Daunatorii si bolile trandafirilor

Started by einsteinitza, July 05, 2010, 11:31:28 AM

Previous topic - Next topic

anasstasia

Pai si pe mine m-a surprins. Cei care au fost bolnavi anii trecuti nu au nimic cel putin acum, iar asta...nici nu stiu care este. Il vad eu mai incolo. Stiti ca imi venea pur si simplu sa pun  mana pe cazma si sa-l scot? Zau ca m-am gindit, insa apoi imediat mi s-a facut mila. Insa m-au luat toti nervii cind am vazut toata tufa patata.

Rux

Anasstasia ,eu nu prea dau sfaturi ,ca de abia ma descurc eu cu mine ...
Dar cred ,totusi ca la cite plante ai adunat tu acolo ,trebuie  sa-ti faci altfel de organizare .
De ex. nu cred ca la vara ,sa  le fie bine ,cu acele calduri ,daca plantele tale nu vor fi udate zilnic ... sau aproape.
Poate daca ai gasi pe cineva sa le ude .. macar la doua -treizile ..
Nu stiu ce sa zic...Asa cu  daunatorii ,bolile .. lor.

anasstasia

Nu are cine sa le ude, insa din punctul acesta de vedere, rezista. Nici una nu a murit de seceta dupa ce s-a prins. Iar in acea zona chiar este seceta. Chiar ma bucur intr-un fel, pentru ca sistemul lor radicular va fi foarte dezvoltat, vor cauta apa in adincime.
Pe mine ma deranjeaza faptul ca nu sint acolo si nu pot preintimpina bolile lor din momentul aparitiei lor. De ex.:patarea neagra. A aparut la un trandafir, insa nu sint acolo sa supraveghez problema. L-am stropit, dar nu pot sa fac o noua stropire peste 10-14 zile cum ar fi recomandat, pentru ca mai ajung acolo peste o luna si poate va fi tirziu.
Asta este, trebuie sa se descurce daca vor sa supravietuiasca. Cine rezista ramine in curte, cine nu....

anasstasia

Si apoi si sa aiba cine, cine ar sta sa stropeasca la galeata cca. 100 de trandafiri? ;D

Rux

E ,imi place ca esti optimista.
Si imi place ca ai gandire de invingator.
Mai urmeaza sa aprecieze si  plantele  asta .

einsteinitza

Oricum, daca unul singur a facut, inseamna ca restul sunt alesi foarte bine, si eu am avut trandafiri pe are i-am trimis din gradina fiindca nu iubeau zona, asa ca, mare lucru ca doar unul stramba din nas.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Pufa


einsteinitza

Unde stau, ce e in jur, cum iiingrasi? Ciudat, miniaturile sunt foarte rezistente majoritatea, am si eu vroe cinci in gradina. Ceva nu le place cred. Daca descrii ce fac, sau pui ceva poze cu zona, poate descoperim impreuna ce sa schimbi ca sa le mearga mai bine.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Pufa

Sunt in jardiniera. Stau in plin soare. Cred ca ii stropesc maine.

einsteinitza

Poti pune poze? Poate nu au suficient ingrasamant. Trandafirii sunt mari mancai si daca sutn slabiti capteaza bolile. Trebuie sa-i intaresti ca sa nu mai faca patare.
Din cate am citit eu trandafirii in ghiveci au nevoie de un ingrasamant cu N scazut si P, K mai mari. Pentru ca nu pot sa se dexvolte cum trebuie, neavand spatiu la radacini, nu trebuie sa ii fortezi cresterile vegetative.Asta primavara, iar apoi ceva echilibrat. Din sfarsitul lui iulie nu mai pui ingrasamant, sa coaca lemnul.
Primavara tai scurt, ca sa lastareasca bien lateral si sa se intareasca.
Ce ingrasmant ai folosit acum in primavara? Nu ai o poza?




Cat despre folosirea insecticidelor sistemice la viespea sfredelitoare, daca deja a pus ouale insecticidul nu are nici un efect. Chiar daca insecticidul circula prin seva trandafirului, ouale nu sunt afectate si larvele nu se hranesc cu trandafirul, ci doar il folosesc drept casuta, deci nu e important cum e seva trandafirului, cu insecticid sau nu. Singurii afectati sunt adultii, care mor dupa ce injecteaza oul si fac gaura, dar e putin important, raul e deja facut si descendenta asigurata. De aceea e un daunator destul de greu de combatut, ca degeaba omori adultii, daca au depus deja oua.  In schimb, observarea atenta a lastarilor ceva mai incolo, cand zona din locul gaurii se usuca si se inchide la culaore, deci intepatura e mai vizibila, e cea mai buna metoda pentru limitarea la minim a populatiei.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Pufa

Nu le pun ingrasaminte. Infloresc de la sine.





einsteinitza

Deci aici e problema. Sigur ca infloresc, ca asta e menirea oricarei plante, pentru reproducere. Conteaza mult cum infloresc cat infloresc si cat de puternici sunt ca sa faca fata bolilor si daunatorilor.
Trandafirii tai  trebuie ingrasati, altfel vor fi din ce in ce mai bolnaviciosi. Daca in gradina mai poti sa-ti permiti sa nu-i ingrasi anual, mai ales daca nu ai un sol problema, in jardiniera consuma imediat ce le ofera putinul pamant de acolo. In loc sa cumperi fungicid, mai bine ingrasamant, parerea mea.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

claude

Quote from: einsteinitza on May 01, 2012, 01:20:19 PM

Cat despre folosirea insecticidelor sistemice la viespea sfredelitoare, daca deja a pus ouale insecticidul nu are nici un efect.  Singurii afectati sunt adultii, care mor dupa ce injecteaza oul si fac gaura, dar e putin important, raul e deja facut si descendenta asigurata. De aceea e un daunator destul de greu de combatut, ca degeaba omori adultii, daca au depus deja oua.  In schimb, observarea atenta a lastarilor ceva mai incolo, cand zona din locul gaurii se usuca si se inchide la culaore, deci intepatura e mai vizibila, e cea mai buna metoda pentru limitarea la minim a populatiei.

Iata raspunsul pe csare il cautam! Ca si eu ma gandeam si ziceam acelasi lucru, ca degeaba ii stropesc daca viespea oricum inteapa...ca moare pe urma nu-i nici o scofala  :-\  Doar daca exista un insecticid care sa functioneze ca repelent, sa-lsimta viespea si sa evite trandafirii  ???
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

dancoman

Es eu cred ca te inseli,larvele se hranesc cu substante din trandafiri,cresc formand tuneluri in trandafiri(eu i-am gasit in diverse stadii de dezvoltare,iar anul trecut dupa ce am folosit un insecticid sistemic le-am gasit moarte in interiorul trandafirului,atacul incetand.Anul acesta au fost atacati mai putini trandafiri,asa ca inca nu am folosit insecticidul,urmeaza sa vad daca mai vor depune oua.

einsteinitza

Au, daca imi aduc bine aminte, 60 de zile dezvoltare, deci e destul de complicat ca sa tot stropesti cu sistemice pana ii prinzi cand incep sa manance. Daca stropesti in perioada de depunere a oualor, trece efectul pana incep sa se hraneasca.
Am sa ma uit totusi in entomologia daunatorilor- o carte foarte desteapta, merita sa o aveti ;)- dar de abia ain weekend ajung.
Si Wagner in cartea lui spune ca sunt cam dificil de starpit chimic.
Eu am avut demult, in primii ai o invazie, o dadusem total in bara. :P Dar am intrebat si am aflat ca, la inlaturarea florilor ofilite sa fac mereu inspectia si daca sunt sa ard resturile. Am scapat de ea, in mare parte, mai apar una doua dar nu deranjant. Eu asa o tin in frau.
Nu contest ca poate ai reusit si cu sistemic, insa nu totdeauna e cu rezultate multumitoare si eu oricum nu-mi incarc gradina cu chimicale din astea puternice, care omoara si insectele benefice.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

BoboROM


Viespia asta neagra imi distruge trandafirii de vreo 3 ani incoace. M-am uitat zilele astea si majoritatea trandafirilor au toate tijele afectate. In fiecare an omor toate larvele din tije, dar in fiecare an apar mai multe, nu stiu de unde vin.

Deci singura rezolvare dupa mine este tot insecticidul, aplicat incepand cu prima saptamana a lunii aprilie. Cred ca Mospilanul ar actiona si ca repelent, sa previna atacul.

einsteinitza

Imi pare rau ca ai asa probleme, la mine nu mai sunt decat sporadic.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

claude

La mine cred ca abia se instaleaza  >:(  Au inceput anul trecut, ieri ma laudam ca n-am nimic afectat iar azi-dimineata, hodoronc-tronc, gasesc vreo 3 trandafiri cu varful loastarului ofilit complet  +ham  Anul trecut a fost mai inceata moartea varfurilor, probabil pentru ca lastarii erau mai mari si incepeau deja sa fie oarecum semi-lemnificati, acum sunt mici si atat de cruzi ca se ofilesc instant  :o   Daca e viespea...oricum ma gandesc ca e un daunator, nu o boala fungica, pentru ca sunt atacati trandafiri foarte diferiti, din clase diferite si situati la distanta unii de altii  ???
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

flordel

Si eu am gasit varfuri ofilite la trandafiri dar sincer nu stiu de ce, daca-i viespe ori nu.

cristinaf

La mine asa ofiliti instant au fost din cauza gargaritei negre. Am gasit doua pana acum, una reusise sa-mi distruga vreo patru varfuri de lastari, iar alta doar unul. Le-am gasit in timp ce sugeau seva.

claude

Si astea depun oua in lastari, ca si viespea?  ???  N-am insecticid in casa decat Talstar...doar sambata ajung in Cluj sa pot cumpara altceva  :-\
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

einsteinitza

Ika, aia cu o trompa in varf, parca ceva cu Rubi o cheama din aia ai?
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

cristinaf

Da, Anthonomus Rubi, sunt foarte micuti, dar aratau exact ca in poze si i-am gasit cu trompa din dotare infipta in lastar. Ai spune ca nu e decat o micuta gazulita, dar in jur o multime de varfuri de lastari uscati. Eu i-am omorat si vad ca pana acum nu am mai avut pierderi. Sper sa nu fi apucat sa se inmulteasca, ca sa ma trezesc si cu altii.

BoboROM

Quote from: flordel on May 02, 2012, 09:40:54 PM
Si eu am gasit varfuri ofilite la trandafiri dar sincer nu stiu de ce, daca-i viespe ori nu.

Pune niste poze ca sunt specialist  =))

Ieri m-am apucat sa tai ce este afectat. Am taiat in prima etapa 12 trandafiri. Erau tije multe intepate si in varf si mai jos pe tija si larvele se intalneau la mijloc. Din 12 trandafiri am agonisit doar 3 boboci teferi la un Just Joey , 3 la Hot Chocolate si 1 la un Summer Song.

cristinaf

Si se mai merita in cazul acesta sa refuzi sa stropesti cu insecticid?