Insecte benefice

Started by einsteinitza, June 26, 2010, 02:00:12 PM

Previous topic - Next topic

einsteinitza

Lasa brrr, si uita-te cu atentie la ea, ce desen are, ce aranjamente ale culorilor, doar natura poate face asemenea arta. Parca e o pictura suprarealista!
Daca nu ai sti ca-i omida nu ti-ar place desenul?
Are un model foarte destept care slabeste :D :D
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

trandafira

Sa facem o trecere in revista si la acest subiect:
Insecte benefice pentru gradina
Una din cele mai bune metode de a tine sub control insectele daunatoare pentru plante este sa fim "prieteni" cu inamicii lor naturali. Plantarea in gradina a unor specii de flori cu polen si nectar precum si protejarea insectelor sunt unele din principiile de baza ale gradinaritului organic si in acelasi timp un mod de a mari diversitatea ecologica din gradina dvs. Mai jos am adunat informatii referitoare la cele mai des intalnite insecte benefice, precum si cateva sfaturi pentru a le atrage in gradina.
Gargarita
Bine-cunoscuta insecta mica, rotunda, rosie sau portocalie si cu pete negre este numai una din cele mai mult de 400 de specii de coleoptere. Majoritatea gargaritelor adulte, dar si larvele, se hranesc cu afide sau alte insecte asemanatoare musculitelor. Adultii sunt atrasi de florile cu mult polen si nectar, pe care trebuie sa il consume pentru a se reproduce.
Chrysopa
Adultii de culoare verde-pal sau maronii au aripi deosebite, mari, cu vinisoare si se hranesc mai ales cu nectar de flori. Larvele insa sunt pradatori avizi ai afidelor, fluturilor, puricilor de plante, tripsului, oualelor de molii si omizilor mici.
Syrphida
Gaza adulta arata ca o albina mica, pentru ca abdomenul e negru cu dungi galbene; larva se aseamana cu limaxul si are capul ascutit. O caracteristica dupa care este foarte usor de recunoscut este ca ea pluteste in aer deasupra/in jurul plantelor sau florilor, pe care le cauta pentru nectar si polen. Larvele de Syrphida se hranesc cu afide. Odata ajunsa la maturitate, Syrphida ajuta la polenizarea soiurilor de capsuni.
Carabide
Aceste insecte coleoptere sunt destul de mari, au picioare lungi si culoare maro sau negru-albastruie; ca sa va dati seama despre care gandaci este vorba, va mai spun ca ei se ascund in timpul zilei sub pietre, lemne sau busteni  si, atunci cand sunt ''deranjati'' fug repede in orice directie. Carabidele se hranesc cu limax, melci, omizi si larve de gandaci de Colorado. Pentru a-i atrage in gradina, plantati un covor verde peren sau asezati pietre sau busteni.
Paianjenul
Toti paienjenii se hranesc cu insecte si din acest punct de vedere sunt ideali pentru a stapani o invazie de daunatori. Paienjenii care se gasesc in gradina nu sunt veninosi si nici nu se ''muta'' in casa, asa ca nu trebuie sa ii alungati. Zonele cu flori perene si straturile de mulci (mai ales daca au si paie) ofera un adapost bun si acolo ii veti gasi, cel mai probabil.
Tachinide
Mustele din famia Tachinidae arata la fel ca mustele de casa, insa sunt arme foarte importante in lupta impotriva omizilor, viermelui verde de varza, etc. Sunt atrase de plantele cu polen si nectar.

penelopa

Cu paianjenii n-as avea nimic daca nu si-ar intinde panzele alea pe metri lungime si  nu le-as lua direct pe fata, dimineata, cand ies afara  ;D

claude

 =))  Exact la fel patesc si eu, parca o fac intentionat, panzele alea construite exact la intrari.  De fiecare data mi se face parul maciuca de spaima c proprietarul panzei era acasa si l-am luat si pe el, prin par, pe undeva  ;D  Si nu-s de-aia mici, ci niste monstri  :o
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

anasstasia

Mie imi plac paienjenii  +hypno Cu pinzele am si o problema, mi-e sila de ele, insa cu cei are le-au construit sint ok.

trandafira

Quote from: penelopa on February 19, 2012, 04:51:23 PM
Cu paianjenii n-as avea nimic daca nu si-ar intinde panzele alea pe metri lungime si  nu le-as lua direct pe fata, dimineata, cand ies afara  ;D

Ce amuzanta esti, imi imaginez scena! Dar vezi, sunt benefici - nu pentru fata!

Claudiu

Ma! de cate ori sa va spun ca PAIANJENII NU E INSECTE!

Daca aveti dubii ce e uitati-va la picioare. Paianjenii au 8 picioare, insectele numai 6.

Quote from: anasstasia on February 19, 2012, 04:58:18 PM
Mie imi plac paienjenii  +hypno ...
pe bune! +hypno   ;;)


anasstasia

Asta rosiaticul este simpatic, insa tarantula  :o

claude

Mi s-a facut parul maciuca, zau  ::)
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

anasstasia

Cine e responsabil? Tarantula sau rosiaticul? Sau ambii? =))

Claudiu

Tarantula e o specie de Aphonopelma.
E salbatic, adica nu e crescut in captivitate. Dupa sedinta foto a fost eliberat. (intotdeauna ii eliberez daca ii capturez pentru foto, umbla noaptea cand ii apuca migratia pe baieti si e greu sa-i pozezi atunci)

Inca unul:



Si ambii sunt baieti, asa ca va inteleg emotiile la vederea lor  =))

Cel rosu e un "paianjen crab". Numele ii vine dupa cum are piicoarele din fata ce par ca si clestii unui crab. Familia painjenilor crab se numeste: Thomisidae.
Desi au posibilitatea de a tese fir de matase  ei nu se folosesc de panza pe post de capcana. Stau la panda pe plante, frecvent pe floare si asteapa sa vina papa, cand vine sar pe ea  :P

anasstasia

Adica tu i-ai prins ca sa le faci poze???  +hypno

Claudiu

Da, dar cu grija ca sa nu-i stresez. Pe bune.  :)
Drept sa zic, astia se invarteau pe langa casa, asa ca i-am eliberat in alta parte unde erau in siguranta.
Primul e de acum doi ani, Al doilea e de anul trecut. De fapt anul trecut vroiau doi deodata sa-mi faca o vizita.  =))
De regula, daca se intampla sa-i capturez, ii eliberez in acelasi loc in cazul asta insa ...
Migratia lor de toamna e interesanta si relativ putin studiata. Doar baietii pleaca. In cautare de strengarite. Unii migreaza la distante lungi. Poate e o metoda a naturii de a evita consangvinizarea ori cine stie.
Sigur la paianjenii care le pot face poze altfel nu-i prind.
Din pacate nu am timp sa ma ocup numai de hobby-ul asta. Adica pozatul naturii si apoi identificarea la ce am gasit  +ham

einsteinitza

E, ce cauta paianjenii aici?
Fa-ti topic de paianjeni, ca poate aflu si eu cum ii cheama pe ai mei ;D ;D.
Te rog. Nu ii amesteca cu insectele.


PS.Si nu au doua perechi de aripi :D ;)
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Claudiu

Quote from: einsteinitza on February 20, 2012, 07:00:42 AM
E, ce cauta paianjenii aici?
....


Pai i-a insirat Trandafira la insecte benefice si am vrut sa o spun "altfel" cum sta treaba cu insectele si paianjenii. Cand o spui "altfel" e mai mare sansa sa se retina.
Topic cu nume de paianjen este la "paianjenul comun" doar ca poate numele de comun poate pacali caci nu exista paianjen comun.

einsteinitza

Pai sterg comun si tu iti muti postarile cu paianjenii acolo, e bine?
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Claudiu

Daca poti, muta-le tu  =))

Te rog frumos adica  :)

si sterge comun ca am putea pacali pe altii.

einsteinitza

Nu stiu de ce, dar nu pot.Mi le muta intr-un topic nou, nu stiu de ce nu le leaga unde le trimit. +ham +ham
Am sters comun
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Claudiu

Da cred ca nu poti alipi mesaje luate de la un topic la altul. Las ca o sa pun, zilele astea, pozele si acolo si am rezolvat  ;D

claude

Es, incearca sa deschizi reply la topicul unde vrei sa muti si quote la cel de unde vrei sa muti. Pe urma marchezi textul din fereastra quote si dai copy in fereastra reply.  Si tot asa, deschizi quote la ce vrei sa muti si il alipesti in fereastra de reply ...Poate merge... ::)
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

einsteinitza

Mersi, asa nu m-am gandit, voiam pur si simplu sa le dezlipesc si s le lipesc in alta parte ;D
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

claude

 ;D ;D Nimic in lumea asta nu e simplu si rapid... :D
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

claude

Intreb aici, nici n-am facut poza ca am uitat...eu am plin in gradina de niste goange rosii cu model negru, parca vaca domnului se numesc in termeni populari, au scos generatia noua, e pliiiin de mici gandacei, sunt daunatoare cumva? Ca eu stiu ca nu dar poate stiti si voi ceva . Maine le fac poze
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

BoboROM


Este Pyrrhocoris apterus si este benefica.

einsteinitza

Mie imi plac foarte mult, sunt un fel de vestitori ai primaverii. Si sunt si frumos colorate. :-bd  . Mai vedeam din cand in cand copii mai mici in parc, observandu-le si umbland dupa ele,fiindca apar primavara devreme si, nefiind multa vegetatie sunt usor de sesizat.

Sunt atatea insecte benefice prin gradina si noi habar n-avem de ele. Eu inca nici pasarile nu le-am invatat , ce sa mai zic de insecte! +ham
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro