trandafiri bolnavi

Started by sicamin, April 26, 2007, 08:21:03 AM

Previous topic - Next topic

Ionela

Si macesul are farmecul lui ;) Totusi pacat ca ai pierdut trandafirul...
"We're not broken, just bent and we can learn to love again!"

http://www.youtube.com/watch?v=mEXCzgpWLm8

einsteinitza

Da, depinde care maces. Ca vorbim de fapt de o specie. Nu stiu care este folosita la asta.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

adela

Am o veste buna. Astazi am studiat mai bine trandafirul copac si am observat un lastar viguros care pornea fix din nodul de altoi.

einsteinitza

Asta e la noroc.Poate fi si de jos si din altoi.Acum, ai sa vezi.Oricum, daca a rezistat, bucura-te tare. Anul asta multi au pierdut pomisorii.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

adela

Asa gandeam si eu, am de asteptat. Oricum nu renunt la el, mi-e tare drag, mi l-a adus sotul meu tocmai din Horezu.

einsteinitza

Atunci asta e, vei vedea ce es si iti tinem pumnii
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

adela

Multumesc, draga mea. O sa te te tin la curent cu evolutia lui :)

sicamin

Dupa ploile aste am observat ca unii trandafiri nu-si mai deschid florile ,iar bobocii se innegresc.
Acesta este trandafirul mov,care are vreo 5-6 boboci innegriti. Nu a dezvoltat nici o floare normala. ???

einsteinitza

Cred ca e din cauza la prea multa umezeala, floarea nu apuca sa se usuce.Daca se mucegaiesc, ar putea fi si Botrys.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Codruta

Es, am sperat ca anul acesta nu te mai strez cu trandafirii (am gasit oricum cu ce sa o fac - balta din gradina ;D ) dar socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din...gradina. Trandafirul Rosarium Uetersen arata la prima vedere bine (m-a surpins cat a crescut) http://codruta.sunphoto.ro/trandafiri/15292718  dar tot mai multe frunze se ingalbenesc iar acum cand am facut pozele am vazut ca au si pete negre. Petele ma fac sa ma gandesc la mucegai, ca doar nu a trece anul fara el :( dar nu inteleg de ce se ingalbenesc frunzele. Si alti trandafiri au astfel de frunze, majoritatea fiind frunze mici si mai dosite.
http://codruta.sunphoto.ro/trandafiri_cu_prob_2010

einsteinitza

odruta, in prima poza ai o frunza galbena si deasupra se vede coltul alteia, verzi, mai sus putin in stanga.Poti sa o fai pe aia fata verso?
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Codruta

Cea din stanga care parca mai are si ceva pete maro deschis? Ma duc sa o pozez acum.

Codruta

Am facut pozele. Vezi ca la frunza i-am facut 2 poze fata si 2 dos, unele afara si altele in casa. Am mai facut poze, fata si dos la o alta ramurica.
http://codruta.sunphoto.ro/trandafiri_cu_prob_2010

einsteinitza

Codruta, pare patarea neagra, desi unele frunze sunt galbene fara puncte. Dar cred ca mai ai ceva, unele frunze par a fi maro ca o exema, sau mi se pare mie, pe deasupra, e o frunza verde cu ceva maro sau neru mai intins, ca o broboneala.Vad bine?
Scuze de atatea intrebari, e greu din poze.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

einsteinitza

Sica, m-am mai gandit la ceva la trandafirul tau, pentru ca vad ca totusi e un maro frumos, nu e cenusiu, nu e mucegait.
Unii teahibrizi cu petale mari subtiri,sufera de ceva ce se cheama Balling in engleza, nu stiu boala in romana.
Petalele subtiri si mari de deasupra, la ploi multe si frig, devin umede si putin stricate, slinoase cumva, cum pateste salata daca o uiti in plasa ;D
Cand apare soarele, petalele respective se usuca si se intaresc, devenind ca un pergament du.Din acest motiv bobocul nu se mai poate deschide si se usuca.Asta cred ca e.
E mai mult un fenomen datorat conditiilor vitrege decat o boala.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Codruta

Es, nu te mai scuza ca banuiesc cat e de greu sa-ti dai seama de ceva din poze. Daca mai trebuie poze mai fac :) Important e sa nu als trandafirii sa sufere ;)
Majoritatea frunzelor galbene nu au puncte negre. Frunzele arata ca si cum ar fi galbene cu pete verzi, apoi devin galben complet si cand le ating se desprind foarte usor. In schimb sunt si frunze verzi care au puncte negre. Punctele negre ar fi clar patarea neagra dar "decolorarea"nu stiu din ce cauza este.
Pe unele frunze galbene se vad, mai ales la extremitati dar nu numai si ceva pete crem http://codruta.sunphoto.ro/gradina_spate_2009/WMWTSSUHEVINCOENIEX Petele sunt in frunza, nu sunt ca o eczema. Broboneala nu stiu ce inseamna :( Petele crem nu apar si pe frunzele verzi. Pe frunzele verzi nu vad nimic care sa semene cu o eczema.
Doar cateva din frunzele verzi au pete negre care ar putea fi de la patarea neagra.
Daca nu ne lamurim ce e cu petele crem care ar fi explicatia pentru ingalbenirea frunzelor? Frunzele care se ingalbenesc sunt din cele mai mici, mai vechi si mai dosite (acoperite de frunzele noi).

madutu_mr

am si eu o problema .mi-am cumparat cativa mini rosa.de curand am observat pe ei un fel de praf alb.ca faina.zici ca i-am pudrat cu zahar vanilat.ce sa le fac?va multumesc!

GetaV

Ii stropesti cu fungicid

doina

Si ii dai afara pentru ca in camera sau pe balcon inchis vor fi tot timpul bolnavi.

madutu_mr


flordel

Madutu ia dai tu cu dusul, spala-i bine, apoi fas cu insecticid si afara cu ei, eu asa as face.

madutu_mr

le-am dat cu dusul dar tot apare ..mai putina dar tot apare.acu sa-i dau cu insecticid sa vedem ce se intampla.multumesc de sfaturi

flordel

Totusi trebuie sa stii ca trandafirii nu sunt plante de interior, ori in gradina ori in ghiveci, tot afara trebuie sa stea.

trandafira

Alte probleme ale trandafirilor
Caderea frunzelor (in sere) poate fi provocata si de faptul ca dupa primul inflorit frunzele de jos primesc prea multa lumina. Aerisirea puternica, udarea cu apa rece, oscilatiile mari de temperatura pot cauza si ele caderea frunzelor. Ca masuri de redresare se recomanda: aerisirea atenta, zvantarea frunzisului si a suprafetei solului inaintea noptii.
Aparitia lastarilor ,,orbi", fara boboci (in sere), se datoreaza unor dereglari hormonale, deoarece cresterea lor se opreste mai devreme. Printre cauzele provocate de om se pot enumera: temperaturi scazute (12-15° C), iluminare slaba, taieri prea scurte. Lastarii orbi mai vigurosi se scurteaza, cei slabi se lasa pe tufa pana la efectuarea de noi taieri.
Arsura frunzelor apare mai ales in sere, dar uneori si in camp, cand dupa o perioada de vreme rece si umeda, survin seceta si temperaturi ridicate. Frunzele devin maronii si se usuca. Se poate evita prin marirea umiditatii relative a aerului (ceata artificiala, stropirea frunzelor).
Oboseala solului apare acolo unde trandafirii se planteaza pe un teren pe care au fost si inainte. Plantele prezinta o crestere slaba, vigoare scazuta, doar vegeteaza. Nu se cunosc cauzele exacte ale fenomenului, dar se presupun urmatoarele: nematode, lipsa microelementelor, toxine eliberate de fostele radacini etc. Prevenirea se face prin evitarea plantarii de trandafiri pe acelasi teren timp de 3-4 ani si prin asigurarea unor cantitati mari de materiale organice in sol. Tratamentele chimice s-au dovedit a fi prea costisitoare. Grindina si furtuna pot produce pagube insemnate prin ruperea lastarilor si florilor sau ruperea intregii coroane la cei cu trunchiul nefixat corespunzator. Remedierea pagubelor in aceste cazuri se face prin taierea si strangerea organelor rupte si efectuarea stropirii cu Dithane, Systhane sau Bavidtin care opresc infectiile cu boli criptogamice.
Carenta si excesul de elemente nutritive. In aceste cazuri plantele prezinta simptome specifice pe care le prezentam in cele ce urmeaza:
•   carenta de azot se manifesta prin cresterea mai scunda, frunze mici de culoare verde-deschis, flori colorate spalacit si prezenta lastarilor ,,orbi".
•   carenta de fosfor - frunzele devin verde-inchis spre albastrui, pot aparea si necroze foliare neuniform repartizate, cresterile sunt mici, florile pot lipsi.
•   carenta de potasiu - pe frunzele superioare apar simptome colorotice (ingalbenire) ce acopera toata frunza si pot provoca necroze. Colorarea petalelor este atipica, florile sunt mici si putine. Scade rezistenta la ger a plantelor.
•   carenta de fier - se prezinta sub forma de coloroza (ingalbenire) pe frunzele tinere, printre nervuri, apoi se extinde pe intreaga frunza si poate duce la necrozare.
Exista cazuri de supraingrasare sau exces de elemente nutritive, ceea ce se manifesta tot prin simtome specifice:
•   excesul de azot - se manifesta printr-o crestere luxurianta, lastarii nu au rezistenta mecanica si se rup usor, plantele se pot infesta mai usor cu boli si nu-si pregatesc bine tesuturile pentru iarna.
•   excesul de potasiu - se pot observa rar fenomene de arsura a frunzelor si o culoare verde-spalacit a acestora.
•   excesul de calciu - duce la schimbarea pH-ului si prin aceasta la trecerea combinatiilor de fier si ale microelementelor in stare insolubila, fapt ce cauzeaza aparitia clorozelor.
•   compusii de clor - fata de care trandafirii sunt destul de sensibili, pot cauza arsura frunzelor si necrozarea lastarilor tineri, mai ales cand folosim timp indelungat sarea potasica ca ingrasamant mineral, pentru ca acesta contine mult clor.

einsteinitza

Oboseala asta a solului apare si atunci cand inainte au fost plante din familia Rosaceae, nu numai trandafiri.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro