 m. foloseam irigatia prin brazda si odata la 10 zile prin aspersie numai noaptea pe la 3

myosotis

Azi, in timp ce spalam, vasele, gandeam ( 8) ) ce zic fetele mai sus: varul este dezinfectant. De fapt, cam asta e rolul varuirii - curatenia. Pomii  se dau cu var la curatenia de primavara, inainte de Paste. Si apoi, daca nu are chiar nici un rol, de ce se foloseste la zeama bordeleza, apa de var?  Caci, pana in urma cu niste ani, nu se stropeau pomii cu tot felul de chimicale, ca acum.

Claudiu

Buna

Aracii ii varuiam pentru dezinfectare caci ii foloseam mai multi ani. Asa m-am gandit ca e bine apoi a inceput sa-mi placa si cum arata. De fapt in var adaugam si piatra vanata. Nu era o solutie bordeleza ca la reteta ci asa cum venea, fiind vorba de araci. Piatra vanata fiind un fungicid puternic. Adaugarea de var se face pentru a nu dauna plantei.
Daca vreti o dezinfectie rapida faceti zeama bordeleza intrun butoi mare si bagati parii ii lasati sa stea apoi ii intorceti. Eventual ii si pensulati daca butoiul nu are inaltime suficienta, Bagati mai multi odata, nu lucrati in amanunt :) si folositi o pensula mare de aia de zugrav.
Varuirea o faceam astfel. Intr-o galeata de aia mare de la lavabil preparam var cam un sfert ca daca e plina e mai greu si faceti mizerie (eventual preparati in alta daca aveti nevoie de mai mult). In galeata (cu sfert var) bagam parul si-l pensulam rapid complet, intorcandu-l (pensula mare nu va jucati cu de aia de farduri) apoi rezemam parul de ceva si altul la rand. Altfel cere timp mult. Cand sunt uscati (o ora doua) si pot fi folositi. Aveti grija unde lucrati ca faceti stopi in jur si barbatii pot avea probleme din cauza asta :)
Daca parii sunt noi poate ca dezinfectia nu are rost, desi ... ma gandesc ca macar pe pari sa nu se dezvolte ceva ....
Oricum arata bine.
Daca aveti o vana in care tineti apa de ploaie o puteti folosi pentru dezinfectie.
Nu stiu ce sa zic cred ca in ultima vreme pentru rosii nici o masura de igena nu e in plus.
Mai demult pana prin anii 70 cultivarea rosiilor in Cluj era o jucarie apoi pe la sfarsitul anilor 70 inceputul anilor 80 bolile, mana, au inceput sa-si faca de cap si multi au chiar renuntat la cultivarea rosiilor. Nu stiu cum e in alte zone. Singurul an fara probleme majore de boala a fost anul 2003, care practic a fost un an curat. A fost anul ala cu seceta mare de tot. La mine le-a mers de minune la rosii dar am udat din plin. (Un fel de gluma dar reala, la factura de apa-canal mi-a pus ca de obicei si o gramada de apa pluviala si am zis la casierita ca platesc triplu numa' sa-mi zica in ce zi a ploat )
In 2006 (pozele) am 48 de rosii, au fost ani in care aveam pana la 60.
Faceam rotatia in special rosii cu fasole si dovlecei.
Chiar de pe un numar mai mic puteti avea recolta foarte buna in functie de soi si ingrijire.
Afirm parerea mea din nou nu le puneti prea dese. Sa nu se atinga. Au nevoie de spatiu iar daca bola apare la una, prin atingere e mai rau, desi oricum se raspandeste. Dar atingandu-se tratamentul in zona atingerii va fi prost.
Repet tratamentul se face prin imbaiere copmleta (si pe dos) insa nu in cantitate prea mare incat sa ajungeti la picurare care va spala substanta activa.
Nici mie nu-mi plac prea multe tratamente dar in Cluj n-am mai putut cultiva altfel rosii. Am vorbit si cu specialisti - bio - si concluzia a fost vrei sa mananci ceva sau nu si ai muncit degeaba. Din pacate trebuie facute tratamente preventive altfel poate fi prea tarziu.
Insa tratamentele cu insecticide sunt importante pentru ca o multime de boli sunt raspandite prin insecte. Problema e ca unii exagereaza cu astea.
Nu lasati frunzele de jos sa atinga pamantul Mai bine rupeti-le fara a rani planta prea tare (daca exersati veti vedea ca intr-un anumit mod se desprind usor). Nu lasati frunze sau copilii rupti pe sol. In contact cu solul pe frunza se formeaza fungii care se raspandesc rapid.
Dezinfecti mana prin spalare cu sapun. Eu o faceam la fiecare rand si special daca vre-una mi se parea suspecta. In cazuri extreme eliminam o rosie fara ezitari.
Am mai scris asta si am repetat pentru ca consider ca e important. Poate parea ciudat dar incercam sa diminuez pe cat posibil tratamentele necesare.
In nici un caz nu faceti lucrari de copilire, rupere frunze, legari pe timp ploios. Legati din timp ca sa nu aveti suprize sau regrete ca n-ati facut-o la timp.
Pentru legare eu foloseam ciorapi de dama. Parerea mea sunt excelenti.  ;D
Imi taiam (in casa) fasii circulare, cu mama unui cater se face usor, apoi taiam mai multe cercuri de astea odata si aveam fasia care sa nu fie prea subtire ca oricum se intinde (am amanuntit pentru economia de timp ca daca taiat bucata cu bucata ... ) Mi le pregateam din timp legatorile si le aveam cand imi trebuia.
Barbatii pot incepe de pe acum colectarea ciorapilor de dama, ca puteti avea surpriza sa nu-i gasiti cand va trebuie.  ;D
Legarea se face in 8. Adica presupunand ca aveti parul si tulpina doua verticale paralele, dati fasia de legat peste tulpina. Intre tulpina si par incrucisati cele doua capete apoi continuati cu capetele in jurul parului si faceti nodul. De fapt asa se leaga si pomisorii de tutore si via de sarme. Asta ca planta sa nu se frece si raneasca.
Desi la vie am folosit un alt sistem extrem de simplu si eficace garantatat. (poate am sa scriu aparte despre asta)

Aracii (pari cum le zicem pe la noi) de rosii sunt mai grosi si bine infipti. Nu am avut probleme de vant.
In schimb la fasole cum aveam gradina era pe colt si o cam taia vantul. La fasole foloseam 3 sau 4 pari legati la varf in piramida. Am de gand sa scriu ceva si despre fasole.
Oricum imi placeau varuti.
Eu sunt cam convins ca varuirea nu e pe degeaba la pomi. Oricum facuta frumos si cam la acelasi nivel da un aspect aparte.
Imi placeau pomii varuiti. In special daca Pastele cadeau timpuriu imi placea sa-i am varuiti pentru Duminica Pastelui. Uneori o faceam sambata dupa masa :)

Am vazut la cineva rosii pe sfoara (de aia groasa) verticala care era legata sus de un gard, deci spoara usor inclinata. Mergea bine totusi a trecut pe sistemul cu pari zicand ca e mai eficent. Nu stiu n-am incercat pe sfori, dar il cred pe cel care mi-a zis-o.

Buruienile? O singura regula "Nici o buruiana!" Desi in 2006 am avut mai multe decat s-ar fi cuvenit  ???
Faceti lucrari la timp cand e usor. Un proverb chinez zice:
"micul tantzar neglijat se transforma in dragon"
foarte valabil si in privinta buruienilor.
Desi trebuie sa recunosc si buruienile sunt interesante  :)

Soiuri de rosiile. Imi plac cele cu crestere nedeterminata ca sunt mai productive decat celelalte cu crestere determinata si avand suprafata mica fructific cat ma mult "volumul" gradinii. Deci parii ceva mai inalti :) De fapt pentru gradina cu numar mai redus cred ca acestea sunt cele mai potrivite. Celelalte sunt pentru camp unde nici nu se mai aracesc.
Oricum cea mai buna rosie e aia din gradina ta. Si asta e valabil pentru orice gardinar si orice gradina. Totusi culegeti-le cand sunt mai tarisoare nu rascoapte pe caldura  ;D (daca nu vreti sa faceti bulion sau supa)

Parerea mea nu puneti cate doua fire ca sa fie mai mult ca nu va fi.
Copiliti (sper ca stiti ce-i aia  ;D )  si nu lasati doua tulpini sa fie mai mult ca nu va fi, decat eventual daca sunteti amatori de frunza.
E o vorba
"Raru umple caru desu umple fesu."
Acum desigur fara exagerari, rar nu inseamna distantate ca stalpii de telegraf  ;D

Timpul? Lucrarile facute sistematic, la timp si organizat duc la economie de timp. Mult timp i-a udatul incercati sa "mecanizati" Eu de fapt mi-am facut instlatia de udat prin picurare pentru economia de timp (desi la altii le ziceam ca am fuct-o pentru ca mi-era lene sa ud :) )
Nu incercati sa aveti mult mai multe decat aveti nevoie desi un mic surplus nu strica niciodata.
E o alta vorba:
"Cine da intotdeuna are"
Explicatia e simpla: Daca ati avut mai mult si ati dat inseamna ca ati pus mai mult decat aveati nevoie. La anul insa veti pune tot atat pentru ca nu ati avut surplus care sa nu stiti ce sa faceti cu el. Daca anul va fi mai slab veti avea cat aveti nevoie, poate mai putin de dat. :)
Totusi sfat pentru barbati nu exagerati cu surplusul ca s-ar putea sa aveti probleme si va trebui sa studiati metode de pregatire pentru conservare :) Eu cam aveam mai ales la fasolea pastai, dovlecei si castraveti :)



mihail

Foarte interesant,am citit toata postarea cu mare interes.Am aflat chestiuni despre care nici nu stiam.Deci sint in cistig.Multumesc !
Nu sint de acord cu varuirea,dar nu vreau sa generez discutii dusmanoase pe aceasta tema.Ce-am vorbit eu cu cei de la Statiune este una,iar ce fac altii la ei in ograda este alta.Fiecaree cu ale lui.Eu doar mi-am facut datoria sa semnalizez o manopera ce pare inutila.

myky

la fel leg si eu plantele, doar ca fac pur si simplu nod pe tutotre si apoi leg planta, sigur nu scapa si nu e stransa.

penelopa

Băi, Mykyy, da' ce deştepte suntem  ;) Şi io fac  la fel legăturile ......... fără să-mi fi zis cineva  :D
Claudiu .......... "jod pălăria!"
Ce mult înseamnă experienţa îndelungată!!!!
Citind relatarea ta,  mi-au apărut în imagine "pozele" copilăriei ......... şi sufletul mi s-a  destins!!! ::)

gabi_gabriella

Claudiu, am invatat o gramada de lucrui utile din cele spuse de tine si o sa si aplica anul asta
Multumesc

mihail

eu am sa printez textul lui Claudiu si am sa-l pun ,colea,linga mine,pe noptiera.Ii multumesc inca o data.

Claudiu

Buna

Am scris cu placere ce stiu, sper sa va foloseasca.
In privinta rosiilor poate a trebui sa mai spun ca rosii cu crestere determinata am avut doar intr-un an. Poate ca aici e mai dificil cu copilitul. In camp practic cred ca nu se face (n-am experienta "in camp") In final acestea fac un fel de floare mai mare in varf si se opresc din crestere si deci din rodire. Poate ca merita sa aveti cateva fiind oarecum mai timpurii.
In privinta timpului pentru gradinarit intradevar primavara cere mai mult timp dar merita.
In privinta varuitului la pomi nu e nici o polemica. Si apoi o polemica poate fi si utila daca nu devine partinica :) Tot ce se poate sa aiba dreptate, mai ales ca cei de la statiune se bazeaza pe tratamente "ca la carte" si din cate stiu la mar ei prescriu 8 pana la 12 tratamente si tot ce se poate ca simpla varuire sa nu le poata suplini. Dar e o activitate stimulatoare de primavara si unora le place "fosforescenta" varului proaspat uscat.

gabriela jalba

Eu sint mai 'sportiva" la rosii. In primul rind,din 150-200 de araci,la cea mai puternica furtuna,daca au picat 3-4.Deci depinde de arac si de cine pune aracul( Romel al meu are 100+kg !!! ).Aracii ii infinge la plantarea rasadurilor.El planteaza rosiile si nu stiu sa zic distanta intre ele pe rind ,si nici intre rinduri. Oricum,sint tot doua cite doua rinduri  si intre grupurile de doua,cararea ceva mai lata. La plantat,formeaza din pamint in jurul rasadului,un castronas,in care udam cu cana cind punem apa cu macerat de urzica,iar in rest la furtun;rapid si economic.De pe o carare lata,ud 4 rinduri de rosii.De legat,leg numai cu cirpe de fibra naturala,ca alea,chiar daca ramin in sol toamna la curatat,putrezesc. Cirpele se rup usor. Imi fac gheme. Pun ghemul in cosulet i capatul cararii si cu ,execut legarea cu cit am nevoie din pamblica si cu foarfecutl tai.Leg normal,fara 8,fara nod intermediar....,dar puuutin mai largut. Copilesc de cite ori e nevoie si o fac tot cu foarfecul. Tot asa tai si frunzele rele. Cel mai mutlt timp mi-l mininca legatul,pt ca il fac la intervale relativ scurte.Eu las la fructificat 2-3 ramuri. Tratamente:zeama bordeleza. Buruieni:sapa!!!! Din tehnologia asta: cit se face,bine!! cit nu,nu!!! Dar ce se face e fara chimicale.
    In fiecare an zicem ca punem mai putin,dar tot la mult ajungem. Is atit de multe varietati si eu vreau si mici, si galbene si rosii,si perisore,si ....Daca dau??!!! Sigur ca da; sint care astepta ca stiu ca an de an capata rosioaie maroaie!!!
Ei... Sanatate sa fie !!!!
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

penelopa

Eu leg roşiile cu aţă de cânepă.  Iau ghemul şi foarfeca cu mine, tai  câteva aţe, las ghemul şi foarfeca jos,  leg, mă întorc, nu mai găsesc ghemul ......... găsesc ghemul dar nu mai ştiu unde-i foarfeca   :(  ... şi după ce termin cele 10 rânduri de roşii de câte 10 plante fiecare ......... sunt şi eu terminată.   ;D   După  sportul ăsta, mă simt ca după o partidă de tenis când, alerg mai mult după mingiie out  decât lovesc mingea  :(

gabriela jalba

I-ati un cosulet. il lasi pe pamint si-l muti cu piciorul.Pui ghemul in cosulet,si forfeca cind o lasi jos ca sa legi.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

costieanuconstantin

ia-ti " tine cal !!! "

mihail

poate ai prin casa o masinutza telighidata....pune ghemul pe ea si ai ghem motorizt.